keskiviikko 22. elokuun 2012

Pullantuoksuinen kotiäiti ja maailman parhaimmat korvapuustit

Biksukunnon havittelemisesta sujuvasti punaisesta maidosta ja ihka aidosta voista leivottuihin vehnäpulliin! :)
Pidin tänään vapaapäivän, kun oli tarkoitus Julian kanssa harjoitella kävelemään koulumatka. Mutta niin aamulla kuin iltapäivälläkin satoi, joten autolla mentiin mennen tullen. Sen neljä tuntia, kun vietin kotona yksin, olin ajatellut tekeväni vaikka mitä. Saavani aikaiseksi asioita, joita ei muuten saa. Täytyy kyllä todeta, että neljä tuntia on ä ä r e t t ö m ä n lyhyt aika. Korvapuustit paistoin, kävin pikaisesti juoksemassa, suihkussa ja lopuksi ehdin kymmenen minuutin ajan istumaan alas kahvikupin kanssa (ja korvapuustin, mutta sitä ei lasketa ;) ja lukemaan Ikean uutta kuvastoa (voi ihanuus…). Miten kotiäidit ehtivät tekemään kaiken sen pyykkäyksen, siivoamisen, ruoanlaiton sun muun? Ehkä mä kehityn tässä syksyn aikana. Tai ainakin opin priorisoimaan kotityöt ja hitusen ajanhallintaa. On se jännä, että töissä pärjää mitä enemmän on samanaikaan tehtävä kiireellisiä juttuja, mutta kotona on ihan pulassa  :)  
Rakastan leipomista ja varsinkin pullien ja korvapuustien leipomista. Siinä on jotain rauhoittavaa, kun työntää kätensä taikinaan ja odottelee hyvän sitkon saavuttamista. Teen yleensä pullat tällä samalla tutulla ja turvallisella, mutta erittäin maukkaalla reseptillä. Tästä saa tehtyä joko pikkupullia, pullapitkoja kaksi tai sitten kolme pellillistä korvapuusteja:
5 dl punaista maitoa
paketti tuorehiivaa
2 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 muna
n. 15 dl vehnäjauhoja
100 gr huoneenlämpöistä voita

voita, sokeria, kanelia

muna ja raesokeria

– hiiva sulatetaan kädenlämpöiseen maitoon
– suola, sokeri, kardemumma ja muna sekoitetaan maitoseokseen
– kolme desiä vehnäjauhoja sekoitetaan hyvin em. seokseen
– loput jauhot sekoitetaan taikinaan ja vaivataan ilmakuplat pois
– vaivauksen loppuvaiheilla (ennen kuin kaikki vehnäjauhot on lisätty) lisätään huoneenlämpöinen voi
– vaivataan niin,että irtoaa astian reunoista
– annetaan kohota puolisen tuntia

************
– kohonnut taikina jaetaan kahteen osaan, jotka kaulitaan levyksi.
– levyille levitetään huoneenlämpöistä voita ja ripotellaan päälle sokeria ja kanelia. 
– levy rullataan tiukasti ja siitä leikataan n. 5 cm levyisiä paloja.
– painetaan palan keskiosa alas niin.
– annetaan kohota noin 20 minuuttia, jonka jälkeen voidellaan munalla ja lisätään raesokerit.
– paistetaan 225 asteessa 10 minuuttia.Vielä pari vuotta sitten vannoin kevyttuotteiden nimeen; nyt olen siirtynyt käyttämään kermaa, voita, punaista 
maitoa yms. ennen niin lihottavana pitämiäni raaka-aineita ruoanlaitossa ja leivonnassa. Muutenkin kaikki kevytjugurtit ja  rasvattomat juustot ovat korvautuneet luonnonjugurtilla/turkkilaisella jugurtilla ja kermajuustolla. Rasvatonta maitoa en sentäs ole vielä vaihtanut punaiseen. 
Enkä light limuja sokerillisiin. Enkä vaihda :)
Mutta palatakseni tuohon otsikkoon; yksi kotiäitipäivä pullantuoksuisena riitti tällä haavaa. 
En ole ikinä ollut pullantuoksuinen kotiäiti – 
ja tuskin tulen koskaan sitä täysin olemaankaan. 
Onneksi tässä on vielä reilu viikko töitä. 
Aikaa tottua ajatukseen, että syksy tulee olemaan jännittävän erilainen…
Tuhannesti kiitos haasteista ja tunnuksista, joita olen teiltä saanut
Palailen niihin viimeistään syyskuussa, tilanteen rauhoituttua! 
Kiitos myös ihanista sähköposteista, joita teiltä on tullut 
Niihinkin palaan asap! 

