keskiviikko 19. syyskuun 2012

Omenastruudeli & uskollinen ystävä

Moikka,

tiedättekö, kun aina joskus haaveilee jostain herkusta; sellaisesta jota ei ole koskaan maistanut, mutta silti osaa jo maistaa sen maun suussaan? 
Tälläinen herkku mulle on filotaikinaan tehty omenastruudeli. En muistaakseni ole koskaan sellaista syönyt, mutta pitkään olen siitä haaveillut. Ja koska tänään on one of these days, kun tekee mieli vaan olla, valmistella blogipostauksia, venytellä eilisen salikäynnin jäykistämiä lihaksia ja syödä kaikkea herkkua niin päätin ottaa filotaikinan sulamaan ja käydä naapurissa (vanhemmillani) omppuvarkaissa. Muut ainekset löytyivätkin kaapista. Harmi, ettei vaniljajätskiä ollut…mutta vaniljakastikekin toimi tämän kanssa ihan ok.
Omenastruudeli

8 filotaikinalevyä sulatettuna
voisulaa

täyte
8 omenaa raastettuna
1 dl fariinisokeria
2 tl kanelia 
2 dl manterirouhetta
1 dl pekaanipähkinärouhetta
1 dl rusinoita

Tein kaksi rullaa struudelia eli molempiin tuli neljä filotaikinalevyä. Levyt kasattiin päällekkäin ja välit voitelin voisulalla. Omenaraaste saa olla aika rouheeta, ei pientä silppua. Täytteen aineet sekoitetaan keskenään ja levitetään filotaikinalevyille. Levyt rullataan rullaksi niin, että se levyn sauma jää rullan alle. Levyt voidellaan vielä voisulalla ja paistetaan 200 asteessa noin puoli tuntia. 
Olen ollut kahvi-ihmisiä siitä lähtien, kun mummun kanssa sotkettiin pullaa kahvin joukkoon ja lusikoitiin suuhun. Taisin olla silloin alle kouluikäinen. Mutta viimeisen kuukauden aikana on tullut juotua aika paljon teetä. Perus-Liptonin miellän ratsastusleireille, kun iltapalaksi syötiin näkkäriä ja teetä. Ihan kyllästymiseen asti. Sokeria en teeheni laita, joten tykkään että teessä on jotain makua. Uskollinen ystävä on tällä hetkellä lempparini. Lorauksella maitoa.
Tänään tosiaan on ”ollaan vaan”-päivä. Ainakin siihen asti, kun ekaluokkalainen pian kotiutuu. Jännittää jo toisen puolesta; tänään on ensimmäinen päivä, kun en mene vastaan kävellen. Voipi olla, että kahden jälkeen menen varmuuden varalta pihalle ”vähän haravoimaan lehtiä” ja tähyilemään koulun suuntaan 🙂 Mutta sitä ennen blogipostaustehtaalla (kuva alla) tehtaillaan vielä pari keskeneräistä postausta odottamaan lanseerausta 😉
Omenastruudelin, uskollisen ystävän ja Emeli Sandén ihanaakin ihanamman biisin myötä…
Kivaa keskiviikkoa sinulle 
ja kiitos kaunis, kun poikkesit 



12 Responses to “Omenastruudeli & uskollinen ystävä”

  1. Soile sanoo:

    Omenajutskat on niin hyviä! Ja tuo biisi; aivan ihana! Juuri eilen yks ystävä oli laittanut sen Facebookkiin…sellaisen version missä oli sanatkin. Kuuntelin sitä siinä sitten eka kertaa ja ihastuin heti.

    • Maria sanoo:

      Moikka Soile 🙂 Juu, omenajutskat on ihan mun lemppareita. Ja näin syksyllä niitä tulee kyllä tehtyä kyllästymiseen asti.

      Kannattaa kuunnella Emelin muutakin tuotantoa; kuuntelin eilen levyn läpi pari kertaa ja siellä on oikeita helmiä joukossa.

      Mukavaa syksyn jatkoa 🙂

  2. Niina sanoo:

    Nam! <3 Liptonia lipitellään täälläkin aina iltaisin!:)
    Ihanan näköinen sun blogitehdas!:)

    • Maria sanoo:

      Kiitos 🙂 Ja heh kiitti, blogitehdas on vähän normi tehdasympäristöä viihtyisämpi, myönnettään 😉

  3. Oi nayttaa tosi hyvalta:) TAhtoo kans.

  4. Hanna ★ sanoo:

    Näyttääpä herkulliselta! Appiukkeli toi juuri ison laatikollisen omenoita, niistä voisikin viikonloppuna leipoa jotain.
    Emeli on niiiiiin ihanan!

  5. Jane sanoo:

    Voi, ohje kuulostaa hyvältä! Ja näyttää kuvissa herkulliselta. Täytyy kokeilla 🙂

    • Maria sanoo:

      Kiitos Jane, tuo ohje on ”omasta päästä” tehty 🙂 Ajattelin kokeilla vastaavaa joulun aikaan, mutta luumuista. Voisi toimia ihan hyvin 🙂

  6. inga sanoo:

    Itsekin tein juuri omenastruudelia, mutta tein siihen oman taikina. En ole koskaan maistanut tai tehnyt tuosta filotaikinasta mutta jos joskus teen uudestaan struudelia kokeilen sitä. Hyvältä näyttää! Struudeli on namia 🙂

    • Maria sanoo:

      Hei kävin blogissasi katsomassa ohjeen tuolle struudelille, hyvältä näytti!! 🙂 Täytyypäs kokeilla joskus itse tehdä tuo taikina…

Kommentoi