torstai 24. marraskuu 2016

Energiatuhlarin kootut selitykset & arvonta

 

Istun jo autossa ja kärsimättömänä odotan miestäni. Katson kelloa ja tuhahdan – olemme taas myöhässä. Mies nousee  lopulta autoon ja tuhahtaa. Melkein yhtä turhautuneesti kuin itse juuri tein. Ei tarvitse edes kysyä miksi. Siinä missä itse lähden ovesta ulos paljoakaan valoja sammuttamatta, jää mies yleensä jälkeeni ja tekee kierroksen kotonamme. Napsuttelee valot pois päältä yksitellen. Minullahan on tapana pitää valot päällä myös huoneissa, joissa en oleskele. Tunnelman takia. Toinen kulkee perässäni ja sammuttelee turhia valoja.

Tilanne on paha, äärimmäisen paha. Tunnen piston sydämessäni asian suhteen. Olen energiatuhlari. Energiatuhlari, joka viuhahtelee huoneesta toiseen. Sytyttelee valaisimia tuomaan tunnelmaa, säätää lämmityksiä. Ja kyllä, usein se mies viuhahtelee perässäni ja sammuttelee niitä valoja. Säätelee lämmityksiä pienemmälle. Pääsy Vattenfallin kampanjaan avasi silmäni. Taustatietojen etsiminen ja sen pohtiminen, miten minä omalla toiminnallani säästän tätä rakasta maapalloamme energiankulutuksen suhteen tuleville sukupolville tuli tarpeeseen. Helposti voisi ajatella, että maapallohan on uusiutuva luonnonvara ja eikä ainoastaan minun toimet tässä juuri auta. Mutta kun näin ei ole. Meillä on vain yksi ja sitäkin arvokkaampi maapallo, joten nyt on pakko ottaa itseään niskasta kiinni. Monella tapaa, mutta ihan ensimmäisenä energiansäästön kannalta. Miten minä sähkönkuluttajana voin alentaa omaa sähkölaskuani ja sitä myötä huolehtia ympäristöstä ja vähentää kasvihuonekaasuja? vattenfall-1-of-12vattenfall-6-of-12
Istun työpöytäni ääressä ja mietin mistä vyyhtiä alkaisi purkamaan. Aluksi aihe, joka tuntui niin etäiseltä, tuntuukin tällä hetkellä maailman tärkeimmältä. Lopulta huomaan, että aiheestahan riittää vaikka kuinka paljon kerrottavaa. Energiatuhlarin kootut selitykset, niitä on nyt luvassa. Mihin meillä kuluu sähköä ja miksi? Aloitetaan siitä, että meillä on neljä henkilöä, jotka kuluttavat energiaa. Joka vuosi lasten kasvaessa yhä enemmän. Energiaa vaativia laitteita ja toimintoja on monia. Valaistus, kodinkoneet, sauna, kattolämmitys, lattialämmitys, televisio, tietokoneet, älypuhelimien lataukset, sähköpatterit, ilmalämpöpumppu, jouluvalosarjat. Aloitetaan lämmityksestä. Paritalossamme on sähkölämmitys ja joka kuukausi sähkölaskun maksaessani kiristelen hampaitani. Olenko tehnyt asialle jotain? En, vaan lisännyt ”pökköä pesään” ja kääntänyt lattia- ja kattolämmityksen säätönupit kaakkoon talven pakkasten varalle. Sen lisäksi että olohuoneen sähköpatterit huutavat jo punaisella. Kolmisen vuotta sitten hankimme ilmalämpöpumpun tuomaan helpotusta sähkölaskuun. Käsi sydämellä voin todeta, että emme ehkä ole ottaneet sen kaikkia hyötyjä selville. Käyttötapaa, joka oikeasti säästäisi lämmityskuluissa. Koska palelen helposti ja rakastan lämpöä. Siinä perimmäinen syy sille, miksi meillä lämmityslaitteet pauhaavat kuin viimeistä päivää.

Sen lisäksi, että rakastan lämmintä huoneilmaa rakastan lämpimiä suihkuja. Vuosi takaperin meillä uusittiin lämminvesivaraaja saunanlauteiden alle. Vanha alkoi olla jo aikansa elänyt eikä jaksanut lämmittää vettä niin, että siitä olisi koko perheen iltasuihkuihin riittänyt. Tässä kohtaa mietimme, että uusi varaaja varmaankin säästää myös energiaa ja näinhän se on. Mutta voisinko tehdä pienen pienen säädön suihkuveteni lämpötilaan ja katsoa, miltä pari astetta viileämpi vesi tuntuu? Meillä pestään myös pyykkiä päivittäin, joka kuluttaa energiaa ei vain pesukoneen ja kuivarin käytön suhteen vaan myös tuon vedenkäytön ja -lämmityksen suhteen. Vajaita pesukoneellisia pyörii harmillisen usein. Sen sijaan, että veisin kauniina ja tuulisena kesäpäivänä pyykit kuivumaan ulos, valitsen sen helpomman vaihtoehdon eli kuivausrummun käytön. Ajansäästöä kyllä, mutta olenko ajatellut pidemmälle sen energiansäästön kannalta? En, olen vain ajatellut siltä kantilta, että miten voin säästää ajassa. Keskimäärin lämmin vesi ja lämmitys maksavat noin kolmisen tuhatta euroa vuodessa nelihenkiseltä perheeltä. Riippuen toki lämmitystavasta, kulutustottumuksista, kodin rakennusvuodesta, neliöstä jne, mutta tuo on kyllä ihan hirmuinen summa.

Pötkötämme takkahuoneen sohvalla ja elokuvan lopputekstit alkavat pyörimään telkkarissa. Muistamme saunan, jonka laitoimme päälle jo aika päiviä sitten. Pohdimme, että kannattaakohan sinne enää mennä, onkohan se jo viilentynyt. Vai onkohan siellä kenties liian kuuma. Päätämme kuitenkin mennä katsomaan, josko iltasaunassa olisi lempeät löylyt. Takkahuoneen televisio jää päälle sillä aikaa kun me saunomme. Katsojia sille ei ole, mutta kumpikaan ei tee elettäkään sammuttaakseen television saunomisen ajaksi.vattenfall-8-of-12vattenfall-5-of-12

Kaksi talvea sitten meillä meni alkuperäinen kiuas rikki. Uusimme kiukaan ja jälleen tässä vaiheessa mietimme pienen murto-osan verran sitä, että taidamme säästää sähkölaskussa kiukaan uusimisen myötä. Uuden kiukaan säätö on myös erilainen. Ajastettua saa saunanlämmitysajan, mikä on hyvä asia jo turvallisuudenkin kannalta, mutta ehdottomasti myös energiansäästön kannalta. Vanha kiukaamme tuli aina manuaalisesti laittaa pois päältä saunomisen jälkeen ja muutaman kerran se unohtui päälle niin pitkäksi aikaa, että sen tuottamalla lämmöllä olisi voinut lämmittää koko kodin.. Meillä sauna lämpenee vähintään viitenä iltana viikossa. Saunominen on ihanaa. Saunominen voi olla myös kovin kallista, sillä usein sauna lämpiää myös turhaan. Sinne ei jaksetakaan mennä. Ihan hävettää tätä myöntää. Rahaa ja energiaa kuluu lämpönä ilmaan.

