tiistai 10. marraskuu 2015

Suloisen sunnuntai-illan karamellipossu

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

HEIPPATIRALLAA!

Tiedättekö, kun joskus ruokaillessaan ajattelee äänettömästi, että I’m in heaven? Oikeastaan jokainen ruokailu kuuluu näihin taivaallisiin ruokakokemuksiin, mutta harvoin sitä tulee ajateltua ihan noin. Farangissa silloin pari viikkoa sitten se oli yhtä hehkutusta, enkä uskonut että kotona päästään edes lähellekään niitä makuja. Kunnes päätin tehdä isänpäiväksi karamellipossua. Tomi Björckin ohjeella. Heh, meillä olikin Tomi läsnä keittiössä koko viikonlopun, kun se fredagsmys-ruokakin tuli tehtyä hänen reseptillään ;)

Jälleen kerran muuten korostui se fiilis, joka vallitsee niin tehdessä ruokaa kuin syödessä sitä. Hyvällä fiiliksellä tulee tehtyä parempaa ruokaa. Ruoanlaitto on mulle nautinto siinä missä syöminenkin. Possuhan oli siis jo lauantain uunissa, joten sunnuntaina mökiltä tullessamme päästimme isukin salille ja aloimme jatkojalostamaan kastiketta kohti karamellikastiketta. Lapset touhusivat aluksi mun kanssa keittiössä, mutta sitten siirtyivät omiin puuhiinsa. Muistan lapsuudesta sen, kuinka kiva oli, kun äiti kolisteli keittiössä essu päällä. Ja kuinka ihana oli tuoksuttaa ruoan tuoksu olkkariin :) Sillä välin, kun karamellikastike kiehui vähän kasaan katoin pöydän. Ei mitään fiiniä, ryppyiset pöytäliinat pöytään ja muutama kynttilä palamaan. Riisi kiehumaan ja possu palasiksi. Öljy kuumaksi ja possun palat uppopaistamisen jälkeen talouspaperien päälle valumaan. Lihat tarjoiluastiaan ja päälle karamellikastike. Syödään kaikessa rauhassa, istutaan ja jutellaan. Varsin suloinen sunnuntai-ilta!

KARAMELLISOITUA POSSUA
(alkuperäinen resepti Björck: Huippukokin kotiruokaa)

800 g possun kassleria

Haudutusliemi
2 valkosipulin kynttä
5 cm:n pala inkivääriä
8 dl vettä
4 dl soijakastiketta
2 dl kuivaa omenasiideriä (alkup. valkoviiniä)
1 dl osterikastiketta
1 dl sokeria
1 rkl korianterinsiemeniä
2 valkopippuria
2 kanelitankoa
4 tähtianista

1. Ota liha huoneenlämpöön pari tuntia ennen valmistusta. Suolaa pinta kevyesti.
2. Pienistele valkosipuli ja inkivääri. Yhdistä haudutusliemen ainekset padassa ja odota kunnes vesi kiehuu.
Laita kassler pataan.
3. Kuumenna uuni 120 asteeseen ja nosta pata uuniin. Hauduta lihaa kannen alla noin 5-7 tuntia (alkup. vähän alle sata astetta ja 4-5 tuntia)
4. Nosta liha liemestä ja anna jäähtyä. Kääri folioon ja laita jääkaappiin yön yli.
5. Ota liemestä talteen noin 1,5 dl ja laita jääkaappiin karamellikastikkeen keittämistä varten.

Karamellikastike
1,5 dl haudutuslientä
2 tähtianista
2 kanelitankoa
2 tl chilirouhetta
0,5 dl vettä
3 dl raakaruokosokeria (alkup. 200 g palmusokeria ja 0,5 dl fariinisokeria)

1. Kuori ylimääräinen rasva jääkaappikylmästä haudutusliemestä pois. Kaada liemi kattilaan ja lisää kanelitangot, tähtianis ja chilirouhe. Kiehauta ja ota liedeltä pois.
2. Toisessa kattilassa sekoita vesi ja raakaruokosokeria miedolla lämmöllä, kunnes sokeri alkaa tuoksumaan paahteiselta. Poista haudutusliemestä kanelitango ja tähtianikset ja sekoita haudutusliemi varovasti sokeriliemeen.
3. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin puoli tuntia. Jäähdytä sitä vähän ennen tarjoilua.

Possun friteeraaminen
1l rypsiöljyä

1. Ota liha jääkaapista ja leikkaa se noin 2 x 2 cm paloiksi.
2. Kuumenna öljy 180 asteeseen ja paista lihat kullanruskeiksi. Nosta lihat talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva valuu pois.
3. Laita lihat tarjoiluastiaan ja kaada karamellikastike päälle. Ripottele päälle korianteria ja chiliä.

*********************************

Itse näkisin, että karamellipossun tekeminen kannattaa ajoittaa kahdelle päivälle, mutta mikä estää tekemästä sitä yhden päivän aikana. Aloittaa vain aamulla aikaisin. Meillä syötiin lisäksi som tam -papaijasalaattia sekä riisiä. Hei, löysin muuten ihan Prismasta keittopapaijaa…teille tiedoksi, jotka olette tuon som tamin ystäviä. Miehen kanssa todettiin, että tämä taisi olla parasta ruokaa, jota ollaan kotona tehty. Tätä täytyy ehdottomasti tehdä toistekin. Eikä tarvitse odottaa sinne seuraavaan isänpäivään ;)

Nyt perunamuusin ja silakkapihvien tekoon. Ei ole kunnon kotiruoan voittanutta!

OIKEIN IHANAA TIISTAITA TOIVOTELLEN,

alle


4 Responses to “Suloisen sunnuntai-illan karamellipossu”

 1. Liisa sanoo:

  Niin herkullisen kuuloinen ohje! Osaisitko vinkata, millä kala-allerginen voisi korvata osterikastikkeen?:)

  • Maria Maria sanoo:

   Kiitos Liisa

   ja kiitos menee kyllä Tomi Björckille, sillä tämä resepti on kyllä ihan huippu :)

   Mä lähtisin ehkä korvaamaan osterikastikkeen soijakastikkeella!

   Ihanaa keskiviikkoa <3

 2. Viv sanoo:

  Mä just kirjottelin kans postauksen oman blogiini tästä herkusta ja aiva meinasi kuola valua näppäimistölle. :D Sitten vielä aloin kiusaamaan itseäni Googlettamalla muita kotikokkeja, jotka ovat tätä vuosien saatossa tehneet.

  Me tosin puristettiin kummallakin kerralla valmistus vain yhteen päivään: pidettiin liha uunissa 4,5 h ja viileässä parin tunnin ajan. Mureaa oli näinkin! ;>

 3. […] oli tarkoituksemme tehdä iltaruoaksi supersuosikkiamme eli Farangin possua, mutta sainkin eilen yhtäkkiä päähäni, että mennään sittenkin ulos syömään. Onneksi […]

Kommentoi