keskiviikko 06. marraskuun 2019

Nuorten hyvinvointi huolestuttaa

MOIKKAMOI KESKIVIIKKOON!

Tiedättekö, että mä olen aivan sanaton. Mykistynyt kaikkien ihanien kommenttien ja viestien ansiosta, joita olette lähettäneet eilisen postauksen tiimoilta. KIITOS ♥ Se sisäinen palo uudistua on sammutettu. Kirjoitan blogia teille ja jos 99,9% on sitä mieltä, että nykyinen kattaus toimii, niin mitä sitä suotta liikaa uudistumaan. Pieni uudistuminen on kuitenkin hyvästä. Postausten kulma pysyy samana kuin tähänkin asti, mutta ensi vuodelle on jo suunnitelmissa sellaisia jatkopostausten tyylisiä juttuja. Vähän niin kuin syksyinen ”Takaisin ruotuun” -postaussarja. Myös päivän asu -postauksia toivottiin, joten sellaisia on luvassa. Kuten myös toiveidenne mukaan my day / my week -postauksia.

Eilen illalla olin yläkoulun vanhempainillassa ja rehtorin alkuun esittelemän THL:n kouluterveyskyselyn tulokset jäivät osaltaan vaivaamaan mua ihan älyttömän paljon. Nuorten hyvinvointi kun pitäisi olla meidän kaikkien yhteinen etu. Sellainen asia, johon meidän vanhempina ja aikuisina tulisi kiinnittää huomiota. Vanhempainillassa kävimme läpi Tampereen lukuja 8. ja 9. luokkalaisten osalta, mutta mitä tuossa tilastoja tänä aamuna tutkin, niin aika hyvin nuo korreloivat koko maan tuloksiin. Haluaisin nostaa esille muutamia huolenaiheitani. Ja nyt puhun nimenomaan kasi- ja ysiluokkalaisten hyvinvoinnista koko maan osalta.

Ystävät, nuo elämää rikastuttavat ihmiset. Kaikilla meillä pitäisi olla ystäviä. Tai edes se yksi läheinen ystävä. Yksinäisyys surettaa. Se saa oikeasti ajatuksen tasolla sydämen sykkyrään, kun miettii, kuinka monta yksinäistä tuolla jossain on. Pojista 11,3 % ja tytöistä 6,9 % kertoo, että heillä ei ole yhtään läheistä ystävää. Miettikää. Tuossa iässä, kun ollaan murrosiän myllerryksissä tuntuu aivan järjettömältä ajatella, että ei ole yhtään läheistä ystävää, kenen kanssa jakaa huolet ja kasvukivut.

Onneksi kuitenkin 54,9 % ja tytöistä 39 % kertoo, että heillä on hyvä keskusteluyhteys vanhempiensa kanssa. Tosin itseäni jäi mietityttämään tuo, että poikien osuus on korkeampi. Mulla kun on tyttöjen äitinä sellainen kuva, että tytöt olisivat avoimempia juttelemaan huolistaan vanhempien kanssa kuin pojat. Eli toivoa sopii, että nuo ketkä kertovat että heillä ei ole yhtään läheistä ystävää, pystyisivät kuitenkin kotona kertomaan huolistaan ja jakamaan asioita ♥

Tyytyväisyys elämään on pitkässä juoksussa elinehto jaksamiselle. 20,1 % tytöistä ja  41,9% pojista kertoi olevansa erittäin tyytyväisiä elämäänsä. Aloin miettimään, että mitä tytöiltä puuttuu elämästä tuossa iässä. Jotain sellaista, mikä saa tyytyväisyyden tason laskemaan. Onko ne hormonit vai liialliset paineet elämästä. Rakkaushuolet vai koulun kuormittavuus. En sitä sano, että koko ajan pitäisi olla erittäin tyytyväinen elämäänsä, mutta hurjan pienenä pidän tuota tyttöjen prosenttilukua.

Aamupala on päivän tärkein ateria. Ja hei tuo, että 44,5 % tytöistä ja  38 % pojista ei syö aamupalaa joka arkiaamu on näin aikuisen silmiin ihan tosi huolestuttavaa. Mutkat suoriksi vetäen ajattelen, että sitten ei ole polttoainetta koulun ensimmäisille tunneille. Olo on varmastikin vetämätön ja väsynyt. Tuossa tilassa ei kyllä mene oppi päähän ja keskittyminenkin on niin ja näin. Eilen kävi ilmi myös se, että ainakin tuon meidän koulun oppilaat, jotka jättävät aamupalan kotona väliin saattavat käydä lähikaupasta hakemassa tuoremehua ja sipsiä aamupalaksi. Energiajuomat onneksi ovat koululla kiellettyjä.

