sunnuntai 18. huhtikuun 2021

Mehukas feta-broccolinipiirakka

HEIPPAHEI!

Toivottavasti siellä on ollut kiva viikonloppu Täällä on vietetty aikaa ulkona ja toisaalta tehty myös pieni roadtrip. Piha on haravoitu puoliksi ja loput haravoitunee tuonnempana…jos haravoitunee 😉 Grillikausi käy kuumana ja tankoparsat ovat syrjäyttämässä broccolineja jääkaapissa. Tankoparsareseptejä luvassa viikolla, niitä meillä syödään liki päivittäin.

Viimeisistä broccolineista leivoin tänään feta-broccolinipiirakan, josta tuli älyttömän mehukas. Ei ollut alunperin tarkoitukseni laittaa tätä tänne blogiin, mutta koska en ole pitkään aikaan suolaista piirakkaa blogin puitteissa esitellytkään, niin mikä ettei 🙂

Feta-broccolinipiirakka

1 suolainen piirakkapohja

Täyte
150 g bimi-broccolinia
10-12 kirsikkatomaattia
150 g fetaa murusteltuna
1 valkosipulin kynsi
200 g ranskankermaa
2 kananmunaa
1 tl Dijonin sinappia
1 tl mustapippuria
0,5 tl suolaa
(pikkuisen mozzarellaa)

Tarjolle
tuoretta persijaa ja retiisin versoa

1. painele suolainen piirakkapohja voidellun piirakkavuoan pohjalle
2. lisää päälle broccolinit, kirsikkatomaatit ja murusteltu feta
3. sekoita keskenään murskattu valkosipulin kynsi, ranskankerma, kananmunat, sinappi, mustapippuri ja suola ja kaada piirakkapohjan päälle
(mulla oli jääkaapissa mozzarellapallosta pikkuisen jäljellä, joten revin sitä lisäksi)
4. paista uunin alatasolla 200 asteessa 30 minuuttia ja nosta sitten uunin keskitasolle ja paista, kunnes piirakan pinta alkaa ruskettumaan kauniisti
5. tarjoile persiljan ja retiisin versojen kanssa

Löysin meidän lähikaupasta retiisin versoja ja ne olivat mulle ihan uusi tuttavuus ja hei jösses, miten houkutteleva uusi tuttavuus! Rakastan kyllä retiisejä, mutta näemmä myös retiisin versojakin. Ne eivät ole pakollisia tässä piirakassa, mutta tuovat kivan lisän sille.

Feta-broccolinipiirakasta detox-juttuihin. Meillä on health coach -opinnoissa ollut juttua detoxista ja detox-reseptien luomisesta. Ajattelin itse pitää toukokuun aikana detox-viikon, mikäli sellainen aikataulullisesti on mahdollista. Pitäisi olla sellainen viikko, että ei juurikaan olisi työkiireitä tai juoksuhimoja. Kiinnostaiskos teitä täällä Bistron puolella detoxruokareseptit? Detoxin tarkoitushan ei ole painonpudotus, vaan kehon puhdistaminen (varsinkin maksan) sinne kertyneistä kuona-aineista ja muista myrkyistä. Tuo kuulostaa omaan korvaani aivan täydelliseltä. Millekään kunnon paastolle musta ei olisi, mutta kehon puhdistuskuuri (yhdistettynä mielen detoxiin) kuulostaa hyvältä ennen kesän mansikkakakkuja ja grillailuja.

SULOISTA SUNNUNTAI-ILTAA,


10 Responses to “Mehukas feta-broccolinipiirakka”

 1. Huuhaa sanoo:

  Detox on valitettavasti ihan täysin huuhaata. Maksa puhdistaa kehoa ihan koko ajan. Mitään tieteellisiä todisteita ei edes ole siitä, että maksa olisi ylikuormittunut kuona-aineista ja sitä siksi tarvitsisi (tai edes voisi) erilaisilla kuureilla puhdistaa…

  Tässä yksi hyvä lääketieteen tohtorin blogikirjotus aiheesta:

  https://blogit.ts.fi/terveys-tiede/detox/

  • Maria sanoo:

   Hei Huuhaa,

   kiitos linkistä, olenkin tuohon aiemmin jo törmännyt!

   Ehkä olisi pitänyt selittää vähän enemmän, mitä tarkoitan detoxilla 😅 Itse lähinnä miellän sanan detox tai puhdistautuminen sellaiseksi, että elimistölle annetaan joko yhden päivän/viikonlopun/viikon ajan puhtaita ravintoaineita, jotka tukevat osaltaan myös maksan entsyymiaktiivisuutta. Eli esimerkiksi (luomu)hedelmiä, kasviksia, rasvaista kalaa, täysjyväriisiä, kvinoaa, rooboisteetä, tiettyjä yrttejä yms koko kehon hyvinvointia tukevia puhtaita ja ravintorikkaita ruoka-aineita.

