tiistai 27. tammikuun 2015

Ikäkriisi!

HEIPSANSAA!

Mun elämä  taitaa olla on pienoisessa kriisissä. Kriisissä, jonka olen itse aiheuttanut. Ikinä ennen en ole kokenut vastaavaa. Olen allekirjoittanut täysin sanonnan ”age is just numbers”. En allekirjoita enää. Tänä vuonna tulee täysiä kymmeniä täyteen. Tasan 195 päivän päästä. Viimeksi kun näin tapahtui (täydet kymmenet paukkui) en kokenut minkäänmoista ahdistusta. Ehkä sen takia, että juuri syntynyt vauva sai aikaan maailmanmenon katselemista vaaleanpunaisten lasien läpi. Oikeastaan tämä ”kriisi” nosti päätään jo pari vuotta sitten. Se oli ok olla vielä 36-vuotias ja tavallaan 37-vuotiaskin oli nuori. Mutta 38- ja nyt 39-vuotias – auttamattomia ikäloppuja. Aiemmin ajattelin, että tämän päivän nelikymppiset on uusia kolmekymppisiä. En ajattele enää 😀

2701

Hassua, sillä tavallaan sitä elää elämänsä parasta aikaa monessa suhteessa. Lapset ei enää valvota öisin ja aikaa omillekin harrastuksille on löytynyt. On kiva työpaikka, jossa käyn mieluusti. Avioliitossakin on ne pahimmat särmät hiottu ja elämä on vallan leppoisaa. Fyysinen kunto on parempi kuin ikinä ja elämänasenne kohdillaan. Ei stressaa enää pienistä ja on tullut itsevarmemmaksi. Enää ei mieti, että mitä muut ajattelee. Verrattuna parikymppiseen minääni, niin onhan tämä elämä ihan piirun verran seesteisempää ja en vaihtaisi päivääkään pois. Jokaisesta hetkestä on tullut nautittua ja jokainen hetki on kasvattanut mua ihmisenä. Joten mikä tässä vanhenemisessa sitten oikein mättää? 🙂 Tekisi mieli sanoa, että lapset ne senkus kasvaa ja itse ei vanhene pätkääkään…27012

No lähdetäänkö siitä, että yhtenä päivänä peilistä näkyi kolme (3) harmaata hiusta. Nypin ne pois ja nyt ne kasvaa törröttää sentin sänkenä 😉 Aiemmin pystyi syömään vaikka kuinka paljon roskaruokaa ja herkkuja. Nyt edellisen päivän suolapitoiset ruoat näkyy saman tien silmien alla ja sormien turvotuksena. Mulla ei ole ikinä kuuna päivänä aiemmin ollut silmäpusseja. Ennen tätä 39 ikävuotta. Aiemmin sen vatsapöhön sai pois parin juoksulenkin avulla. Nyt ei tunnu auttavaan minkään sortin vatsalihasliikkeet ja terveyskuurit. Uskallapas vain olla epäergonomisesti tietokoneen äärellä pari tuntia ja tunnet sen niskoissasi seuraavana päivänä. Yömyöhään kestävät leffat jäävät poikkeuksetta katsomatta, sillä mulla ei tätä nykyä pysy silmät auki iltakympin jälkeen. Aamulla jos saisi luvan kanssa nukkua, niin alan katselemaan herätyskelloa jo kuuden jälkeen. Uni ei riitä.

27013

Jep, vanhuus ei tule yksin. Onneksi kuitenkin nämä ”haittapuolet” eivät tämän vakavampia ole. Pinnallisia pääosin. Kiitollinen olen terveydestä ja omasta perheestä. Harmaat hiukset voi aina nyppiä pois (kohta mulla ei ole hiuksia :D) tai värjätä ja suolaista ruokaa voi välttää. Kuka siitä pienestä vatsapöhöstä välittää? Ei tarvitse olla enää six packiä näkyvillä. Riittää, että korsetti on tuolla jossain kuosissa, ettei ryhti mene lyttyyn. Mutta ihmeellistä kyllä, että vielä tässä vaiheessa elämää sitä miettii, että mitähän sitä isona tekisi. Mä olen nyt iso ja elämä on hyvin vahvasti sidottu tuohon perheyritykseen. Mutta mitäs jos repäisisi ja tekisiki jotain ihan muuta? Ulkomaanhaaveet ovat kolkutelleet olkaan pian parikymmentä vuotta ja kieltämättä sitä alkaa miettimään, että ehtiikö tässä enää ulkomaille. Tai oikeastaan on alkanut vanhemmiten miettimään, että mikäs meillä täällä Suomessa ollessa 🙂

