tiistai 28. huhtikuu 2015

Vinkkejä vapputarjoiluihin!

HEIPPARALLAA!

Tiedostin tuossa juuri, että vappuaatto on kahden yön päästä. Kahden. Voi juku, pitkä viikonloppu tulee hyvään saumaan. Varsinkin nyt, kun meillä on kaikki terveinä. Juhuu, pikkuinenkin pääsi tänään kouluun! Katsoin tuossa sääilmoitusta ja  vaikka vappuna bruukataan grillata, niin nyt taitaa olla saaressa vähän kylmää tuohon touhuun. Tosin kyllähän mies aiemminkin vappuna on grillaillut toppatakissa ja pipossa ;) Torstai-iltana meillä on perinteisesti nakkia ja perunasalaattia. En tiedä kuinka noita Tampereen Lihajalosteen nakkeja on muualla Suomessa myytävänä, mutta suosittelen. ”Niemisen nakit” on meillä vakiona vappupöydässä. Muuten en ole nakkien ystävä, mutta nuo nakit menevät sen kerran pari vuodessa. Vappupäivänä ajattelin tehdä paria erilaista salaattia, lisäksi grillataan parsaa sekä jotain lihaa. Mutta mitä lihaa? Olisko ehdotuksia? Eilen syötiin toisen kerran tänä vuonna grillattua makkaraa (sellaista leiväksi luokiteltua, jossa lihapitoisuus on slim to none) ja todettiin miehen kanssa, että tämän osalta on tullut jo mitta täyteen grilliruokaa :D

Tässä pähkäillessäni vapputarjoiluja kävin vanhoja postauksiani läpi ja kokosin siinä samalla teille muutamia vinkkejä vapun ruokatarjoiluihin. Nämä onnistuvat, vaikkei grillin ääreen haluaisikaan mennä hytisemään. Ei mitään fiinejä piperrysruokia vaan sellaisia, joita on helppo tehdä ja jotka onnistuvat vähän alkeellisemmassakin keittiössä. Perunasalaatti kuuluu vappuun, siitä ei pääse mihinkään. Teen sen tällä reseptillä. Tosin uudet perunat korvaan ihan perinteisillä perunoilla, ellei uusia perunoita löydy. Ruotsalaisia uusia perunoita vissiin löytyy jo kohta kaupoista… Tämän teen valmiiksi jo huomenna. Paranee yön aikana jääkaapissa :)

0IMG_8872

Grillatut valkosipulileivät voi tehdä myös uunissa grillivastuksella. Niiden lisäksi riittää pari salaattia; vähän ruokaisampaa broilerpastasalaattia sekä superhyvää vihersalaattia. Näitä meillä näemmä tarjoiltiin viime vappupäivänä tyttöjen sukulaissynttäreillä. Juurikin eilen miehen kanssa mietimme, että mitä me oikein vuosi sitten vappuna tehtiin. No, juhlitiin näköjään oikein olan takaa ;D

0IMG_8302 0IMG_8301 0IMG_8300 0IMG_8312

Wrapit. Ne sopivat juhlaan kuin juhlaan. Ja ovat siitä helppoja, että paranevat vain yön yli jääkaapissa maatessaan. Nämä menevät esimerkiksi edellä mainittujen salaattien kanssa. Jos haluaa jättää grillatun valkosipulileivän pois ja saada ateriasta vähän ruokaisamman. Ensimmäisessä kuvassa herrrkulliset kanaceasarwrapit ja tokassa suussa sulavat tonnikalawrapit0IMG_90880IMG_9290

Vappuvieraat varmistuvat tässä lähiaikoina, joten jos sellaisia saadaan möksälle, niin voi olla että perjantain liharuoan ja salaattien lisäksi teen uunissa timjamiperunoita valkosipulidipillä (ohjeet alla olevissa kuvissa). Tykkään, että on parempi olla vähäsen montaa laatua. Ruoan kanssa on kiva näperrellä, kun on aikaa. Perjantaina näyttäisi mökkipitäjässä ripsottelevan vettä ja tuulevan just sopivasti terassille. Taidetaan pysyä sisätiloissa kokkailemassa pitkän kaavan mukaan. Ollakin, että kesähuoneessa syödään iltaruoka. Laitetaan lämppärit päälle ja villasukat jalkaan :)

0IMG_9691 0IMG_9710

Onkos teillä jo vappuruoat selvillä? Meillä siis kokolailla on, paitsi se perjantain liha. Myös jälkkäri on vielä hakusessa. Perinteisiä munkkeja ei varmaan tänä vuonna paisteta ja tippaleivät ostetaan kaupasta. Ehkä jälkkäriksi pääsee tämän kesän eka pavlova! Lauantaina ajellaan mökkikaupunkiin ruokatankkausta tekemään ja onhan se aina mukava päästä vähän ihmisten ilmoille. Lauantai-illalle olin ajatellut ihan perinteistä peltipizzaa :)

Nyt kuppi kahvia ja sitten kommenttien ( ja pyykkivuoren) kimppuun.

