lauantai 30. tammikuun 2021

Tuulihatut laskiaspullan vaatteissa

HEIPPA!

Rakastan laskiaispullia. Ja siinä, missä monet ovat sitä mieltä, että se on ehdottomasti sitten joko mantelimassalla tai mansikkahillolla, mä en osaa ikinä päättää 😀 Harvassa paikassa nimittäin on tarjolla molemmat. Senpä takia mä yleensä laskiaispullia leipoessani teen muutaman version, jossa on sekä mantelimassaa että hilloa. Kermavaahdosta en niinkään makeutettuna välitä, joten mun laskiaispullissani on usein sokeroimatonta kermavaahtoa hillon ja mantelimassan lisäksi. Muu perhe saa pullansa kyllä sokeroidulla kermavaahdolla.

Viime viikolla katselimme tyttöjen kanssa Koko Suomi -leipoo ohjelmaa ja siinä tehtiin tuulihattutaikinasta kranssi. Joka sitten täytettiin ja lopputuloksena oli ihan mielettömän näköinen luomus. Ensin ajattelin tuulihattuhimoissani taiteilla moisen, mutta koska tuulihattutaikinastani ei koskaan tiedä (aina välillä menee aivan mönkään…), niin päätin turvautua tuulihattuihin sellaisinaan. 16 pientä tuulihattua ja 9 isompaa tuulihattua onnistui loistavasti. Taikinasta olisi toki voinut tehdä vain pelkkiä pieniä tai isoja tuulihattuja.

Täytteeksi omiin tuulihattuihini ”all in” eli mantelimassat, kermikset ja hillot. Muulle perheelle ja kylään tulleelle kummitytölle sitten pelkällä hillolla kermavaahdon lisäksi. Nuo isot olivat kyllä hyvä, mutta sen verran niihin upposi kermavaahtoa, että en itse ihan kauhiasti alkaisi kermavaahtoa sokeroimaan.

Tuulihattutaikina

80 g voita
2 dl vettä
2,5 dl vehnäjauhoja
3 munaa
0,5 tl leivinjauhetta
mantelilastuja

1. Sulata voi ja vesi kattilassa (anna kiehahtaa) ja kun voi on sulanut ota kattila pois liedeltä ja lisää vehnäjauhot voimakkaasti sekoittaen.
2. Lisää munat yksitellen sähkövatkaimella vatkaten ja lisää leivinjauhe
3. Anna taikinan jäähtyä hetki
4. Pursota tyllalla leivinpaperin päälle taikinasta nokareita. Tästä taikinasta tein tosiaan 16 pientä ja 9 isoa tuulihattua kahdella eri pellillä. Taikina kohoaa uunissa, joten jätä kohoamisvaraa taikinanokareiden ympärille.
Halutessasi voit ripsotella päälle mantelilastuja
5. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes tuulihatut ovat kauniin vaaleanruskeita

Täyte
Kermavaahtoa
Mansikkahilloa ja/tai mantelimassaa

Mantelimassan tein sekoittamalla mantelimassaan pienen lorauksen kermaa ja haarukan avulla ikään kuin muussaten mantelimassan sileämmäksi.

ID
Siitä on vierähtänyt jokunen vuosi, kun olen viimeksi tuulihattuja tehnyt, mutta olen tyystin unohtanut, kuinka helppoja ne on tehdä. Ja makukin on yleensä loistava, riippuen täytteestä. Nämä makeat versiot (varsinkin nuo isot) saavat vieläkin ajatuksen tasolla hampaat hieman vihlomaan, mutta aika näyttäviä herkkuja kahvipöytään noista saisi esimerkiksi tuorejuusto-kermavaahdolla, johon olisi lisätty savulohta, tilliä ja sitruunapippuria.

Ah ihana, nyt kuulkaa flunssa on helpottanut sen verran, että pääsen koiran kanssa maltilliselle aamulenkille. Sielu kaipaa jo pakkasen tuoksua ja lumen narskuntaa kengän alla 🙂

LEPPOISIN LAUANTAITERKUIN,

 


Kommentoi