tiistai 18. syyskuun 2012

Pannaripäivän ”viikkomaitokauppapohdinnat”

Moimoi,

ihan kauhulla jälleen kerran siivoilin jääkaappia ja ruokakaappeja. Taivastelin sitä vanhentuneiden ruokien määrää. Vaikka kesällä päätin panostaa siihen, että meiltä ei yhtään heitetä ruokaa roskiin niin kyllä sitä taas löytyi liki yhden muovikassillisen verran; vanhentunutta (homehtunutta) leipää, viiliä, jugurttia, vihanneksia. You name it, kaikkea löytyi. Hukassa olevia pikkulusikoitakin löytyi; siellähän niitä kökötti puoliksi syötyjen jugurtti- ja viilipurkkien laitaan nojaamassa.
Mä päätin jo aiemmin, että kun olen syksyn kotona niin meillä otetaan taas käytäntöön tapa, että kerran viikossa käydään ns. viikkomaitokaupassa ja sen lisäksi vain pakolliset esim. maitoa tai leipää haetaan viikon varrella. Vielä tämä ei ole ihan toteutunut 🙂 Lisäksi olis ihan kiva, jos muistais keskittää ostokset yhteen kauppaan, mutta kun meille plompsahtelee plussapisteitä, bonuksia ja kaikenmaailman pointseja sieltä sun täältä. Ja vaikka maitokauppaostot on tällä hetkellä ihan sellaista luokkaa, etten kehtaa ääneen sanoa niin mistään ei saa kunnolla näitä ns. jälkipotkuja. Maitokauppaostoihin luen siis ruoan lisäksi kaikki siivoustarvikkeet, hygieniatavarat, maitokaupasta tehtävät sisustusostokset (oikeesti, maitokaupoista tekee välillä löytöjä!), pesuaineet sun muut.
Rahaa tupakkaan meillä ei mene, saunasiideriin ja -oluseen ehkä noin 10 euroa kuussa. Mutta tämän lisäksi maitokaupasta tarttuu aina välillä mukaan esimerkiksi lasten vaatteita, koruja tai muita tuiki tärkeellisiä tavaroita. Ruoan laadusta ei tingitä eikä vihanneksista ja hedelmistä. Em. tuotteet maksavat kyllä maltaita, mutta mieluummin pihistän jostain muualta.
Mutta, oon ajatellut yrittää, että selviäisimmekö (kaksi aikuista ja kaksi lasta) kuukaudessa alle 500 euron. (esikoinen syö koulussa päiväruoan ja kuopus 3 krt/vko päiväkodissa). Tällä hetkellä tuntuu, että tuon verran menee jo Prismaan kuukaudessa. Plus siihen pari sataa päälle Cittariin ja sitten koti-Valintataloon menee varmastikin toiset pari sataa. En edes uskalla ynnätä yhteen. Aiemmin sadalla markalla osti jo yhden kauppakassillisen ruokaa; nyt ei tunnu selviävän alle kolmella kympillä maitokaupasta. Tuo tavoite eli alle 500 euroa on sellainen summa, että voisin kuvitella siitä menevän ns. viikkomaitokauppaan 80-90 euroa/vko ja sitten täydennysostoihin 20-10 euroa/vko.
No sitten, käydäkö viikkomaitokaupassa heti maanantaina vai vasta perjantaina? Olishan se tietty kiva, että viikonlopuksi olisi tuoreita raaka-aineita ja valinnanvaraa…mutta jääkö sitten tarpeeksi ruokaa viikolle? Aluksi yritän, että maanantai on se viikkomaitokauppapäivä. Maanantaina siis katson ensin koulujen ruokalistan tulevalle viikolle ja sen pohjalta suunnittelen meidän ruokalistan. Yhtenä päivänä kalaa, yhtenä broileria ja loppuina jotain lihaa/kasvista. Lisäksi olisi tietty kätevää, että joku ruoka riittäisi esimerkiksi kahdelle illalle. Ihan simppeliä kotiruokaa arkipäivinä.
Perjantaina ja lauantaina rakastan sitä, kun saa ajan kanssa tehdä ruokaa ja ottaa lasin viiniä. Yleensä nämä ruoat ovat myös vähän arvokkaampia. Joten viikolla pihistetään ja viikonloppuna panostetaan. Aamupalaksi meillä syödään puuroa ja/tai leipää. Iltapalaksi vaihdellen leipää, pannaria, puuroa ja mitä mieli tekee. Välipaloina banaania, jugurttia, kasvisnapostelupaloja yms.
Kääk, ihan vähän jo hirvittää, sillä mikään ei ole mukavampaa ajanvietettä kuin ruoanlaitto ja leivonta. Uusien reseptien kokeileminen ei ole kyllä ihan halpaa hupia. Tai ainakin ne reseptit, jotka mua kiehtoo tuppaavat aina sisältämään jos jonkinlaista juustoa (kallista!) tai erikoisempia marjoja/vihanneksia. 
Käydäänkö teillä viikkomaitokaupassa?
Tänään oli pannaripäivä; harmittaa ihan hirmuisesti, että olen hukannut pannarireseptini jonnekin. Se vaan oli niin paras; parempi kuin maailman paras pannari-resepti 🙂 Äiti antoi tänään neuvon; laita litra punaista maitoa, kolme munaa, sopivasti sulaa voita, ripaus suolaa ja tasoittava ripaus sokeria sekä sen verran jauhoja, että taikina tuntuu passelilta. Tämän mukaan tein ja ihan syötäviä tuli. Lisäksi omppu-ja mansikkahilloa. Omenahilloa on kyllä tehtävä lisää niin kauan kuin omppoja puussa keikkuu…
Mutta sitä ennen kaivan viime syksynä aloitetut villasukat naftaliinista ja kudon ne loppuun! 
Tiistaiterkuin,