27011

Ja hei, mä olen tehnyt havainnon, että siellä ruudun toisella puolella on muitakin, jotka ovat selvinneet neljänkympin rajapyykin toiselle puolelle. Miten te sen teitte kunnialla? 🙂 Onko siellä kohtalontovereita, kenellä vanheneminen ottaa päähän vai vanhenetteko ilomielin?

Nyt tämä nuori (ikäloppu) kapinallinen lähtee maitokauppaan, tulee kotiin ja ottaa uuden asenteen. Ihanaa, elämänkokemus karttuu minuutti minuutilta 😀 Huh, palataan illemmalla kommentiboksin puolella, kiitos kommenteistanne edelliseen postaukseen ihanat!

TIISTAITERKKUSIN,

alle


59 Responses to “Ikäkriisi!”

 1. Tarja sanoo:

  Mulla ei ollut ikäkriisiä, kun täytin neljäkymmentä. Johtuu varmaan siitä, että lapset oli niin pieniä silloin, ettei ehtinyt kriiseillä. Mutta nyt se kriisi puskee sitten täysillä! Tunnen itseni ikälopuksi ja peilistä näkyy ikäviä yllätyksiä (niitä harmaita myös minulla ja silmäpusseja, eikä mikään uni riitä, että näyttäisi freesiltä ja ja…). Just selailin kansioita ja löysin 7 vuoden takaisen kuvan, jossa näytin NIIN nuorelta ja nätiltä. Miten voi 7 vuotta vaikuttaa NOIN paljon? Miten minusta tuli keski-ikäinen?!

  Mutta toisaalta olen hyvinkin tyytyväinen elämääni. Onhan sitä itsevarmuutta paljon enemmän kuin 20 vuotta sitten ja asiat on kaikin puolin tasapainoisemmin. Osaa ehkä olla armollisempi itselleen; ainakin hyvinä päivinä 🙂 Kaitpa tähän tulee vain todeta, että koska sitä väistämättä vanhenee, niin parempi lienee vanheta iloisella mielellä. Leveämpi hymy vain kehiin, niin ei kukaan kiinnitä niihin harmaisiin ja silmäpusseihin niin suurta huomiota 😀

  • Maria sanoo:

   Moikka Tarja,
   sepäs se; silloin kun ne lapset on kovin pieniä, niin ei ehdi huomaamaan sitä omaa vanhenemistaan…mutta näin jälkikäteen, kun ehtii vilkaista peilin suuntaankin, niin huhhuh 😀

   Sama juttu, vaikkei noissa kuvissa hirveästi eroa nykyiseen ole, niin silti tuntuu, että olen vanhentunut noista sata vuotta 😉

   Armollisuutta, sitä pitää harjoitella. Hymy pelastaa myös paljon. Kuten myös nuo silmälasit 😀

   Ihanaa keskiviikkoa <3

   • Tarja sanoo:

    Vannoutuneena piilareiden käyttäjänä olen alkanut viime aikoina pohtia silmälasien käytännöllisyyttä. Eli samaa mieltä silmälasien nuorentavasta vaikutuksesta 😀

 2. retromoderni sanoo:

  Ihan vielä ei ole pyöreät täynnä, mutta hvyin lähellä. Harmaita on värjätty piiloon jo muutaman vuoden ajan ja pöhötys ei lähde millään. Mutta tuntuu,että olen aivan parhaassa iässä ja paremmaksi vaan menee. Ulkoimaillekin mieli tekee, kyllä me vielä sinnekin ehdimme, jos vain niin haluamme.