Mutta sitten on niitäkin oppilaita, jotka skippaavat sekä aamupalan että koululounaan. Meidän koulussa ainakin ruoka on kuulemma ns. laitosruoaksi erittäin hyvää ja myös kasvisruokavaliota noudattavat ovat otettu huomioon. 37,3 % tytöistä ja 35,7 % pojista ei syö kouluruokaa päivittäin.  Se tuntuu tosi hurjalta. Varsinkin kun lukuja peilaa siihen, että meillä Suomessa on sentäs ilmainen kouluruoka.

Aivot kehittyvät unessa. Tuolta tilastoista selviää myös se, että keskimäärin nuoret nukkuvat aivan liian vähän. Meidän esikoisen luokalla oli tehty tilastomatikkaa varten kysely ja meinasin tipahtaa tuoliltani, kun kuulin, että tosi moni nuorista nukkuu alle kuusi tuntia yössä.

Nuorten huumeiden käyttö on jo itsessään sellainen asia, joka saa mut henkisesti voimaan pahoin. Jos muistelette omia yläasteaikojanne ja niitä ekoja kokeilujanne kamalan makuisen Liebfraumilchin tai vastaavan suhteen, niin olette varmasti joskus ajatelleet, että toivottavasti tuo lapsi ei seuraa isänsä/äitinsä jalanjäljissä. Omaan korvaani kuitenkin alkoholikokeilut (jotka ihan varmasti ovat osa jokaisen nuoruutta) tuntuvat niin paljon sallitummilta kuin huumekokeilut. En muista, että mun yläasteaikana kukaan olisi sanonut, että koulussa voi ostaa huumeita. Tai että joku meidän koulusta olisi käyttänyt huumeita. Toista se on kuulemma nykypäivänä. Kauppa käy. Koulun alueella, jopa naulakoilla perjantai-iltapäivisin. Snäpissä on kuulemma tosi helppo ostaa huumeita. Huh!

Kasi- ja ysiluokkalaisista pojista 10,6 % ja tytöistä 7,3 % on kokeillut huumeita ainakin kerran. Jokseenkin huolestuttavaa on se, että nuorista 12,4% hyväksyy ikäisillään kannabiksen käytön. Tiedän, että tästä voidaan olla montaa eri mieltä, mutta mä en hyväksy huumeita. En tuota kannabista enkä mitään muutakaan. Se, että yläkouluikäiset joutuvat velkakierteeseen huumaavan aineen takia on ihan älyttömän surullista. Se, että tuo uusi isäntä saa heidän elämänsä ihan mullin mallin on aivan käsittämätöntä. Ja fakta, että tuolla pörrää aikuisia ihmisiä, jotka houkuttelevat nuo lapset (kyllä, lapset) pahimmassa tapauksessa huumehelvettiin on jotain sellaista, mikä ei käy mun järkeen.

En tiedä onko mulla taas se kukkahattu liian visusti päässä, mutta mitä mieltä te olette? Eikö ole hiukkasen huolestuttavia lukuja? Huolestuttavan suuri osa nuorista ei voi hyvin. Ulkopuoliset paineet nuorilla ovat sen verran suuria, että mä koen vanhempana vastuun siitä, että mun tehtävä on järjestää kotiolot niin, että täällä on turvallista olla. Että voidaan jutella ihan mistä asioista vaan ja että nuo nuoret tietävät, että tapahtui elämässä mitä vain, niin aina olen tukena ja turvana. Jokaisella lapsella tulisi olla oikeus huolehtivaan, rakastavaan ja kannustavaan vanhempaan ♥

KIRPSAKKAA KESKIVIIKKOA TOIVOTELLEN,

PS. ja hei, mitäs nuo paljaat nilkat? Jätetään asia sikseen, mutta tänäkin aamuna mainitsin hienovaraisesti asiasta. Tarjouduin kaivamaan kellarista pitkävartiset talvisaappaat. Nyt ei kuulemma ole vielä talvi. Jep, näillä mennään :D


22 Responses to “Nuorten hyvinvointi huolestuttaa”

 1. Avatar Anna sanoo:

  Kyllä on huolestuttavia lukuja. Jokaisella lapsella on oikeus rakastavaan vanhempaan, jolle voi kertoa huolet ja murheet. Olen köyhästä perheestä kotoisin mutta vanhemmat rakastivat ja huolehtivat. Olin koulukiusattu mutta en halunnut kertoa asiasta vanhemmilleni. Lapselle on tärkeää, että vanhempien lisäksi lähellä on myös muita välittäviä ja kuuntelevia aikuisia. Kaikkia asioita ei välttämättä aina halua kertoa vanhemmilleen.

