keskiviikko 23. marraskuun 2016

Kulissien varjoissa

HEIPPAHEI,

täällä kulissien takana istuu bloggaaja-Maria, meikittä ja hiukset pörrössä. Valmiina taltuttamaan tuota pikaa pyykkikasan ja skrapaamaan liedeltä siihen kiinnipalaneen nakkikastikkeen roiskeet. Huomisia pienen pieniä pikkujouluja ja tämän illan asuntonäyttöä varten. Mutta oli pakko tulla sitä ennen huutelemaan täältä (erittäin läpinäkyvien, I may add…) kulissien takaa muutama havainto. Sekä jakamaan muutama jouluinen kuva parin vuoden takaa. Se on muuten jännä juttu, että miten tuo uudelleen löytämäni juoksuharrastus on tuonut lisää myös tähän bloggaamiseen. Juoksulenkillä tulee pohdiskeltua niin paljon asioita, että niistä riittää tänne blogiinkin ammennettavaa 🙂 Yhtenä päivänä juoksukenkää toisen eteen laittaessani mietin sitä, että kuinka surullista onkaan, että nyky-yhteiskunnassa osa tuntee, että pitää pitää yllä kulissia saadakseen hyväksyntää ja arvostusta. Pitää olla yli-ihmisiä ja pyrkiä aina vain parempaan. Ainakin kulissien julkisella puolella.

Käsi ylös, kuinka monelle on tullut yllätyksenä jonkun ystäväpariskunnan ero. Vaikka kaikki on ollut niin hyvin, on ollut farmariauto, kauniit lapset, hyvät työt ja ollaan oltu vastarakastuneita. Kulissien takana on kuitenkin istuttu iltaisin eri huoneissa katsomassa televisiota ja pidetty mykkäkoulua. Tajuttu yhtäkkiä se, että ei se olekaan se materia farmariautoineen, joka tuo onnea. Aivan liian myöhään, valitettavasti. Miksi, voi miksi. Miksi sitä haluaa näyttää olevansa jotain muuta kuin on? Miksi sitä pitää vastata kuulumisia kysyttäessä, että ihan kivasti menee? Miksei voi vastata, että ihan päin persettä menee ja Pekka saa mut näkemään punaista, kun huitelee illat pitkät ties missä ja jättää ne likaiset sukkansakin aina keittiön tuolille?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sama oman jaksamisen ja hyvinvoinnin suhteen. Itse myönnän tässä tapauksessa pitäväni tietynlaista kulissia yllä aina joskus. Hetken aikaa ja yleensä tuolle miehelleni 🙂 ”Kuinka sulla nyt menee?” ”No olosuhteet huomioon ottaen ihan hyvin.” ”Onko jokin hätänä?” ”Ei, miten niin?” 😀 Vaikka sisäisesti olisin pikkuisen rikki ja toinen ihan tasan tarkkaan näkee sen. Toisaalta ajattelen asian niin, että se ei ole täysin valettakaan vastata, kuinka joskus vastaan. Elämä voisi olla huonomminkin noina hetkinä ja olosuhteet huomioon ottaen kaikki sujuu ihan hyvin. Mutta kuinka vaikea se on muille myöntää, että on todella väsynyt, kettuuntunut tai että työkuorma on aivan liian raskas. Liki viikottain saa jostain naistenlehdestä lukea työuupumuksesta. Uskon, että totaaliselta loppuunpalamiseltakin vältyttäisiin, jos osattaisiin laskea ne kulissit alas hyvissä ajoin. Hakea apua ja tunnustaa, että tilanne on nyt tämä. Ilman häpeää ja ajatusta siitä, että mitähän muutkin nyt ajattelevat. Luottaa siihen, että joku toinen ottaa vetovastuun.

