perjantai 08. tammikuun 2021

Perjantai-iltana Marian Bistrossa

ILTAA TALOON!

Oijoi kuulkaa – ollaanhan me näitä perjantaimyyssejä nyt pyöritetty monta vuotta, mutta silti tämä Marian Bistro -blogin eka perjantaimyyssipostaus on tavallaan juhlan paikka. Niin kuin on joka perjantai ja niin kuin on joka päivä. Oikeastaan joka hetki elämässä. Vaikkei se elämä aina yhtä juhlaa todellakaan ole, niin näin pyrin kuitenkin ajattelemaan. Ihanan arkiviikon päättymistä ja viikonlopun alkua juhlistetaan fredagsmysillä. Tunnelmallisella perjantai-illalla, jossa ruoka näyttelee suurta osaa.

Uusille seuraajille tiedoksi, mistä nämä jo blogissani legendaarikseksi muodostuneet fredagsmysit alkoivat. Lapset olivat menneet kotivuosien jälkeen molemmat päiväkotiin kokoaikaisesti ja itse olin palannut töihin. Huomasin hyvin äkkiä, että arjessa ne ruoanlaittohetket töiden jälkeen olivat niitä, jolloin mä pääsin livahtamaan siitä työmoodista kotimoodiin. Yhtäkkiä huomasin nauttivani siitä, että perjantai-iltaisin töistä kotiin tullessani en ryhtynytkään perinteisen nakkikastikkeen tai kalasopan tekemiseen, vaan aloin ideoimaan uusia erilaisia ruokia. Leppoisat kotivaatteet päällä musiikin tahdissa keittiössä kokkaillessani, kattaessani ja kuvaillessani pääsin ihanaan viikonloppufiilikseen.

Mietin pitkään mikä olisi sellainen ruoka, jolla haluaisin aloittaa Marian Bistron perjantaimyyssit. Ja hei kyllähän se on niin, että pizzaperjantai ei miksikään muutu, vaikka voissa paistaisi. Pun intended sillä tänään pizzaperjantain pizzat paistettiin voissa (noh, puolet oli öljyä) 😀 Ja sen jälkeen täytin ne ja laitoin uuniin.

Rapsakat pizzat täytin perinteisin menoin tomaattikastikkeella, mozzarellalla, ilmakuivatulla kinkulla ja tuoreella basilikalla. Päälle lorautettiin vielä balsamicoa. Yum-my, sanon vaan.

En tiedä miten ne kaupassa myytävien pizzakitien sun muiden valmispizzapakkausten taikinat selviytyisivät paistamisesta. Lähinnä mietin, että kohoavatkohan ne enää huoneenlämmössä, sillä halusin pizzoista edes pikkuise sisältä kuohkeat, joten tein taikinan itse. Mulla oli tarkoitus tehdä pizzataikina valmiiksi jo aamulla ennen töihin lähtöä, mutta en ehtinyt. Onneksi esikoinen oli avuliaalla päällä koulun jälkeen ja teki taikinan kohoamaan iltaa varten.

Tämä resepti näyttää pitkältä kuin nälkävuosi, mutta on simppeli kuin mikä. Joten älkäähän peljästykö sen moninaisia vaiheita;)

Rapsakat pizzat
4:lle

Pohja
n. 600 g 00-jauhoja
3,5 dl kädenlämpöistä vettä
puolikas pussi kuivahiivaa
(huom. jos laitat pizzataikinan kohoamaan jo hyvissä ajoin, niin vähennä hiivan määrää)
loraus oliiviöljyä
2 tl suolaa

1. sekoita suola ja kuivahiiva osaan jauhoista, lisää kädenlämpöinen vesi
2. lisää vähitellen jauhoja, koko ajan vaivaten
3. lisää oliiviöljyä loraus vaivauksen loppuvaiheessa
4. passaa jauhojen määrällä pizzataikinan koostumus sopivaksi
5. vaivaa, vaivaa ja vaivaa (mä vaivaan yleensä noin 5 mins, käsin tai yleiskoneella)
6. anna kohota huoneenlämmössä 1-2 tuntia