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Anna

   ja hei eikös olekin?

   Rakastava ja huolehtiva perhe on lottovoitto ♥ Voi ei, kenenkään ei kuuluisi tulla kiusatuksi :(
   Hyvä pointti tuo, että pääasia, että on joku aikuinen lähellä joka välittää ja jonka puoleen kääntyä, jos ei omille vanhemmille halua kertoa!

   Kivaa viikon puoliväliä ♥

 2. Avatar Seija sanoo:

  Hei Maria! Totta, joka sana ja lause💜. Hyvä kun kirjoitat, jatka! Lopetan näin koska muuten tulisi liian pitkä kirjoitus!
  Kiitos💜

  • Maria Maria sanoo:

   Voi kiitos Seija

   ja ihanaa, kun aina jätät kommenttia ♥

   Hih, pitkätkin kirjoitukset sallitaan :)

   Suloista keskiviikkoiltaa ♥

 3. Avatar Jaana Asunmaa sanoo:

  ”Jokaisella lapsella tulisi olla oikeus huolehtivaan, rakastavaan ja kannustavaan vanhempaan ♥” Kiteytit, Maria, kaikkein tärkeimmän!! Olen ollut 30 v. töissä yläkoulussa…. Edelleen sydämeni on surua täynnä, kun havaitsen nuoren, jolla näin ei ole 😥

  • Maria Maria sanoo:

   Heissun Jaana

   ja hei kiitos ♥

   Tiedätkös, että haluan kiittää sinua, kun teet töitä nuorten kanssa – teet varsin arvokasta työtä ♥

   Mukavaa viikon puoliväliä :)

 4. Avatar Rita sanoo:

  Kyllä, huolestuttavia ovat luvut. Todella huolestuttavia! Ja surullisia myös.
  En osaa sanoa mikä erityisesti saa surulliseksi, mutta huumeluvut huolestuttavat ja samoin nuo ruoka + uniasiat.

  Lyhyet sukat ja paljaat nilkat.. Aamulla sanoin minäkin, että josko nyt jo laitaisit pitkät sukat ja se ilme minkä sain vastaani. Eli ei tainnut mennä läpi!

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Rita,

   ja samaa mieltä olen! Olen nyt pyöritellyt näitä vuorokauden mielessäni ja miettinyt, että miten meidän nuoret ovat päässeet tähän jamaan? Tuolla oli vertailu vuoteen 2017 ja joissain kohdin onneksi lukemat ovat parempaan päin.

   Nuo huumeisiin liittyvät luvut saivat mut varsinkin järkyttymään. Ei voi kuin toivoa, että omat lapset eivät koskaan sille tielle lähtisi…

   Hih, tsemppiä sinne paljas nilkka -taisteluun :D

   Ihanaa keskiviikkoiltaa ♥

 5. Avatar Sila sanoo:

  Todella surullista ja huolestuttavaa nämä luvut on.
  Sitä ei meinaa edes uskoa, kun omassa elämässä on hyvin asiat.

  Paljaat nilkat on puheenaiheena meilläkin.
  Pakkasaamuja on nyt ollut ja niin vain vapaaehtoisesti laittoi tyttö kunnon sukat jalkaan!
  Blogi on kiva näin!

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Sila

   ja sanos muuta :( Se tuntuu jotenkin niin kaukaiselta, että ihan oikeasti tuolla on nuoria, joilla ei ole asiat hyvin. Faktatieto toi sen kyllä niin iholle kuin mahdollista.

   Oi että, ihana tyttö sinulla! Mä taidan piilottaa meidän lasten minisukat ja laittaa varrellisia sukkia sukkalaatikkoon :D

   Kiitos paljon ja ihanaa keskiviikkoiltaa ♥

 6. Avatar Minna sanoo:

  Pidän blogistasi paljon ja itsekin teini-ikäisten äitinä jutut nuorista kiinnostavat, niitä kun vähemmän blogeista löytyy.
  Luvut ovat todellakin huolestuttavia ja saavat surulliseksi.
  Teillä oli hyvä vanhempainilta, on tärkeää kertoa näistä.