Aina silloin tällöin kauppaan lähtiessäni mietin, että pitäisköhän vähän näyttää hiuksille harjaa tai vaihtaa edes ne kulahtaneet collegehousut toisiin. Mitähän ne bloginkin lukijat ajattelevat, jos näkevät mut siellä tämännäköisenä? Kyllä, blogeissa yleensä pidetään yllä harmitonta kulissia. Mutta tehän tiedätte, että kauniiden sisustuskuvien takana on ne pyykkivuoret, jotka on rajattu kuvista pois. Sen suihkunraikkaana kuvissa seesteisenä esiintyvän bloggarin hiukset sojottavat joskus rasvaisina kohti kuuta ja poskeenkin voi ilmestyä pahimman luokan finni. Niiden übersuperterveellisten herkkujen lisäksi siellä bloggaajan takkahuoneen sohvalla dipataan sipsejä tacodippiin ja juodaan kokista pullon suusta. Siellä keittiössä lämmitetään lapsille kiireen keskellä muiden äitien tekemää ruokaa. Mikrossa, ei edes paistinpannulla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Inhimillisyys ja ihmisyys. Ne tuntuu olevan tänä päivänä hautautuneita kulissien taakse. Tekisi mieli huutaa argh ja ravistaa koko maapalloa. Saa ja pitää tehdä erheitä, jotta elämästä pystyy nauttimaan. Sallia itselleen ne virheet ja ajatuksen, että ei ehkä ole täydellinen muiden silmissä. Mutta se ei olekaan koko jutun pointti vaan se, että on itse tyytyväinen itseensä. Pystyy seisomaan sanojensa ja tekojensa takana ylpeänä.  Olla onnellinen siitä, että klaaraa elämän parhaimmalla mahdollisella tavalla. Niillä resursseilla, joita elämään on annettu.

Tästä päästäänkin somekulissiin. En edes lähde siihen, että miksi sitä usein tulee päivitettyä tuota henkilökohtaista fb-uutisvirtaa vain niillä mukavilla jutuilla vaan hyppään suoraan Instagramiin ja tietoon, joka järkytti tätä sinisilmäistä ja tietynlaisessa moraalikuplassa elävää bloggaajaa suuresti. Ruotsissa ihanaisten Emilian ja Essin kanssa ollessamme keskustelimme tottakai bloggaamisesta, tienaamisesta, somekäyttäytymisestä ja kaikesta maan ja taivaan välillä. Meinasin kesken tunnelmallisen lördagsmysin tipahtaa tuolilta, kun nuo rakkaat kollegani ottivat esille sen, että Instassa voi ostaa seuraajia. Mitähäh? Juujuu, kuulemma muutamalla kympillä saa muutaman tuhat seuraajaa, jotka vissiin sitten tykkäävätkin sun kuvista eivätkä vain seuraa. Kun vähän enemmän laittaa rahaa likoon, niin saa jo kymmenentuhatta seuraajaa. Sitten voit näyttää yhteistyökumppaneille, että näin hyvin menee ja lähdetäänkö tältä pohjalta rakentamaan yhteistyötä. Oikeastaan verenpaineeni nousee vieläkin tätä asiaa ajatellessani. Tämä on mielestäni moraalisesti niin väärin. Hyötyä itse jotain ostamillaan seuraajilla. Varsinkin näin yrityksen päättäjän näkökulmasta tämä tuntuu huijaukselta. Tai sitten jos ajatellaan, että bloggaaja saa kuukausipalkkaa, johon vaikuttaa myös Instagram-tilin seuraajat. Onko se oikein, että sun palkka nousee, kun olet laittanut muutaman kympin omaa rahaa likoon saadaksesi seuraajia? Mun mielestä se ei ole, mutta mä olenkin kukkahattutäti. Monessa asiassa ja myös tässä. Tai sitten en vain tajua nykyajan ansaintamenetelmistä mitään ja olen tippunut kehityksen kelkan kyydistä aikapäiviä sitten. Kertokaa jos näin on, niin päivitän sisäisen moraalitilanteeni tämän suhteen 😉
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sano ei kulisseille -kamppis tulisi tarpeeseen. Voi kun voisi lapsille opettaa, että te riitätte juuri sellaisina ja olette maailman ihanimpia just tuollaisina. Ei ole syytä alkaa rakentelemaan kulisseja tai esittämään jotain muuta kuin mitä olette. Jos ei kaverit hyväksy sua sellaisena, niin vaihda kaveria. Elämä on muutenkin välillä tänä päivänä haastavaa, niin ei tässä mitään kulisseja tarvita tuomaan lisäpaineita. Läpinäkyvyyttä kehiin vaan. Vai mitä mieltä olette? Kulisseissa tapahtuu, sillä nyt alan virittäytymään joulutunnelmaan. Pikkuisen sitä sai tällä kelillä hakea, mutta muutama joululaulu ja menneiden joulujen kuvien katsominen auttoi. Huomenna meillä tosiaan vietellään pikkuisen jo pikkujouluja. Kera viiden pikkuisen 🙂

