sunnuntai 04. huhtikuu 2021

5 x salaatinkastike

MOIKKAMOI!

Onpas kiva olla taas täällä Pieni tauko blogista ja tietokonehommista on tehnyt sen, että piinaava (hiirikäden) olkapääkipu on väistynyt. Aivan mahtavaa! Muutenkin pieni tauko on tehnyt todella hyvää. Postausluonnoksiin on kirjautunut monta uutta postausaihetta ja hiihtolenkeillä olen suunnitellut uusia reseptejä.

IG:n puolella kerroinkin, että nyt aloitetaan ulkoruokintakausi ja se tulee näkymään myös täällä blogissakin. Ei vielä ihan täysin siirrytä ulkoruokintaan, mutta pikkuhiljaa. Ulkoruokinta- ja grillauskausi tietää sitä, että pastaruoat syrjäytyvät vähitellen ihanilla salaateilla, grillatuilla lihoilla ja vihanneksilla.

Salaatinkastike on mulle liki tärkeämpi kuin se itse salaatti. Se tuo usein mauttomaankin perusvihreään salaattiin makua rutkasti. Aika usein salaatinkastikkeenani toimii oliiviöljy, suola ja mustapippuri. Välillä balsamico kaverinaan. Mutta ajattelin vinkata myös viidestä muusta lempparisalaatinkastikkeestani.

Caesarsalaatin kastike

1 dl oliiviöljyä
2 tl Worcestershire-kastiketta
2 valkosipulin kynttä
1/2 sitruunan mehu
1 rkl raastettua parmesan-juustoa
2 tl Dijon-sinappia
1 keltuainen
mustapippuria

-surauta ainekset sauvasekoittimella sekaisin

Vinaigrette

1 valkosipulinkynsi pilkottuna
2 tl Dijon-sinappia
0,8 dl oliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
suolaa
mustapippuria

-sekoita aineet keskenään

Hunajasinappikastike

2 tl hunajaa
2 tl Dijon-sinappia
1 sitruunan mehu
7 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa ja mustapippuria

-sekoita aineet keskenään

Aasialaistyyppinen salaatinkastike

2 rkl soijakastiketta
2 rkl seesamiöljyä
2 tl hunajaa
2 rkl maapähkinäöljyä
limen mehu
1 tl kuivattua chiliä

-sekoita aineet keskenään

Jugurttikastike

1 dl maustamatonta jugurttia
2 tl sitruunamehua
1 pieni valkosipulinkynsi murskattuna
suolaa ja mustapippuria

-sekoita aineet keskenään

Salaatinkastikkeissa hyvänlaatuinen (ei kitkerä) extraneitsytoliiviöljy on mulle se tärkein palanen. Sillä ja sitruunamehulla, Dijon-sinapilla, mustapippurilla ja suolalla saa jo ihmeitä aikaan. Usein en edes mittaile, vaan sekoittelen ja maistelen. Niin kuin ruoanlaitossa muutenkin :)

Nyt pakkauspuuhiin ja huomenna suunnataan kohti kotia. Tämän kauden viimeiset laskut tuli laskettua tänään ja on aika sanoa mökille heipat vähäksi aikaa. Kesällä sitten seuraavan kerran tullaan tunturiin

SULOISTA SUNNUNTAITA & PÄÄSIÄISEN JATKOA,


6 Responses to “5 x salaatinkastike”

 1. Avatar Tuula sanoo:

  Hei.

  Laittaisitkohan joskus tämän postauksen kuvissa olevien salaattien ohjeet tänne? Näyttävät niin ihanilta, että olisi kiva tietää mitä kaikkea niihin tulee. Kiitos jo etukäteen, jos sen teet! ❤

  • Maria Maria sanoo:

   Hei Tuula,

   ja kiitos kaunis ❤️

   Laitoin itselleni viikonlopuksi muistutuksen tulla lisäämään ohjeet tämän postauksen loppuun :)

   Mukavaa keskiviikkoa!

