torstai 14. toukokuun 2015

Sekalaiset mökkisuunnitelmat

MOIKKELISTA!

ja ihanaa vapaapäivän aamua (kellä sellainen on :)! Meillä on ollut huhheihulinaa eilisestä lähtien; esikoisen yökyläsynttärit ovat sujuneet mallikkaasti, jätskibaarin pitäjäkin osasi kuulemma pukeutua ihan toimensa mukaisesti, leffailtaa on vietetty, spahoitolassa käyty, kikateltu tyttöjen kesken ja pikkuhiljaa heräilty uuteen päivään. Pikkuiset juhlijat nauttivat juuri aamiaistaan ja mulla paistuu vielä toinen kakkupohja uunissa. Sain eilen illan tunteina päähäni vision ”hääkakkumaisesta” täytekakusta. Tää on just tätä 😀 Muuten kaikki tarjoilut on suht’koht kondiksessa. Klo 16 talo täyttyy vajaan kolmenkymmenen vieraan voimin. Sukulaissynttäreiden tunnelmia blogiin sitten viimeistään huomenna. Instagramin puolella tapahtuu varmastikin jo sitä ennen.

Hei, olitte ihanat kyselleet tämän kesän projekteja tuolla mökillä. Ajattelin tehdä niistä ihan oman postauksensa. Osaltaan selventääkseni itsellenikin, mistä haaveilen tälle vuodelle. Alla ensin pari kuvaa tuosta mökin lempparinurkkauksestani. Tälle ei tulla tekemään mitään. Alunperin suunnittelin olohuoneen katon valkaisemisesta, mutta saa olla puulla. Tuo pikkuruinen sohva on kertakaikkisen suloinen ja juuri sopivan kokoinen mökillemme. Vaikka aluksi senkin tilalle haaveilin löhösohvaa. Vastakkaisen seinän löhötuolit ajavat sitten sen asian. Uusille lukijoille tiedoksi; kaikki kalusteethan ovat mökin edellisten omistajien peruja. Ei hassumpia, eihän? 🙂 Jopa valaisimet, taljat, suuri osa vilteistä ja tyynyistäkin ovat heiltä. Onni onnettomuudessa, että sopivat just eikä melkein meidän sisustusmakuun.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saunamökki. Sen tuvalle pitäisi nyt tehdä jotain. Siellä tuoksuu ihanasti puupinnoille, mutta kun on lattiasta kattoon puuta, niin tuntuu vähän tunkkaiselle. Tällä hetkellä suunnitelmassa on sutia seinät valkoiseksi. Katto on vinokatto ja toisesta laidasta aika korkealla. Sitä en haluaisi valkaista, ettei tunnu liian kolkolta ja korkealta tuo tila. Sauna on hyvässä kunnossa, mutta mikäli liikenee yhtään ylimääräistä aikaa, niin lauteet ja seinät saavat tumman harmaan öljyvahasilauksen. Alemmassa kuvassa oleva palju on väliaikaisesti sijoitettuna saunan eteen terassille. Tulevana viikonloppuna käsittelemme paljun. Alle pohjuste ja päälle hiilenmusta puuöljy. Tarkoituksena on laajentaa saunarakennuksen (tuota taka-alalla olevan rakennuksen) kuistia järvelle päin ja upottaa palju sinne. Täytyy kuulkaas sanoa, että ikinä ennen en ole paljussa ollut, mutta viime viikonloppuna tajusin, kuinka kivaa puuhaa se on. Ollakin, että vettä vihmoi taivaalta ja tuuli kävi kylmästä. Pipo päässä siellä kelluttiin pitkän kaavan mukaan 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yllä oleva saunamökki sekä alla oleva päämökki pitää käsitellä tänä kesänä. Saunamökissä on ulkoseinillä pienen pientä pintahometta, joten homepesu ja sen päälle puunsuoja. Päämökki onkin vähän haasteellisempi; tuo vanhan mökin osuus on ihanaa, liki kelottunutta puuta. Siihen ei tee mieli sotkea mitään sävytettyä puunsuojaa. Useat teistä taitavatkin muistaa tuon vanhan mökin yhteyden isääni ja sitä kautta minuun. Täältä löytyy tuo postaus mökin historiasta. Maailma on todellakin ihmeellinen! Joten päämökki tulee vedettyä värittömällä puunsuojalla. Mökin laajennus on käsitelty liuotinohenteisella puunsuojalla ja on varjokohdista vielä ok, mutta nuo etelänpuolen seinät kaipaavat käsittelyä. Samoin kaikki ikkunanpielet ja -puitteet. Vanha maali täytyy niistä rapsutella pois ennen uuden maalausta. Kivaa kesälomapuuhaa 😉 Huomaa muuten, että saaressa on erilaiset olosuhteet kuin mantereella. Tuuli tuivertaa kovemmin ja aurinko porottaa pistävämmin niinä päivinä, kun ei tuule.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ulkoprojektia pukkaa myös pienen kasvi/kukkamaan muodossa. Sellasen laatikonmallisen kukkamaan haluaisin tuohon terassin kylkeen, auringonottotuolien eteen. Muutama monivuotinen kasvi, ehkä mansikkaa ja pari yrttiä. Sillä lähdetään liikkeelle. Meikäläisen hortonomipeukalo on keskellä kämmentä, joten montaa euroa tuohon ei kannata sijoittaa 😉  Kuvissa ei näy, mutta meillä on tuon ulkotulen lähelle keskelle mättäitä kannettu pari kaivonrengasta. Ne odottavat oikein kunnon ulkotulipaikkaa. Kaivonrenkaat päällystämme kuralla ja kivillä. Ympärille rakentuu ehkä terassin jatke. Itse haaveilen myös liuskekivistä, mutta tuo pohja on suhteellisen haasteellinen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vierasmökki, tuossa sohvan takana ja alakuvassa takaapäin kuvattuna, kaipaa myös muodonmuutosta. On ihan puupinnalla. Tekisi mieli sutia lattiasta kattoon valkoiseksi. Tuonne majoittuu neljä ihmistä nukkumaan, sillä siellä on parivuode ja kerrossänky. Mieleni tekisi myös laittaa tuosta sellainen astetta romanntisempi tupa. Vaaleanpunaista, ruusuja ja pitsiä tekstiileihin. 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