  Tytär voimistelee ja se saa onneksi käyttämään talvella pitkävartisia sukkia, pelko siitä että tulee vamma jalan kylmettymisen vuoksi on todellinen ja kisoista sivuun jäänti olisi kova rangaistus. Tässä hyvä syy kaikille käyttää pitkiä sukkia :)

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Minna

   ja hei kiitos ♥ Voisin alkaa tekemään enemmänkin postauksia nuorten asioista, ne kun ovat lähellä sydäntä :)

   Mä olen kanssa sitä mieltä, että vanhempainilta oli paras ikinä. Rehtori veti alun, mutta olisi halunnut poliisin edustajan paikan päälle kertomaan faktatietoa nuorten elosta tällä alueella.

   Voi miten ihana tytär sinulla! Tuo on kyllä älyttömän hyvä syy pitää pitkävartisia sukkia. Täytyykin kertoa tämä noille meidän paljasnilkkaisille :)

   Ihanaa keskiviikkoiltaa ♥

 7. Avatar Emilia sanoo:

  Hei, tuo luku huumeiden suhteen on todella suuri. Aivan huolestuttavan suuri nykypäivänä nuori pystyy lataamaan netistä sivun millä tilata huumeet vaikka omalle kotiovelleen jos haluaa. (sääntönä siellä yleensä K18). Mutta huumeidenkäyttäjille kelpaa raha, vaikka se olisi lapselta saatu. Tämä on kyllä ihan järkyttävää ja toivon, että poliisit saavat kaadettua nämä sivustot. Suosittelen ehdottomasti puhumaan lapsesi/lapsenne kanssa huumeista, sillä itselläni tietämättömyys lisäsi tiedonhalua ja koikeilunhalua. Kun asioita ei salaa eikä piilottele, niin lapsi tietää mikä on oikein ja väärin. Jos pitää taas päihteitä pahana ”mörkönä” mistä ei saa puhua, niin todennäkäsyys lapsen kiinnostusta päihteisiin kasvaa. Niin suosittelen ottamaan tietoa aiheesta ja juttelemaan lapsesi kanssa!

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Emilia

   ja olen kanssasi niin samaa mieltä; todella huolestuttavia nuo huumeita koskevat luvut :(
   En ollut kuullutkaan, että huumeita saa tilattua jopa kotiovelle. Kyllä on hurjaksi mennyt maailma!

   Meillä puhutaan avoimesti tyttöjen kanssa kaikista asioista, myös huumeista. Vegasissa esitimme karun esimerkin kadulta, jossa ruoho haisi ihan joka puolella. Poikkesimme sivukadulle, jossa törmäsimme luurangonlaihaan nistiin ja kerroimme lapsille (jotka selvästi pelästyivät ko. henkilöä), että tuokin huumeiden käyttäjä on todennäköisesti aloittanut ruohon polttamisesta ”uransa” ja tässä surullinen lopputulos. Kyllä se pysäytti.

   Kivaa torstaita ♥

 8. Avatar Anne sanoo:

  Hei,
  Luullen, että tuo tyttöjen vähäinen tyytyväisyys elämään heijastaa ulkonäkökeskeistä kulttuuria tyttöjen elämässä. Jo some tuo ja asettaa ulkonäköpaineita vrt. paljaat nilkat.
  Vanhemmat ei saisi antaa periksi tuossa asiassa, koska se on sitä rajojen laittamista. Vaikka tämä ilmiö tuntuu mitättömältä, niin mitä sitten kun tulee vakavampia ilmiöitä esim. päihteet kuvioihin, kuinka silloin saat asetettua ja perusteltua rajat. Täällä myös tehty työtä kymmeniä vuosia lasten ja nuorten parissa.
  Tämä kaikella ystävyydellä ja voimia teille tämän päivän nuorten vanhemmille. Hienoa, että kirjoitit tästä tärkeästä aiheesta. Helposti sitä tuudittautuu siihen ettei nämä koske minun lapsiani mutta on hyvä pitää silmät ja korvat avoinna.

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Anne

   ja kiitos erittäin viisaista ajatuksistasi ♥ Niissä on vinha perä!

   Sepäs se onkin, että itse annan periksi ehkä liian helposti tuossa paljas nilkka -asiassa. Ajattelen, että kyseessä nyt ei ole maailmaa kaatava asia, mutta todentotta se saattaa häilyttää rajoja myös vakavampien asioiden kohdalla.