15 Responses to “Pullantuoksuinen kotiäiti ja maailman parhaimmat korvapuustit”

 1. Irmastiina sanoo:

  Varmasti maukkaita pullia tuolla reseptillä tulee….taidampa kokeilla…:)

 2. Celina sanoo:

  Naaammms ;p Pitäisi myös leipoa pullia joku pv, kun pitkään se ollut jo mielessä =)

  • Maria sanoo:

   Pullien leipominen on kyllä ihanaa…joskin nyt kun niitä tulee puputettua päivittäin niin vähän harmittaa, että mitäs menin leipomaan :) Itsekuria kun ei ole juuri lainkaan :D

 3. Minna sanoo:

  Heips,

  meillä taitaa olla sama pullaresepti =)
  Oli pakko etsiä joskus lukemani juttu light limuista, kun luin kommenttisi.
  Oletko lukenut näitä juttuja,

  http://www.studio55.fi/lahipiirivoimavarana/artikkeli.shtml/1340655/laakari-kertoo-nain-haitallisesti-light-juomat-vaikuttavat-elimistoosi

  • Maria sanoo:

   Meillähän on sitten erittäin hyvä pullaresepti :)

   Kääk, en uskalla edes lukea artikkelia. Tiedostan kyllä light-limujen haitat, mutta olen sitä mieltä,että jos se on ainoa pahe elämässäni, niin olkoon :D

 4. JaNiKa sanoo:

  Ihania pullia <3 sinulla on samanniminen tyttö kuin minulla :)

 5. Mapsi sanoo:

  Nam nam…mä olen niin onnettoman huono leipomaan,että meidän lapset varmaan luulee, että kaikki pullat aina ja jokapaikassa tulee pakastealtaan pussista :-/ Ehkä nyt sinun jäljessäsi otan mallia ja kopsaan leivontaohjeesi :)

  • Maria sanoo:

   Mutta hei, pakastealtaan pullat ovat loistavia! Parempia mun mielestä kuin itse tekemät :) Suosittelen silti kokeilemaan tuota reseptiä – se on niin hyvä :)

 6. Marja sanoo:

  Nam :P Mä en ole ikinä leiponut pullaa… ei liene yllätys :D Paitsi köksäntunnilla koulussa.

  Hei sovitaanko treffit suosista syyskuulle? Kun sulla uusi arki ja mulla toivottavasti kuuden tunnin työpäivät…?! Nyt niistä ei ole toivoakaan, päivät vaan venyy ja venyy… nimim. eilen meni 400 vastaanotetun mailin raja/ päivä rikki!

  Niin ja mistä tuo ihana betoni(?)ruukku on? Tahtoo!

  • Maria sanoo:

   No hei, me voitais pitää sellainen leivontapäivä. Pavlovan pohjakin on vielä harjoittelematta ;D

   Sovitaan, mulla ei ole syyskuussa kuin hyvää aikaa :) Ja toivotaan, että sunkin työtahti helpottuu. 400 mailia/pv….HUI! Miten sä ikinä pystyt hoitaan ne kaikki. Pitäisköhän sun anoa assistenttia ? :) Mä voin tulla syksyllä pariks päiväks viikossa auttamaan :)

   Kiitos, tuo betoniruukku on aivan helmi. Äidilläni on tapana ostaa mulle valkoinen joulukukka ja yleensä tuo joulukukka tulee Kukkaikkunasta. Tuo ruukku on parin vuoden takaa juurikin jouluistutuksesta :)

 7. Anonymous sanoo:

  Paljonhan sinä olet neljässä tunnissa ehtinyt! :) Minä olen päivät kotona ja ainokaiseni on päiväkodissa noin kolmena päivänä viikossa kuusi tuntia. Asumme ulkomailla ja olin ajatellut tekeväni päivisin vaikka mitä hienoja juttuja itsekseni, kuten kiertää taidegalleriat ja kahvilat. Tai ainakin jotain hyödyllitä kuten opiskella kieltä, laittaa valokuvat järjestykseen ja tehdä käsitöitä… Päiväkotimatka on lyhyt, mutta puolisen tuntia siihen menee päivisin. Tänään esim. kävin kävelemällä kaupassa ostamassa loppuviikon ruoat, vieraskin tulee. Imuroin, laitoin pyykkejä, petasin sängyt ja järjestelin. Ja kohtahan tässä saa lähteä taas päiväkodille!

  Ihan samaa kuin sinä olen minäkin miettinyt, että miten ihmeessä tässä muutaman lapsen vielä hoitaisi samalla. Ja tosiaan minullekin se kahden päivän kotiäitiys on aina riittävästi. Onneksi tässä maassa katsotaan enemmän kieroon niitä, jotka ovat kotona lapsen kanssa ja menen ihan normaalista äidistä. ;)

  Huomenna meilläkin leivotaan pullaa!

  -Kaisla

  • Maria sanoo:

   Aivan totta, se aika menee vain järjestelemiseen ja pyykkäämiseen. Ja siihen odottamiseen, että koska saa taas lähteä liikenteeseen :) Ulkomailla asuessa varmaan tulisi juurikin se hirveä himo käyttää tuo oma-aika paikkojen tutustumiseen, shoppailuun yms.

   Tsemppiä sinne ulkomaille :)

 8. […] korvapuustitaikinan kohoamaan ja sain viisi pikkuleipuria kanssani leipomaan. Pullataikinan tein tällä liki 10 vuotta vanhalla ohjeellani . Kylmä maito ja lämmin korvapuusti. Ei sitä kuulkaa muuta tähän sunnuntaihin […]

Kommentoi