KESKIVIIKKOTERKUIN KULISSIEN TAKAA,

alle


23 Responses to “Kulissien varjoissa”

  1. Nippe sanoo:

    Hyvin kirjoitit! 🙂

    Hyvin menee vastaan kun vieraampi kysyy miten menee. 5kuinen vauva valvoittanut 2kk enempi kuin koskaan osasin kuvitella. 3 muuta lasta harrastuksineen vaativat osansa mutta ei jaksa alkaa avautua.
    Sama kun lähipiiri tietää eikä silti jeesaa. :/
    Kulissit kunnossa! ;(

    • Maria sanoo:

      Moikka Nippe

      ja hei kiitos <3

      Voihan vietävä...kuulostaa rankalta. Nyt lähipiirin pitää saada silmät auki 🙁 Voi kun mä ehtisin tulla sua auttamaan, haleja sinne <3

  2. Kristiina sanoo:

    No jopas nyt. Onko tosiaan tuollaistakin touhua olemassa että Instaan ostetaan seuraajia? Olen sinisilmäisesti vaan ajatellut, että omat kuvat sitten ei vaan kiinnosta niin paljoa että saisi enemmän katsojia. No ehkä se pitää paikkansakin, mutta että rahalla…..

    • Maria sanoo:

      Moi Kristiina,

      voi kyllä, sitä kolmistaan kauhisteltiin reissun päällä. Sitten kun vielä todettiin, että on aika helppo nähdä kenellä on näitä ostettuja seuraajia. Feikki-igtilit kun ovat jotain tyyliin 52oy67 -nimisiä 😀

      Joo, en lähtisi tuohon hommaan. Jos ei kaikkia kiinnosta kuvat, niin olkaamme silti onnellisia niistä keitä ne kiinnostaa 🙂

  3. Unnu sanoo:

    Taas kun luin sinun elämänmakuisia ajatuksiasi ajattelin , että ihan samoja mietteitä täälläkin. Pitääkö aina jaksaa, voiko antaa periksi ja huilata. Töissä tiukkaa puurtamista ja paukut lopussa kun kotiin pääsee. Jos välillä menee huonommin, voiko sanoa, että nyt menee heikosti ja en oikein jaksa panostaa ulkonäköön, kodin siivoukseen ym.
    Sytyttelen kynttilöitä, ei tarvi siivota, kun kukaan ei näe villakoiria pimeässä:)

    • Maria sanoo:

      Moi Unnu,
      just näin, osaltaan tämänhetkinen suorittamisyhteiskunta luo pakon kulisseille. Pitää sitä ja pitää tätä.

      Hei kuulostaa hyvälle, meilläkin villakoirat pakenee pimeässä <3

  4. Tiina sanoo:

    Täyttä asiaa joka sana!
    Oman blogin suhteen olen tehnyt sen rajanvedon, että täysin henkilökohtaisuuksia en siellä vuodata, mutta en myöskään luo epärealistista ja siloteltua kuvaa elämästä, joka ei ole oikeasti omaani.
    Mulle blogi on ennen kaikkea päiväkirja, jonka teksteihin ja tunnelmaan on kiva palata aina jälkikäteenkin, ihan sama pitääkö kukaan muu ajatuksiani tai elämääni seuraamisen tai tykkäämisen arvoisena.

