perjantai 06. marraskuun 2015

Fredagsmys

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

HEIHEI,

mitä kuuluu? Perjantai-ilta ja ainakin meillä kuviot sen mukaiset 🙂 Työvaatteet vaihtuivat heti kotiin tullessa verkkareihin, kynttilän liekit lepattivat alta aikayksikön ja perjantaimusiikki laitettiin päälle spotifysta. Tulevasta viikonlopusta ehkä eniten odotan molempia aamuja, aamuja kun ei tarvitse herätä kellonsoittoon. On ollut aika hulinaa kulunut viikko ja nyt on aika rauhoittua. Huomasittekos muuten, että nyt on vähän tavanmukaisuudesta poikkeavat myyssiruoat? Viime lauantaisen Farangin keikan jälkeen mun on tehnyt mieli thaimaalaista ruokaa, mutta koska isänpäivälle laitamme thaikkuruokaa, niin päätin tehdä nyt japanilaista ruokaa. Nopeasti, hyvää ja herkullista. Tosin nämä mun myyssiruoat taitavat olla jostain fuusiokeittiöstä peräisin, sillä ainoa, johon käytin valmista reseptiä on nuo kanavartaat eikä oikeastaan ole hajuakaan onko tuo kaalisalaatti ja vihreät pavut japania nähneetkään 😉

Aika usein kuulee ihmisten sanovan, että arastelevat tehdä erilaisia ruokia. Mä voin myöntää, että tämä oli eka kerta kun meillä tehdään mitään japanilaiseen ruokaan viittaavaa. Otin riskin, sillä edes susheja ei ole tullut koskaan tehtyä. Kuten niin monasti aiemminkin todettua, niin ruoanlaitossa parasta on se kokeileminen ja uusien juttujen tekeminen. Marian kokeileva keittiö oli kyllä taas tänä iltana vauhdissa! Taustalla soi ei niin rytmikkäät jaappanilaiset haikut, mutta eipä juuri tahtia haitannut 🙂

Saimme elokuisella luokkaretkellä Tomi Björckin Huippukokin kotiruokaa 2 -kirjan ja tuossa alkuviikosta istuin sen kanssa takkahuoneen sohvan nurkassa. Isänpäiväksi valikoitui karamellipossu ja tälle illalle kana-yakitori eli suomeksi vissiin kanavarras. Onneksi sain tilattua togarashi-mausteseosta netistä ja mikä säkä, että se saapui ennen viikonloppua. Tosin uskon, että nämä kanavartaat voi tehdä sitä ilmankin. Parasta näissä on tuo itse tehty teriyaki-kastike. Eipä tule enää tuota valmisteriyakikastiketta käytettyä. Sen verran maukasta tuo kastike oli, että hetken aikaa pelkäsin riittääkö sitä vartaisiin…

Kana-yakitori
(alkuperäinen ohje Tomi Björck: Huippukokin kotiruokaa 2)

4 kananrintafileetä
1 tl maustettua merisuolaa
varrastikkuja

-leikkaa kanat noin sentin paloiksi
-pujota (bambu)varrastikkuun
-hiero kanojen pintaan suolaa
-paista pannulla tai uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia
(valele paistamisen aikana teriyaki-kastikkeella)

Teriyakikastike
1 dl vettä
1 dl vähäsuolaista soijaa
2 rkl sakea
1 dl sokeria
1 rkl maizenaa

-kiehauta vesi
-lisää sokeri anna liueta
-lisää sake ja soija ja kiehuta hiljalleen 10 minuuttia
-lisää maizena ja kiehauta

tarjolle:
seesaminsiemeniä
togarashi-maustetta
1 punainen chili
teriyakikastiketta

*****************************

Lisäksi tein kaalisalaattia, jonka kastikkeeseen laitoin seesamiöljyä, riisiviinietikkaa, makeaa soijakastiketta, raastettua inkivääriä, limeä ja valkosipulia. Vihreitä papuja paistoin hieman pannulla kera seesamiöljyn, valkosipulin, chilin ja merisuolan. Juomaksi tilkka jääkylmää sakea. Olisin halunnut tarjoilla saken jäämurskan kanssa, mutta murmur: pakasteen ylälokero on jumiutunut!!! Kuka lie jättänyt pakkasen oven joskus auki ja nyt siellä on muodostunut jäätikkö tuonne yläosaan. Huh, kunhan saadaan pakkasilmat niin ekana työnä on tuon pakkasen sulatus.

Mitäs siellä aiotaan viikonloppuna syödä? Hemmotellaanko isiä hyvällä ruoalla?  🙂 Meillä on tosiaan sitä karamellipossua sunnuntaille suunnitelmissa. Lisäksi löysin Prismasta keittopapaijaa, joten som tamia siihen alkuruoaksi. Possun kanssa muuten syödään riisiä. Nyt jälkkäriksi muutamat irttarit ja scrabble-turnaus ennen Vain elämäätä. Perjantaimyyssit on kunnossa!

IHANAA VIIKONLOPPUA 

alle

PS. ai niin, maaliarvonnan voittajat arvon viikonlopun aikana, joten pysykäähän kuulolla!


7 Responses to “Fredagsmys”

 1. Anne L. sanoo:

  Apua, siis mikä maaliarvonta, miten tämä on mennyt ohi?

 2. Anne L. sanoo:

  löytyhän se arvonta, mielsin vain sen tuohon kylppärin maalaukseen josta innostuin. Ei tarvitse julkaista näitä kommentteja 🙂

  • Maria sanoo:

   Moi Anne,

   voi vitsit, no julkaisin nämä, joten olkoon nyt täällä 🙂

   Uutta maaliarvontaa tulossa taas keväällä, joten pysyhän kuulolla!

   Ihanaa viikonloppua <3

 3. Essi sanoo:

  Nälkäisenä sun blogista pitäisi pysyä kaukana! Näyttää niin ihanalle!
  Täytyy huomenna suunnitella jotain hemmotteluruokaa isänpäivän sankarille! 🙂

  • Maria sanoo:

   Hihii,

   kiitti Essi 🙂

   Mä kans olen jo nyt pedannut asian niin, että aamupalaksi on sitä tuttua ja turvallista kaurapuuroa – illalla sitten herkutellaan 😉

   Ihanaa viikonloppua <3

 4. Lumo sanoo:

  Toin japanilaisia mausteita Tokion/Kioton reissulta ja tuosta Björckin kirjastakin on arvostelukappale, täytyisikin taas tehdä japanilaista ruokaa. Se karamellipossu on muuten herkullista, kerran olen sitä tehnyt.

  • Maria sanoo:

   Moikka Lumo,

   oih, mäkin haluan Japaniin! Kuten aiemminkin todettu, niin ulkomaan reissun helmiä on nuo ruokaostokset 🙂

   Meillä karamellipossu oli nyt 8 tuntia uunissa, kun kävimme naapurissa illan vietossa. Saas nähdä menikö liian rapsakaksi vai pystyykö sitä vielä leikkaamaan. Tuoksu on päätä huimaava!

   Ihanaa viikonloppua <3

Kommentoi