Mikä tuokaan enemmän tunnelmaa pimeisiin iltoihin kuin tunnelmavalot? Pöytävalaisimet, jotka levittävät pehmeää valoa marraskuiseen iltaan. Vastaus on helppo, mutta siihen en löytänyt vastausta, että miksi meillä pidetään tunnelmavaloja päällä ihan joka huoneessa. Senkö takia, että illalla uniaikaan on kivempi mennä makuuhuoneeseen, kun molempien yöpöydän lamput ovat päällä? Rakastan kodikkuutta ja valaistus näyttelee siinä suurta osaa. Se, minkä takia meillä on nytkin, keskellä päivää, keittiössä valot päällä, eteisessä pöytälamppu päällä, olohuoneen valot päällä ja takkahuoneen seinävalot päällä, on mysteeri. En osaa sanoa. Meillä on talon rakennusaikaan nähden hieno systeemi myös valaistuksen suhteen. Yhdestä napista painamalla saa kaikki olohuoneen valot pois päältä. Miten vaikeaa voi ollakaan tuon yhden napin painaminen?vattenfall-7-of-12vattenfall-10-of-12

Eteisen peilikaapistamme löytyy laite, jolla saa säädettyä muun muassa jokaisen huoneen lämpötilat erikseen eri vuorokauden ajoille. Klo 22-06 on yleensä se säätö, jota käyn aina sen mukaan säätämässä, miten ulkoilma muuttuu. Pakkasten tultua lisään tuota lämpöä yön tunteihin. Miksi? Ettei yöllä palele. Silti huomaan lapsia aamulla herättäessäni, että ovat usein potkineet peitot pois. Kuumuuden takia. Rakastan itse nukkua viileässä, mutta miksi yritän totuttaa lapseni johonkin muuhun? Asiaan on tultava muutos. Netistä löytyy vaikka kuinka paljon hyviä energiansäästövinkkejä, muun muuassa Vattenfallin sivuilta. Listasin alle ne toimenpiteet, joita itse ajattelin vastedes noudattaa. Joiden avulla säästän maapalloa ja saan aikaan merkittävää säästöä myös sähkölaskussamme. Pieniä tekoja, mutta suuria vaikutuksia.

-ostan jokaiseen valaisimeen energiansäästölampun tai LED-lampun. LED-polttimot kuluttavat noin 20% vähemmän sähköä halogeenipolttimoihin nähden.
-pidän päällä valoja säästelleen, en tunnelmaa tuoden vaan tarpeen mukaan.
-napsautan sähköpatterit pois päältä ja lämmitän olohuonetta ilmalämpöpumpulla.
-säädän makuuhuoneisiin lämpötilaksi 18 astetta ja muihin tiloihin 20 astetta.
-kun tulee vilu, laitan takkaan tulen tai puen villasukat ja -takin päälle. Enkä mene säätämään ensimmäisenä lämpötiloja.
-lopetan vajaiden pesukoneellisten pyörittämisen. Odotan, että pyykkiä on sen verran, että saan koneellisen pestyä.
-valitsen mahdollisuuksien mukaan linkousohjelman, jossa on eniten kierroksia. Tämä säästää taas kuivarin pyykin kuivattamiseen käyttämää aikaa.
-sanon hyvästit pitkille kuumille suihkuille, ihokin kiittää.
-otamme saunomispäiviksi keskiviikon ja lauantain. Kuten lapsuudessanikin oli. Emmekä pidä saunaa turhaa päällä vaan sammutamme sen saunaan mennessämme. Löylyä kyllä riittää.
-hampaita pestessäni en anna vesihanan valua. Lapsenikin tämän jo osaavat, joten miksi minä en aikuisena sitä tee?
-sammutan tietokoneen aina kun sitä en käytä.
-en pidä televisiota turhaan päällä ja kun sammutan sen, sammutan virtakatkaisimesta. Pelkästä kaukosäätimestä virrankatkaisu ei ole vielä kovin energiatehokasta.
-pidän huolen, että jääkaappi ei ole täyteen ahdettu, vaan ilma pääsee kiertämään siellä vapaasti.
-sen sijaan, että vääntäisin wc:n lattialämmityksen kovalle, tiivistän vessan ikkunan ensin ja katson, kuinka paljon tuo vaikuttaa tilan lämpöön.
-ajoitan lenkin, salin tai muun suihkua vaativan urheilusuorituksen niin, että olisi muutenkin suihkun aika.

Eiköhän näillä saada jo jotain aikaiseksi luonnon ja sähkölaskun hyväksi :) Näin ekonomille on vaikea ymmärtää sitä, että vaikka mitä vähemmän sähköä kuluttaa, niin hinta ei nouse. Yleensähän se on niin, että tuotantomäärän kasvaessa yksikköhinta laskee. Ja päinvastoin. Sähkön kanssa asia ei näin ole, joten ihan huoletta sähkönkulutusta voi laskea. Sähköverkon ylläpito maksaa kuitenkin lähes yhtä paljon riippumatta siitä, paljonko siellä liikkuu sähköä. Tämän takia sähkön siirtomaksu ei pitkällä aikavälillä vähene, vaikka sähköä kuluisi vähemmän. Löysin muuten yhden asian, jossa olen valveutuneempi energiansäästön suhteen kuin tuo mieheni; aina saan kuulla siitä, että en huuhtele astioita ennen astiapesukoneeseen laittamista. Mies tekee sen perusteellisesti, lämpimällä vedellä. Tämä kuluttaa enemmän energiaa kuin oma tapani, sillä huuhteluvesi on lämmintä.

