sunnuntai 06. lokakuun 2019

Syksyn makuja 🍂

HEISSUNHEI IHANAISET

nauravaiset ystĂ€vĂ€t siellĂ€ ruutujen toisella puolella! MitĂ€ teille kuuluu? TĂ€nne kuuluu ihan kivaa. VĂ€hĂ€n on vielĂ€ haikeutta ilmassa eilisen mökkikauden pakettiin laittamisen johdosta, mutta ihmismieli on jĂ€nnĂ€; olen keksinyt jo satamiljoonaa kivaa asiaa, jota odottaa loppusyksyltĂ€ ja talvelta tÀÀllĂ€ kotonakin. EhkĂ€ se on taas sitĂ€ tiettyĂ€ realismia. Perin viisaita sanontoja nuo ”aika aikaansa kutakin” ja ”uusi aika, uudet kujeet”. Ja hei valehtelisin jos vĂ€ittĂ€isin etteikö tĂ€nĂ€ aamuna ollut kiva astua sĂ€ngystĂ€ lattialle, jonka lĂ€mpötila on himpun verran enemmĂ€n kuin mökillĂ€ eilen aamulla. MeillĂ€ ei ole mökillĂ€ minkÀÀn sortin eristyksiĂ€ lattiassa, joten vaikka mökki lĂ€mpenisi, niin lattiasta vetÀÀ vimmatusti.

Yksi noista jutuista, mitÀ odottaa tulevilta kuukausilta on sunnuntait kotona. Se, kun oikeesti saa haahuilla pyjamassa koko pÀivÀn. Jos haluaa. Ei tarvitse pakata kamoja ja lÀhteÀ huonolla sÀÀllÀ jÀrven yli autolle. Voi olla ihan hyvillÀ mielin sisÀllÀ. Leipoa, polttaa takkaa ja fiilistellÀ. Sunnuntait ovat myös oivia työpÀiviÀ, kun ei puhelin soi ja sÀhköpostikin harvoin hÀiritsee. TÀnÀÀn ajattelin tehdÀ ihan vÀhÀn töitÀ ja neljÀ tuntia myöhemmin huomasin, ettÀ olin uppoutunut töihin ihan tÀysin. Lapset kyselivÀt ruoan perÀÀn ja koirakin vinkui ulos.

TÀnÀÀn meillÀ on myös tuoksunut sisÀllÀ syksyn maut. Se tuoksu, joka suppilovahveroista tulee pannulla paistettaessa on jotenkin ylivoimainen. Sellainen, jota ei tule tuoksutettua kuin kerran pari vuodessa. Toin mökiltÀ jÀÀkaapin ja pakasteen sisÀllön kotiin ja sieltÀ löytyi mm. kanttarellituorejuustoa, voimakasta juustoraastetta ja yksi valmis ruistaikinapiirakkapohja. Lempparikaupastani löysin suppilovahveroita hyvÀÀn hintaan, joten suloisen sunnuntain kruunaa pitkÀstÀ aikaa sienipiirakka.

Syksyn sienipiirakka

1 valmis ruispiirakkapohja

1 l suppilovahveroita
1/2 prk kanttarellituorejuustoa
1/2 prk valkosipulituorejuustoa
2 kananmunaa
150 g gouda juustoraastetta
suolaa, mustapippuria
loraus balsamicoa
(persiljaa, timjamia tms)

-levitÀ piirakkataikina uunivuoan pohjalle ja reunoille
-kuulosta suppiksia pannulla, kunnes vesi on haihtunut
-sekoita keskenÀÀn tuorejuustot, kananmuna ja juustoraaste
-mausta suolalla, balsamicolla ja mustapippurilla (ja yrteillÀ, jos on)
-kaada suppilovahverot piirakkapohjan pÀÀlle ja sen pÀÀlle juustomunaseos
-paista uunin alatasolla 180 asteessa noin 40 minuuttia, tai kunnes piirakka ottanut kauniisti vÀriÀ

Multa aina kysytÀÀn, ettĂ€ onko joku ruoka, mitĂ€ meidĂ€n lapset ei syö. No tĂ€ssĂ€ yksi taas esimerkkinĂ€ 😀 En kyllĂ€ itsekÀÀn muista olleeni sienien ystĂ€vĂ€ tuossa iĂ€ssĂ€. Asiasta kolmanteen…onko tĂ€nĂ€ vuonna ollut lainkaan banaanikĂ€rpĂ€siĂ€? Miehen kanssa tĂ€nÀÀn havahduttiin asiaan, ettĂ€ eipĂ€s ole nĂ€kynyt. Vai onko ne pirulaiset vasta tulossa? Omput ja muut hedelmĂ€t on saaneet olla rauhassa keittiön tasolla. YleensĂ€ meillĂ€ on syksyn ohjelmistoon kuulunut banaanikĂ€rpĂ€sansat eli tĂ€nĂ€ vuonna on ollut yksi ohjelmanumero vĂ€hemmĂ€n 😉 En kuitenkaan pane pahakseni.

