sunnuntai 19. elokuu 2012

Biksukuntoon 212 päivässä!

…toteaa hän ja mussuttaa samalla eiliseltä Ranskalaiselta ruokatorilta ostamaansa herkullista fudgea :) No, onhan siinä ainakin pähkinöitä – jos jotain terveellistä yrittää siitä hakea. 

Huomenna se alkaa, biksukuntoon 212 päivässä-projekti. Ei sillä, ettei nyt olisi bikinikelpoisessa kunnossa, mutta tiedättehän te sen tunteen, kun ei vain ole välttämättä sinut itsensä kanssa uima-altaan reunalla keikistellessään. Se tunne, kun tuntuu hieman rantautuneelta valaalta ja toivoisi, että sen kuntokuurin olisi voinut aloittaa ehkä hiukka aiemmin kuin matkaa edeltävällä viikolla. No nyt on ainakin reilusti aikaa seuraavaan bikiniesiintymiseen. Thaimaan lämpö kutsuu ensi maaliskuussa ja sitä ennen on pakko timmiytyä. Kiloja ei välttämättä tarvitse lähteä, mutta ne entiset lihasten paikat on täytettävä lihasmassalla (tarkoittaa ehkä sitä, että paino jopa hiukkasen noussee). Kolme avainsanaa tähän projektiin ovat:
LIIKUNTA
RAVINTO
LEPO
Ja niin kuin olen täällä aiemminkin todennut, niin ei se kunnossa pysyminen / itsensä kanssa sinut oleminen tähtitiedettä ole; liiku enemmän kuin syöt ja muista levätä tarpeeksi. Ja toisaalta, moni muuhan voi olla sinut itsensä kanssa ilman liikuntaa ja terveellistä ruokavaliota. Hattua heille nostan, mutta itseni kohdalla asia nyt vain on niin, että omaan hyvinvointiin liittyy vahvasti tuo liikunta ja terveellinen ruokavalio.
Taustaa

Innostuin liikunnasta oikeastaan kunnolla vasta yliopistoaikana. Silloin tuli huhkittua jumppatunneilla liki päivittäin ja löysinkin itselleni parhaimmiten sopivan lajin; spinningin. Mieheni tavattuani kävimme yhdessä salilla ja minä lisäksi jumpilla. Yksi lepopäivä raaskittiin viikossa pitää;  kuntosalin jäsenyydelle ei tullut paljoa hintaa / kuntoilukerta. Vielä esikoista odottaessanikin liikuin ahkerasti. Kunnes sitten se esikoinen syntyi ja pum; liikunta jäi. Tai sanottakoon, että hikiliikunta jäi. Kilot olivat jääneet laitokselle, mutta silti kaipasi kuitenkin liikuntaa. Toki kärryteltiin ahkerasti. Sitten syntyi kuopus ja väsymyksen keskellä liikuntainnostus oli kateissa. Jossain vaiheessa oli kausi, että kävimme jumpilla, lähinnä bodypumpissa, mutta polveni ei kestänyt kyykkyjä lainkaan. 
Kolmisen vuotta sitten ajattelin kokeilla juoksemista, mieheni innoittamana. Olin ollut siinä luulossa, että en osaa juosta ja että juokseminen on ihan tyhmää. Mutta pian huomasin, että em. seikat johtuivat huonosta peruskunnostani. Sitten kun kunto alkoi kohota niin juokseminenkin alkoi tuntumaan omalta lajilta. Siitä lähtien on tullut juostua, aina kun on aikaa ja intoa lähteä lenkille. Mikään ei voita runner’s high– tunnetta, joka ainakin omalla kohdallani usein tulee vasta tunnin juoksemisen jälkeen.


Tilanne nyt

– ruokailutottumukset kesän aikana muuttuneet hieman huonompaan suuntaan -> ilmenee mm. turvotuksena ja väsymyksenä.

– kuntoilumotivaatio kohdillaan ja juokseminen tuntuu kevyeltä, mutta silti kaipaan monipuolisuutta liikuntaan.

– 165 cm ja 60 kg

Kesäkuukausien liikuntasaldo on kyllä ihan tyydyttävällä tasolla (elokuun sairastelut rajoittaneet juoksemista). Tänään flunssan jälkeinen sauvakävelylenkki 1 h 41 mins.  (tuo kesäkuun cycling 0,00 km on kuntopyöräilyä :)

Tavoitteet

– siirtyä vaatekoosta 38/40 takaisin siihen 36/38, joka oli ennen lapsia. Hmph. Ehkä helpommin sanottu kuin tehty, mutta tuo vaatekoko on sellainen, jossa tuntuu vaatteet mukavalta päällä.

– kieltäytyä herkuista viikolla – perjantai-illasta lauantaihin klo 24:00 saa hieman herkutella (tämä todettu omalla kohdallani toimivaksi).

