maanantai 25. kesäkuun 2018

Omatoimi- vai valmismatka?

HELLUREI IHANAT

ja mitä mainiointa juhannuksen jälkeistä maanantaita! Töiden merkeissä sujui tämä maanantai pienen breikin jälkeen ja olo oli varsin levännyt. Sen huomaa muuten heti työtehokkuudessa, kun on saanut tyhjennettyä vatia. Tiedättekö, kun joskus se vati on niin täynnä, että läikkyy pienestäkin eikä oikein jaksaisi. Sitten, kun ottaa muutaman päivän (omalla kohdallani viikon) ajan happea, niin vati on taas valmis ottamaan vastaan mitä tahansa ilman yliläikkymisen vaaraa. Varsinkin, kun uusi loma siintää edessä…

Hävettää, että mulla kestää näin kauan vastata teidän toivomiin postauksiin. Toivepostauksen matkailusta sain jo viime helmikuulla. Ihana lukija siellä ruudun toisella puolella kysyi mun mielipidettäni omatoimi- ja valmismatkojen suhteen. Molempia on tullut tehtyä. Joten molemmista on kokemusta. Mutta kuten tiedätte, niin en ole ääripäiden ihminen. En tuomitse mitään tai ketään. Edes näissä matka-asioissa :) Joten alla olevat edustavat vain ja ainoastaan omia mielipiteitäni ja niistä saa olla eri mieltä!

OMATOIMIMATKA

Plussat: valmistelu on jo matkan ”puoli matkaa”. Se että saa etsiä lentoja, että saa etsiä sopivia hotelleja. Buukata lennot ja buukata hotellit. Tehdä viime hetken vaihtareita löytäessään paremman hotellin. Tutustua kohteeseen / kohteisiin. Olla oman itsensä herra ja ottaa hotellit vasta paikan päällä. Jos ei valittu hotelli miellytä, sen voi yhden yön jälkeen vaihtaa. Kuten myös kohteenkin. Saa metsästää kuljetuksen lentokentältä hotelliin paikallisilta taksikuskeilta ja saa päättää milloin palata takaisin lentokentälle. Ilman istumista kolmenkymmenen muun kanssa kuumassa bussissa, joka kiertää kaikki lähialueen hotellit.

Hotellit ovat joustavampia tilattaessa esimerkiksi kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle (joista toinen on jo yli 12 v) huoneen. Siinä missä matkatoimiston kautta usein joutuisimme ottamaan kaksi huonetta (ellei sitten ole saatavilla perhehuonetta), suoraan hotellilta majoituksen varattaessa olemme päässeet yhteen ja samaan huoneeseen. Sillä järkeeni ei käy se, että jos huoneessa on kaksi 140 cm sänkyä, joihin vallan hyvin mahtuisimme, niin miksi emme voisi tuollaisessa huoneessa majoittua. Tästä hyvä esimerkki on ensi talven lomakohteemme. Yksi suomalainen matkatoimisto tekee jälkimmäiseen hotelliimme reissuja, mutta heidän kauttaan olisimme joutuneet ostamaan kaksi huonetta. Tuli paljon edullisemmaksi buukata hotellihuoneet suoraan hotellilta.

Lisäksi suoraan hotellista huoneen varattua, saa kerrytettyä pisteitä hotelliketjuilta, mikäli hotelliketjuun kuuluvissa hotelleissa asuu. Näin ei ole, jos hotelli on buukattu matkatoimiston kautta. Sama juttu lentojen kanssa. Usein varaamme lennot senkin takia erikseen, että se kerryttää pisteitä. Hotellin maksaminen suoraan hotellilta varattaessa tapahtuu usein vasta paikan päällä, eikä hyvissä ajoin ennen reissua, niin kuin valmismatkoilla. Suurimpana plussana se, että saat räätälöityä juuri sellaisen matkan kuin mitä budjettisi antaa myöden ja mitä lomaltasi haluat. Ja kun olet itse vastuussa, on katsominen vain omaan napaan, jos joku asia tökkii :)

Omatoimimatkan viehätys on myös omalla kohdallamme siinä, että voimme valita paikat, joissa ei hirmuisesti suomenkieltä kuulu. Eikä siinä suomenkielessäkään mitään pahaa ole, mutta se että kuulee hotellissa pelkkää suomenkieltä voi olla ainakin meille loman latistaja. Balilla aikoinaan kahteen viikkoon emme kuulleet lainkaan tätä rakasta kotikieltä ennen kuin vasta kotiin lähtiessä, lentokenttätaksia odotellessa. Meille omatoimimatkat toimivat senkin takia hyvin, että tarvetta bondata uusien suomikavereiden kanssa ulkomailla ei ole.

Miinukset: joutuu näkemään itse enemmän vaivaa. Tosin minulle tämä on vain positiivinen juttu, sillä rakastan matkavalmisteluita :D En keksi omatoimimatkoista mitään miinusta. Omalla kohdallamme. Mutta toki jos haluaa, että matkaoppaan tuki ja turva on läsnä niin se voisi olla miinus hankalan paikan tullen. Viisumit sun muut tarvittavat asiat joudut selvittämään itse, mutta nekin on osa matkavalmisteluita, joita teemme mielellämme.