Onko siellä muita energiatuhlareita? Itselleni tämä synninpäästö tuli tarpeeseen. Rohkaisen teitäkin kertomaan kommenttiboksin puolella, mikä on suhteenne energiankulutukseen ja mitä teette sen eteen, että energiaa säästyy? Kaikkien kommentin jättäneiden kesken arvotaan kaunis La case de cousin Paul -sisustusvalosarja (arvo noin 32,90 euroa). Valosarjan värin saa itse valita. Arvonta alkaa nyt ja loppuu tasan viikon päästä eli 1.12.2016 klo 08.00. Arvonnan säännöt löydätte täältä.vattenfall-2-of-12vattenfall-11-of-12vattenfall-12-of-12

Nyt tämä energiatuhlari huokaisee helpotuksesta, kun sai syntinsä tunnustettua, vetää villasukat tiukemmin päälle ja kääriytyy vilttiin. Pimein aika vuodesta on täällä, joten maksimoin nautintoni sen suhteen ja sammutan valot. Ehkä sytytän yhden kynttilän tuomaan tunnelmaa ja lisään takkaan puita. Jossain sisimmässäni haaveilen erämaamökistä jossain Inari-järven rannalla. Mökistä, missä ei ole sähköjä eikä nykyajan fasiliteetteja. Missä lumikinokset peittävät ikkunat ja illalla saa kaatua sänkyyn puiden rätissessä kamiinassa. Haaveet ja realismi eivät minun tapauksessani tule todellakaan kohtaamaan ellen muuta radikaalisti elintapojani. Sitä erämaamökkiä kohden mennään, mutta pienin askelin.

TUNNELMALLISIN TORSTAITERKUIN,

alle

YHTEISTYÖSSÄ: VATTENFALL lifie-logo-rgb-1


76 Responses to “Energiatuhlarin kootut selitykset & arvonta”

 1. Avatar Miilu sanoo:

  Minä olen aika pihi, joka heijastuu myös energiansäästöön; pesemme pyykkiä vasta kun pyykkikorit pursuaa, astianpesukone pyörii vasta täytenä, sähkölaitteet ovat jatkojohdoissa joissa on on/off-kytkin, lämmitämme taloamme yösähköllä ja varaavalla takalla…

  Eilen sain mieheltäni tuhahduksen hymyn kera, kun illalla suihkussa tuumasin kuinka olisimme voineet hoitaa suihkun kuntosalin tiloissa säästääksemme vesilaskussa, menee kuulemma jo liian yli tämä piheyteni ;)

 2. Avatar Johanna sanoo:

  Olen aina säästänyt sähköä. Parhaat vinkkini ovat lyhyet suihkut ja villaiset vaatteet. Osallistun mukavaan arvontaan.

 3. Avatar Nina sanoo:

  Meillä käytetään takkaa päivittäin aikaisesta syksystä pitkälle kevääseen, jopa kesälläkin jos on kosteaa tai muuten vilpoista. Pyykkikone on 8kg koska meillä on 6 henkeä ja kaikki pitävät huolen siitä, että vaatteet ovat oikeasti pesua vailla ja kone pyörii aina vain täytenä.
  Lapset osaavat sammuttaa hanan hampaidenpesun ja shampoon levityksen aikana, itselläni olisi tässä vielä petrattavaa.

 4. Avatar Terhi sanoo:

  Hah hah….olipas hauska kirjoitus. Tosin ei paljon naurata päivinä kun sähkölasku tipahtaa postiluukkuun.
  Lukiessani teidän tyyliä sähkönkulutuksen suhteen verrattuna meidän tyyliin, niin eroja on aika paljon.
  Tosin eroa on myös siinä että olemme 7 henkinen perhe ja asumme osittain rempatussa rintamamiestalossa.
  Meillä ei ole sähköpatterit päällä kuin ainoastaan silloin kun pakkanen lähentelee kahtakymmentä astetta. Ja silloinkin hampaita kiristellen mietitään että mitkä pattereista raaskitaan laittaa päälle. Vintissä patterit eivät ole olleet päällä moneen vuoteen. Osa lapsista punkkaa siellä. Meillä on kaksi tulisijaa ja niitä lämmitetäänkin sitten päivittäin, joskus jopa kahdesti päivässä. Arvaa vaan miten inhoan kesän jälkeen sitä kun lämmitysrumba alkaa ja kestää sitten kevääseen.
  Ei ole lattialämmitystä kuin suihku- ja saunatiloissa. Pikkueteisessä on kovilla pakkasilla pakkasta ja eteisen oven eteen laitetaan,jo nyt,joka yöksi lampaantalja ettei kylmä pääse oven alta huoneisiin.
  Pihavaloja ei pidetä oikeastaan ollenkaan päällä. No tietysti jos on vieraita.
  Sisävalojen ja telkkarin ym. suhteen olis tietty vielä parannettavaa. Mutta täytyy sanoa että sähkölaskuissa on huima ero verrattuna siihen kun oltiin kulutuksen suhteen täysin ummikkoja ja patterit huusi hoosiannaa. :)

 5. Avatar OutiH sanoo:

  Osa valoista olen laittanut ajastimelle. Käytän myös kaukosäädin systeemiä töpselivaloissa,joten aina ei tarvitse nousta sammuttamaan kun painaa vain kaukosäätimestä. Mukana arvonnassa.

 6. Avatar Kristiina H. sanoo:

  Täällä myös yksi lämpimien suihkujen ystävä. Aamulla kun kovasti väsyttää, yritän itseäni herätellä pitkällä lämpimällä (jopa kuumalla, iho ei kyllä tykkää) suihkulla. Olen kyllä yrittänyt vähentää, eli vähemmällä lämmöllä lyhyempiä suihkuja. :)

  Nuorempana minua ärsytti suunnattomasti mummini, joka meillä käydessään kävi jatkuvasti muitten perässä sammuttamassa valoja. Nyt huomaan itse tekeväni samaa. Meillä on kotona suorasähkölämmitys, sähköä säästetään lämmittämällä ilmalämpöpumpulla, takalla ja meillä on saunassa puukiuas.

  Nyt on alkamassa isompi lämpöremppa, jossa uusitaan lämminvesivaraaja ja jatkossa lämmitetään taloa ja käyttövettä ilmavesilämpöpumpulla. Ja tietty säästetään myös LED-lamppuja käyttämällä.

 7. Avatar Maria M sanoo:

  Olen aika säästäväinen energian kulutuksen suhteen; en pidä turhaan valoja päällä ja suihkussa ei koko ajan vesi juokse. Jos joskus valot on jäänyt tyhjään huoneeseen palamaan, niin kyllä lapset korjaa asian. On edes yksi opetettu jäänyt teini-ikäiselle mieleen:-)

 8. Avatar Xeveliina sanoo:

  Meillä ollaan aika energiapihejä. Tai minä olen ja mies yrittää kovasti pysyä perässä! :D Välillä joutuu vähän muistuttamaan esim. kuuman veden lotrauksesta, mutta pääsääntöisesti homma toimii hyvin.