   Toki maksa puhdistaa kehoa koko ajan, mutta tiettyjen ruoka-aineiden avulla voimme tutkimusten mukaan buustata maksan entsyymiaktiivisuutta:
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4488002/

   Koska kyllähän fakta on se, että nykyaikana monet ruokkivat itseään prosessoiduilla ruoilla, alkohoililla, nopeilla hiilareilla yms. (myös minä ☺️) ja maksa on koetuksella. Esimerkiksi rasvamaksasta on puhuttu viime vuosina paljonkin. En usko, että lyhyet kuurit sitä vielä parantaa, mutta kyllä kovien rasvojen ja nopeiden hiilareiden välttäminen (ylipäätään puhdas ruokavalio) yhdistettynä balanssissa olevaan liikuntaan ja palautumiseen ovat ensisijainen ”lääke” myös rasvamaksaan. Alkusysäyksen tällaiselle elintapojen muutokselle voisi ottaa esim. viikon detox-kuurilla, jossa jätetään kaikki kehoa aiemmin kuormittaneet prosessoidut tuotteet pois.

   Toivottavasti onnistuin selittämään tarpeeksi selkeästi oman kantani tähän.

   Mukavaa viikkoa! ❤️

 2. Satu Heinonen sanoo:

  Kiinnostaa todella paljon Detox-reseptit. Kiitos jo etukäteen 🙂

 3. Anna sanoo:

  Broccolinia olen kerran syönyt ja oli kyllä hyvää. Fetan ja kirsikkatomaatin liitto toimii aina, joten pakkohan tätä on kokeilla.

  Detoxruokareseptit kiinnostavat kovasti.

  Ihanaa alkanutta viikkoa Maria 🌺

  • Maria sanoo:

   Heippa Anna!

   Tuo broccolini (varsinkin bimi) on jotenkin makeampaa ja miedompaa kuin tavan parsakaali. Mä olen myös kovasti tykästynyt siihen ☺️

   Puhtaiden ruokien reseptejä tulossa toukokuulla 😍

   Kiitos ja ihanaa viikkoa sinnekin! ❤️

 4. Annari sanoo:

  Hei,
  suosittelisin, että perehtyisit syvällisemmin tähän detox-asiaan. Terveydenhuoltoalan ammattilaisen korvaan se särähtää; ihmisen fysiologia kun toimii itseään puhdistavana eikä kehossa ole erityisiä kuona-varastoja itsessään. En epäile, etteikö kevyemmin ja vielä tarkemmin ruokavalioon keskityttäessä voisi myös paremmin, mutta kehon puhdistumisen kanssa sillä ei ole tekemistä eikä sitä pitäisi sellaisena myydä. Linkkaan professori Knuutin blogikirjoituksen detoxista:
  https://blogit.ts.fi/terveys-tiede/detox/

  • Maria sanoo:

   Hei Annari

   ja kiitos sinullekin ❤️

   Kopioin tähän aiemman vastaukseni:

   Ehkä olisi pitänyt selittää vähän enemmän, mitä tarkoitan detoxilla 😅 Itse lähinnä miellän sanan detox tai puhdistautuminen sellaiseksi, että elimistölle annetaan joko yhden päivän/viikonlopun/viikon ajan puhtaita ravintoaineita, jotka tukevat osaltaan myös maksan entsyymiaktiivisuutta. Eli esimerkiksi (luomu)hedelmiä, kasviksia, rasvaista kalaa, täysjyväriisiä, kvinoaa, rooboisteetä, tiettyjä yrttejä yms koko kehon hyvinvointia tukevia puhtaita ja ravintorikkaita ruoka-aineita.

   Toki maksa puhdistaa kehoa koko ajan, mutta tiettyjen ruoka-aineiden avulla voimme tutkimusten mukaan buustata maksan entsyymiaktiivisuutta:
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4488002/

   Koska kyllähän fakta on se, että nykyaikana monet ruokkivat itseään prosessoiduilla ruoilla, alkohoililla, nopeilla hiilareilla yms. (myös minä ☺️) ja maksa on koetuksella. Esimerkiksi rasvamaksasta on puhuttu viime vuosina paljonkin. En usko, että lyhyet kuurit sitä vielä parantaa, mutta kyllä kovien rasvojen ja nopeiden hiilareiden välttäminen (ylipäätään puhdas ruokavalio) yhdistettynä balanssissa olevaan liikuntaan ja palautumiseen ovat ensisijainen ”lääke” myös rasvamaksaan. Alkusysäyksen tällaiselle elintapojen muutokselle voisi ottaa esim. viikon detox-kuurilla, jossa jätetään kaikki kehoa aiemmin kuormittaneet prosessoidut tuotteet pois.

   Toivottavasti onnistuin selittämään tarpeeksi selkeästi oman kantani tähän.

   Mukavaa viikkoa! ❤️

 5. Minna sanoo:

  Hyvältä näyttää piirakka! Laitoitko bimit mukaan ”raakana” vai höyrytitkö ensin?

  • Maria sanoo:

   Moikka Minna

   ja kiitos 🥰

   Laitoin ihan raakana, mukavasti pehmenivät uunissa 👍🏻

   Kivaa alkavaa viikonloppua!

Kommentoi