maanantai 18. maaliskuu 2019

Sitruunankuoriperunat & sitruunainen uunilohi

MOIKKAMOI MAANANTAIHIN!

Jos siinä on sitruunaa, sen on oltava pop :) Tuleeko teillekin niitä kausia, että tulee käytettyä jotain tiettyä makua ruoanlaitossa enemmän kuin aiemmin? Jep, mulla se on tällä hetkellä taas tuo sitruuna. Sitä lorottelen joka paikkaan. Sitruunankuorta tulee kattavasti myös käytettyä ruoanlaitossa. Sitruunankuori sellaisenaan maistuu välillä omassa suussani vähän katkerankitkerälle, mutta uunissa siitäkin tulee jotenkin raikkaampaa.

Vene- tai lohkoperunoita löytyy ruokapöydästämme arjessa harva se ilta. Ja hei mikäs siinä. Peruna on perusvarma ja edullinen raaka-aine. Maustamalla siihenkin, kuten kaikkiin ruokiin, saa vaihtelua. Tällä kertaa veneperunat saivat sitruunakylvyn ja voi jösses, että tuli mieleen kesä. Savustettu lohi/nieriä/siika ja sitruunakylvystä nauttineet uudet perunat. Kesällä on pakko kokeilla eilisen uusista perunoista uuniperunaversiota, johon nimenomaan lisää sitruunamehua, sitruunankuorta ja öljyä. Pikkuisen myös kuivattua chiliä ja reilusti tuoretta tilliä.

SITRUUNANKUORIPERUNAT

kiinteitä perunoita
1 hyvin pesty sitruuna
oliiviöljyä
puoli punttia tuoretta tilliä
sormisuolaa
kuivattuja chililastuja

-pese ja lohko perunat (itse jätän kuoret, koska rakastan niitä)
-sekoita keskenään noin puoli desiä oliiviöljyä (riippuen perunoiden määrästä), puolikkaan sitruunan mehu, sitruunan raastettu kuori, sormisuolaa ja kuivattua chiliä
-pyörittele perunat seoksessa ja lisää uunivuokaan
-paista 200 asteessa kiertoilmatoiminnolla puoli tuntia (voit käännellä välillä, jos ruskistuu liikaa)
-ota pois uunista ja purista perunoiden päälle puolikkaan sitruunan mehu ja lisää puoli punttia tuoretta tilliä
-nauti esimerkiksi sitruunaisen uunilohen kanssa

Jos meillä syödään perunoita monta kertaa viikkoon, niin myös lohta tulee syötyä ainakin kerran tai kaksi viikkoon. Yleensä uunilohena. Jossa pätee se sama maustamissääntö kuin perunoissa. Liian monta vuotta mentiin pelkällä sitruunapippurilla ja tillillä tajuamatta maustamisen tuomaa vaihtelun ihanuutta makuun. Yksi uunilohen suosikkikavereistani on pestoparmesaanikuorrute, mutta hyvänä kakkosena tulee makea chilikastike ja tuoreet sitruunaviipaleet. Lohifilee valmistui samassa ajassa perunoiden kanssa eli 200 asteessa puolessa tunnissa. Kyytipojaksi tein vihreän salaatin sekä kermaviilikastikkeet (tilliä, sitruunapippuria, suolaa).

Nyt vielä muutama tunti töitä ja sitten yhdeksän (9, kyllä luitte oikein :) ruokakassin kanssa kohti kotia. Hain poikkeuksellisesti kauppakassit kesken työpäivän, kun ei illalle ollut enää vapaita noutoaikoja. Onneksi ulkona on vielä verrattain kylmä, ettei tarvitse alkaa puljaamaan jääkaappisäilytettäviä työpaikan jääkaappiin tässä välissä :D

IHANAA ALKANUTTA VIIKKOA,


2 Responses to “Sitruunankuoriperunat & sitruunainen uunilohi”

 1. Leena sanoo:

  Hei,
  mitä tuohon loheen siis tulee? Ihanan keväinen ruoka nuo perunat ja lohi nimenomaan sitruunalla vauhditettuna.
  Ja kiitos ihanasta blogista. Olet inspiraationi :)
  /Leena

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Leena!

   Ihan vain makeaa chilikastiketta ja sitruunaviipaleita, joskus ripsotan ennen sitruunaviipaleita vielä vähän sormisuolaa :)

   Voi ihana sinä, kiitos – niin kiva kuulla ♥

   Ihanaa tiistaita!

Kommentoi