 9. Avatar Kati sanoo:

  Ai että tykkään tyylistäsi kirjoittaa, huumoria myös ns. vakavissa aiheissa. Postauksista tulee hyvälle mielelle, kiitos siitä♡♡
  Mutta juu, tuhlari ilmottautuu myös täällä, iltojen pimetessä on ihanaa että joka huoneessa on jokin tunnelmavalaistus päällä, kunnostautunut olen sillä että on lediä ja vähän energiaa kuluttavaa valosarjaa. Ilmalämpö pumppu lämmittää kodin, pattereita ei ole päällä ja jos lämpö ei riitä, sytytetään takka. Saunominen on ssia mistä ei tingitä, meillä se lämpiää joka päivä :)
  Mukana kivassa arvonnassa♡

 10. Avatar Sari sanoo:

  Meillä lämmitetään ahkerasti varaavalla takalla ja ilmalämpöpumppua käytetään myös. Pattereita laitetaan päälle vasta kun on oikein kylmää. Valot sammutellaan niistä huoneista joissa ei oleilla juuri sillä hetkellä. Mies on tarkka noista ja helposti muistuttaa turhaa palavista valoista, etenkin meidän kuopusta. Sama on suihkussa lämpimän veden kanssa, että mies sammuttaa suihkun aina välillä, mutta itse tykkään kyllä enemmän käyttää sitä lämmintä vettä. Nyt meidän kuopuksella kova saunomiskausi meneillään ja tykkää käydä lähes päivittäin saunassa. iskä kovasti muistuttelee sähkön-ja vedenkulutuksesta…

 11. Avatar Nkl80 sanoo:

  No huh huh. Aikas karmeeta tuhlausta tosiaan. Itselleni nämä asiat on opetettu jo pienestä pitäen, joten en ole mielestäni energiatuhlari.
  Mukana arvonnassa.

 12. Avatar tiiu sanoo:

  Lähinnä sammuttelen valoja ja laitteita joita ei käytetä sillä hetkellä. Myös huonelämpötila on aika matala.

 13. Avatar Suvisini sanoo:

  Mulla säästäminen on jotenkin selkärangassa, olen lapsesta asti ollut tietoinen maailman tilasta ja ottanut selvää asioista. Nykytilanteessa voisin säästää muuttamalla pienempään asuntoon, joka onkin haaveissa ja työn alla. Meille riittäisi iso piha (puutarha) ja pieni asuintönö. Nyt on noin 100 neliötä ja mielestäni se on kahdelle liikaa, menee neliöitä (ja sähköä, lämpöä) hukkaan…

 14. Avatar Kristiina sanoo:

  Olen aika taloudellinen energian käytön suhteen. Sisälämpötila on viileä, nukutaankin paremmin :-) Turhia valoja ei käytetä. Saunominen on talvi-aikaan ”pahe”. Kesäaikaan mökkisaunan voittanutta ei ole. Meillä ovat sähkölaskut pysyneet mukavan pieninä vaikka kyllä talvikautena kulutuksessa piikki on. Mukana arvonnassa :-)

 15. Avatar Elina sanoo:

  Ilmojen viiletessä syksyllä vaaraava takka on ahkerassa käytössä,lämmitys laitetaan päälle, kun takan lämpö ei enää riitä. Suihku sammutetaan aina shampoon levityksen ajaksi. Lamput ledejä mahdollisuuksien mukaan, nyt suunnitelmissa valaisimien uudistuksia ja enegiankulutus otetaan tarkkaan syyniin.
  Tunnelmavaloja palaa jonkin verran.
  Astiat huuhtelen, ajattelen sen säästävän pesukonetta, poikien jäljiltä kun astiat saattaa olla aika ryyteisiä :)

 16. Avatar Nina sanoo:

  Minäkö tuon kaiken kirjoitin? Allekirjoitan ja vielä alleviivaan kaiken! Tosin viime aikoina on pohdittu just sitä mitä me voidaan tehdä ja sitten on jo on toimittu. Tuulivoima tuottaa nyt sähkön ja kotona kaikki halogeenit vaihtui ledeihin (koska nyt niitä saa jo lämpöisellä valolla), vesihanassa tosiaan on kytkin ja sähköpattereiden nuppeja voi hieman höllentää sieltä kaakosta :).
  ”Pieniä askeleita minulle, suuria ihmiskunnalle” :D
  t. pieni ajattelija Lukonmäestä

 17. Avatar Henna-Maria sanoo:

  Samanlainen lämpöä rakastava vilukissa täällä! Meillä on pihasaunan valmistumisen jälkeen sähkökiuas sisällä ollut lähes käyttämättä, koska pihasaunan puukiuas ja pihasaunan tunnelma on vaan niin <3 Samalla säästyy sähköä. Varaava takka laitetaan heti päälle kun alkaa pieninkin vilunväre tulla. Ja talven pakkasilla sitä poltetaan säännöllisesti lämmön ylläpitämiseksi. Ruokaa tehdessä jälkilämpö hyötykäyttöön. Asia missä on minun ja lapsen osalta parannettavaa on ne lämpimät suihkut..... Lamppujen sammuttelu puolestaan on iskostunutomalta äidiltä takaraivoon ja kuljen sammuttelemassa turhia valoja vaikka joku muu niitä haluaisi siellä pitää :D lamput on lediä ja monesti iltaisin korvaan valot polttamalla kynttilöitä :)

 18. Avatar Johanna sanoo:

  Hei Maria,

  minä tunnustan: Olen energiatuhlari! Meillä mies myös mielellään sammuttelee valoja ym. Minä pidän tunnelmavalaistuksesta ja jossain huoneessa valo saattaa valaista ihan yksikseen. Ja etenkin nyt kun kausi/jouluvalot on, niin ne ovat päällä melkein koko hereilläoloajan. Ulos laitetut valot on sentään ajastettu. Suihkussa käydään ahkerasti. Itse siellä aamuin illoin, mutta en sentään asumaan sinne jää. Meillä on myös iso varaava takka, jota emme ole käyttäneet kertaakaan :-O . Ja ilmalämpöpumput löytyy sekä alhaalta että ylhäältä, mutta käytän niitä lähinnä viilentämiseen. Koska on suorasähkölämmitys niin talvisaikaan lasku on joinain kuukausina suuri. Kilpailutimme kuitenkin sähköyhtiöt ja nykyään selviämme siitä hiukan edullisemmin. Osaisinkohan minäkin muuttaa pinttyneitä tapojani… Muistan vielä alakoulusta 70-luvulta kun puhuttiin energiakriisistä… Olisi siis minunkin jo aika kantaa korteni kekoon ja säästää energiaa.
  Ihanaa päivän jatkoa!
  Terkuin, Johanna

 19. Avatar SariO sanoo:

  Meille asennettiin keväällä ilmalämpöpumput sekä ala- että yläkertaan ja niillä yritetään säästää nyt sähköä lämmityksessä. Takkaa myös lämmitetään talvisin lähes päivittäin. Pyykkiä pyrin pesemään vain täysiä koneellisia ja saunassa käydään vain kerran viikossa.