  Ollaan siis tyytyväisiä- ei turhia ressejä vaan nauttimisisia.

  • Maria sanoo:

   Moikkelis,
   just kun osais olla stressaamatta. Sehän jos mikä vanhentaa 😀 Mä en ikinä yleensä stressaa enkä ahdistu mistään, niin en voi ymmärtää, mistä tää yhtäkkinen ikäkriisi nosti päätään.

   Tänään tosin on jo paljon helpompi olla asian suhteen kuin eilen 😉

   Ihanaista keskiviikkoa <3

 3. annu sanoo:

  Olet kyllä pysynyt hämmentävän saman näköisenä kymmenen vuotta. 🙂

  Sen voin sanoa, että neljänkympin jälkeen aika kulkee huomattavasti nopeammin kuin ennen sitä. Olen jotenkin tottunut ajattelemaan itseäni 40+ -ikäisenä… mutta olenkin jo 47, eli lähempänä 50?!? Ei voi olla totta!!!
  Samoin maan vetovoima tekee jotain kummaa sekä kropalle että kasvoille – en ymmärrä? 😉
  Mutta siis, neljäkymmentä on ihan loistava ikä, ei ongelmaa… kauhistuttavinta on se Big 50, joka tulee sen jälkeen 😉 kääks!

  • Maria sanoo:

   Voi kiitos Annu,
   ja musta tuntuu, että olen vanhentunut silmissä! 😀

   Se maanvetovoima…oliskohan siihen jotain vastamagneettia, jonka kiinnittäis vaikka päänahkaan. Sellaista upliftiä kyllä alkaa pikkuhiljaa kaipaamaan 😉

   Huh, 10 vuoden kuluttua mä luen tämän postaukseni ja mietin, että mitä mä oikein stressaan.

   Nautitaan näistä vuosista <3

 4. Elsa-maarit sanoo:

  Ikä on onneksi vaan numeroita. Itselle tuli juuri 49 täyteen. Näkyyhän se naamasta että lähempänä viittäkymppiä kuin neljääkymppiä mennään, mutta
  Nou hätä ei tämä niin paha ole ollenkaan kuin voisi kuvitella. Leppoisalla asenteella vaan taaplataan kukin omalla tyylillään .

  • Maria sanoo:

   Moikka ja kiitos rohkaisusta!:)
   Sepäs se, kun muistaisi että ikä kuuluukin näkyä kasvoilla ja osaisi kantaa sen iän tuoman ”karisman” kunnolla 🙂

   Pikkuisen kun eilen purki postaukseen ja sai teiltä rohkaisua, niin tänään ei ole enää lainkaan niin paha olla vanhenemisen suhteen 😉

   Ihanaa keskiviikkoa <3

 5. Minni sanoo:

  Kohta on 40 täynnä täälläkin. Ikä on numeroita, mutta kyllä se alkaa näkyä ja tuntua kropassakin. Ruuhkavuodet vanhentaa! Kun pikkulapsivaihe alkaa olla ohitse, niin havahtuu huomaamaan väsymyksen, kropan krempat ja hehkeyden katoamisen. Mitä oikein tapahtui?

  Ulkonäkomuutoksiin voi tosin vaikuttaa ruokavaliolla, unelma ja liikkumisella (ainakin vähän), mutta ajan kulumiseen tiimalasista ei. Minä kriiseilen siksi, että elämä tuntuu vilahtavan pikakelauksella ohitse. Yritän tarttua hetkeen, nauttia arjesta ja antaa aikaa läheisille. Silti jatkuva kiire painaa päälle. Töissä, treenaamassa, kotitöissä, työmatkalla, missä vain. Sen kun osaisi taikoa pois…

  • Maria sanoo:

   Moikka Minni,
   ruuhkavuodet on tämän kaiken takana. Samaa mieltä ollaan 😀 Ja nyt kun ehtii vilaisemaan peilistäkin, miltä näyttää.

   Sepä se, että surettaa näiden päivien ohilipuminen. Lähinnä se, että lapset kasvavat niin nopeaa <3 Ja totta, tuntuu että koko ajan on kiire!