    • Maria sanoo:

      Heipsan Tiina,

      ja kiitti! 🙂

      Se on muuten totta, että mitään epärealistista ja siloteltua kuvaa ei kannata lähteä luomaan. Toisaalta ne ketkä haluavat näytellä pyykkivuorikuvia voivat sen mun puolesta tehdä. Jotenkin haluaa pitää blogin arjen pakopaikkana, jonne sekä lukijoiden että itsenikin on kiva tulla.

      Juu, mäkin palailen teksteihin jälkikäteen 🙂

  5. Hyviä ajatuksia jälleen! Tuollainen kamppis kuulostais niin loistavalta, mitäs jos sä laittaisit sellaisen haasteen alulle? Mä ainakin osallistuisin ilomielin täältä omien myös aika läpinäkyvien kulissieni takaa! 🙂

    • Maria sanoo:

      Moikka Jenni

      ja kiitos <3

      Hei jos olis aikaa niin alettaisiin kampanjoimaan samantien 😀 Kunhan remppakaaos + asuntonäyttökaaos loppuu niin sitten 🙂

  6. Mysterious M sanoo:

    Kaipa se on itsensä ”pelastamista” joissain tilanteissa tuo kulissien pitäminen, ei tarvitse selitellä turhia ja jos ihmisillä ei olekaan aito huoli, vaan pelkästään uteliaisuudesta kyselevät, niin silloin mä ymmärrän. Itse olen vain niin rehellinen, että minusta kyllä näkee päältä jos joku on pielessa tai annan kuullua, jos en vain jaksa, joten turha on yrittää jotain kulissia viritellä:)
    Kamalaa tuo, että isotkin bloggaajanimet ostavat seuraajia! Mulla ei ole tullut mieleenkään lähteä niiden huutojen perään, sillä minusta se on vähän luuserihommaa. Tai niin olen luullut, että ne kyllä paljastuu. Ei taida olla kovin reilua hommaa, mutta vaikka itse olenkin pienen blogin pitäjä, niin reilusti sit olen se enkä jäseniä kalastele! Oho, nyt meni jo runoiluksi:D Mukavaa pikkujoulua sinne!

    • Maria sanoo:

      Moikka,

      no just näinkin se on. Eikä ihan vain hyvänpäivän tutuille tule vuodatettua edes 🙂

      Mä olen kyllä yleensä hymy huulilla viimeiseen saakka. Toisaalta ihan kamala tapa, mutta minkäs sille mahtaa 😀

      Just näin – Emilian ja Essin kanssa kauhisteltiin, sillä meillekään ei tulisi mieleen ostaa seuraajia. Jos ei kuvat kelpaa tällaisena, niin olkoon. Pääasia, että edes joku tykkää 🙂

      Kiits <3

  7. Hyvä kirjoitus! Omat ajatukseni kulkevat hyvin samoja ratoja.:) Ajattelen, että avoimuus ja aitous ovat parempi asia kuin salailu ja kulissit. Toisaalta olen kuullut, että tässä kateellisten ihmisten maassa jotkut ihmiset puukottavat surutta sellaisia, joiden huomaavat olevan jotenkin heikossa tilanteessa elämässään. Kun itse en ole noihin kademielisiin tietääkseni törmännyt, luulin pitkään, että juttu suomalaisten kateudesta on myytti. Sen verran uskomattomia juttuja kateudesta ja ehkä silkasta ilkeydestäkin olen kuullut, että jotenkin ymmärrän paremmin myös sitä, ettei halua kaikkea avoimesti kertoa. Osasinkohan nyt kirjoittaa, mitä ajattelin!:))

    Jaa-a, enpäs ollut kuullutkaan, että seuraajia voi ostaa! Aika turhanpäiväistä touhua mun mielestä, mutta ainakin nuorisolle tuollaisella on kai merkitystä..? Pidän rehellisyyttä erittäin arvossa, mutta ilmeisesti sekin on katoavaa kansanperinnettä.:/ Mua muuten ärsyttää Instassa ne seuraajien kalastajat, tiedätkös Maria? Siis he käyvät liittymässä seuraajaksi, jotta sinä alkaisit seurata, ja sitten he klikkaavat itsensä pois seuraajista. Mulla esim. on tietyt tilit liittyneet lukijaksi niin monta kertaa, että muistan ne. En oo sit lähtenyt seuraamaan.:) Yleensä nämä tällaisten kalastelijoiden tilit on täynnä naama- tai kokovartalokuvia.;D