…mutta ehkä akuutein projekti on laituri. Jep, se meidän viime kesänä rakennettu laituri otti osumaa jäistä. Tai lähinnä se mötti siellä päässä. Laiturintekijät meinasivat ensin valaa kuraa kaivonrenkaiden sisään, mutta ajattelivat, että pelkät kivet riittävät. Olisi pitänyt ajaa kuraa. Tuolla päässä olevat kolme kaivonrengastornia ovat kokolailla romahtaneet. Onneksi huomattiin tämä jo kevättalvella, joten yksi laiturintekijöistä kävi naputtelemassa kansilaudat tuosta osasta pois. Nyt vain odotellaan, että järvivesi lämpenee, jotta tuon laiturin saisi korjattua.

Huh, itseäni alkoi muuten vähän suunnitelmat hengästyttämään. Onneksi ihan kaikkea ei tarvitse tämän kesän aikana toteuttaa. Ei viitsi mökistä työleiriä itselleen tehdä. Itseni tuntien tosin voipi olla, että suurin osa saadaan tehtyä. En osaa oikein lepäillä laakereillani, vaan rentoudun tekemällä. Nyt lähden rentoutumaan keittiöön juhlavalmistelujen pariin 🙂

ILOISTA HELATORSTAITA,

alle

PS. ai niin, listasta unohtui tyystin laiturin käsittely kelonharmaaksi!


12 Responses to “Sekalaiset mökkisuunnitelmat”

  1. Rosita sanoo:

    On teillä kyllä huikea mökki ja maisemat. Ihan käy kateeksi jopa 🙂 Tosin ei ehkä näin 26-vuotiaana vielä kuuluisikaan tuommoista olla. Oma mökki (ja vieläpä tuommoinen) on kuitenkin hieman haaveissa. Onko siitä monta vuotta kun te mökin ostitte? 🙂

    • Maria sanoo:

      Kiitos kaunis, tuo on sellainen henkireikä koko mökki <3

      Mäkin olin vasta 37-vuotias, kun solmimme pankin kanssa piiiitkän liiton mökin myötä 😉 Joten sulla on vielä aikaa! Eli siis kaksi vuotta sitten ostimme mökin, nyt kolmas kesä siellä 🙂

      Ihanaa torstai-iltaa <3

      • Rosita sanoo:

        Joo pitää varmasti malttaa vielä pitkään ja ei sen ensimmäisen mökin tarvitse olla vielä niin superhieno vaan joku pieni pläntti veden äärellä 🙂 Hyvää viikonloppua sinne!

