perjantai 24. heinäkuun 2020

Pizzauuni – pizzan ystävän paras hankinta

MOIKKAMOI!

Ja nyt sitä sitten tulee, nimittäin pizzauunipostausta. Olen saanut tämän kesän aikana hurjan monta toivetta kertoa, olemmeko olleet tyytyväisiä viime kesänä ostamaamme pizzauuniin. Kuitenkin vajaa 300 euroa (muistaakseni 270 euroa)  on iso hankinta sellaisesta laitteesta, jonka voisi helposti pystyä korvaamaan esimerkiksi tavan uunin pizzatoiminnolla tai pizzakivellä. Mutta meidän koko perhe on sitä mieltä, että pizzanpaistaminen nousi ihan uusiin sfääreihin pizzauunin myötä. Pizzakivi grillissä tai uunin pizzatoiminto eivät saa pizzoja maistumaan näin taivaalliselle.

Me ostimme Ooni Koda -pizzauunin kaasuversiona eli siihen menee sama kaasupullo kuin grilliinkin. Pizzauuni lämpenee noin 15-20 minuuttia, riippuen ilman lämmöstä ja tuulisuudesta. Pizza valmistuu reilussa minuutissa. Tässä postauksessa on kuvia viime heinäkuulta, kun vielä aloittelimme pizzauunin käyttöä ja sitten eiliseltä. Pizzan paksuus on vuoden kuluessa muuttunut; tänä vuonna teemme paksumpi pizzoja kuin viime vuonna. Maltamme lämmittää uunin myös tarpeeksi lämpimäksi, joten pohja ei jää löllöksi. Kun pizza on vain reilun minuutin uunissa, sen täytteet pysyvät mehukkaina.

Pizzapohjan teen aina vähän mutu-tuntumalla. Mutta jotenkin näin se menee, jos teen sen samana päivänä, kun paistamme pizzat:

Pizzapohja

500 g 00-jauhoja
pussi kuivahiivaa
2 tl suolaa
n 2-3 dl lämmintä vettä

-sekoita kuivahiiva ja suola jauhoihin
-lisää vettä ja alusta koko ajan toisella kädellä, kunnes taikina on sopivan ”taikinamaista”
-vaivaa, vaivaa, vaivaa (5-10 minuuttia)
-kohota liinan alla lämpimässä vähintään tunti
-muotoile taikinasta 5-6 palloa ja muotoile niistä käsin pizzapohjat
-täytä pohjat mielesi mukaan.

Jos teen pizzapohjan edellisenä päivänä, niin laitan vain 1-2 tl kuivahiivaa.

Koin suuren ahaa-elämyksen pari vuotta sitten, kun korvasin pizzoissa käyttämäni tomaattipyreen pastakastikkeella. Tässä yksi päivä laitoin pizzaan tomaattipyrettä, kun tomaatteja tai tomaattikastiketta ei löytynyt kaapeista ja jösses, miten kirpsakalta se maistui. Olen joskus keitellyt tomaattikastikkeen itse, mutta tullut siihen tulokseen, että esimerkiksi Rummon basilikanmakuinen pastakastike ajaa asiansa loistavasti.

Grillipizzoista parhaiten mulle maistuu ihan perusmargarita tomaattikastikkeella ja juustolla. Päälle vähän basilikaa ja avot. Usein laitamme osaan pizzoista myös savustettua kinkkua tai serranon kinkkua. Me ollaan tehty pizzoja paljon. Jopa niin paljon, että välillä pidämme tarkoituksella taukoja. Mutta ihme ja kumma näihin ei kyllästy. Tuo avotuli tuo pizzoihin aivan mielettömän maun.

Opettelemista uunin käyttö vaatii ja musta tuntuu, että me ollaan vuodessa otettu aimo harppaus eteenpäin. Ekalla kerralla pizzat eivät liukuneet nätisti uuniin ja syötiin sellaista pizzalta maistuvaa muhennosta ;) mutta nyt ollaan opittu jauhottamaan pizzalasta (ostettiin lisävarusteena) niin hyvin, ettei moisia muhennoksia ole enää syntynyt. Lisäksi mies osti avuksi tuollaisen infrapunalämpömittarin, jotta tiedetään koska uuni on tarpeeksi lämmin.