   Ihanaa keskiviikkoa <3

 6. Täälläkin vielä jokunen hetki pyöreisiin ja kriiseistä ei (ainakaan vielä) tietoakaan. Tällä hetkellä tuntuu ettei kriisiä ehkä tulekaan, sillä nelikymppisenä omista lapsista ensimmäinen tulee jo täysi-ikään, nuorinkin on jo rippi-iässä ja minulla alkaa siis ihan uudenlainen vapaus. Kriisiä odottelen tulevaksi sitten kun pieniä mummotettavia alkaa siunaantumaan tod.näk. tässä viiden-kymmenen vuoden kuluessa. Siihen en nimittäin koe olevani vielä lainkaan valmis sillä kuten sanoit; lapset vanhenee, itse pysyy yhtä nuorena kuin aina ennenkin 😉

  • Maria sanoo:

   Moikka Katja,
   no sä ootkin vielä niin nuori 🙂 Voi kääk, mä en tullut ajatelleeksikaan tuota mummoutumiskriisiä 😀 Meillä esikoinen tulee täysi-ikään samana vuonna kun mies täyttää 50 eli vielä on vajaa 10 vuotta jäljellä. On sekin tavallaan haikeaa, että sitten ne ”pian” muuttaa pois kotoota…

   Nautitaan joka hetkestä <3

 7. Marja sanoo:

  Heh mulla lienee siis teidän kaikkien muidenkin neljänkympin kriisi – ollut jo vuosikaudet… Lähinnä tuo näkyy juurikin pohdintana mikä minusta tulee isona – ja ehtiikö enää tulla mitään kun vuodet vaan kiitää ja minä oon ihan jämähtänyt (niin töissä kuin muutenkin). Ja sama mulla, olen parikymmentä vuotta haaveillut asumisesta ulkomailla – siihen vain ei ole ikinä tullut tilaisuutta kummankaan työn puolesta ja nyt tuntuu että moinenkin juna meni jo. Huomaankin kuinka olen pikkuhiljaa alkanut haaveilla, että tyttäret toteuttaisivat unelmansa äitiään tomerammin!

  Toinen ikäkriisin aiheuttaja on terveys. Nyt sitä ymmärtää miksi vanhemmat ihmiset aina tavatessaan puhuvat vaivoistaan, lääkärikäynneistään jne. kun itsekin huomaa hemmetti soikoon tekevänsä samaa 😀 Kyllä minua ainakin ketuttaa huomata, etten palaudu enää mistään niin nopeasti kuin ennen tai kuinka paikkoja kolottaa enemmän. Kuinka sitä on enemmän jumissa ja monin verroin jäykempi kuin nuorempana. Ja tää on ainakin mulla se juttu mikä eniten ärsyttää! En koe olevani vielä valmis vanhenemaan, inhoan huulten ympärille ilmestyviä juonteita, inhoan lähinäön huononemista. Hämäränäkökin on huonontunut viimeisen vuoden aikana tosi paljon. Ja hemmetti vieköön, kaikki on combatissa about puolet mua nuorempia opiskelijatyttöjä 😀

  Mutta ellei ylempää vuodatusta oteta huomioon niin joo, onhan tässäkin iässä puolensa. Sitä on (tai ainakin pitäisi olla, tää on mulle tosi vaikeaa) suopeampi itseään ja ulkonäköään kohtaan, viisaampi kuin parikymppisenä. Elämä alkaa olla jo kohtalaisen helppoa mitä tulee lastenhoitoon jne.

  • Hih, mun oli pakko kirjoittaa tähän Marjan vastauksen alle kun oon niin samaa mieltä : ) Mutta älä sie Maria murehdi, sulla on vasta neljäkymppiä alkamassa. Toista se on tässä vaiheessa kun kohta 50 on lähempänä kuin 40! Sitä asiaa on mieluummin ajattelematta ; )

   Ekat harmaat hiukset löysin muistaakseni 38 vuoden iässä, samoin tuntui kuin posketkin olisivat alkaneet roikkua jne. Nyt olisin tyytyväinen, jos niitä harmaita suortuvia olisi vain muutama ; ) Pari päivää sitten kirjoitin blogiini omasta kriisistäni – ei varsinaisesti ikä-sellaisesta, mutta ehkä suuriin elämänmuutoksiin liittyvästä. Allekirjoitan Marjan kanssa täysin nuo krempat joita iän myötä näyttää tosiaan tulevan.

