maanantai 21. tammikuun 2019

Jatkuva viikonlopun tai loman odottaminen kuluttaa ihmisen loppuun

HEIPPAHEI

maanantaihin ihanat! Näittekö aamulla superkuuta? Mä missasin sen, mutta rippeet näkyi koulukyydityksiä hoitaessani. Aikasmoinen kuun molluska möllötti taivaanrannassa 🙂

Viime viikolla juteltiin stressistä ja tämän päiväinen aihe liittyy osin siihen. Niihin kamaliin maanantaihin tai mihin tahansa päiviin, kun jatkuvasti odottaa seuraavaa viikonloppua tai lomaa. Lomaa, joka aika useasti väijyy vasta kuukausien takana. Varsinkin syksyn pimeillä lomaa odottaessa. Aika monasti kun seuraava loma on vasta helmikuulla oleva talviloma. Yhtäkkiä sitä huomaa, että kesäloman rentouttavat rippeet ovat kadonneet ja sitä on hypännyt sisään sellaiseen oravanpyörään, josta ei ole ulos pääsyä. Muuta kuin pysäkin nimeltä loma, sattuessa paikalle.

Ei ole kerta tai kaksi, kun olen aikoinaan miehelle maanantaiaamuna kellon soittaessa todennut, että ”Olispa viikonloppu.” tai  ”Ensi viikonloppuna sitten nukutaan pitkään.” Tietäen, että se viikonloppu kyllä sieltä tulee, mutta ensin olisi työviikko handlattavana. Tuolloin huomasin, että jatkuva viikonlopun tai loman odottaminen haittaa elämää hurjan paljon. Vie ilon hetkessä elämisestä ja niistä pienistä asioista nauttimisesta.

Ei elämän kuulu olla sellaista. Ainakaan mun mielestä. Tuolloin pohdin pitkään, että olenko väärällä alalla. Eikö yrittäjyys ollutkaan mua varten, kun en nauttinut maanantaiaamuista. Kunnes tajusin pari seikkaa.

Viikonloppuna on osattava palautua. Tämä on niin tärkeää. Kun painaa viikot töitä eikä välttämättä kroppa palaudu arjessa jaksaakseen työtaakkaa, on viikonloput järjestettävä niin, että on aikaa palautumiselle. Viikonlopun palautumisen tehosta kertoo mun mielestä loistavasti se, miten maanantaiaamuna suhtautuu herätyskellon soittaessa. Tai oikeastaan jo se, että hyökyykö se sunnuntaiolo sunnuntai-iltana päälle vai ei. Kun olen hyvin palautunut en tunne sunnuntaioloa. Sellaista negatiivista sunnuntaioloa, leppoisan rauhallista sunnuntaioloa kylläkin 🙂

Asenne ratkaisee. Lauantaina hihittelin itsekseni, kun meillä oli aikamoinen savotta miehen kanssa. Tehtiin lumityöt tulevan autokatoksen tieltä ja toinen siinä jotain mumisi ja puuskutti. Tuolloin mietin, että asenne ratkaisee. Itselle tehdään  ja ilman lumenluontia työmiehet eivät pääsisi pystyttämään autokatosta. Sama se on maanantaipäivien kanssa. Se nyt vain on sellainen juttu, että jos tässä elämässä haluaa pärjätä taloudellisesti, niin on pakko tehdä töitä. Se ei ole maanantain vika, että se on joutunut keskelle ristitulitusta; työviikon ekaksi päiväksi. Ainakin meillä, ketkä tehdään yksivuorotyötä arkisin.

Senpä takia ei ole mitään nokan koputtamista maanantaille. Kun kääntää asian niin, että ”Ei vitsit, miten onnekkaita ollaan, että tänä maanantainakin meillä on mahdollisuus lähteä töihin!” asia muuttuu täysin. Itse olin työtön aikoinaan hyvin pienen ajan, mutta muistan noiden kuukausien aikana olevan epävarmuuden. Ja loppujen lopuksi jo sen tietynlaisen alemmuuden tunteen….enkö kelpaa minnekään? Neljät psykologiset testit kahteen viikkoon ja vihdosta viimein tärppäsi. Sen jälkeen maanantaina töihin lähtö on ollut kokolailla ihanaa!

Tee arjestasi mieleistä. Jos arki on jatkuvasti pakkopullaa, niin en ihmettele, että viikonlopun tai loman odottaminen on ainoa henkireikä. Omilla valinnoilla pystyy aika pitkälle vaikuttamaan siihen, millaiseksi arki muotoutuu. Tiedän, että on ruuhkavuosia, lasten harrastusrumbaa, deadlineja ja sitten vielä pitäisi kotikin pitää siistinä. Mutta hei, viittaan edelliseen eli tuohon asenteeseen. Kun ottaa asenteen, että aika aikansa kutakin ja vielä tulee hetki, kun makaan töiden jälkeen sohvalla, niin pelkkä ajatuskin helpottaa.

Elämä on pitkä aika siihen, että koko ajan odottaa jotain. Viikonloppua tai lomaa. Kesää tai joulua. Aina sanotaan, että odottavan aika on pitkä, mutta kyllä se taitaa olla sittenkin niin, että jos ei malta pysähtyä hetkeen, niin elämä kuluu vinhaa vauhtia ohi siinä odotellessa.