17 Responses to “Pannaripäivän ”viikkomaitokauppapohdinnat””

  1. Päivi sanoo:

    Hirmu tuttuja fiiliksiä. Meillä oli joskus käytössä pitkään tämä ”kerran viikossa” kauppareissu ja ainoastaan maidot ja leivät muuten. Mutta sitten tapahtui jotain… Muutto tai joku. Tai oisko se Stockalla työskentely aikoinaan sotkenu hiukan kuvioita… 😉 Nyt meillä on ollu ajatuksissa ihan sama, eli palauttaa tuo käytäntö taas. Ja nimenomaan suunnitella ne ruoat valmiiksi… senhän tietää, miten käy, kun työpäivän jälkeen kiireellä ryntää nälkäisenä kauppaan. Ei hyvin. 😉

    Nyt pitäis vielä tsempata ja laajentaa sitä arki-ruokarepertuaaria. Niin helposti tulee pyöriteltyä samoja safkoja jatkuvasti…

    Kivaa pannari-iltaa teille! 🙂

    -Päivi-

    • Maria sanoo:

      No sä sen sanoit, mä oon niin miettinyt ja miettinyt että mistä sut tunnen ja sieltä Stockaltahan mä sut tunnen 😀 Ihanainen ystäväni oli siellä aikoinaan (siis 90-luvun lopussa muistaakseni) kukkaosastolla töissä ja jotenkin mä nyt miellän sut ja Anun samaan kuvaan. Hassua 🙂

      Siis toi ruokakauppaan nälkäisenä meno on sama kuin turpiinsa hakis…mulla ainakin tarttuu ostoskärryyn vaikka mitä…juuri niitä ruoka-aineksia, jotka sitten heitetään roskiin, kun pilaantuvatten 🙂

      Ens maanantaina teen viikon ruokalistan valmiiksi ja syö ken tahtoo. Meillä tehdään tätä nykyä joskus kahta ruokaa päivässä, kun ”mää en tykkää nakeista nakkisopassa” ja toinen ei tykkää porkkanasta sopassa. Huh.