   Juu, liian sinisilmäinen ei voi olla edes omien kullannuppujen suhteen :)

   Mukavaa torstaita ♥

 9. Avatar Sahrami sanoo:

  Voi Maria, kiitos kun kirjoitit näin mielettömän tärkeästä asiasta! Näiden kanssa kamppaillaan päivittäin yläkoululaisten kanssa koulussa ja usein surraan sitä, kuinka monella lapsella välittävää aikuista ei ole. Onnekkaita sellaiset lapset ja teinit kuin teidän perheessä, joilla sellaisia on ❤

  Hei vinkki paljaisiin nilkkoihin. Meidän yläkoulussa (osalla) on alkanut tulla villa/pörrösukkamuotia kehiin talven tullen. Mitä jos nuori saisi valita itse langat ja mallin omiin villasukkiin, löytyisikö neulojaa? Tai kaupasta jotku mieleiset lämpö/pörrösukat, joita voisi pitää päivällä koulussakin?

  Meillä täällä Oulun seudulla on jo tätsi talvi. Pakkasta aamusin lähemmäs -20 astetta ja kunnon lumikerros maassa.

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Sahrami

   ja kiitos sinulle, kun teet niin arvokasta työtä nuorten parissa ♥
   Te näette varmasti paljon sellaista, joka ei koulun ulkopuolisille välttämättä näy.

   Hei kiitos vinkistä, täytyykin heti sanoa tytöille tuo villasukkavinkki! Meillä tytöt kulkee kotona kyllä villasukissa :)

   Oiii, kuulostaa ihanalta tuo teidän talvi :) Veli just ruokatunnilla esitteli viime lauantaisia kuvia Oulusta, kun oli siellä asiakastapaamisessa. Siellä näytti todentotta olevan ihan lumikinoksiakin :)

   Kivaa torstaita ♥

 10. Avatar PPP-Piia sanoo:

  Nyt tulin blogiisi, tämähän on ihana 💚!
  Heti erityisopettajalle tuttu aihe. Onneksi on myös paljon välittämistä lapsista ja nuorista, vaikka tunnistan huolesi.
  T. Piia

  • Maria Maria sanoo:

   No moi Piia

   ja hei ihanaa, että löysit blogini! Kiitos kaunis ♥

   Just näin, onneksi on välittämistä kaiken tämän ”epäkohdan” vastapainona.

   Hei huomen illallahan me ”nähdään” :)

   Kivaa viikkoa ♥

 11. Avatar H sanoo:

  Ei missään tapauksessa huumeita nuorille. Aivot kehittyvät jopa 25-vuoden ikään asti. Kellä on pitkäaikaistutkimusfaktaa, etteikö kannabis vaikuttaisi aivojen kehitykseen? Tuttu psykologi sanoi, että on vastaanotollaan nähnyt, kuinka liian usein masentuneen ja passivoituneen nuoren taustalta löytyy kannabiksenkäyttö (kuvasi nuoria miehiä, joilla ote koko elämästä hävinnyt, työ tai koulu ei maistu, koko elämä öllöttämistä, tämä psykologi sanoi olevansa vakuuttunut siitä, että kannabis passivoittaa). Toki voi olla sitäkin, että nuoret yrittävät hoitaa masennustaan kannabiksella. Mutta eihän se auta. Soppa vaan syvenee.
  Ei tupakankaan vaaroja tiedostettu vuosikymmeniin.
  Jotenkin tulee tunne, että on nuoria, joilla on asiat ihan hyvin ja sitten taas niitä, joilla on paljon ongelmia. Onneksi nuoren elämässä on toivoa.

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka H

   ja aivan samoilla linjoilla! Jotenkin tosi huolestuttavaa, jos 13-14 -vuotiaiden (tai ylipäätään minkä ikäisen vaan) aivot joutuvat koetukselle tuollaisen vieraan aineen kanssa. Huh. Mä uskon täysin tuohon, että kun merkityksellisyys elämästä katoaa (osin huumeiden takia), niin ihminen masentuu ja passivoituu. Toisaalta myös, jos ei elämässä ole mitään merkityksellistä, niin varmasti kynnys kokeilla ulkoisia apuja, kuten kannabista on suurempi.

   Niin kauan kuin on toivoa, on kaikki hyvin ♥

   Mukavaa alkanutta viikkoa ♥

Kommentoi