Nyt esikoisen ja miehen kanssa pelailemaan sohvan mutkaan. Lähdettiin tänään ex tempore mökiltä kaupunkiin. Takassa rätisee tuli ja kahvin tuoksu on täyttänyt kodin. Jos jaksetaan niin käydään heittämässä kaatopaikkakeikka. Jos ei, niin ei ole maailman loppu. Sitten kuunnellaan sateenropinaa ja väijytään sarjoja miesluolassa :)

IHANAA VIIKONLOPPUA TOIVOTELLEN,

PS. me ollaan muuten tehty lämpimiä voikkiksiakin pizzauunilla ja se toimi siihen tarkoitukseen loistavasti myös :)


8 Responses to “Pizzauuni – pizzan ystävän paras hankinta”

 1. Avatar Anna sanoo:

  Mies laittaa tomaattikastikkeeseen/-pyreehen aina vähän sokeria. Korostaa kivasti tomaatin makua. Täällä valmistuu tänään kinkku-salami-ananas-homejuustopizzaa.

  Ihanaa viikonloppua ☺️

  • Maria Maria sanoo:

   Moi Anna

   ja hei kuulostaa hyvältä! Mäkin laitan pastakastikkeeseen usein hunajaa, niin tuo kivaa säväystä tomaatin makuun :)

   Kiitos samoin, ihanaa viikonloppua sinnekin ❤️

 2. Avatar Jenni sanoo:

  Kiitos postauksesta, mä olen myös himoinnut pizzauunin ostoa kun koko perhe ollaan pizzan ystäviä :) Joku ”pizza-asiantuntija” suositteli tomaattikastikkeen tekemistä säilyke luumutomaateista, mutta en ole itse vielä ehtinyt kokeilemaan. Ne on ilmeisesti myös makeita :)

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Jenni

   ja olehan hyvä, pahoitteluni että postauksella vähän kesti :)

   Oi, kiitti vinkistä – täytyykin koklata säilyketomaatteja!

   Ihanaa viikonloppua ❤️

 3. Avatar Anna sanoo:

  Hei Maria! Näitä sun herkullisia reseptejä lukiessa tulee aina mieleen, että mikset tekisi omaa keittokirjaa? :) Tulisi varmaan vielä paremmin kaikkien tietouteen nää reseptit ja ohjeet ruuanlaittoon liittyen, kun eihän kaikki lue blogeja yms. Ja ois kaikki samojen kansien välissä:) Ihanaa kesän jatkoa teidän perheelle! :)

  Terkuin : Anna

  • Maria Maria sanoo:

   No heippa Anna

   ja voi kiitos ❤️ Mulla on muuten jo kahdelle erilaiselle reseptikirjalle nimetkin mietittynä…enää sisältö puuttuu ;)

   Kiitos samoin, ihanaa kesän jatkoa teillekin ❤️

 4. Avatar Sanna sanoo:

  Nami,kun näyttää herkulliselta!Me tilataan vakimestasta kerran viikossa,saunan jälkeen pitsat.
  Mies operaspecialin ja minä zorpaksen:
  Siinä aurinkokuivattu tomaatti,punasipuli,vuohenjuusto,oliivi,paholaisenhillo,rucola mm.Meni kauan kun tajusin että ihan kasvispitsa.Pitäsköhän tällanen ostaa…mmmm….
  Ehkä oltais liian laiskoja tekemään itse.Kiva toisaalta kun tulee valmiina oven taakse:)

  • Maria Maria sanoo:

   Moi Sanna

   ja kiitos ❤️

   Oi että tuo sun zorbas kuulostaa hyvälle! Mä olen muuten huomannut, että usein kasvispitsat maistuu paremmalle. Täytyykin koklata noilla täytteillä pizzauunissa, kiitti vinkistä :)

   Ihanaista viikonloppua ❤️

Kommentoi