tiistai 26. kesäkuu 2018

Ihanan helppo & kesäinen arkiruoka

ILTAA IHANAT!

Miten musta tuntuu, että nämä vuodenajat rytmittävät myös ruoanlaittoani ja siinä samalla blogipostauksen otsikoita. Kaikki tuntuu olleen viimeisen reilun kuukauden aikana ah niin kesäistä :D No mutta minkäs sille mahtaa. Kesäistä ruokaa kun tulee tuutin täydeltä tehtyä. Näin kesällä, luonnollisesti. Yleensä meillä tuo sana kesäinen liittyy jotenkin grilliruokaan, mutta koska tuo meidän piha ei ole vielä otollinen grillaukselle, niin kesäistä ruokaa tulee tehtyä sisätiloissa.

Varhaisperunat ovat mulle se kesäruoka, joka tuo kesän maun suuhun kaikista vahvimmin. Mummulan perunamaasta juuri nostettu siikli. Sellainen, jota vähän huiluttaa veden alla ja hento multakerros lähtee pois. Keittää suolatussa vedessä just oikean kypsyiseksi ja nauttii voin ja tillin kanssa. Muistan molempien tyttöjen koliikkiaikoina varhaisperunan olleen yksi pahimmista vatsaväänteiden aiheuttajista. Silloin meni kaksi kesää, ettei varhaisperunoita juuri tullut syötyä. Olen kuronnut noita menetettyjä peruna-aikoja oikein urakalla takaisin.

Sain reilut kymmenen vuotta sitten työkaveriltani ihanan ohjeen. Reseptin, jonka luulin jakaneeni täällä blogissa, mutta en sitä itse löytänyt. Liikaa reseptejä, heh. Joten tänään töiden jälkeen kurvasin maitokauppaan ja sovelsin. Jos työkaveri ei olisi ollut tätä viikkoa lomalla, niin ei olisi tarvinnut kuulkaa soveltaa. Eipä siinä, soveltamallakin tästä kesäisestä herkkuruoasta tuli aivan älyttömän hyvä. Arkiruoka, joka tekee arjestakin juhlaa.

KESÄINEN LOHIPERUNASALAATTI

iso kattilallinen varhaisperunoita
1 prk yrttituorejuustoa
1 pkt graavilohta
puntti tuoretta tilliä
sitruuna
suolaa

-pese perunat ja keitä niitä suolatussa vedessä, kunnes kypsiä
-anna hieman jäähtyä (mutta ei liikaa!)
-sekoita perunoiden joukkoon yrttituorejuusto, pienistelty graavilohi sekä suurin osa tuoreesta tillistä
-purista koko komeuden päälle puolikkaan sitruunan mehu ja koristele tillillä
-nauti (tähän tekisi mieli kirjoittaa, että jonkun hyvän ja kylmän rieslingin kanssa, mutta kylmä vesi toimi myös loistavasti ;))

Ja vaikka sanonkin arkiruoka, niin mikä ettei etteikö tämä herkku menisi myös juhlaan. Niin helposti saa hyvää aikaan ja isolle porukalle aineksien määrät on helppo justeerata. Sen lisäksi, että tämä on lämpimänä älyttömän hyvää, on tämä myös jääkaappikylmänä varsin herkullista. Pian ajattelin mennä kokeilemaan, miltä salaatin loppu maistuu noin pari tuntia huoneenlämmössä seisseenä. Toivotaan, ettei ole ehtinyt keräämään mitään pöpöjä ;)

AURINKOISIN TIISTAI-ILTATERKUIN,

PS. voisin muuten kuvitella, että tähän salaattiin sopisi kaprikset todella hyvin! Täytyykin koklata seuraavan kerran.


8 Responses to “Ihanan helppo & kesäinen arkiruoka”

 1. Avatar Anu sanoo:

  Voi Nam!
  Tämä menee kokeiluun heti viikonloppuna:)
  Uudet perunat ja lohi on parasta kesäruokaa..
  Siihen lasi Esmeraldaa niin kyllä kelpaa nauttia..kiitti ohjeesta:)

  • Maria Maria sanoo:

   Moikku Anu

   ja hei kiitti ♥ Tämä on sellainen ruoka, johon jää koukkuun :D

   Ihania kesäpäiviä sinne, nauttikaa mökkeilystä ♥

 2. Avatar Mari sanoo:

  No vaude! Kylläpä kuulostaa herkulta. Pakko kokeilla heti..oman maan potuista:)

  Mari

  • Maria Maria sanoo:

   Kiitos Mari ♥

   Oi, ihan parhaita ovat oman maan potut. Mä niin odotan, että saadaan pieni perunamaa jälleen tuonne tontin perukoille :)

   Ihania kesäpäiviä ♥

 3. Avatar Hanna sanoo:

  Testattu ja toimii :D Nyt sai perinteinen itse tehty (smetana)silli kilpailijan. Kiitos näistä aina ihanista resepteistä ja rentoa lomareissua naiskolmikolle!

 4. Kiitos jälleen kerran Maria ihanasta reseptistä!<3 Mulla oli lämminsavulohta ja tuorejuustoa vain maustamattomana, mutta siihen oli helppo lisätä mausteet. Toimi loistavasti ja ruoka hävisi kiitellen perheen kitusiin.;D
  Ihanaa reissua teille!<3

 5. Avatar Pirre sanoo:

  Hei, kuulostaa ihanan kesäiseltä houkuttelevalta ”perusmätöltä”. Simppelit kesän perusainekset ja helposti & nopeasti toteutettavissa. Ja ylijäämä soveltuu kylmänä perunasalaattia, niin ei tarvitse miettiä, mitä tekee lopulle :-). Kiitos vinkistä, Maria. Täytyy testata tämä moodi! Ja ihanaa kesää!

 6. […] kastikekylpyyn nimittäin! Vähän samalla idealla kuin se kesäinen herkkuresepti, jonka esittelin täällä. Nyt perunat pääsivät mojo rojo kylpyyn. Ja ah, miten ne siitä nauttivatkaan. Kastiketta tuli […]

Kommentoi