perjantai 04. lokakuun 2019

Elin kuin viimeistä mökkipäivää ♥

HEISSUN!

Viimeisen kerran tänä kesänä parkkeerasimme veneen mökkilaiturin kylkeen kiinni. Otimme vähät tavaramme veneestä ja lähdimme kävelemään kohti mökkiä. Jälleen tuo näky laiturilta mökille hiveli silmiä. Ollakin, että tuo mahdottoman rakas kelonvärinen mökki tönötti paikoillaan hieman alakuloisen näköisenä. Sellaisena kuin sanomattomasti pyytäisi valmistelemaan sen talvea vastaanottamaan. Kylmä pohjoistuuli puri poskia tuon pienen kävelymatkan aikana ja mökin oven avattuamme tuttuun tuoksuun sekoittui tuoksu talvesta.

Kylmä tuoksu, joka kertoi, että nyt on aika. Jos olin sitä aiemmin epäillyt, niin en enää epäillyt. Talvi painaa päälle aiemmin kuin muina mökkivuosina. Kävelin ilmalämpöpumpulle ja laitoin sen pöhöttämään täysille. Käänsin keittiön patterin päälle ja nostin ostokset keittiön työtasolle. Viimeistä kertaa tänä vuonna purin ostokset jääkaappiin. Jääkaappiin joka tässä vaiheessa vuotta ammottaa tyhjyyttään. Verrattuna niihin kesän hellepäiviin, kun muonavarastot riittävät vähintään viikoksi. Kuivamuonakaappikin on tyhjää täynnä, sen tyhjäsin jo edelliskertana.

Viimeistä kertaa tänä vuonna laitoimme saunan lämpiämään. Karvainen kaveri touhussa mukana. Katselin mökin edessä saunan savupiipusta tupruavaa savua ja mietin, kuinka rauhoittava tuo näky on. Kuinka rauhoittava tuo tuoksu on. Hytisin kylmästä ja siirryin takaisin sisätiloihin. Lapset olivat vuorautuneet peittojensa alle ja rapina kertoi siitä, että viikonloppunamit maistuivat. Nautin hiljaisuudesta täysin rinnoin.

Istuin siinä omalla paikallani keittiön pöydän äärellä ja yritin lämmitellä sormiani lämpimän teekupin ympärillä. Varpaat kietoutuivat kippuraan villasukkien sisällä. Ruskan värittämät lehdet lentelivät tuulen voimasta kohti maata ja pohjoistuuli toi mukanaan vaahtopäitä kalliorannalle. Muistelin mennyttä mökkikesää ja mietin sen olleen taas yksi ihanin. Mielessä siinsi ne kullankeltaiset kesäillat, kun sai pitää ovet ja ikkunat auki. Kun lempeä kesätuuli toi jostain kesämusiikkia korville.

Viimeistä kertaa tänä vuonna istuimme koko perhe telkkarin äärellä Vain Elämäätä katsoen. Sipsiä ja dippiä syöden. Pimeys ikkunoista ulos katsoessani oli mukaansa tempaava. Missään ei näkynyt valoa. Mistään ei kuulunut ääniä. Pimeydessä kuului vain tuuli ja aaltojen pauhu. Viimeistä kertaa tänä vuonna kävimme lasten kanssa pesemässä ulkoveskissä hampaat. Kylmyydestä täristen. Sujahdin pyjamassani pehmeän mökkisängyn syliin ja käperryin miehen kainaloon. Viimeistä kertaa tänä vuonna mökillä.

Näin se kuulkaa tänä iltana tulee jotakuinkin menemään. Haikeutta on ilmassa, ihan järkyttävän paljon, mutta toisaalta se realisti sisälläni sanoo, että tässä tilanteessa nyt ei vaan voi muuta. Sen takia ajattelin elää tänä iltana kuin viimeistä mökkipäivää. Nauttia ihan joka hetkestä. Jopa siitä jäätävästä tuulesta, joka saareen näyttäisi pohjoisesta puhaltavan. Kylmästä nenästä ja jäisistä varpaista. Mökkisaunan kosteista löylyistä ja pitkospuiden narinasta, kun kävelemme saunasta takaisin päämökkiin. Säkkipimessä. Pitkistä yöunista miehen kainalossa. Mökkisängyssä ♥

IHANAA VIIKONLOPPUA TOIVOTELLEN,

 


6 Responses to “Elin kuin viimeistä mökkipäivää ♥”

 1. Nina sanoo:

  Katkeransuloista…Tekstistä nousee esiin kaiho, suru ja kaipaus -vaikka tuo kaikki onkin vielä edessäpäin. Niin hyvin ymmärrän. Hyvästijättö on aina vaikeaa. Tähän sopisi ”lohduksi” mielestäni mainiosti Nuuskamuikkusen sanonta:”Pitää lähteä, jotta voi tulla takaisin!”.
  Niinhän se on, että pian tulee taas uusia kesiä, uusia muistoja. Tämä kesä paketoidaan lämpimien muistojen laatikkoon ja kaivetaan esille, kun talven pakkaset paukkuu ja jäiset tuulet tuivertaa!

  Vielä on kesää jäljellä, sen yhden ihanan viikonlopun verran. Joten ihanaa oloa teille sinne mökille ja piiiitkiä yöunia omassa mökkisängyssä! 💗

  • Maria sanoo:

   Moikku Nina,

   no hei tää on just sellaista – katkeransuloista ♥ Mutta tiedätkös mitä? Mä olen alkanut nyt odottamaan uutta mökkikautta 😀 Jep, odottavan aika voi käydä pitkäksi…

   Tuo on niin ihana tuo Nuuskamuikkusen sanonta. Ja pitää täysin paikkansa.

   Kiitos ja ihanan suloista sunnuntai-iltaa sinne teille ♥♥♥

 2. Sanna sanoo:

  Ihanasti kirjoitettu.Tippa tuli linssiin.Meillä ihan samat fiilikset.
  Tänään ollut kylmä ja ikävä keli:(
  Kevääseen niin pitkä aika.

  • Maria sanoo:

   Moi Sanna

   ja kiitos ♥

   Tuo mökki kun on niin rakas, että ei haluaisi luopua hetkeksikään. Mutta sitten mietin asian niin, että ehkä on ihan hyvä olla vähän erossa.
   Jaksaa taas ensi keväänä uudella innolla 🙂 Jep, siihen on kyllä vielä pitkä aika, mutta sitä odotellessa…

   Suloista sunnuntaita sinne ♥♥♥

 3. Mari sanoo:

  Heissan!

  Samoilla fiiliksillä menty tää vkonloppu! Vaikka ei enää yövytty möksällä, käytiin laittamassa petivaatteet yms pussiin.. hiireiltä jemmaan. Viikko sitten laitettiin jo kalusteet kasaan ja tuotiin kaikki sapuskat veks.Meille oli tullut tänä aamuna mökille jo ensilumi.. että aika vilakkaa oli jo… Kauhee ikävä jo nyt mökille. Mutta lapseni sanoin.. olisinpa karhu.. kevättä oootellen:)
  Mari❤️

  • Maria sanoo:

   Moikka Mari

   ja voi ei, sielläkin haikeutta ilmassa ♥

   Oiiii, ensilumea mäkin odotin mökkisaareen, mutta ei näkynyt. Matkalla kyllä pyrytti sankastikin 🙂

   Ihana tuo lapsesi sanoma – ollapa karhu ♥♥♥

   Ihanaa alkanutta viikkoa sinne 🙂

Kommentoi