 2. Avatar Miia sanoo:

  Hei,
  Ihanan näköisiä salaatteja, toivoisin ohjeita näihin :) Ja sitten, mitä oliiviöljyä käytät, eli mitä suosittelisit?

  • Maria Maria sanoo:

   Voi kiitos Miia ❤️

   Juu, tulen laittamaan ohjeet tämän postauksen loppuun viimeistään viikonloppuna.
   Mä olen tykästynyt Fontanan extraneitsyt oliiviöljyyn, sillä se ei ole sellainen liian ”oliiviöljymäinen” eli menee loistavasti pelkältäänkin salaatinkastikkeena :)

   Kivaa keskiviikkoa!

 3. Avatar H sanoo:

  Onko työpisteen ergonomia tarkistettu ja onko hiiresi oikeanlainen sinulle?
  Nyt varsinkin kotitoimistoissa on moni saanut kropan jumiin…
  Mulla on samanlainen ongelma, hiirikäden olkapää tulee helposti kipeäksi ja liikeradat rajoittuvat. Minulla kipeytyi ensin ranne ja kun siitä ongelmasta pääsin, niin tuli olkapää kipeäksi. Työfyssari kävi katsomassa työpistettäni, työfyssarinhan voi kutsua työpisteellä käymään ja moni tekee ergonomiatarkistuksia myös etänä. Mulle suositeltiin pystyhiirtä, rullahiirestä en itse tykkää. Onhan näitä rannetukiakin näppikseen ja vaikka mitä.
  Kuulemma oman olkapääongelmani takana oli liian kaukana pöydällä oleva hiiri.
  Fyssari suositteli hiihtoa ja se auttoi. Olit lääkäriltä saanut näköjään päinvastaisen ohjeen:) Nyt kun hiihtokausi on takana, oireeni taas muistuttelee. Hyvä venytys, jonka fyssari ohjasi: selinmakuulla pehmeä jalkapalloa vähän pienempi jumppapallo yläselän taakse ja sitten huidotaan käsillä lattiaa putki kuin lumienkeliä tehdessä :) Toimii. Kuulemma työpisteellä pitäisi muutenkin nousta kerran tunnissa ja vähän liikuskella ja venytellä….

  • Maria Maria sanoo:

   Heissun H

   ja juurikin tuo on ongelmani eli ergonomia on kaikkea muuta kuin kunnossa. Varsinkin täällä kotitoimistolla.
   Meillä on ollut työterveyden kautta työfyssari käymässä, mutta siitä on jo vuosia. Sain silloin ohjeistuksen ostaa sellaisen näppäimistön ympärille tulevan ”tyynyn”, jossa rullahiiri sekä vinkin työtuolista, jossa olisi käsinojat, jossa kyynärpää makaa rennosti. Eilen olin pitkästä aikaa toimistolla ja istuin koko päivän työkaverin työpisteellä. Hällä on juurikin tuollainen hiiri ja ei ainakaan vielä käsi vihoittele :)

   Kysyin mihin hiihto- ja juoksukielto perustuu (kannatan ”liike on lääke” -mottoa ;)), niin lääkäri sanoi, että niin kauan kuin olkapäässä on tulehdus, niin ei saisi rasittaa. Eka hiihtolenkkihän sai olkäpääkivun sfääreihin Lapissa, mutta sitten seuraavat eivät enää lainkaan. Viikon tauko hiirikädelle teki todella hyvää ja varmaan tuo kuukauden tulehduskipulääke+rentoutuslääkekuurikin on auttanut. Nyt kipuilee enää pikkuisen tietyissä asennoissa, mutta niin paljon parempi on jo.

   Hei kiitos vinkistä, taidankin tehdä tänään noita lumienkeleitä, nyt kun käteen ei satu!

   Juu, välitaukojumpat ja nousemiset työpisteiltä pitää muistaa. Onneksi tuo mun Oura-sormus muistuttelee, jos ei muuten muistaisi :D

   Kivaa keskiviikkoa ja kiitos vinkkien jakamisesta ❤️

Kommentoi