– siirtyä jälleen syömään vähähiilihydraattisesti. Puolitoista vuotta sitten helmikuussa jätin pastan, riisin ja perunan. Pullamössöjen ja vaalean leivän lisäksi. Riisiä ja pastaa olen sen jälkeen syönyt ehkä pari kertaa. Perunaa hieman useammin. Vaaleaa leipää ehkä kerran pariin kuukauteen. Mutta ne makeat hiilarit – niistä on pakko päästä eroon.  (ja tämähän on taas niitä mieltymysjuttuja ja joista voidaan olla montaa mieltä – mun kropalle ja hyvinvoinnille vhh-dieetti sopii. Toki ruokavaliooni kuuluu ruisleipää, ruispuuroo yms terveellistä.)

– nukkua joka yö sen tarvitsemani kahdeksan tuntia (22:00-06:00)

– monipuolistaa liikuntaharrastusta

– liikkuvuuden lisääminen esim. venyttelyllä

Seuraavalla kerralla lisää tulevan syksyn liikuntasuunnitelmistani! Täältä (klikklik) ja täältä (klikklik) löytyy aiempia postauksiani ruokailuista, elämäntaparempoista sun muista.
Nyt venyttelemään – se kun tuppaa aina unohtumaan!  Kaivoin yhden Pilates-kirjani esille ja olen muistellut venyttelyitä ja tekniikoita. Uskomatonta, kuinka sitä on lihaksia, joiden olemassaolosta ei ole tietoa ennen kuin onnistuu niitä venyttämään :)
Suloista sateisen sunnuntai-illan jatkoa 


12 Responses to “Biksukuntoon 212 päivässä!”

 1. SARA sanoo:

  Kuulostaa hyvältä! Me ollaan todennäköisesti lähdössä Portugaliin maaliskuussa putkiremppaa pakoon 6 viikoksi ja bikiinikuntoa täälläkin pikkuhiljaa tavoitellaan tai edes jonkinmoista siis :)

  • Maria sanoo:

   Kiitos Sara :) No sulla on mennyt tosi hienosti ekat pari viikkoa (en ole taas ennättänyt kommentoimaan…shame on me :)! Oih, Portugali kuuden viikon ajan kuulostaa aikas ihanteelliselta. On ainakin joku palkinto, jota varten päästä biksukuntoon. Tsemppiä! :)

 2. Rouva V. sanoo:

  Samanlaiset on suunnitelmat täälläkin suunnalla :) Ja itselläni tuo VHH, hieman sovellettuna (oiskohan sitten ns. hyväkarppausta?) toimii myös kyllä hyvin. Olotila on kevyempi ihan parin pvän jälkeenkin jo, joka tietysti tsemppaa jatkamaan samalla linjalla.. eli se hyvä olohan kaikkein tärkein on :)
  Hei tuosta Thaimaan matkasta (ja olette ilmeisesti ennenkin näitä pidempiä reissuja tehneet lasten kera?) varasitteko matkan ihan pakettimatkana matkatoimiston kautta? Vai lennot ja hotellin erikseen? Meillä myös 2 lasta, ja olisi hauska kuulla kokeneemman vinkkejä, millaisia hintaeroja on Thaimaan matkoissa jne.. :) Ja jos ei ole liian hlökohtaista, niin minkä verran suunnilleen olisi syytä budjetoida 2 lapsiselle perheelle, lennot+hotellit :)

  Ja ihanalta kuulostaa tuo tuleva kotijaksosi, nauti täysin siemauksin! Onnistuuko muuten yrittäjällä ihan hyvin tällaisen jakson organisointi? :)

  • Maria sanoo:

   Hih, mulla kans VHH – sovellettuna. Tämänpäiväinen korvapuusti ei ihan ollut dieetin rajoissa :D Huomaan kanssa, että tuo VHH oikeasti auttaa pöhötyksen poistamiseen ja kevyemmän olon saamiseen. Hyvä, että sullakin on mennyt kevennykset hyvin :)

   Me ollaan tehty kolme pidempää (tai siis pitempää lentoa) reissua lasten kanssa, joista kaksi on ollut ihan Finnmatkojen pakettimatkoja. Yksi Thaimaan reissu tehtiin niin, että otettiin lennot ja hotelli erikseen. Mutta tuli itseassa kalliimmaksi (oltiin liian myöhään liikenteessä) kuin pakettimatkat. Lennot saa ”halvalla”, jos on valmis matkustamaan monella eri välilaskulla. Lisäksi hotellin saisi varmastikin puolta halvemmalla kuin vain etsisi. Me ollaan tykästytty siihen yhteen hotelliin, joten ollaan otettu se valmismatkalla sekä erikseen tilattuna :) Viikko ko. hotellissa lentoineen on ollut noin 4500 e ja kahden viikon matkaan budjetoisin ehkä 5600 euroa. Varsinkin silloin, kun lapset olivat iässä, että tarvittiin rattaita, pakettimatka oli kätevä. Ainakin Finnmatkoilla sai vuokrata kunnolliset rattaat kohteessa.