Nyt jumppavaatteet niskaan ja vÀhÀn venyttelemÀÀn. Menen tÀnÀÀn ekaa kertaa laitepilateksen jatkotunnille ja koko kroppa on sellaisessa joikkelissa ja jumissa, ettÀ ihan hirvittÀÀ. EiköhÀn se viimeistÀÀn tuolla tunnilla sitten aukea!

SULOISTA SUNNUNTAI-ILTAA TOIVOTELLEN,


4 Responses to “Syksyn makuja 🍂”

  1. Nina sanoo:

    MeillĂ€ banaanikĂ€rpĂ€set meni jo. Oli tosi aikaisin syksyllĂ€/loppukesĂ€stĂ€ jo. 🙂

    Piti kysyĂ€ kun instassa vilahti teidĂ€n mökillĂ€ pakkauspuuhat ja ne muovilaatikot. Olisko vinkkiĂ€ uudelle mökkilĂ€iselle tulevaa talvea varten miten pakata peitot ja muut tekstiilit? Mies ihmetteli eikö ne juuri laatikoissa mene homeeseen kun teistĂ€ kerroin ettĂ€ noin varmaan sitten kannattaa tehdĂ€. 🙂
    Onko teillĂ€ yhtÀÀn lĂ€mmöt pÀÀllĂ€ siellĂ€ talvella? Onko paikat kestĂ€neet pakkasen? Onko hiiriĂ€ tmv ollut? Uskotko karkottimiin? Sellainen kyselytulva tĂ€llĂ€ kertaa. 🙂

    • Maria sanoo:

      Moikka Nina!

      Okei, me missattiin ne tĂ€ysin…ei siis lainkaan huono juttu 😉

      MeillĂ€ on pakattu seitsemĂ€n vuoden ajan nuo tiiviisiin muovilaatikoihin eikĂ€ ole menneet miksikÀÀn 🙂 Noi on sellaisia ”hiirivarmoja” pakkaustapoja. Muut tekstiilit (koristetyynyt yms.) on jĂ€tesĂ€keissĂ€. Ei niihinkÀÀn kyllĂ€ ole koskaan hiiret pÀÀsseet.

      LĂ€mpöjĂ€ ei jĂ€tetty pÀÀmökkiin tĂ€nĂ€ vuonna, mutta aiemmin on yksi keittiön patteri ollut +5 asteessa. PÀÀmökin yhteydessĂ€ olevaan ”ulkoveskiin” jĂ€tettiin nyt minimille (eli vitoselle) lĂ€mmöt, ettei putket jÀÀdy. Kertaakaan ei ole talven aikana tapahtunut ikĂ€viĂ€ yllĂ€tyksiĂ€; pari kertaa olen muutaman papanan imuroinut lattialta ja kerran ollaan vaihdettu saunaan putkeen yksi helmi (tai joku sellainen metallikappale :D). MeillĂ€ on keittiössĂ€ ja olkkarissa sellaiset elektroniset hiirikarkoittimet. EhkĂ€ ne auttaa, kun ei ole hiiriĂ€ nĂ€kynyt 🙂

      TÀnÀÀn on muuten tulossa toivepostausta mökin talviteloille laittamisesta!

      Ihanaa viikkoa ♄

  2. ida ihana sanoo:

    Kotoilu on kyllÀ syksyssÀ niin parasta!<3 Tehtiin viime viikonloppuna sienipiirakkaa, ja nyt feta-pinaattipiirakkaa. Ensi kerralla tÀytyy kokeilla tÀtÀ sinun reseptiÀsi, kuulostaa ihanalta!<3
    Ihanaa alkavaa viikkoa!
    Ida Kotona kaupungissa -blogista
    http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

    • Maria sanoo:

      Heippu Ida

      ja hei sanos muuta – syksy on kotoilun aikaa ♄

      Syksy on myös piirakka-aikaa! Namskis, ettĂ€ tuo feta-pinaattipiirakka kuulostaa hyvĂ€lle. SitĂ€ pitÀÀ koklata 🙂

      Kivaa viikkoa sinnekin ♄

Kommentoi