      Kiitos, muksaa keskiviikkoa sulle 🙂

  2. Noel sanoo:

    Meillä käydään lauantaisin tai sunnuntaisin ”viikkomaitokaupassa” ja meijän kahen hengen taloudessa menee yleensä se 60-90e per reissu; Mikä on mun mielestä tosi paljon koska tuntuu et ravaan tossa alakerran s-marketissakin täydentämässä kaappeja pitkin viikkoa ja sinne uppoo joka kerta se 15-25euroa.
    Meillä tosin menee paljon hyvää ruokaa roskiinkin 🙁 Unohtelen paljon lihoja/kanoja jne jääkaappiin ja sit tajuan et ei hitto tää meni eilen/toissapäivänä vanhaks enkä sit uskalla enää valmistaa. Lihat on kuitenki suht arvokkaita et tää on oikeesti aika harmillinen juttu! Asiaa varmaan auttais just tuo et suunnittelis ruoat valmiiks ennen kauppareissua eikä ostais kaupassa mitäsattuu.

    Samoin ku Päivi ni täälläkin pyöritellään lähes samoja ruokia 🙁 Pitääki ottaa joksku syksyn tavotteeks tehä ruokasuunnitelmat valmiiks ennen kauppaan lähtöä ja yrittää keksiä joka viikolle ees yks/kaks uutta arkiruokalajia

    • Maria sanoo:

      Mulla sama noiden lihojen kanssa, roskiin menee tai sitten heitän ne pakkaseen eräpäivänä ja sinne ne jää. Kunnes heitän ne sieltä roskiin. Siis mä kauhistuin kanssa, kun kiinnitin huomiota paistijauhelihan kilohintaan. Broitsusta puhumattakaan. Pitäis varmaan osata tehdä ruokaa vähän halvemmistakin lihoista. Mutkun ne ”kruntsuu” ilkeesti suussa 🙂

      Juuri näin mäkin oon ajatellut; ainakin kerran viikossa joku uusi ruoka repertuaariin; täytyykin alkaa selailemaan lehtien reseptejä ja leikata talteen 🙂

  3. Minna sanoo:

    Me käydään kaupassa pääasiassa kerran viikossa. Yleensä se on lauantai tai maanantai. Varsinkin nyt kun on enää yksi auto, niin on jo vähän pohdittava että milloin olisi mahdollista mennä yksin (ilman lapsia) tai koko perheellä kaupassa. Sunnuntai ja maanantai on molemmat siitä hyviä että silloin varsinkin s-kaupoissa on paaaaaljon tarralihoja;) ja kun meillä usein lihat tulee käyttöön pakastimen kautta niin voi hyvin ostaa alelihaa.
    Kesänä jolloin Saana syntyi, meillä oli käytössä kolmen viikon kiertävä ruokalista, koska ei voinut tietää milloin sairaalaan joutuu, kauanko siellä joutuu olemaan ja miten kotona alkaa menemään joten tuo oli kätevä tapa myös miestä ajatellen.
    Tällä hetkellä kaupassakäynti on ”helppoa” kun mun pitää syödä päivässä lihaa 400g, ja lisäks saman verran kasviksia, melkolailla rahkaa jne jne jne niin kaupasta tulee lähinnä napattua lihaa, kasviksia, rahkaa, maitoa, muille leipää, ja jonkin verran eineksiä. Itse en juuri eineksistä välitä, mutta koska ei aika ja mielenkiinto riitä väkertää omaa ruokaa muulle perheelle/ modata ruokaa sellaiseksi että kävisi mulle ja muille niin sitten ostan muille valmista, koska omiani en valmiina saa.