   Ja Marja, täällä on toinen, joka on vuosia pohtinut sitä mikä minusta tulee isona. Nyt se on viimein kirkastunut, kahdenkymmenen vuoden jälkeen ja eiköhän se kameroihin liity ; ) Ai juu ja yhdistäähän meitä kolmea vielä tuo ulkomailla asumisesta haaveileminenkin…meillä oli siihen jopa kerran tilaisuus, mutta valitettavasti päällekkäiset asiat veivät sen mahdollisuun. Mutta vielä me kaikki ehditään! Jokin aika sitten 70-kymppinen ystäväni sanoi, että hänen näkövinkkelistään meillä nelikymppisillä on vielä aikaa vaikka kuinka! Yritän pitää sen mielessä : )

   Terkkuja teille kummallekin!

   • Maria sanoo:

    Moikkelis ikinuori-Päivi 🙂

    Sehän se ehkä on, että sitä ei vielä tässä iässä tajua, että nämä pienet vanhenemisen merkit on vielä pieniä. Huh, löysin tänä aamuna kolme harmaata hiusta lisää. Vaihdoin jakauksen paikkaa, niin ne meni piiloon 😀

    Hei, täytyykin tulla taas vastavierailulle blogiisi. Ruuhkavuodet ovat viedä mennessään 🙂

    Juu, ollaanhan me vielä nuoria, kun vertaa esim 60-70 vuotiaisiin 😉

    Nautitaan tästä hetkestä <3

  • Maria sanoo:

   Hihii, ihana kohtalontoveri Marja <3
   Huomasin yksi päivä lankaa neulan silmään laittaessani kurottamasta käsiä tuonne metrin päähän...voi jösses! Tästä aiheesta pitäis kuule ihan purkautua viinilasillisen äärellä, kun ei sinne glögillekään ehditty 😀

   Totta, on jumissa ja jäykempi. Juoksulenkkien jälkeen ei enää palaudu ja huoh, ryhmäliikuntatunneille en tohdi edes lähteä ;D

   Mutta se on totta, että on se elämä antanutkin. Elämä on helpompaa, jos vain hyväksyy nämä iän tuomat muutokset. Ehkä se tästä.

   <3-terkkuja sinne!

 8. Lumo sanoo:

  Tervetuloa keski-ikään!

  Joskus vähän harmittaa, kun huomaa lisää harmaita tai uuden rypyn, mutta ihan kauheaa kriisiä en ole kokenut. Vaan kuinka käy kun viisikymppiä tulee mittariin? No, siihen on vielä muutama vuosi.

  • Maria sanoo:

   Kiitos Lumo, 194 päivää vielä keski-ikään…saiskohan jostain käännettyä viisareita taaksepäin? 🙂

   Jep, kyllä mä ajattelin säilyttää tämän postauksen ja tulla sitten 10 vuoden kuluttua katsomaan, että kuinka hyvin ne asiat olivat ikääntymisen suhteen vielä 10 vuotta sitten ;D

   Ihanaista keskiviikkoa <3

 9. Mä hörötän täällä. Mulla on samoja oireita, kun sulla ja olen vasta 35…apuaaaa!! Instrun täti määräsi juuri lasit I K Ä näön vuoksi!! Onneksi hiukset ovat säilyneet vielä oman värisinä ;).

  Vanhuus ei tuu yksin! Byäääääää.

  Onneksi on kuitenkin henkisesti niin paljon paremmas tilassa, kun silloin hyvännäköisenä ;D.