IHANAA TIISTAITA TOIVOTELLEN,

alle

PS. ruokahaastepostaus jää tältä viikolta tekemättä kiiruiden takia. Paneudun siihen kokonaiseen kalaan sitten ensi viikolla :D


8 Responses to “Vinkkejä vapputarjoiluihin!”

 1. Oih, miten hyvälle näyttää! Kuvat nosti ihan veden kielelle. Taidan kokeilla perunasalaattiohjettasi, sillä perunasalaatti ja nakit nyt vaan kuuluu täälläkin vappuun! Munkit taitaa jäädä leipomatta, mutta ehkä jäätelö toimisi jälkiruokana. :) Kiitos ruokainspiraatiosta!

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Essi
   ja kiitos :) Tuo perunasalaatti on kyllä maittavaa. Kaprikset voi lisätä vasta jälkeenpäin omaan salaattiinsa, jos eivät maistu kaikille (mm. meidän lapsille :D)!

   Kiitti, mä alan kans kallistumaan jätskin puoleen!

   Ihanaa vapunodotusta <3
   PS. vastaan tänään myöhemmin sun mailiin, kunhan saan tietävämmiltä vastauksia ;)

 2. Sari Riekkola sanoo:

  Kiitos paljon kaikista nuista vinkeistä!
  Ihania olivat kaikki!

  • Maria Maria sanoo:

   Olehan hyvä Sari ja kiitos! :)

   Oi jos voisi viettää koko (sateisen) perjantain keittiössä…siinä haavetta kerrakseen;)

   Ihanaa keskiviikkoa sinne pohjoiseen <3

 3. Voi että näitä sun kuvia ja ohjeita! Nam!

  Jos ei välttämättä nyt vappuna, niin suosittelen kokeilemaan salaatin kaverina ribsejä. Viime kesänä sain vinkin työkaveriltani, ja tuli niitä valmistettua muutama kerta kesän aikana.
  Elikkäs ihan Prisman lihatiskiltä ainakin saa Watkinsin rinbsejä, ota ne maustettuna. Ribsit kääritään folioon ja annetaan paistua 1,5-2 tuntia. Lopuksi viimeistellään käyttämällä pikaisesti joko grillissä tai uunissa vastuksen alla. Kannattaa sivellä tuossa lopussa ennen grillausta barbaque-kastiketta molemmin puolin. On hyvää! Luulin tehneeni postauksen tästä, mutta sehän olikin postaus, jossa kokeilin sun ohjeita.;D

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Taina ja thanks :)

   Ribsit…nam! Just eilen illalla kuopus kysyi, että voidaanko tehdä ribsejä. Kuules sun ja kuopuksen vinkistä meillä taitaa olla perjantaina ribsejä! Me ollaan yleensä keitetty ribsejä 1,5 h ja sitten grillattu noin puoli tuntia rapsakkaa pintaa niihin. Mutta täytyy koittaa tuota sun vinkkiä. Se keittäminen on vähän hankalaa, kun ei tahdo löytyä tarpeeksi isoa kattilaa :D

   Ihanaista keskiviikkoa ja terkkuja kaatosateen keskeltä <3

 4. Katariina sanoo:

  Kiitos vinkeistä! Aika simppeleitä perusjuttuja, mutta riittävän lystejä tarjottavaksi kevään juhlassa :) Piknikille tuskin tänä vuonna viitsii, vaikka kiva olisi ollut Kaivarin klassikko lapsille näyttää…ehkä ensi keväänä…;)

  • Maria Maria sanoo:

   Olehan hyvä Katariina!

   Nuo on just sellaisia simppeleitä ruokia, joita tykkään valmistaa. Vähän jokaisen makuun jotakin :) Mut hei, nyt on säätiedotus vähän parantunut (ainakin täällä Pirkanmaalla), joten piknik kuulostaa loistavalta!

   Muksaa keskiviikkoa <3

Kommentoi