   Kiitos, odotan jo innolla kotielämää. Tänään jo vähän totuttelin siihen :) Ihan hyvin onnistui organisointi; meillä on perheyritys, joten toiset sitten tekee vähän enemmän töitä tämän syksyn. Ei tarvinnut palkata ketään minun tilalleni. Ja onhan se niin, että tarpeen niin vaatiessa olen valmis menemään töihin :)

 3. Saska sanoo:

  Myös täällä ollaan yritetty kunnostautua, synnytyksen jälkeen lihoin takaisin laitokselle jääneet kilot :( Nyt olen saanut 10 kg pudotettua ja vauhti toivottavasti pysyy samana. Mulla on vielä tavoitepainooni 8 kg pudotettavana, mutta syksyn joogaryhmään on ilmoittauduttu ja nää kirpakat syyssäät saavat lenkkitossuihin vipinää – suunta on vain alaspäin! Spinning on myös mun intohimo ja sinne olen suuntaamassa myös tällä viikolla, hieman kauhistuttaa kahden vuoden tauon jälkeen, mutta aloitan taas niistä helpommista tunneista. Syömiseen mun on kiinnitettävä suurta huomiota, tuon pikkuisen kanssa unohtuu helposti säännölliset ruoka-ajat ja sitten ahmiikin hulluna nälkäänsä. Lisäksi meidän päivällinen pitäisi saada onnistumaan aikaisemmin kuin ysiltä, silloin olisi jo iltapalan aika.. Tsemppiä meille ;)

  • Maria sanoo:

   10 kg on loistava suoritus, onnea Saska!! :) Spinning on kyllä niin tehokasta, pelkään pyörtyväni tunnille, kun ekan kerran sinne suuntaan pitkän tauon jälkeen ;)

   Sehän se on, kun pienen kanssa ruoka-ajat ovat epäsäännölliset (siis äidillä, lapsen ruoka-ajoistahan sitä huolehtii kyllä…mutta ei omistaan :) ja nälkä pääsee kasvamaan suureksi. Mä muistan, että me miehen kanssa syötiin pitkään iltaruoka kanssa ysin-kympin aikaan. Ihan vaan sen takia, että lapset oli silloin jo nukkumassa ja oli ensimmäinen vapaa hetki istua alas.

   Tsemppiä meille :D

 4. Alma sanoo:

  Tosi mukava postaus ja tavoitteesi kuullostaa varsin realistiselta. Tsemppiä!:)

  • Maria sanoo:

   Kiitos Alma! Mä luen aina sun viikottaiset urheilut, mutta oon taas unohtanut kiireessä kommentoida.Sä juokset hyvän pituisia lenkkejä. Munkin pitäisi alkaa tekemään vähän pidempiä lenkkejä matalammalla sykkeellä. Mutta jotenkin oon jämähtänyt siihen noin 8 kilometriin ja vajaaseen tuntiin :) Tsemppiä sinullekin!

 5. Petriina sanoo:

  Ihan samoissa mennään, tavoitteena olisi se vanha vaatekoko 36/38. Jotenkin vaan tuntuu siltä, että työn, kahden lapsen, remontin ja kaiken muun yhteensovittaminen on aikamoinen palapeli ja aikaa liikunalle on työläs löytää. Siis sitä aikaa toki on, mutta tuntuu niin vaivalloiselta saada järjestettyä sitä… siksi ei oikein huvittaisi. Plääh. Enemmän ja vähemmän VHH:lla minäkin, mutta sillä tavalla joustavasti. Paljon kasviksia palkokasveja, kalaa ja kanaa, siinä noin suurin piirtein arkisyömiset. Sokeri ei ole ongelma, onneksi.

  Mun mielestä noi sun juoksemiset kuulostavat tosi hyviltä ! Joka toinen päivä, siihen kun pääsisi itsekin.

  Tsemppiä projektiin !

  • Maria sanoo:

   Juuri näin, ja sitten kun liikunnalle löytää aikaa niin on liian puhki lähteäkseen lenkille :) I feel you! Vielä kesällä ja valoisaan aikaan tuo onnistuu, mutta sitten kun töiden jälkeenkin on pimeä niin uh, mieluummin kaivautuu shaalin alle sohvalle :)

   Mutta ajattelin, että josko edes ruokavalio olisi kondiksessa niin sitten ei tuntisi niin huonoa omaatuntoa, kun ei jaksa lenkille.

   Kiitos Petriina, tsemppiä sinullekin :)

 6. Bella sanoo:

  Heippa!
  Hyvä tavoitteet! Hei, mihin ohjelmaan olet kirjannut juoksusi kun tuollaisen herkun taulukon olet saanut?! :)

  • Maria sanoo:

   Moikka :)
   Kiitos, musta tuntuu että nuo on sellaiset realistiset tavoitteet; johon tälläinen selkärangaton jopa pystyy venymään ;) Tuo taulukko on Runkeeper-ohjelmasta, jonka latasin puhelimeeni. Sitä käytän lenkillä vallan :)

Kommentoi