    • Maria sanoo:

      Heissan Taina,

      tuo olikin muuten ajattelemisenarvoinen juttu; jos näytät heikkoutesi, niin sitä käytetään helposti hyväkseen. En ajatellutkaan kulisseja tuolta kantilta, mutta todentotta! 🙂 Voih, kateus on kyllä ihan kamalaa. Osasit kirjoittaa just niin kuin ajattelit – tai ainakin mä ymmärsin 😀

      Me mietittiin kans, että ehkä ne on ne nuoremmat (mitäs me vanhat tädit ;D), jotka seuraajia ja tykkääjiä ostaa. Eivät ehkä tajua, että helposti siinä menee kyllä maine eikä sitä omaa blogiaankaan kyllä pelkästään ostetuilla äänillä suosituksi saa.

      Samoja seuraajien kalastelijoita olen tuskastellut. Jättänyt heidät oman arvonsa nojaan 😉

  8. Joo, kulissit alas! Enkä tarkoita mitään yhtä instakuvaa jossa on kaksi likaista kahvikuppia tiskipöydällä ja (kuvaan lavastettu) lapsen lelu lattialla 😀
    Aitous tuntuu olevan vähän katoava luonnonvara nykyään blogeissa ja instassa. Naurattaa oikein miten oma feedi on kyllä niin sosiaalipornoo nykyään 😀 No, elämä on!

    • Maria sanoo:

      Moikka Tiia,

      hihii, mä joskus yritin panostaa siihen, että mun instafeed on harmoninen ja seesteinen. Kunnes tulin tulokseen, että kun mun elämä ei sellaista todellakaan ole, niin miks mun instafeedin pitäis sellainen olla 😀 Joten siellä on värejä ja tummia sävyjä.

  9. Homevialaura sanoo:

    Moikka! Enpä ole naismuistiin ehtinyt kommentoida minnekään mitään, mutta nyt on pakko naputtaa muutama sana ja lepuuttaa viisi minuuttia jalkoja sohvalla täällä muuttokaaoksessa. 🙂 Olet jotenkin tosi aidontuntuinen kollega ja lämpimänoloinen ihminen. Kiitos Maria, kun kirjoitit tästä! Täällä on nimittäin toinen kukkahattutäti. Asia ei tietysti minulle kuulu, jokainen tehköön miten haluaa, mutta minä myöskään en pysty arvostamaan sisällöntuottajia, joka alentuvat ostamaan seuraajia. Kummasti tosiaan joistain tileistä huomaa, miten seuraajamäärät ovat nousseet yhtäkkiä täysin epärealistisesti. Seuraajien ostaminen rahalla tuntuu todella surulliselta huomionhakuisuudelta, ja kyllä, mainostajan näkökulmasta (jota minäkin työelämässä edustan), valheelliselta. Ja toivon, ettei tässä aitouskeskustelussa sekoiteta kahta asiaa. Niitä likapyykkejä en edelleekään halua jakaa tai katsoa muilla – omat riittävät, kiitos. 😀 Mutta muuten toivon sydämeni pohjasta, että blogeissa ja somessa säilyisi jokin aitous ja särmä – kaiken sen kauniin kuvavirran keskellä. Henkilökohtaisesta elämästä ja tärkeimmistä ihmissuhteista puhumattakaan.

    • Maria sanoo:

      Moikkamoi Laura

      ja hei, ihan ymmärrettävää – siellä on vauva-arkea ja remppaakin <3 (kyllä, käyn lukemassa, vaikka ei ehdikään kommentoida :)!

      Kiitos hurjasti, ihanaa jos se aitous ja lämpö paistaa läpi <3

      Ja ihanaa, että en ole ainoa kukkahattutäti. Se on juurikin näin, että varsinkin kun tätä ammatikseen tekee, niin helposti saisi maineen ja kunnian karisemaan kuten esim. ostamalla seuraajia.

