tiistai 21. marraskuu 2017

Jouluinen banaanileipä

HEISSULIVEI IHANAT!

Aamusella katsoin FB- ja IG-uutisvirtaa ja tuntui, että tuo Suomen yli pyyhkäissyt lumisade oli vallan jättänyt meidät tamperelaiset paitsioon. Onneksi iltapäivällä töiden ikkunasta näkyi jo täälläkin päin varsin luminen näkymä :) Lumisateesta päivän akuuteihin; en tiedä onko se vain meidän perheen ”vika”, mutta mustuuko teillä banaanit? Ehkä ylimitoitetaan banskuostot, mutta tuntuu, että ihan joka viikko saa mustuneista banaaneista keksiä jotain jatkojalostettavaa. Usein smoothieita, mutta joskus myös banaanipannareita. Helppoja ja hyviä. Tässä yhtenä päivänä ei menty ihan niin terveellisen kautta kuin nuo smoothiet tai pannarit, vaan pyöräytettiin pitkästä aikaa banaanileipä. Jos jokin leipomus meidän perheessä katoaa alta aikayksikön parempiin suihin, niin se on banaanileipä. Niin tälläkin kertaa.

Esikoisen kanssa saimme idean tuunata tuota perinteistä banaanileipäohjettamme hieman jouluisilla mauilla. Piparkakkumaustepussin ansiosta tässä suussa sulavan mehukkaassa banaanileivässä maistui myös kaneli, inkivääri, kardemumma ja neilikka. Koko koti tuoksui yhtäkkiä jouluiselle.

JOULUINEN BANAANILEIPÄ

3 ylikypsää banaania
150 gr voita sulatettuna
2 kananmunaa
3 dl fariinisokeria
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
1 rkl piparkakkumaustetta
ripaus suolaa
puoli purkkia kermaviiliä

-sekoita voisula ja sokerit sekaisin, lisää kananmunat ja muusatut banaanit
-lisää vehnäjauhojen sekaan suola, ruokasooda ja piparkakkumauste
-sekoita vehnäjauhoseos muiden em. aineiden kanssa
-lisää kermaviili seokseen ja sekoita
-kaada voideltuun leipävuokaan
-paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin tuntiNirheä aina ohi mennessäsi palanen banaanileipää ja nauti elämästä! Huomaan, että mieltymykseni tummanpuhuviin kuviin pääsee oikeuksiin näin marraskuussa. Valoa kun ei kertakaikkiaan pilvisinä päivinä ole, niin täytyy ottaa kaikki ilo irti tästä synkästä ajanjaksosta. Korostaa kuvissa tummanpuhuvaa tunnelmaa ja huokaista helpotuksesta, että ainakaan vaaraa kuvien ylivalottumiseen ei ole ;) Näin positiivisesti ajateltuna. Toivottavasti sielläkin hei marraskuu sujuu mukavissa merkeissä 

TIISTAITERKKUSIN,

PS. miksi se on banaanileipä eikä banaanikakku? Sarjassamme niitä kysymyksiä, johon tämä äiskä ei eilen osannut vastata :)

 


6 Responses to “Jouluinen banaanileipä”

 1. Anna sanoo:

  Säilytättekö esim. tomaatteja tai omenia banaanien läheisyydessä? Nehän vissiinkin aiheuttaa banaaneille ”ennenaikaista tummumista” – voisko siinä olla syy mustuville banskuille? Tosin huomaan itsekin tuota ylimitoitusta banaaniostoksissa ja välillä ne vaan unohtuu hedelmäkoriin mustumaan.. ;-) Toimii myös pakkaseen pilkottuina jolloin voi heittää smoothien sekaan tai huristella banaani-”jätskiksi”!

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Anna,

   no hei itse asiassa nuo tuppaavat olemaan omenoiden kanssa samassa vadissa. Ja nyt kun asiasta mainitsit, niin voipi olla, että olen kuullut joskus aiemminkin tämän. Sama pää kesät talvet :D

   Hei kiitti muistutuksesta myös tuon pakastuksen suhteen – olen vallan unohtanut sen!

   Kivaa keskiviikkoiltaa <3

 2. Anu sanoo:

  Hei, osaatko sanoa Pyhä – Tre välille kivoja pysähdyspaikkoja? Mennessä käydään Edenissä Oulussa uimassa.
  Mitä keksittäisiin paluumatkalle. Lapsiperhe kyseessä, pienempää väkeä kuin teillä, mitta ymmärtääkseni olette vuosia ajaneet tuota väliä.
  Paljonko Pyhälle pitää hamstrata sapuskaa mökkiin, onko siellä ruokakauppa kuinka lähellä?

  Kiitos jos ehdit antaa vinkkejä!

  • Maria Maria sanoo:

   Heipsan Anu,

   voi ei, valitettavasti meillä ollaan tuupattu menemään Pyhälle nopein pitstopein lasten oltua ihan pieniäkin, joten en osaa sanoa vinkkejä pysähtymispaikoiksi. Ollaan ajettu Pohjanmaan halki ja siellä pysähdytty pikkuisilla bensiksillä limulla tarpeen tullen :)

   Ei hamstrata yleensä yhtään sapuskaa mukanamme. Jos Rovaniemen Cittari on auki, niin pysähdymme siellä. Mutta viimeiset pari kertaa ollaan sitten napattu matkalta mukaan esim. maitoa, voita ja leipää ekan aamun tarpeisiin. Sitten käyty Pyhän maitokaupassa täydennyksillä. Ruokakauppa on siinä liikekeskuksella, kun ajetaan hotellilta alaspäin. Se on ihan kelpo kauppa, tosin hinnat ovat hitusen korkeammalla kuin kaupungeissa. Eikä Kemijärvellekään hurauta kuin puolisen tuntia, jos haluaa isommille kaupoille mennä :)

   Ihanaa Pyhää teille, nauttikaa <3

 3. Kaisa sanoo:

  Moikka,
  Banaanileivästä saa myös helposti todella terveellisen version! Ja maku on erittäin hyvä, ainakin omasta mielestäni. Hyviä reseptejä löytyy esim. Uusia tuulia ja On my Way -blogeista. Tsekkaapa niin saat saman herkun gluteenittomana, sokerittomana ja maidottomana :)

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Kaisa

   ja hei kiitos muistutuksesta! Joskus olenkin tästä tehnyt terveellisemmän version, mutta unohdin sen täysin :D

   Ihanaa torstaita <3

Kommentoi