torstai 01. lokakuun 2020

Supervoimana tunneälykkyys

HEI IHANAT! ❤️

Vuosi takaperin positiivisen psykan opinnoissa kirjoitin ensimmäisen kirjareflektioni tunneälystä. Sen jälkeen tunteet on vieneet mut vallan mukanaan. Viime aikoina tunteista ja niiden olemassa olon tärkeydestä, varsinkin työpaikoilla, on ollut mediassa paljonkin asiaa. Ja ai että mä tykkään, että näistä asioista puhutaan. Perinteisestihän kun sitä voisi ajatella, että tunteet eivät kuulu esimerkiksi työpaikalle. Kyllä ne ehdottomasti kuuluu. Mutta se ei tarkoita sitä, että työpaikalla räjähdellään eikä pystytä pitämään tunteita kontrollissa, sillä käsi kädessä tunteiden tunnistamisen kanssa kulkee tunteiden hallinta.

Se, että tunnistamme ja osaamme nimetä tuntemamme tunne on jo hurjan hieno juttu, mitä kannattaa opetella. Ja mikä tärkeintä opetella, niin kyky hyväksyä kaikki tunteet. Tein tuon mainitsemani kirjareflektioni Travis Bradberryn Emotional Intelligence 2.0 -kirjasta ja suosittelen ko. kirjaa kyllä ihan jokaiselle. Siinä opetetaan käytännön esimerkein, mitä tunneälykkyys on ja mitä se parhaimmillaan voi olla. Tunneälykkyys parhaimmillaan on elämää helpottava supervoima, jonka avulla elämästä nauttii vielä enemmän. Voimavara, jonka avulla sitä porskuttaa niiden kaikista horjumattomienkin tiiliseinien läpi – tai jonka avulla tunnistaa, milloin tiiliseinä kannattaa kiertää. Tilannetaju on tunneälykkään ihmisen yksi valttikorteista.

Mitä tulee organisaatioihin, niin Bradberry on tullut tutkimuksissaan siihen tulokseen, että tunneäly on se tekijä, joka erottaa huippusuoriutujat muista. 90% huippujohtajista on korkea tunneäly. Mitä se tunneälykkyys sitten on? Se on kykyä tunnistaa, ilmaista, ymmärtää ja säädellä sekä omia että muiden tunteita.

Bradberry & Greaves ovat testanneet yli 500 000 ihmisen tunneälykkyyttä viimeisen vuosikymmenen aikana. Vain 36 % testatuista pystyivät tunnistamaan tunteet sillä hetkellä, kun he niitä tuntevat. Tämä tarkoittaa sitä, että noin 2/3 ihmisistä antavat tunteidensa johdattaa ja vaikuttaa käytökseensä, sillä he eivät tunnista tunteitaan tarpeeksi, jotta pystyisivät toimimaan rationaalisesti.

Maailmanmeno on nykyään aika hektistä ja ärsykkeitä tulee takavasemmalta, edestä, oikealta ja sivusta. Kun me olemme tuon hurrikaanin keskipisteessä, nousee itsetuntemus arvoon arvaamattomaan. Se, että tunnemme itsemme läpikotaisin ei ole helppoa. Mutta hei se on sellainen juttu, jota ainakin itse olen tietoisesti yrittänyt harjoitella viime vuodet. Mulla tuossa työssä on auttanut mindfulness-harjoitukset ja esimerkiksi pilates sekä jooga. Välillä ärsyyntymisen kynnyksellä on ollut myös hyvä pysähtyä ja miettiä, että miksi tunnen itseni ärsyyntyneeksi. Usein tuo on jo laukaissut ärsytystilan pois, kun olen kaivellut syitä sen taustalla (ja usein tullut tulokseen, että tunne on joko a) sellaisesta asiasta riippuvainen, johon en voi vaikuttaa tai b) sellaisesta asiasta riippuvainen, josta ei kannata ainakaan pitkäksi aikaa ärsyyntyä :D).

Tunneälykkyys supervoimana on senkin takia tavoiteltavissa oleva asia, että tunneälykkäät ihmiset pystyvät tekemään perusteltuja päätöksiä, sillä he tunnistavat tunteensa ja ymmärtävät tunteiden taustalla olevat tekijät. Itsetuntemus johtaa siihen, että tunneälykkäät ihmiset tunnistavat vahvuutensa ja heikkoutensa ja osaavat siten usein olla realistisia asioiden suhteen.

