torstai 21. marraskuun 2024

Ravitseva lounassalaatti – näin kokoat sen!

Hei vaan tännekin!

Josko vielä väliin jotain muutakin kuin jouluisia juttuja?🎄

Integratiivisena ja Master-tason Health Coachina keski-ikäsiä naisia heidän hyvinvointi- ja terveyshaasteissaan valmentaessani on yksi asia, jota käsittelemme aina. Oli valmennettavan tavoite sitten mikä tahansa. Ja tämä asia on ravitsemus. Omaa kehoa ja kokonaishyvinvointia tukeva ruokavalio että ne muut keinot, joilla voimme ravita itseämme. Tuntea itsemme elinvoimaisemmaksi, nauttia keski-iästä kaikkine hormonivaihteluineen ja ruuhkavuosineen. Ilman sitä kuuluisaa keski-iän kriisiä.

Tässä merkittävää osaa näyttelee verensokerin tasaisena pitäminen. Verensokeriin voidaan toki vaikuttaa monilla eri tavoilla, mutta ruokavalio on yksi näistä. Keski-iän kiireessä ravintoköyhä ruokavalio voi lisätä kehon ja mielen stressitilaa entisestään aiheuttaen muun muassa voimakkaampia (esi)vaihdevuosioireita tai haasteita painonhallinnan suhteen. Sen takia ajattelin tulla tänään jakamaan teille vinkkini, miten koota ravitseva lounassalaatti. Tokihan tätä voi syödä muutenkin kuin lounaalla.

Ravitseva lounassalaatti on aamiaisen lisäksi tärkein ateria itselleni mitä tulee työpäivänaikaiseen jaksamiseen ja siihen, että myös työpäivien jälkeenkin jaksan harrastaa ja nauttia elämästä.

Ravintorikkaasti ja terveyttä tukevasti syöminen ei ole rakettitiedettä. Varsinkin, kun malttaa tutustua itseensä ja oman kehon tarpeisiin. Kysyä itseltään, millainen on se ruokavalio, jolla mä voin hyvin? Mitkä ovat niitä ruokia, jotka antavat mulle energiaa ja jaksamista? Ravinnon merkitys mielialoihimmekin on kiistaton. Sen takia yksi mottoni on Love the food, that loves you back. Sallivasti ja nautinto edellä ❤️

ravitseva lounassalaatti

Jo sillä, että pitää huolen, että lounassalaatista (tai mistä tahansa ateriasta) löytyy 1) kuituja 2) proteiinia ja 3) hyvää, pehmeää rasvaa pääsee pitkälle.

Ravintorikkaan lounassalaatin resepti

Salaattipohja
Sen usein käyttämäni Ruustinnan salaatin korvasin kuvissa näkyvään, melko perinteiseen lounassalaattiini lehtikaalilla, pinaatilla ja parsakaalilla. Revin lehtikaalista pieniä palasia, pilkoin myös parsakaalin. Lorautin päälle extraneitsyt oliiviöljyä ja puristelin lehtikaalit sormien välissä. Joskus lisään salaattipohjaan öljyn lisäksi balsamiviinietikkaa/balsamicoa.

Salaattipohjaa valmistan yleensä jääkaappiin parin päivän tarpeiksi. Kuten myös pidän huolen, että salaattiin löytyy valmiina proteiinia kaapeista niin, että salaatti valmistuu käden käänteessä.

Proteiinia
Kuvissa näkyvään salaattiin proteiiniksi valikoitui (hieman ehkä liian löysäksi) keitetty kananmuna. Lisäksi proteiinia tuli hummuksesta ja kvinoasta (kvinoan sekoitin salaattipohjaan). Muita proteiininlähteitä, joita salaateissa käytän ovat linssit, kikherneet, paistettu lohi tai tofu.

Hyvää rasvaa
Olen extraneitsyt oliiviöljyn suurkuluttaja, joten sitä lorautin salaattipohjan lisäksi vielä koko komeuden päälle. Puolikkaasta avokadosta ja kuorimattomista manteleista tuli lisää pehmeitä, hyviä rasvoja ja hei onpas kvinoassakin terveellisiä rasvahappoja.

Kuituja
Ei mene päivääkään, etten söisi parsakaalia. Olen syönyt sitä jo monia vuosia. Raakana. Parsakaali sisältää runsaasti kuitua, samoin lehtikaali. Myös hummus ja avokado tuovat salaattiin kuitua.

Mielestäni ruoan tulee maistua herkulliselle, näyttää houkuttelevalle, sisältää rakennetta ja tuoda mulle hyvää oloa sisältäpäin. Sisältää myös tarpeeksi happoa, makeutta ja suolaa. Makeutta kuvan salaattiin toi persimon ja tasapainoa sille murusteltu feta.

Arvostan jaksamista ja hyvää oloa enemmän kuin iltapäivien plääh-oloa (ruokakoomaa), joten pyrin nauttimaan lounaaksi ruokia, jotka pitävät verensokerin tasaisena ja minut kuitenkin kylläisenä.

Iloa ja valoa loppuviikkoon toivotellen, Maria

PS. Mikäli kaipaat tukea elinvoimaisuutesi kanssa, niin löydät tietoa valmennuksistani täältä.


Kommentoi