 20. Avatar Piariikka sanoo:

  No nyt kyllä osui ja upposi meikäläisen kohdalla ainakin noiden pitkien lämpimien suihkujen ostalta..siinä kyllä löytyy parantamisen varaa. Ihan hyvä, että kirjoituksellasi herättelit ajattelemaan näitä asioita.
  Arvonnassa mukana.

 21. Avatar Teija sanoo:

  Meillä lämmitetään vain puilla eli takka lämpeää päivittäin ja kovilla pakkasilla kaksi kertaa päivässä. Valot sammutetaan aina jos niitä ei välttämättä tarvita. Suihku samutetaan myös aina saippuoinnin ajaksi. Tuossa nyt muutama energiansäästövinkki meiltä.

 22. Avatar Kati sanoo:

  Veden lämmitys vie valtavasti energiaa. Isoin säästö tulee siis maltillisista suihkuista.

 23. Avatar Anu sanoo:

  Meillä ollaan varmaan tuhlarin ja pihin välimaastossa. Turhia valoja en polta ja kaikkiin mahdollisiin on vaihdettu joko energiansäästölamput tai led-valot, muutamia halogeeneja vielä on, mutta niitä käytetään nykyisin tosi harvoin, odottavat vaihtoaan ledeihin, kunhan saadaan kaikki säätimetkin uusittua. Suihkussa käyn pikaisesti, peruja kodin kylmästä suihkuhuoneesta varmaankin. Pyykkiä pesen täysiä koneellisia, mutta niitä meillä kyllä riittää, tätä porukkaa kun on, astianpesukone on aina täynnä kun pistetään pyörimään. Mutta sitten meillä on heti valmis-kiuas, josta en kyllä luovu, saunaan pääsee juuri silloin kun siltä tuntuu, toisaalta sekään ei vielä koskaan ole tainnut olla täysillä lämmöillä, että siinäkin vähän säästetään… Lämmön meillä tuottaa maalämpöpumppu, samoin lämpöisen veden, mutta kyllä tuota sähköäkin tuntuu kuluvan silti ihan kiitettävästi. Mukana arvonnassa☺️

 24. Avatar Sohvitohvi sanoo:

  Oih vitsi mä haluisin tulla teille päiväksi jäkättämään:)
  Vitsi vitsi! Mut täällä kunnon säästönatsi ilmoittautuu! Meillä on 5 hengen perheessä sähkölasku 45€/kk. Asutaan toki rivarissa ja kaukolämpö lämmityksenä. Noihin sun vinkkeihin lisäisin että lattialämmitykseen riittää että lattia tuntuu vähän lämpimältä, sen ei tarvitse hohkata kuumuutta. Ollaan nyt muuttamassa uuteen omakotitaloon jossa varaava takka ja 2 erilaista lämpöpumppua, katsotaan mihin sitten sähkölasku nousee! Ihan uteluaisuutta kysyisin paljonko teillä on ollut sähkölasku kuussa?
  Terkkuja!

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Sohvitohvi,

   tule, tule, tule…mä tarviin jäkätystä :D

   Kiitos vinkeistä, meillä ollaan nyt menossa parempaan suuntaan.
   Sähkölämmityksen kera sähkölasku on kesäaikaan noin 70-80 euroa, mutta paukkupakkaskuukausina (onko niitä enää) yli 200 euroa.

 25. Avatar Tuija sanoo:

  Kyllä lukisin meidän suhteellisen säästäväiseksi sähkön suhteen. Iso sähkölämmitteinen omakotitalo on opettanut säästäväiseksi. Uunissa tehdään kerralla enemmän, tiskikone ja pyykkikone pyörii täysillä lasteilla, monesti jopa hyödynnetään yösähköä. Lampuissa on lähes ainoastaan led-lamppuja. Tunnelmavalot on ajastettu kellokytkimilä, siinä ehkä tuhlaan. Mikään ei ole inhottavampaa, kuin tulla pimeään kotiin, joten siksi valot syttyvät automaattisesti ympäri taloa (tosin vain pöytävalot).
  Lämmityksessä lattialämmitykset harvoin päällä (paitsi kosteissa tiloissa). Taloa lämmitetään pääsääntöisesti leivinuunilla ja takalla.

 26. Avatar Jaana sanoo:

  Kyllä sitä yrittää säästää sähköä, mutta 4 nuorta miestä talossa.. Usein yhtaikaa päällä tietsikat, pleikkarit ja tv:t.. Onneksi on olemassa leivinuuni ja maalämpö.

 27. Avatar Marika Mikkola sanoo:

  Hei!

  Yösähkön hyödyntäminen ( 21.00-6.00+ sunnuntait ), makuuhuoneissa muutaman asteen viileämpi lämpötila kuin muualla. Valot pois huoneista, joissa kukaan ei oleile. Ajanmukaiset valaisimet eli ledlamppuja. Kovilla pakkasilla on käytössä kiertoilmatakka.

  Elämnlaatu on hyvä, kyse on vain asenteeta ja viitseliäisyydestä.

  MM

 28. Avatar Ulla sanoo:

  Arvonnassa mukana.
  Meillä lämmitetään päivittäin varaava takka. Jos astioita pestään käsin, niitä ei huuhdella juoksevan veden alla. Pesukone pyritään pesemään täydellä koneellisella. Valoja ei pidetä huoneissa, joissa ei olla. TV ei ole itsekseen päällä. Yösähkö lämmittää lämminvesivaraajan. Olemme pikkuhiljaa vaihtaneet led-lamppuihin. Lattialämpö (eteiset ja puku- sekä pesuhuone) on päällä vain talvikuukausina. Sähkösauna lämmitetään vain, jos joku sinne menee. Minä ja mieheni sammutamme suihkun saippuoinnin ajaksi, mutta teinit eivät tätä ole sisäistäneet :)

 29. Avatar MarjaKoo sanoo:

  Valoja palaa siellä sun täällä, tietokone saattaa olla koko päivän auki ja siinä piipahdellaan..Yritän kyllä säästää esimerkiksi ruoanlaitossa, kerralla enemmän ruokaa uuniin.

 30. Avatar seija sanoo:

  Hei ja kiitos ihanasta blogista
  En ole tainnut kommentoida aikaisemmin, lukenut olen ja vuodattanut kyyneleitä,olet hieno ihminen ja halaus täältä sinulle! En pysynyt tämänpäivän aiheessa, tekisi mieli sanoa että voi helvetti löydän itseni,en yksin vaan mieheni kanssa sauna on päällä ja mies sanoo katotaan vielä urheiluruutu ja SAUNA lämpenee!! Auts’ hyvä kirjoitus,oppimista itselle! Arvonnassa mukana!

 31. Avatar Sannamarianna sanoo:

  Oon aina miettinyt energiansäästöasiota ja on ollut itsestään selvää, että turhat valot ja laitteet sammutellaan. Siksi tunnen syyllisyyttä jouluvaloista, jotka saattavat olla päällä yötä päivää, mutta tykkään niistä niin kovin.