      Hihii, just näin - ne kulissit (pyykkivuorikulissit) on eri kulisseja. Kaikki tietää niiden olemassaolon, joten ei niitä tarvitse blogissa näytellä 🙂

      PS. Toby lähettää Onnille vuhvuh-terkkuja!

  10. Voi tähän voisin kommentoida niin paljon, mutta sanon vain että IHANA kirjoitus, ja niin asiaa. <3

  11. Milla sanoo:

    Hyvä kirjoitus! Niin kuin kirjoituksesi yleensäkin ovat! Seuraan blogiasi ahkerasti, kommentoitua tulee vaan tosi harvoin (vai olenko edes ennen kommentoinut?). Tuo kulissien ylläpitäminen on niin tuttua ja yleistä. Ostellaan hienompia autoja kuin muilla, ei ajeta kuin tietyn merkin autolla, reissataan, ostellaan merkkilaukkuja ja vaatteita, vaikkei oikeasti rahaa olisikaan, mutta kun pitää muille näyttää… vai pitääkö näyttää itselleen, en oikein tiedä mistä on kyse, en ole koskaan ollut merkkien perään, joten en oikiennosaa niitä myöskään arvostaa…

    Ei ole ihan vain yksi lähiystäväpiirin pariskunta, jotka on ”yllättäen” päätyneet eroon, vaikka kukaan ympärillä ei ole aavistanut mitään, ulospäin näytellään viimeiseen asti hyvää ja onnellista liittoa. Tai blogissa hehkutetaan rakkautta ja onnellisuutta, vaikka tosiasiassa riitoja on enemmän kuin niitä hyviä hetkiä ja riidat kestävät viikkotolkulla, jonka aikana ei puhuta toisilleen eikä muillekaan. Enkä tokikaan tarkoita, että blogissa pitäisikään jakaa kaikkea ja jokainen päättää itse, minkä verran itsestään ja elämästään jakaa, mutta ehkä tuo kulissien ylläpitäminen jossain kohtaa on vähän liikaa…

    Ai instaan voi ostaa seuraajia, no huh huh, en edes tiennyt, niin sinisilmäinen olen…

    • Maria sanoo:

      Moikka Milla!

      Kiitos kaunis <3

      Sitä mäkään en ymmärrä, että lainaksi ostellaan sitä sun tätä - että voisi viestiä ylellisemmästä elämästä kuin mitä todella elää. Tai sitten pitää todistella itselleen. Meillä iskä opetti aikoinaan, että sitä, mihin ei ole pankkitilillä rahaa, sitä ei tarvita. Ja just näin 🙂

      Yllättävän usein liiallinenkin hehkutus onnesta ja avioliiton auvoisuudesta saa ajattelemaan, että näinköhän on. Mutta surullisia ovat nuo tarinat, joita olen sivusta muutamia seurannut.

      Täällä toinen sinisilmäinen, mihin tää maailma menee? 😀

  12. Niina sanoo:

    Hyvä teksti. Myönnän, että kolahti. Mitä tulee tiskivuoreen tai ulkonäköön niin kulissit on karsittu aika hyvin. Avoimesti vaan tukka pystyssä lähikauppaan, ja nykyisin ei tiskipöytäkään (kuin lähtevä laiva) ahista niin paljon, jos anoppi tekee yllätyskäynnin heti työpäivän jälkeen. Mut noi tunnepuolen jutut onki sitte vaikeammat. Mulla on vähän huono ajatusmaailma sen suhteen, etten halua kuormittaa muita omilla itkuillani. Oli läheiseni ongelma mikä tahansa, haluaisin ehdottomasti olla tukemassa, kuuntelemassa ja auttamassa kaikin tavoin. Ja vaikkei olisikaan niin läheinen. Samalla olen itse sitten todella surkea pyytämään apua. Tai edes jakamaan ajatuksiani. Onko tää nyt sitä juroa suomalaisuutta 🙂

Kommentoi