VALMISMATKA

Plussat: helppous, ah tuo helppous. Saat täysin valmiin paketin jos haluat, lentokenttäkuljetuksineen ja tietyissä hotelleissa jopa all inclusive -ruokineen päivineen. Hyvät lapsialennukset, silloin kun lapset ovat siinä iässä, että niistä nauttivat. Yleensä suorat lennot, ilman välilaskuja. Suomalaisen matkaoppaan ja lentohenkilökunnan tuki ja turva. Äkkilähtöjen edullisuus! Mikäli haluaa tutustua kohteeseen voi ostaa retkiä, joille mennä.

Miinukset: aika usein turistirysämeininki. Helsinki-Vantaalta kohteeseen ja myös lomalla. Eikä tässäkään mitään väärää ole, jos tykkää. On sidottu lentoaikatauluihin ja tiettyyn hotelliin, joiden vaihtaminen kesken loman ei useinkaan tule kyseeseen.

 

Kun ei katsota maailmaa mustavalkoisten lasien läpi, niin nämä matkustusjututkin ovat niitä, joissa toinen ei sulje pois toista vaihtoehtoa. Ei ole joko tai -tilannetta vaan meillä ainakin käytetään molempia. Viime kerrat olemme omatoimimatkailleet, mutta seuraava matka onkin valmismatka. Ja siihen ei olekaan kuulkaas kuin muutama hassu yö. Ex tempore minä ja mun ex tempore -geenit perineet tyttäremme otamme ja lähdemme yllättäen viikoksi valmismatkalle. Kyllä, lentokenttäkuljetuksineen ja all inclusiveineen päivineen. Koska halvalla sai muutaman päivän varoitusajalla. Äiti-tytärlaatuaikaa ja tytöille palkinto pitkästä koulutaipaleesta ja hienosta koulumenestyksestä. Minnepäin suuntaamme, se selviää viimeistään sitten keskiviikkona :)

IHANAA ALKANUTTA VIIKKOA,


8 Responses to “Omatoimi- vai valmismatka?”

 1. Minna sanoo:

  Mekin ollaan harrastettu sekä omatoimi että valmismatkoja. Jossain tapauksissa pakettimatka tulee halvemmaksi kuin omatoimimatka (esim tuleva Menorcan matka on sellainen. Saadaan lento ja hotelli samaan hintaan kuin pelkkä hotelli olisi tullut maksamaan). Eli molemmat ok, mutta kannattaa tutkailla kumpi tulee halvemmaksi. Ja yritetään myös valita paikkoja, joissa ei suomea kuule :) Ihanaa tulevaa all inclusive lomaa teille, helppo loma, jossa tulee helposti syötyä ja juotua liikaa

  • Maria sanoo:

   Moikka Minna
   ja hei just samoilla periaatteilla mennään! Kustannusperusteisesti :)

   Hei tuo Menorca…me ollaan lähdössä tyttöjen kans juurikin sinne!!! :D Koska te menette?

   Ihanaa loman odotusta <3

   • Minna sanoo:

    Me ollaan menossa vasta elokuussa (lomaan siis vielä pitkä aika). Innolla odotan, mitä pidätte paikasta ja ehkä vinkkejäkin saan :)

    • Maria sanoo:

     Hei jes,
     no ihan varmasti täältä pesee ainakin jotain vinkkejä. Vaikka pääasiassa tullaankin makoilemaan koko viikko rannalla / uima-altailla :)

 2. anu sanoo:

  Molempia myös harrastaneena sanoisin että molempi parempi. Riippuu niin ajankohdasta, kohteesta, omasta innosta jne, että kumpi tapa on parempi. Viimeiset reissut on tehty omatoimimatkoina, samoin tämän vuoden reissu, koska näihin kohteisiin ei oikein valmismatkoja löydy, tai no totta kai Budapestiin jossa on monet kerrat käyty, löytyisi, mutta edullisemmin pääsee omatoimisesti. Tämän kesän kohteeseen ei taitaisi edes matkaa löytyä, mielenkiinnolla siis odotan mitä tuleman pitää :)

  Kivaa reissua teille!

  • Maria sanoo:

   Heipsun Anu

   ja se on just näin; riippuen monista asioista :)

   Olen muuten huomannut, että varsinkin kaupunkikohteisiin pääsee edullisemmin omatoimimatkalla!

   Oih, kuulostaa ihanalle teidän reissu – kivaa reissua jo näin etukäteen♥

   Kiitos ja kauniita kesäpäiviä sinne! :)

 3. Maria sanoo:

  Me tykätään omatoimimatkoista. Vaikka ei ole mitään negatiivistä sanottavaa pakettimatkoista, ne ei vaan ole meidän juttu. Saadaan lomasta irti enemmän kuin itse saa suunnitella kokonaan. Yleensä lennetään jonnekkin hyvin kauas, otetaan auto kentältä ja ajetaan vielä kauemmas. Yleensä matka saa alkunsa kun bongaa jonkun unelmahotellin, sitten alkaa ”ihan vaan katsella hintoja” ja siitä se sitten lähtee.
  Oikein ihanaa lomaa sinulle ja tyttärellesi :) äiti-tytär aika on niin tärkeää.

  • Maria sanoo:

   Moikka Maria!

   Sama juttu, jotenkin ne omatoimimatkat vaan tuntuu ”omammalta”. Kun saa suunnitella kaiken itse. Joku tosin voi kokea tuon työläänä, mutta me ei :D

   Joo, sanos muuta…nuo ”katsellaan ihan vain hintoja” nettailut on tuhoon tuomittuja, kun yhtäkkiä se matkakuume nousee sfääreihin ;)

   Kiitos ja ihania kesäpäiviä sinne ♥

Kommentoi