 32. Avatar Johanna sanoo:

  Me asutaan 165 m2:n omakotitalossa ja sähköä kuluu n.15000 kwh/v. Se on mielestäni kohtuu vähän, kun ottaa huomioon, että meitä on 4. Valoja ei turhaan pala sisällä eikä ulkona. Saunaa ei lämmitetä usein (pieni sähkösauna :( , mökillä saunotaan ja paljon). Koneet pyörii täysinäisinä. Lämmintä meillä on eli nää asiat on täällä kunnossa :D
  Mukana arvonnassa!

 33. Avatar klaara sanoo:

  Olen aika tarkka sähkönkulutuksessa. Olen isosta perheestä lähtöisin ja kotona säästettiin sähköä ihan terveellä tavalla. Siitä varmasti minullekin on jäänyt tietyt rutiinit. Käyn pikasuihkussa, en laske vettä suotta pesuhuoneessa enkä keittiössä. Pesen myös täysinäisiä pyykki- ja tiskikoneellisia ym.
  Mukavaa joulun odotusta!

 34. Avatar anna s. sanoo:

  Meillä säästetään sähkössä sillä, että ei pidetä lämpötilaa kauhean isolla. Yleensä huonelämpötila 21-22. Makuuhuoneessa saattaa joskus olla alle 20 :)

 35. Avatar EllaM sanoo:

  Kyllä täällä pihtaillaan sähköä ja lämmintä vettä sekä harrastetaan kerrospukeutumista. Takkaa ei lämmitetä tunnelman takia vaan ihan lämmön tarpeeseen.

 36. Avatar Annika.J sanoo:

  Pesen täysiä pesukoneellisia ja laitan isomman määrän ruokaa kerralla. Valot ja tietokoneen koitan sammuttaa aina kun lähden jonnekin.

 37. Avatar Airiina sanoo:

  Pyykään täydet koneet. Kypsennän ruokaa paljon kerralla ja pakastan. Sammutan turhat valot ja laitteet.

 38. Avatar Henna28 sanoo:

  Olemme kynttilän valossa, energiansäästölamppuja on paljon.

 39. Avatar Peppi sanoo:

  Sammutan turhat laitteet jos niitä ei käytetä, vaihdan vanhat kodinkoneet uusiin.

 40. Siis mitääh? Mä oonkin ihmetellyt, että miten meidän sähkönkulutus on niin pientä verrattuna keskivertosuomalaisiin, mutta nyt selvis. Meillä on 100 neliön yksikerroksinen omakotitalo ja koko huusholli lämpiää pelkällä ilmalämpöpumpulla about 10 pakkasasteeseen asti. Pattereita ei edes laiteta päälle kuin pakkasella. Kylppärissä ja kodinhoitohuoneessa on toki lattialämmitys ja niihin tiloihin pidetään ovi aina kiinni, jottei lattialämmityksellä lämmitettäisi turhaan koko taloa.
  Ilmalämpöpumpun käyttö ei todellakaan ole mitään rakettitiedettä.
  1. Ilmalämpöpumppua ei KOSKAAN pidetä missään automaattiasennossa, jossa se pahimmassa tapauksessa alkaa viilentää ja kamppailla muiden lämmityslaitteiden tuottamaa lämpöä vastaan.
  2. Kaikki muu lämmitys pois päältä niin kauan kuin suinkin tarkenee.
  3. Ovet auki makkareihin ja muihin huoneisiin jotta lämpö pääsee sinnekin
  4. Ovet kiinni kylppäriin ym tiloihin, jossa lattialämmitys tarpeen.

 41. Avatar SoileK sanoo:

  Olemme alkaneet käyttää led-polttimoita. Ilmalämpöpumppu on hankittu pari vuotta sitten ja sillä ja takkaa lämmittämällä mennään aika pitkälle talveen jos ei ihan paukkupakkasia tule. Makuuhuoneet pidetään viileämpinä. Itsellä ja pojalla on haasteena suihkussa käynti, liian kuumassa ja liian pitkään tulee oltua…

 42. Avatar Riikka sanoo:

  Meillä asutaan kahdessa kerroksessa, eikä tule kuuloonkaan että valot palavat huoneissa missä ei oleskella. Kuulun myös siihen porukkaan, kuka niitä turhia valoja sammuttelee. Olen myös siitä p-a mutsi, että kyttään kelloa ettei neiti 11v. ole liian pitkään suihkussa. Mieheni kohdalla en tätä kyllä uskalla tehdä, mutta hänkin on oppinut käymään suihkussa nopeasti ja siten että suihku sammutetaan välillä.

  Muita säästökohteita:

  Lisäksi on vaihdettu aikaa sitten led- polttimot lamppuihin.
  Nyt on takkakin vihdosta viimein asennettu.
  Makuuhuoneet ovat todella viileät..(ei aina niin kiva juttu)

  Ja tyytyväinen olen: onhan se jotain jos meidän nelihenkisellä perheellä vedenkulutus on sama kuin seinän takana asuvalla kahdella hengellä!

  Eli pihi mikä pihi. Omasta pussistani maksan kaiken, joten pakko ollakin pihi.

  Ps.Ja kun naapurit antavat kesällä lastensa päästää letkusta vettä leikkeihin, niin kyllä pahaa tekee. Meillä ei tulisi kuuloonkaan. Joku roti tässäkin on oltava.

 43. Avatar Mini sanoo:

  Itse rakastan tunnelmavalaistusta ja hysteerisenä sammuttelen miehen ja lasten jäljiltä valoja. Kynttilät kunniaan :)

 44. Avatar P sanoo:

  Säästän siinä, etten lämmitä saunaa. Asunnon yhteydessä on sauna, mutta sen sähkökiuas tuntuu kuluttavan käytössä hurjasti energiaa. On huomattu ja näkyy sähkölaskuissa.

 45. Avatar moonangel sanoo:

  Itse pyrin säästämään asiassa kuin asiassa :) Mies on taas sellainen että sytyttelee valoja ja ei ehkä ajattele niin taloudellisesti. Itse pidän myös lämpimistä suihkuista mutta pyrin säätämään suihkun aikana välillä vähän viileämmälle ja en ole suihkussa niin kauaa :)

 46. Avatar Carita sanoo:

  Aijai mitä holtitonta sähkönkulutusta, mutta joka hetki voi aloittaa paremmat tavat :) Olen hyvin nuoresta ollut tietoinen maailman tilasta ja sitä myöden muokannut omia elintapojani ympäristöystävällisempään suuntaan ja säästänyt kustannuksissa siinä sivussa. Esimerkiksi suihkutteluni kestää noin 7 min, kun pesen puolipitkät hiukseni, muutoin noin 3 min. Sammutan vedenjuoksun saippuoinnin ajaksi. Huonelämpötilat meillä on noin 20,5 astetta, makuuhuoneissa lähempänä 18 astetta. Lamput on kaikki ledejä, mutta niitä pidetään silti päällä vain niissä huoneissa, joissa oleskellaan. Saunassa käymme noin kerran viikossa, toisinaan kerran kahdessa viikossa. Kaikissa kodin vesipisteissä on automaattihanat, jotka säätelevät vedentuloa ja lämpötilaa. Pyykkikone ja apk pyörivät vasta sitten, kun on täysi koneellinen tavaraa, jota pestä.