Tunneälykkäillä ihmisillä on sosiaaliset taidot hallussa. Heitä on helppo lähestyä ja heidän seurassaan viihdytään, sillä tunneälykäs ihminen auttaa muita ihmisiä usein voimaan vielä paremmin, kukoistamaan. Lisäksi konfliktitilanteissa tunneälykäs ihminen osaa ratkaista konfliktin hallitusti. Tunneälykkäiden ihmisten yksi tärkein työkalu on empatia, joka auttaa muiden ihmisten lukemisessa ja toisen asemaan asettumisessa. Tunneälykkäillä ihmisillä on iso tunnesanavarasto, jonka avulla he osaavat sanoittaa tunteensa ja sitä myötä hallita niitä. Paineen alla tunneälykäs ihminen saa aikaiseksi, sillä hän osaa säädellä tunteiden lisäksi voimavarojaan ja itsejohtamisen kautta usein löytää motivaation tekemiseen.

Mä en näe yhtään syytä, miksei kaikkien meistä kannattaisi kehittää tuota tunneälykkyyden supervoimaa. Yksi tunneälykkyyden tekijöistä on sosiaaliset taidot. Ystävällisyys ja käytöstavat. Niitä kun ei voi koskaan korostaa liikaa. Sosiaalinen tietoisuus tarkoittaa tuntosarvia, joilla havaita muiden tunnetiloja. Tuo yhdistettynä sosiaalisiin taitoihin on sellainen kombo, joka mun mielestä voisi olla jo yksi peruskoulussa opetettava oppiaine.

Miten tunneälykkyyttä voi sitten harjoittaa? No ainakin läsnäololla ja epämiellyttävien tunteiden huomioimisella ja hyväksymisellä. Ajatuksella, get comfortable with being uncomfortable. Bradberryn kirjassa on lisäksi 66 tieteellisesti todennettua strategiaa, joilla voi lisätä tunneälykkyyden neljää osa-aluetta eli itsetietoisuutta, itsensä hallintaa, sosiaalisia taitoja ja sosiaalista tietoisuutta.

Tähän loppuun on vielä pakko linkittää tämän vuoden huikein artikkeli Ihmislähtöisestä johtamisesta. Tutustuin artikkelin kirjoittajaan, upeaan Pirjaan, kesällä ja nyt tapasimme toisen kerran. Kuinka antoisaa onkaan istua saman pöydän ääreen ihmisen kanssa, joka on kiinnostunut samoista asioista. Eittämättä ihmislähtöisen johtamisen yksi kulmakivistä on juurikin tunneälykkyys.

Pyrkikäämme siis siihen, vaikkemme johtajia olisikaan. Tai oikeastaan – kaikkihan me olemme johtajia omalla tavallamme. Itse itsemme johtajia, jossa me pyöritämme organisaatiota nimeltä Oma keho ja mieli. Siinä on jo työnsarkaa tarpeeksi, mutta voin taata, että tunneälykkyydellä tuonkin organisaation nostaminen uudelle tasolle on kaiken vaivan arvoista. Ollaan empaattisia myös itseämme kohtaan, keskustellaan rakentavasti mielemme kanssa ja ollaan herkillä sen suhteen, mitä kroppamme meille viestittää. Tunneäly on osaltaan myös armollisuutta itseään kohtaan. Nyt mun kroppa muuten viestittää siitä, että se tarvitsee polttoainetta. Joten tähän väliin pikaisille lounastreffeille rakkaan ystävän kanssa

TORSTAITERKUIN,

PS. muistakaahan tänään illalla klo 20.00 Instalive (kaupallisessa yhteistyössä Apetinan kanssa) Marian keittiöstä :) Ihanan kutkuttavan jännittävää! Hei jos tuo menee hyvin, niin mehän voitaisiin joskus pitää instalivejä näistä hyvinvoinnin jutuista myös, eiks je?

PPS. nuo kauniit rannekorut ja kaulakorun sain upealta Tarulta BESO Helsingistä ♥ 

 

 


2 Responses to “Supervoimana tunneälykkyys”

 1. Avatar R sanoo:

  Voi, tällä saralla monilla olisi opittavaa. Tunneälykkyys <3

  • Maria Maria sanoo:

   Hei R!

   Ja sanos muuta ❤️
   Tunneälykkyys ihan ylipäätään, mutta varsinkin työpaikoilla tulisi tarpeelliseksi taidoksi meille jokaiselle!

   Tunnelmallista iltaa! 🍂🧡

Kommentoi