  • Maria sanoo:

   Hihii, ihana! Kiitos piristyksestä -tuo viimeinen lause kruunas tämän ahdistuksen. Tai siis vei sen pois 😀

   Onneks on edes henkisesti paremmassa tilassa ;D

   Nauti sinä ikinuori, sulla on vielä pitkä matka tähän ikään <3

 10. Omat ensimmäiset harmaani löysin jo ekan lapsen syntymän jälkeen 27 vuotiaana. En mä siitä mitään stressiä ottanut, mutta nykyään on kyllä pakko värjäyttää hiukset säännöllisesti, niin paljon sitä harmaata jo pukkaa. Ne ovat vielä sellaisia kauheita jouhia, jotka sojottaa sinne tänne. Ikänäköä pukkaa, ja mies on patistanut mua optikolle, mutta työkaverit väittää, että kannattaa sinnitellä mahdollisimman pitkään ilman laseja.;D
  Painosta en viitsi mainita tän enempää. Kuitenkin olen varmasti onnellisempi ja tyytyväisempi nyt kuin kaksikymppisenä. Oli vielä niin paljon epävarmuutta, ensin piti päästä opiskelemaan ja sitten se opiskelu olikin ihan kamalan rankkaa..Töissä ollessa en ole varmaan koskaan niin stressaantunut kuin nuorena opiskelijana. Miehen kanssa on hiouduttu parissa vuosikymmenessä yhteen ja lapset on rakkaita. En vaihtais tätä nuoruuteen.:)
  Jos välillä täytyy kipuilla oman kasvun kanssa, niin sitten pitää! Aikansa kestää, ja helpottaa varmasti, kun huomaa, ettei tämä nelikymmpisenä (ja yli) olo, mitään sen kummempaa olekaan. Jotenkin noi viisikymppisetkin tuntuu nykyään ihan kamalan nuorilta!;D

  Mulla on muuten blogissa sattumoisin kurkkaus mun ekaan omaan kotiin 90-luvulla. Käy katsomassa! Oli aika…no, ysäriä!;D Ja muista ne yhteystiedot!:)

  • Maria sanoo:

   Moikka Taina,
   ja kiitos, juurikin jouhi on se oikea sana muuten kuvaamaan noita harmaita hiuksia 😀 Jos jotain positiivista niin se, että ne jouhet on huomattavasti paksumpaa hiusta kuin noi ohuet hiukseni 😉

   Mä luulen kanssa, että sit kun on se virstanpylväs ohitettu ja käy kohti viittäkymppiä, niin on ihan onnellinen siitä nelosella alkavasta iästä ;D

   Hei, täytyykin tulla tutustumaan ja arvaas mitä, unohdin laittaa mailia. Jouduin ekaa kertaa sitten teinarikalenterin jälkeen ostamaan kalenterin, kun tää muistikin alkaa pätkimään 🙂

   Ihanaista keskiviikkoa <3

 11. Voi sua! 😀 Jos yhtään lohduttaa, niin näytät kyllä ihan upealta edelleen. 😉 Mulla ei vielä ole havaittavissa ikäkriisiä, vaikka 30 tuli täyteen parisen vuotta sitten, mutta kyllähän sitä välillä miettii, ettei tässä nyt enää kakskymppisiä olla. Tosin en sitä enää tahtoisikaan, mikään ei oikeastaan olisi rasittavampaa, kuin herätä yksi aamu, ja huomata olevansa taas 20 vee kaikkitietävä mukamas aikuinen! 😀

  • Maria sanoo:

   No voi kiitos sinulle ikinuori 😀

   Ja hei ollaan onnellisia, ettei enää olla niitä 20-vuotiaita. Elämä on kyllä aika hyvin just nyt. Silmäpusseineen kaikkineen ;D

   Ihanaista keskiviikkoa <3

 12. Kirsikka sanoo:

  Hei 🙂
  Niin tuttua! Täytin 38 tammikuun alussa ja kyllä ikä alkaa näkyä naamassa. Otsarypyt ja silmäpussit ovat ilmestyneet viimeisen vuoden aikana. Harmaita hiuksia ei vielä ole, mutta eiköhän ne kohta ilmaannu ;).
  Fyysinen kunto on kyllä parempi kuin koskaan ja täytyy panostaa siihen, ettei ihan rapistu. Niin ja silloin harvoin kun juon viiniä (se pari lasia) on seuraavana päivänä kamalaolo. Joskus saattoi juoda pullollisen ilman mitään huonoa oloa :-D.