IHANAA MAANANTAITA & ALKANUTTA VIIKKOA 

PS. ja hei, joku voi siellä ruudun toisella puolella nyt ajatella, että hyvä se on kotitoimistolta huudella tällaisia maanantaihin. Kuten sanottua, niin elämä on täynnä valintoja. Yksi onnistuneimmista valinnoistani (ja joista saan olla kovin kiitollinen molemmille työyhteisöilleni ) elämässä on tää mun työkuvio. Kaksi työtä, jotka ovat täysin erilaisia. Mutta jotka ah, täydentävät toisiaan niin mukavasti. Elämän laatua nostavasti, jopa 🙂


8 Responses to “Jatkuva viikonlopun tai loman odottaminen kuluttaa ihmisen loppuun”

 1. Sari sanoo:

  Amen✌️Voi miten oonkin siun kanssa samaa mieltä..kiitos kun kirjoitit tästä ja niin Marialle uskolliseen tyyliin, ei syyttäen tai osoitellen, paasaten tai voivotellen. Vaan rakentavasti, oman mielipiteen ja kokemuksen esille tuoden.
  Oma huomio tämän asenteen henkiin herättämisestä on ollut huojennus! Elämä on niiiiiin paljon mukavampaa ja jopa leppoista kun ymmärtää asenteen merkityksen. Kirpsakkaa pakkasviikkoa siulle, nautitaan maanantaista 🙂

  • Maria sanoo:

   Voi kiitos Sari ♥

   Ja hei kiva, että tämä oli mieluisalla otteella kirjoitettu. Missään nimessä, kun en haluaisi paasata tai syytellä ketään 🙂

   Asenne ratkaisee, melkein aina!

   Ihanaa pakkasviikkoa ♥

 2. mirvaannamarian sanoo:

  Mä niin tiedän tän tunteen! Mä vaihdoin alaa ihan täysin enkä laske enää päiviä lomaan, enkä edes viikonloppuun. Vastuu omasta arjesta ja asenteesta kun on vain meillä itsellämme <3 Niin hyvä postaus ja teksti!

  • Maria sanoo:

   Moikka Mirva

   ja hei juurikin näin; kukaan muu ei tee valintoja puolestamme, joten vastuu on täysin meidän ♥

   Ihanaa, että säkin olet uskaltanut tehdä isoja päätöksiä hyvinvoinnin eteen 🙂

   Kivaa viikkoa sinne! ♥

 3. Johanna V sanoo:

  Täälläkin toinen yrittäjä on samaa mieltä, vuosia myös muiden hommissa olleena. Oon huomannut että juurikin tuo palautuminen on erityisen tärkeää viikonloppuina/vapailla. Nyt olen saanut vuoden vaihteen jälkeen rytmin kohdalleen kaikin puolin ja kun nukkumisen, liikunnan ja syömisen rytmin pitää kutakuinkin samana joka päivä, on se auttanut minua palautumisessa. Ja kalenterin pitämisen tarpeeksi tyhjänä! Ihanat pakkaspäivät jatkukoon.

  • Maria sanoo:

   Heippa Johanna!

   Eiks olekin ihanaa, kun ymmärtää antaa kropalle myös lepoa? Tuo palautuminen kun on niin tärkeää ♥ Aiemmin sitä posotti menemään, kun halusi olla tehokas. Tajuamatta, että se tehokkuus kyllä kärsi siitä, ettei osannut palautua. Oppia ikä kaikki 🙂

   Ihania pakkaspäiviä ♥

 4. Voiko sanoa, että hieno kirjoitus, kun on itse pohtinut näitä samoja, ja tullut samaan lopputulokseen?;D Minusta voi.:) Hieno kirjoitus!<3

  Lähinnä olen ihan viime päivinä miettinyt sitä, kun osa ihmisistä odottaa jo kevättä ja kesää, koska eivät tykkää talvesta. Näillä leveysasteilla kun on kuitenkin tosiasia, että pimeä ja viileä vuodenaika kuuluu pallon pyörimiseen... Valitettavasti en usko ilmastonmuutoksen muuttavan talviamme mukavampaan suuntaan. NYT on niin hyvä hetki nauttia oikeasta talvesta, taisit siitäkin ehkä kirjoittaa viime viikolla...En ole kaikkia postauksia ehtinyt lukemaan, koska arkena ei aina ennätä.

  Oikein mukavaa viikkoa sinulle Maria!:)

  • Maria sanoo:

   Heippa Taina

   ja hei todellakin voi – meillä on ollut telepaattisia kykyjä 🙂
   Kiitos kaunis ♥

   Just se, että koska se fakta ei muutu siitä mihinkään, että meillä on neljä vuodenaikaa, niin parempi olisi sopeutua tilanteeseen 😀 Kyllä, nyt nautitaan talvesta – miten tää onkin tänä vuonna niin ihana? 🙂

   Kiitos ja ihanaa viikkoa sinnekin, nautitaan ♥

Kommentoi