sunnuntai 21. tammikuu 2018

Suloisen sunnuntain leivontapuuhissa

HEIPPAHEI IHANAISET

ja suloista sunnuntai-iltaa! Niin se vaan hujahti viikonloppu ohi silmänräpäyksessä. Tai siltä se tuntuu, mutta hirmuisesti saatiin tehtyä ja mikä pääasia, oltiin tekemättä mitään. Keittiössä on tullut vietettyä aikaa ja mikäs siinä viettäessä, nimittäin viihdyn keittiössä. Kuten hyvin tiedätte :) Eilen siellä valmistui niitä esittelemiäni suklaakeksejä. Joille kuopus antoi tänään nimen kumikeksit. Kröhöm, ne olivat kieltämättä vähän nahistuneet huoneen lämmössä. Tänään keittiöstä leijaili pitkästä aikaa tuoreen leivän tuoksu. Pataleipää olen yleensä tehnyt pitkän kaavan mukaan. Niin, että olen laittanut taikinan tekeytymään jo edellisenä päivänä.

Tänä aamuna, kun alkoi tekemään vastapaistettua leipää mieli, niin mietin, että mitenköhän tuo leipä rapsakoituu ilman kohottamisia. Päätin pestä koiran ja alkaa tuumasta toimeen. Jos olisin ollut fiksu, olisin tehnyt ensin taikinan ja antanut sen kohota koiran pesu- ja kuivausoperaation ajan. Olisi saanut nimittäin kohota kolme tuntia. Nyt kun on otettu Tobylle talviasut käyttöön, niin takkuja sikiää silmissä ja kolme tuntia on se karkea keskiarvo, jonka pesuoperaatioon saa kulumaan :D

Joten koska en ollut kaukaa fiksu, niin taikina kohosi vain puolisen tuntia. Mutta ilokseni totesin, että se oli tarpeeksi. Leivästä tuli niin loistava, että saas nähdä riittääkö sitä miehelle, joka palaa kotiin tuossa tunnin päästä :)

NOPEA & RAPEAKUORINEN PATALEIPÄ

7 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurarouhetta
puolikas pussillinen kuivahiivaa
hyppysellinen sormisuolaa
loraus hunajaa
3 dl vettä

1.kuumenna vesi kädenlämpöiseksi ja lisää siihen hunaja
2.sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita seokseen puuhaarukalla vesi
3.anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia (tai enemmän, jos maltat ja on aikaa)
4.laita uunipata uuniin ja aseta uuni päälle 215 asteeseen (kiertoilmalla)
5.kun pata on ollut uunissa parikymmentä minuuttia, ota se pois ja kaada taikina pataan
6.sulje pata kannella ja laita uuniin 40 minuutiksi
7.poista kansi ja annan leivän paistua vielä 10 minuuttia
8.jäähdytä hyvin ennen leikkausta

Korostan kohtaa kahdeksan :) Nimimerkillä oli hitusen vaikea leikata kuumaa leipää. Joskus korvaan osan vehnäjauhoista ruisjauhoilla, mutta nyt ruisjauhoja ei löytynyt kaapista. Mutta hei, toimi tällainkin loistavasti ja jälleen päätin, että pitääkin alkaa taas leipomaan leipää useammin.

Nyt niiden kommenttien kimppuun, vihdosta viimein. Kiitos niistä ihanat ♥ Huomenna todennäköisesti luvassa vielä ruokajuttuja, mutta muuten ensi viikolla asiaa koirista, säästämisestä ja parisuhteesta. Ellei sitten tule taas akuutimpia aiheita. Suunnittelematta paras :)

SULOISTA SUNNUNTAI-ILTAA,


8 Responses to “Suloisen sunnuntain leivontapuuhissa”

 1. Sunnuntai on just ihana päivä leipomiseen! Minäkin päätin leipoa porkkanasämpylöitä, tosin ne on vielä liinan alla kohoamassa :) Tämä pataleivän ohje kuulostaa hyvältä tälläiselle maltamattomalle tyypille joka ei jaksaisi odottaa taikinoiden kohoamista!

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Laura

   ja hei just niin; sunnuntai on kuin tehty leipomiseen! :) Oih, porkkanasämpylät kuulostaa kyllä hyvältä. Siitä onkin vierähtänyt muutama vuosi, kun niitä olen viimeksi leiponut.

   Samma här, malttamattomana ei jaksa kauaa odotella taikinan kohoamisia :D

   Ihanaa alkanutta viikkoa ♥

 2. Nina sanoo:

  Ihanan näköinen leipä! Pitääkö pataa jotenkin voidella,
  jottei leipä tarraa kiinni?

  • Maria Maria sanoo:

   Moi Nina

   ja kiitos tuo leipä oli niin hyvää ♥ Tekisi mieli leipoa tänään uusi :)

   Mulla oli sisältä keraaminen pata käytössä, jota en voidellut, mutta ihan valurautapataa käyttäessäni olen sivellyt sen kevyesti oliiviöljyllä!

   Mukavaa alkanutta viikkoa!

 3. Jaana sanoo:

  Hei
  Ihana resepti ja herkullisennäköinen lopputulos. Saisiko gluteenittoman vaihtoehdon leipomiseen hyviä neuvoja.

  • Maria Maria sanoo:

   Hei kiitos Jaana ♥

   Voisin tehdä ihan postauksen tuosta gluteenittomasta leivonnasta. Ihan senkin takia, että se on minullekin vähän uusi tuttavuus, mutta toki gluteenittomiakin tarjoiluja tulee leivottua esim. keliakiaa sairastaville ystäville :)

   Mukavaa keskiviikkoa!

 4. Laura sanoo:

  Hei, mikä on tuo kuvissa takanasi näkyvä musta seinälamppu? Meillä on tarve juuri tuollaiselle! Kiitos jo etukäteen!

Kommentoi