Paistamiseen
oliiviöljyä
voita
7. pyöritä kohonneesta pizzataikinasta neljä palloa, josta käsin muotoillen muotoile neljä paistinpannun kokoista keskeltä ohuempaa taikinalättyä
8. paista pizzoja yksitellen oliiviöljyvoiseoksessa kuumalla valurautapannulla, käännellen

Täyte
tomaattikastiketta (käytin Rummon)
parmankinkkua
mozzarellaa
+ paiston jälkeen:
basilikaa
mustapippuria
parmesania
9. aseta pizzapohjat uunipellille ja täytä ne
10. paista pizzoja grillivastuksen alla, kunnes mozzarella on sulanut ja ottanut inasen väriä
11. lisää tuoretta basilikaa, mustapippuria ja raastettua parmesania

Hetken aikaa ekan pizzan kohti suutani nostaessani tunsin sen. Nimittäin kesän. Mökin kesähuoneen tunnelman ja sen hetken, kun Ooni Koda -pizzauuni on päässyt töihin. Kun istutaan pitkään iltaa ja lasissa on jääkylmää rutikuivaa kuplivaa. Lautasella pizzaa. Myös maultaan näissä perjantai-illan pizzoissa oli jotain samaa, vaikkei niitä avotulella nyt tehtykään. Mutta oikein hyviä ja maukkaita olivat. Vähän erilaisia kuin ne meidän perusperjantaipizzat.

Me jatketaan perjantai-illan viettämistä täällä miesluolassa. Jonka perällä Marian Bistro sijaitsee. Bistron sisustukseen tekisi mieli tehdä vähän muutoksia. Toki nuo keloparrut baaritiskissä vähän rajaavat sitä, että ihan ranskalaista bistro chic tyyliä ei pysty tänne laittamaan. Mutta ehkä jotain Lappi-teemaa lisää. Hei muuten, oletteko katsoneet Laulu rakkaudelle -ohjelmaa? Mä olen jäänyt siihen aivan koukkuun. Kuivin silmin ei voi katsoa. Suosittelen lämpimästi

TUNNELMALLISTA PERJANTAI-ILTAA,

PS. täältä löytyvät aiemmat fredagsmys-postaukset ja tuosta sivupalkista kolmisen vuotta sitten kokoamani tulostettava tiedosto fredagsmys-reseptieni helmistä!


6 Responses to “Perjantai-iltana Marian Bistrossa”

  1. Sanna sanoo:

    Oi nam!omaan lempparipitsaani kuuluu rucola,vuohenjuusto,aurinkokuivattu tomaatti,punasipuli ja paholaisenhillo,jota rakastan!Voisin lapata sitä suoraan lusikalla suuhun:D

    • Anna sanoo:

      Näyttävät niin herkullisilta nuo pizzat. Katsoin ohjelman ekan jakson. Nyt viikonloppuna voisi katsoa C Moresta lisää.

      Kivaa viikonloppua! ☺️

      • Maria sanoo:

        Moikka Anna

        ja hei kiitos ❤️

        Oih, tuo perjantainen jakso oli taas niin hyvä 🙂 Paula Koivuniemen karisma puree edelleen!

        Ihanaa alkavaa viikkoa teille! ❤️

    • Maria sanoo:

      Heissun Sanna
      ja kiitos ❤️

      Uijui, noilla täytteellä mä voisin syödä pitsaa joka päivä 😀 Menee muuten ilman pizzapohjaakin salaattina. Sama täällä, paholaisen hillo ei kauaa jääkaapissa säily 🙈

      Kivaa alkavaa viikkoa! ❤️

  2. Ulla sanoo:

    Ihan mieletön tunnelma teillä siellä. Luulen,että suosikki blogini on nyt tässä 🙂

    • Maria sanoo:

      Oi että Ulla,

      kiitos, niin ihana kuulla ❤️

      Täällä on tällaista ruokatunnelmaa jatkossakin esillä 🙂

      Kivaa alkavaa viikkoa ❤️

Kommentoi