torstai 10. tammikuun 2019

Satokauden keitto: samettinen maa-artisokkakeitto

HELLUREI TORSTAIHIN!

Toivoitte jälleen ruokapostauksia alkuvuoteen ja ilomielin vastaan tähän toiveeseen; ruokapostausten tekeminen kun on itsellenikin kovin mieluisaa. Mulle on piintynyt tietty tapa tehdessäni ruokaostoksia netissä; ensin kurkkaan aina mitä järjestelmä ehdottaa kauden satokausikasviksiksi ja klikkailen sieltä ostoskoriin kasviksia, jotka on pop juuri kyseisellä hetkellä. Vähintään kerran viikossa meillä on tätä nykyä ruokaa, jossa on käytetty kauden kasviksia, mutta yleensä noita löytyy aika moneltakin aterialta. Sen lisäksi, että rakastan kasviksia, tekee tieto siitä että pienillä valinnoilla auttaa tätä maapalloamme, mannaa sielulle. Miksen siis valitsisi satokauden kasviksia, kun siihen on mahdollisuus?

Tammikuussa meillä syödään aika paljon maa-artisokkaa. Lempeää ja samettista kasvista, josta en ollut vielä muutama vuosi sitten valmistanut itse mitään. Onneksi otin härkää sarvista ja tutustuin tuohon ruokareviirimme laajennusosaan, juurekseen nimeltä maa-artisokka. Meillä lapset muuten eivät ole mitään fanaattisia kasvissosekeittofaneja, mutta maa-artisokan maku on niin lempeä, että se maistuu. Kuopukselle varsinkin, mutta kyllä esikoinenkin sitä syö.

Maa-artisokkaa voisi paistaa uunissakin, mutta yleensä se pääsee meillä sosekeittoihin. Joskus se näyttelee pääosaa, jolloin sivuosassa on peruna tai porkkana, mutta se ajaa loistavasti asemansa myös sivuosaroolissa. Välillä se saa kaverikseen kermapurkin tuomaan lisää samettisuutta ja välillä sipuli ja valkosipuli tuovat keittoon potkua. Tällä kertaa mennään helpoimman kautta, ilman turhia krumeluureja.

SAMETTINEN MAA-ARTISOKKAKEITTO

500 g maa-artisokkaa
1 iso jauhoinen peruna
vettä
suola
valkopippuria

tarjolle
fetajuustoa
tuoretta timjamia
öliiviöljyä
jyvänäkkäriä

-kuori peruna ja maa-artisokat, lohko ne
-lisää ne kattilaan ja täytä kattila kylmällä vedellä siihen asti niin paljon, että perunat ja maa-artisokat peittyvät
-keitä noin 15-20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmenneet
-soseuta sauvasekoittimella ja tarjoile murustetun fetajuuston, tuoreen timjamin, oliiviöljyn ja jyvänäkkärin kanssa

Fetajuuston poisjättämisellä tästä saa vegekeiton helposti! Tosin silloin kannattaa keittoon lisätä kaurakermaa tms. jotta keitosta saa vielä samettisemman. Joskus olen muuten tehnyt sen virheen, että olen maustanut maa-artisokkakeiton itämaisesti. Chiliä ja korianteria lurahti liikaa. Ei sopinut, en tykännyt, vaikka muuten tykkäänkin itämaisista mauista. Maa-artisokan maku on jotenkin niin herkkä, että sen kanssa en turhia lähtisi kikkailemaan!

Ruokapostausten lisäksi toivoitte myös perjantain perinteisiä! Näin tammikuun kunniaksi perjantai-iltaa tulee ilostuttamaan herkullinen, mutta astetta terveellisempi perjantaimyyssiruoka.
Sen äärellä nähdään huomen illalla; siihen asti heipat! ♥ 

TORSTAITERKUIN,

 


Kommentoi