 47. Avatar Marja sanoo:

  Meillä on sekä täällä kotona, että maalla vaihdettu kaikki polttimot ledeiksi vuosi sitten, maalla on ilmalämpöpumppu joka pitää siellä peruslämmön ja kesällä viilentää, enkä ota siitä mitään syyllisyyksiä, kyllä kunnon yöunet pitää saada. Kun menemme landelle, lämmitämme varaavalla takalla talon. Myös ulkovalaistus on hoidettu ledpolttimoilla. Muuten olen aika huithapeli, meillä myös mies kulkee mun perässä tehden just päinvastoin ku mitä mä olen tehnyt :).
  Joka ilta saunotaan täällä kaupunkikodissa ja aiomme kyllä jatkossakin tehdä niin.
  Koetamme kuitenkin hillitä kulutusta ja toivon, että onnistummekin. Mukana kivassa arvonnassa :D.

 48. Avatar hilkka sanoo:

  Ennen lämmitimme saunaa melkein joka toinen päivä, nyt ollaan yritetty pärjätä vähän useammin ilman, eli kerran viikossa :) Se tuntuu sitten luksukselta.

 49. Avatar Riikka salmi sanoo:

  Lamppuja sammuttelen huoneista,joissa ei olla ja pimeä talvi hyvä kun kynttilänvalossa on hyvä olla.huoneen lämpötilaan on myös hyvä kiinnittää huomiota.terv.Riikka riikkas1@luukku.com

 50. Avatar Eeva-Maria sanoo:

  Täydet pyykkikoneet, täysi tiskikone, kaakeliuunissa tulien polttaminen, tv:stä virrat aina kokonaan pois, tietokoneet ja tulosti. sammutetaan yöksi, ruuanlaiton jälkeen jätän uuninluukun auki, jottei lämpö karkaa harakoille.
  Onhan noita keinoja. Tärkein lienee se, että mies hoitaa vesikiertoisen lattialämmön säädöt enkä minä.
  Mukana arvonnassa.

 51. Avatar Hanna sanoo:

  Yleensä olen aika tarkka esim just valojen sammuttelussa ja kohtuullisissa suihkuissa. Näin joulun alla tuhlaan siinä, että saatan paistaa uunissa kaksi joulutorttua kerrallaan, jotta saan tuoretta kahville. ”Sesonkituhlari” siis.
  Arvonnassa mukana.

 52. Avatar Jenni sanoo:

  Yritän olla säästäväinen joskus siinä onnistuen ja epäonnistuen. Valaistuksessa olen tarkka, turhaan valot eivät ole päällä.
  Ihana arvonta, mukana ollaan ☀️

 53. Avatar Iina sanoo:

  Aika hyvin on sähkölasku pysynyt hanskassa. Paheena tosin mullakin liian pitkät kuumat suihkut. Unohdun sinne aina miettimään päivän juttuja…

 54. Avatar tiiu sanoo:

  Pyrin säästämään sähköä aina kun on mahdollista. Ainoastaan tietokone on usein päällä vaikkei sitä kukaan käytäkkään.

 55. Avatar Aurinkoinen sanoo:

  Huonelämpötila 21 asteeseen, villasukat jalkaan ja fleece päälle. Sauna päälle vain, kun ollaan varmoja, että sinne myös mennään. Yleensä käymme kylläkin saunassa uimahallissa salireissun yhteydessä. Valaisimet päälle vain, jos huoneessa oleskellaan. Uuni päälle oikeassa ajoin ja pois päältä jälkilämpöä hyödyntäen.

 56. Avatar Tiffany sanoo:

  Pyrin säästämään energiaa, koska se on myös rahansäästöä. Pyrin hyödyntämään talon lenkkisaunavuoroa, sammuttamaan ylimääräisiä valoja ja olemaan päiväsaikaan ilman sähkövaloa (ihan ei aina Suomen olosuhteissa tähän vuodenaikaan onnistu..). Pesen täysiä pyykkikoneellisia ja astianpesukoneen täytän myös tarkkaan. Koneet on myös hankittu ajatellen niiden energiatehokkuutta.

 57. Avatar Elise H. sanoo:

  Sammuttelen aina valoja tyttäreni ja mieheni jäljiltä ja jos olen yksin kotona, valot palavat vain siinä huoneessa missä olen. Pesen pyykkiä ja tiskiä vain täysiä koneellisia, mutta muuten en oikein vettä osaa säästää, vaan huuhtelen tiskit aina kunnolla ennen koneeseen laittoa. Suihkussakin tapaan olla lähes puoli tuntia, hups! Parannettavaa tavoistani siis löytyy nimenomaan lämpimän veden käytön osalta.

 58. Avatar Susanna sanoo:

  Meidän perheen miehet saunovat usein ja toimivaksi ratkaisuksi on osoittautunut hetivalmis kiuas. Luukku auki ja muutamat löylyt niin jo tarkenee saunan lämmössä. Pesutilan lattialämmitys voi olla pienemmällä teholla koska hetivalmis kiuas on myös yksi lämmönlähde. Saunan ovi on siis raollaan silloin kun ei saunota.
  Suihkussa käydessä vettä ei valuteta silloin kun laitetaan pesuaineita, astioita ei huuhdella ennen tiskariin menoa, vanhoja sähkölaitteita uusitaan tarvittaessa ja pyykkikone pyritään pyörittämään vain täysillä koneellisilla. Vanhojen manuaalisten termostaattien vaihto digitaalisiin näkyi myös sähkölaskussa.
  Tunnelmavalaistuksesta ja kausivaloista pidän. Led-lamppuihin on jo useissa valaisimissa siirrytty. Fiksu veto olisi ulkovaloihin asentaa ajastimet. Ne kun tuppaavat palaa ympäri vuorokauden.

 59. Avatar piitu sanoo:

  Sammuttelen valoja ja esim. yritän leipoa aina silloin kun muutenkin lämmitän sähköuunin. Myös leivinuunia tulee hyödynnettyä silloin tällöin.