    • Maria sanoo:

      Moikka Minde 🙂
      Mäkin tähtään siihen, että kauppaan mennään yksin tai kaksin. Julian kanssa kauppareissu menee ok, mutta tuon pienemmän. Huh. Ei jaksa kävellä, ei jaksa istua ja kaikkee siltä väliltä 😉

      Onko sunnuntaisin tuoretta leipää kaupoissa? Muutenhan se olis kyllä ihan passeli kauppapäivä!

      400 gr lihaa kuulostaa paljolta, sisältääkös ne nykyään myös punaista lihaa? 🙂 Meillä on tullut stoppi valmisruokiin ja hyvä niin. Nyt kun oon kotona, ehdin täällä kokkailemaan vaikka mitä. Herkkuja tosin pääasiassa 😉

  4. Esmeralda sanoo:

    Mä en millään jaksa ostaa niin paljon ruokaa, että niillä selviäisi viikon. Enkä viitsi suunnitella niin pitkälle… Ollaan lähiaikoina jaettu viikon sapuskat kahteen kauppareissuun ja ei olekaan tarvinut käydä välillä täydentämässä edes maitoja. Alkuviikosta, yleensä maanantaina ostetaan arkipäiville ja sitten viikonlopuksi toisella kerralla sekä maanantaiksi. Aika toimivaa on ollut. Me tehdään kaikki ruokaostokset Prismaan, koska sieltä saa sentään jotain takaisin. En uskalla edes laskea, kuinka paljon viisihenkisellä (+kissa) perheellä menee rahaa ruokaan ja muihin päivittäistavaroihin.. Paljon kuitenkin!

    • Maria sanoo:

      Toi kaks kauppareissua vois toimiakin; ei tulis tosiaan niitä täydennyskäyntejä ja sitten olis kuitenkin viikonloppunakin hyvää sapuskaa tarjolla. Kiitos vinkistä 🙂

      Mä kävin pitkään Citarissa Pirkka-tuotteiden takia, mutta nyt ollaan huomattu kyllä että Prismasta kertyy enemmän bonareita sun muita. Vaikken niiden private label-tuotteista niin paljoa pidäkään.

  5. Hannis sanoo:

    Mä oon nyt ostanut pari vuotta pääosin lihat (hereford ja poro) könttänä kaksi kert vuodessa pakastimeen. Ostan suoraan tilalta. Lisäksi ostan aina Norjan lohta, kun se on about 6€ /kg tarjouksessa ja pakastan. Tää auttanut tosi paljon, että ns. pääruoka-aineet on pakastimessa. Tosin meni varmaan puoli vuotta totutteluun. Nyt mieskin jo on tottunut. Kuuden hengen perheessä ruokaan menee aivan sikapaljon rahaa. Nää Valtsu-käynnit tosin meillä mun mielestä se pahin rahareikä…

    • Maria sanoo:

      No vitsi, toi onkin hyvä idea ostaa lihaa pakkaseen. Tosin mä en varmaan osaa sitä sieltä sulattaa :/ Täytyy alkaa opettelemaan. Lisäks kalasta on kyllä hyviä tarjouksia, jota pitäis osata hyödyntää. Muutenhan kalakin on aika hintavaa…

      Huh, kuudella hengellä tosiaankin menee ruokaan hilppasen enemmän kuin meidän neljän hengen perheessä. Jossa varsinkin pienempi eläisi vieläkin pelkällä rasvattomalla maidolla ja banaanilla / päivä 🙂 Juu, koti-Valtsusta tarttuu aina mukaan kaikkea mitä ei pitänyt ostaa. Ja lisäks hinnat on aikas suolaiset.