  2. Sari Riekkola sanoo:

    Mökki maisemineen on niin upea, että pois alta!
    Tarviiko tuolla mitään tosiaan isompia hommia tehdä, ettei tule työleiriä?;)
    Kyllä tuolla jossa missä nauttii ja pääsee irti arjen pyörityksestä!

    Mukavaa, kun pikkuiset ovat nauttineet juhlista:)

    Mukavaa helatorstaita sinne, meillä sataa!

    • Maria sanoo:

      Heissan Sari,

      ja kiitti taas! Ja juu, eihän tuolla nyt tarvitsis tehdä mitään, mut katsos, kun en mä voi tällä luonteelleni mitään 😀

      Juhlat ovat nyt takana…väsyttää kyllä ihan hirmuisesti, mutta oli se sen arvoista.

      Täälläkin on sadellut enemmän tai vähemmän koko päivän. Missä viipyy kesä, kysyn vaan 😉

      Ihanaista iltaa sinne <3

  3. E sanoo:

    Ihana blogi sinulla:)Parasta nämä mökkipostaukset, itse olen aivan mökkihöperö, nautin suunnattomasti vaatimattomalla mökillämme olosta. Sillä rauhassa sielu lepää! Odotan innolla mökin ja saunan värikäsittelyjä, laitathan käyttämistäsi tuotteista infoa myös, itselläkin samoja projekteja edessä, ulkovärin uusintakäsittely kyllä vasta ensi keväänä. Colorialla tehty edellinenkin käsittely Ihanaa kevättä ja rauhallisia mökkipäiviä kesään! Muistathan myös levätä!

    • Maria sanoo:

      Hei
      ja kiitos kaunis 🙂
      Ihana kuulla, että siellä on muitakin mökkihöperöitä!

      Juu, laitan tulemaan postaukset noiden pintojen käsittelystä. Kiva kuulla, että teillä on käytetty Coloriaa 🙂

      Ihanaa kevättä sinnekin <3 Juu, aina silloin tällöin malttaa levätä 😉

  4. Paula Impiö sanoo:

    Täälläkin yksi mökkihöperö. Mukavan ja viihtyisän näköinen paikka teillä. Meillä uudehko, osin vielä keskeneräinen mökki, mutta nyt jo niin rakas paikka. Tänä kesänä alkaa varsinaisen rantasaunan rakentaminen, mielenkiinnolla odotan kuvia ja postauksia teidän saunaprojektista. Tosin kaikki mökkijutut kiinnostaa ja kuvia tulen katsomaan aina uudestaan. Mukavaa mökkikautta toivotellen, Paula

    • Maria sanoo:

      Heippa Paula!

      Mökkihöperyys on sitten ihanaa höperyyttä, eikö? 🙂

      Hei, kuulostaa ihanalta teidän mökkiprojektinne. Tänä viikonloppuna käsittelemme paljun, mutta josko sitten jo pikapuoliin pääsisi saunan kimppuun!

      Kiitos ja kivaa mökkikautta sinnekin <3

  5. Hanna sanoo:

    Moikka! Kaunis mökki teillä!
    Millä olette käsitelleet mökkien ulkoseinät? Näyttää juuri täydelliseltä sävyltä ja peittävyydeltä.
    Mukavaa kevättä!

    • Maria sanoo:

      Moikka Hanna

      ja kiitos <3

      Nuo mökit ovat edellisten omistajien käsittelemät, aivan täydellinen kelon sävy. Kuultavalla Puunsuojalla vedetty ja jos en ihan väärin muista niin sävy on TVT 0019.

      Mukavaa kevättä sinnekin 🙂

Kommentoi