 60. Avatar eija sanoo:

  Olen alkanut sammuttelemaan turhia valoja ja ottamaan lyhyempiä suihkuja. Vielä olisi paljon parannettavaa…

 61. Avatar Eveliina sanoo:

  Pyrin pyörittämään koneita halvan sähkön aikaan, turhat yleisvalot ovat kiinni, ilmalämpöpumppua käytetään sähkölämmityksen sijaan ja lämpöasteet pidetään kohtuullisina. Talvella ei tarvitse tareta lyhythianen päällä.

 62. Avatar Anna sanoo:

  Olen vähän kaksijakoinen energiankulutukseni kanssa! Olen meidän perheessä erittäin tarkka vedenkulutuksessa ja kuljen miehen perässä sammuttamassa ylimääräiset valot, elektroniikkalaitteet jne. Jaksain aina marmattaa vedenkuluttamisesta, ehkä se jonakin päivänä jää tuon puolisonkin mieleen ;) Lisäksi pyykkikone on päällä vain kun koneellinen tulee täyteen, tiskikonetta meillä ei tällä hetkellä olekaan.

  Mutta voi kun oppisi pihiksi lämmityksen suhteen… Olen todellinen vilukissa, joka rakastaa tämän hetkisen asuntomme lattialämmitystä! Se on jo pitkän aikaa pohottanut täysillä ja välillä tuntuu, että vielä kun vähän sitä saisi kovemmalle! Takka, jota meillä ei ikävä kyllä ole, olisi varmasti täydellinen minunlaiselleni. Sen avulla pystyisin hiukan pienentämään lämmityskuluja.

  Huoh, täytyisi kyllä ottaa itseään niskasta kiinni ja totutella hiukan matalempaan huonelämpötilaan. Tekisi oman osuutensa energiatalkoissa!

 63. Avatar Milli sanoo:

  Energiansäästö on ajatuksissa, ja joissain asioissa se onkin helpompaa, mutta moni asia jää vain ajatuksen tasolle. Täydet koneelliset pestään aina, ja vedenkeitintä tulee käytettyä useammin myös ruuanlaitossa.
  Valaistuksen tai lämpötilan vähentäminen onkin sitten vaikeampaa.

 64. Avatar Riiti sanoo:

  Kyllä energiansäästö on ollut ajatuksissa pitkään, toteutus vaan vielä vähän ontuu. Se säästäminen muistuu aina kyllä paremmin mieleen sähkölaskun tullessa.

  Takkaa lämmitetään säännöllisesti, lämminvesivaraaja uusittiin hiljattain lämpöpumpulliseen versioon, samoin kuivausrumpu. Ilmalämpöpumppu on talvisin käytössä. Hanaa ei pidetä turhaan päällä muuten, mutta viluisena ihmisenä suihkussa tulee usein oltua liian kauan. Myös lapset siellä viipyisivät koko päivän, jos saisivat. Pyykkiä ja astioita pestään vain täysillä koneellisilla ja ruoanlaitto sekä leivonta yritetään ajoittaa niin, että samalla uunin lämmityksellä valmistuisi monta juttua. Valot ovat päällä vain niissä huoneissa, joissa ollaan.

  Syntilistaan voisi lisätä sen, että tv huutaa joskus olohuoneessa, vaikka kukaan ole katsomassa ja jouluvalojakin juuri virittelin ulos kiitettävän määrän.

 65. Avatar Maria myös sanoo:

  Talossa on maalämpösysteemi.

 66. Avatar Anne sanoo:

  Saunaa lämmitetään tietyn aikaa ja sen jälkeen ei enää laiteta päälle. Löylyä kyllä riittää. Pakkasilla lisälämpöä saadaan lämmittämällä leivinuunia. Leivinuunin jälkilämmöllä valmistuu ruoka. Minä olen meillä se joka kulkee lasten perässä sammuttelemassa valoja. Kaikki joulu- ja tunnelmavalaimet on vaihdettu ledeihin ja sitä mukaa kun lamput palaa niin vaihtuvat loputkin. Pyykkikone pyörii kylläkin jatkuvasti, mutta täysiä koneellisia. Pyykit kuivataan aina ulkona kun vaan säät ja kelit sen sallii.

 67. Avatar salli sanoo:

  Sauna kyllä lämpiää aika usein ja vie sähköä.muuten kyllä sammuttelen turhia valoja .pyykkikonekin käy aika usein.

 68. Avatar ansu88 sanoo:

  Lähinnä en polta turhaan valoja. Toisaalta taas tv on usein päällä vaikken sitä katsokkaan ja jääkaapinovikin unohtuu auki luvattoman pitkäksi aikaa.

 69. Avatar sarita sanoo:

  Saunan lämmityksessä olen tarkka ettei se ole turhaan päällä. Myös valoja pitää sammutella ja muutenkin vietän aikaa mieluusti kynttilänvalossa.

 70. Avatar Piia sanoo:

  Pyrin säästämään energiaa sammuttamalla valoja sieltä, missä en oleskele. Laitteet ovat vähän kuluttavia ja lamput energiaa säästäviä, usein ledejä. En pidä saunaa turhaan päällä, enkä laitteita valmiustilassa. Esilämmitän veden vedenkeittimessä ruokaa laittaessani. Tässä muutamia esimerkkejä…

 71. Avatar Susanna sanoo:

  Säästäminen on kyllä päivittäin mielessä. Valojen sammutuksesta saa lapsia muistutella. Saunaa ei turhaan tyhjänä lämmitellä. Lämmityksen suhteen sitä mieltä että kotona ei tarvitsisi palella!

 72. Avatar Marja sanoo:

  Ei selkeää säästösuunnitelmaa

 73. Avatar Hanne sanoo:

  Meillä sisälämpötila on 20° ja makkarissa hieman alhaisempi. Puuhella lämpenee päivittäin. Hyvin pärjää, kun käyttää tillureita, vaikka rintamamiestalossa asutaankin.Tunnelmavalaistusta käytän, mutta lamput ovat ledejä.

 74. Avatar Nellis sanoo:

  Glups, osui ja uppos! Oon energiatuhlari, valoja pidän näin talvella päällä liiankin kanssa. Saunan lämmityksessä kyllä säästän, se taitaa olla ainoa. No, nyt on kaikki tunnustettu ;)

 75. Avatar Katri sanoo:

  Täälläkin nautitaan lämpimistä suihkuista ja tunnelmavalaistuksesta, välillä ehkä vähän liiankin kanssa. :D Mutta vastapainona meidän kahden hengen taloudessa pestään pyykkiä keskimäärin kerran viikossa (kiitos pesutuvan jättikoneiden), kylppärin lattialämmitys pidetään pois päältä ja patteritkin on aina suht pienellä. Villasukissa siis hipsutellaan kotona etenkin näin talviaikaan. Kiitos muuten aivan ihanasta blogista – täältä saa hyvää mieltä ja inspiraatiota kerta toisensa jälkeen. :)

Kommentoi