lauantai 14. heinäkuu 2018

Lapsuuteni kesät ♥

HEIPSUTIRALLAA IHANAT!

Tänään palasin lapsuuskesiin. Muistoihin, joista osan luulin jo unohtaneeni. Niihin kesiin, kun vietimme veljen kanssa kesälomaa mummun ja papan hyvässä hoidossa papan itse rakentamalla mökillä. Mökillä, joka tönötti uljaana mäen päällä. Järven ympäröimänä. Tuo paikka on vieläkin olemassa, onneksi. Pitkään aikaan en ole siellä käynyt, mutta tänään yhtäkkiä valtasi tietynlainen haikeus. Miten mökkivanhus on vanhentunut. Arvokkaasti, elämästä nauttien vai yksin, hitaasti rapistuen?

Muistan, kuinka meillä oli veljen kanssa siellä kumivene. Kommandovene, väritykseltään sellainen armeijan vihreä. Sillä seilasimme päivät pitkät vedessä, joka oli aika usein niin kylmää, että huulet sinisinä juoksimme välillä saunaan lämmittelemään. Joskus tuo iso järvi lämpeni niin, että siellä uitiin linnunmaidossa Laiturin tikkailta ison askeleen eteenpäin astuessa oli laakea kivi. Kiven ja laiturin tikkaiden välissä oli aikuiselle lyhyt harppaus, lapselle iso askel. Kaikki tuntui silloin niin isolta ja suurelta.

Jopa se matonpesuteline, jonka mummu laski tasaisin väliajoin veteen. Hyppäsi tynnyriin ja alkoi pesemään räsymattoja. Pesun jälkeen ne heitettiin kuivumaan laiturin kaiteille. Seuraavana päivänä mökissä tuoksui mäntysuopa. Iltaisin meillä oli tapana paistaa hampurilaisia tai lettuja. Niillä mummu hemmotteli meitä, vaikka poliisina pappa oli erittäin tiukka ja sitä mieltä, että lapsillekin voisi mennä tuo ahvensoppa, johon toinen oli vaivalla verkoista ahveneet noukkinut. Tuntui, että mummu ja pappa söivät kalakeittoa päivittäin.

Meitä oli siunattu ihanilla ja maailman parhaimmilla isovanhemmilla. Teiskon mökiltä tie vei usein mutkaisia teitä pitkin Orivedelle jatkamaan lomaa isän vanhempien maatilalle. Siellä koettiin taas toisella tapaa ihan erilaisia asioita. Tehtiin jälleen niitä muistoja, jollaisia sitä haluaisi itsekin omille lapsilleen antaa. Käytiin navetassa iltalypsyllä mummun kanssa ja istuttiin puimurin päällä papan kanssa. Poimittiin herneitä pellolta suoraan suuhun niin paljon, että mahat olivat aivan ilmapalloina. Avattiin ovi vintin rappusiin ja napattiin saunalimppareiksi pari keltaista jaffaa. Lasipulloissa tottakai. Ja metallikorkilla, jonka vain pappa osasi avata.

Tehtiin jekkuja, niin kuin lasten kuuluukin tehdä. Vieläkin välillä mietin, että miten minä, rauhallinen ja verrattain kiltti lapsi sain päähäni teljetä mummun navetan yhteydessä olevaan ulkohuussiin :D Siitäkin huolimatta mummu hemmotteli meitä. Kauppa-auto pysähtyi maatalon pihaan ja teimme vaihtokauppaa. Veimme kananmunakennoja kauppa-autoon myytäväksi ja vaihtokauppana saimme korillisen keltaista jaffaa sekä molemmille jäätelöt.

Vaikka lapsuuteni ei välttämättä ollut rahallisesti rikas, niin tunnen saaneeni lottovoiton. Kukaan ei tule viemään minulta näitä muistoja pois. Niitä muistoja, joihin saunanlauteilla taas tänään palaamme tyttöjemme kanssa. ”Äiti, kerro siitä ajasta kun sä olit lapsi!” Ihanaa, että toiset haluavat tietää.

IHANAA LAUANTAI-ILTAA TOIVOTTAEN,

 


4 Responses to “Lapsuuteni kesät ♥”

 1. Hanna sanoo:

  Keltainen jaffa<3 Isovanhempieni mökillä sitä oli aina vaarin itsensä rannan kivistä muuraaman piipun juureen tehdyssä "kylmiössä". Jotenkin tänä kesänä noita lapsuusajan muistoja on täälläkin tullut oikein tulvimalla mieleen. Ihanina, lämpiminä, aurinkoisina, mutta silti jotenkin surumielisinä muistoina. Miksi, en tiedä.

  Kiitos (taas) koskettavasta kirjoituksesta :)

  • Maria Maria sanoo:

   Heipsan Hanna!

   Hei keltainen jaffa, todellakin ♥

   Ihana muisto sinullakin – eipä tuollaisia kylmiötä juuri enää ole. Ei ollut vaihtoehtoja kylmiölle. Ajat on muuttuneet :)

   Sama juttu, nostalgia on nostanut päätään ♥

   Kiitos sinulle ja hei, ihania hellepäiviä! :)

 2. Anna-Maria K sanoo:

  Voi mummu-parka :D Mut toisaalta ihana kuulla että sullakin on ollut rasavilli puoli. Mulla taisi olla liiankin kanssa. Siitä sai pappa osansa.

  Ja keltainen Jaffa kuului minunkin lapsuuteeni ja nimenomaan mummulaan <3

  • Maria Maria sanoo:

   Huomenta ihana..taas siis päivähän nyt on, mutta täällä mökillä 75% vielä nukkuu :D

   Hih ja hei, mä olen tuossa miettinyt, että mikä siinä on, että moni pitää minua kovin hillittynä. Oikeasti olen (ollut) vähän rämäpää ;D

   Keltainen Jaffa ja muistot ♥

   Ihanaa alkanutta helleviikkoa! ♥

Kommentoi