  6. Anonymous sanoo:

    Meillä on kans toiminut 2kauppareissua/viikko, alkuviikosta viikon ruuat ja viikonlopulle erikseen. Näin ei tarvitse tehdä täydennyskäyntejä eikä tule heräteostoksia niin paljon. Meidän kolmihenkinen perhe pärjää maitokauppaostoissa vallan mainiosti alle 500eurolla/kk. Minä ja lapsi ollaan päivät kotona ja mies syö yleensä lounaan muualla. Tehdään pääsääntöisesti kaikki ostokset Prismaan ja välillä käydään Lidlissä (sieltä saa mm. kaikki pesuaineet, paperit halvemmalla). Cittarissa en osaa enää edes käydä, vaikka joskus käytiinkin vain siellä ostoksilla. Tykkäsin myös Pirkka-tuotteista, mutta Rainbow-tuotteet Prismassa ovat mielestäni tosi hyviä. Lihan sulattaminen vaatii ainoastaan sen, että otat sen edellisenä päivänä jääkaappiin sulamaan.

    -S

    • Maria sanoo:

      Toi kyllä pitää paikkansa; taidetaan koittaa kahta kauppakäyntiä niin ei tarvitse käydä petollisilla täydennyskäynneillä. Mä en ihan vielä ole päässyt sinuiksi Rainbown kanssa, mutta pikkuhiljaa ko.tuotteisiin tässä tutustun 🙂
      Kiitos lihansulatusvinkistä, mä olisin varmaan laittanut sen mikroon sulaan 😀

  7. sanna sanoo:

    Mielenkiintoisia pohdintoja.
    Meillä pyritään myös tuohon kahteen kauppareissuun viikosssa. Joskun epäsaannöllinen työ haittaa hiukan sitä. kerran viikossa siisotetaan kaikki mahdollienn ja toisellä kertaa vain maito ja leipä.
    Meillä päästää nelihenkisessä perheessä suuunnilleen noihin samoihin summiin mistä mainitsit.
    Tuo ole lihojen käyttäminen autaa kummasti, kun ele lihoja tulee vastaan me hamstrataan niitä pakkanen täyteen, niin ei tarvitse tinkiä lihan laadusta 🙂

    • Maria sanoo:

      Kiitos Sanna 🙂
      Me käytiin eilen ”puoliviikkokaupassa” ja tänään sitten jo kävin täydentämässä, kun listalta unohtui pari lohisoppaan olennaista ainesta kuten ne lohet 😀 Noh, ehkä sitä tässä oppii tekemään ruokalistat niin ettei ihan joka päivä tarvitsisi siellä kaupassa ravata….
      Nyt mäkin alan hamstraamaan lihoja…maistuuko ne pakastuksen jälkeen kuitenkin ihan samalta kuin tuoreena?

    • Anonymous sanoo:

      Minä olen pakastanut lähinnä kanaa ja jauhelihaa, en ole huomannut maussa eroa.

      -S

  8. Anonymous sanoo:

    Täällä ilmoittautuu ”kerran viikossa ruokakaupassa” käyvä.
    Meitä on 3-5 henkilöä syömässä viikoista riippuen. Tulee paljon halvemmaksi käydä vaan kerran viikossa ja sitten kaivella pakastinta ja kuivaruokakaappeja. Ei jää yhtään vanhenemaan kun se niin sanottu paha ruoka, siis se juttu nakeista nakkisopassa ja porkkanat sopassa,kuittaantuu sillä että ei oo muuta.
    Se on kyllä jotenkin noloa kun ostoskärry on aina ihan kukkuroillaan ja jotkut kanssaihmiset kyselee että kuinka monta teillä oikein syö? Selitän ystävällisesti tätä kerran viikossa juttua ja sitten tulee sellainen ilme että ai jaa…

    Maiti

    • Maria sanoo:

      Jes, meitä onkin aika paljon 🙂 Kyllä eilen Prismassakin sain pitkiä katseita, kun kärryt pullistelivat ruokaa. Luulivat mua varmaan suurperheen äidiksi 😉

      Mua vähän jännittää, miten tämä meidän eka ruokaviikko menee ja riittääkö tuo ruoka, mutta kaiken järjen mukaan sen pitäisi riittää. Ja onneksi on pakkanen ja kuivamuonakaappi 🙂

Kommentoi