  • Maria sanoo:

   Moikka Kirsikka 🙂

   Siis mullakin tuo 38-vuotta oli se maaginen rajapyykki! Otsarypyt unohtui listasta – ne tuli tuossa yhdessä yössä 😀

   Juu, viinilasillinenkin on turmioksi tällä ikää. Ei ole vanhaksi tulemista 😉

   Kaunista keskiviikkoa <3

 13. Tiina sanoo:

  Ei mitään hätää, 40 on ihana ikä. Lapset sulla just kivassa iässä, murkkujutut tulee (jos tulee) vasta hetken päästä. Itse olet seesteinen, terve, vielä oma äitisi turvana ja ilonanne, hyvä parisuhde, koti ja mökki mitä ihanimmat. Siis kaikki hyvin. Nauti ja elä hienoja vuosia itsestä huolehtien! Ikä on numeroita, mutta viiskymppisenä voin sanoa, että nyt todella tuntee kropan alkavan breikkailla sieltä täältä, treenaaminenkaan ei kaikkeen auta ja liika siinäkin tuntuu välillä liialle. Ystäviä sairastuu vakavasti, vanhemmat alkavat mennä aina heikommiksi ja tarvitsevat apua. Lapset ovat murrosikäisiä ja tarvitsevat tukea, vapautta, rahaa .. jne. Todellisuus alkaa valjeta ja kun nuori ystävä tuskailee kiukuttelevan 3 vuotiaansa kanssa tajuaa miten vanha itse on, kun näkee jo omien lastensa koko kaaren nuoreen aikuisuuteen asti ja tietää, miten pieniä vielä kolmevuotiaan vanhemman huolet ovat. Onneksi meistä kukaan ei tiedä tulevaansa vaan parasta on elää tässä ja nyt, jokainen omalla voimalla, ymmärryksellä ja iällään! 🙂 Eikun eteenpäin ilolla 🙂

  • Maria sanoo:

   Kiitos Tiina,
   viisaita sanoja <3
   Näinhän se on, että meillä on elämässä kaikki hyvin ja onneksi siitä elämästä on osannut nauttia. Ja kun ei peiliin juuri katso, niin eihän sitä vanhenemista huomaa. Sisältä kun on vielä nuori 🙂

   Lastenkin kanssa on todellakin vielä helppoa, murrosikää odotan kauhulla 😀

   Ilon kautta ja ihanaa keskiviikkoa <3

 14. hj sanoo:

  Hehee. Samat on oireet ja melkein sama syntymävuosikin..ensi vuonna sitten 40, onneksi sentään loppuvuodesta, niin siihen hetkeen on vielä tooosi paljon aikaa 🙂

  Muakin kriisittää ajan kuluminen. Olen kyllä melko erilaisessa elämäntilanteessa kuin osa ikäluokastani. Aloitin uuden alan opiskelun 36-vuotiaana ja tarkoitus oli valmistua nelikymppisenä, mutta äläs mitään..saimme viidennen lapsen pari kuukautta sitten 🙂 Vauva on aivan hurmaava ja on ihanaa kokea kaikki vielä uudestaan. Raskaus oli oikein viimeisen päälle helppo ja synnytys suorastaan korjaava kokemus. Suosittelen 😉

  Oikeasti ikääntymiskriisiä helpottaa, kun kulkee opiskelijalookissa ponnari heiluen ja saa jokaisessa harjoittelupaikassa ihmiset järkyttymään, kun kertoo ikänsä ja lapsilukumäärän 🙂

  • Maria sanoo:

   Heipsan,
   voih, nauti vielä…sulla on piiiitkä aika nelikymppisiin 😀

   Hih,ei enää iltatähteä meille (never say never ;), sillä ainakin nyt tuntuu että ei jaksais enää yövalvomisia yhtään. Toisaalta, nyt vois olla sitä iän tuomaa rentoutta vauvankin hoidossa…

   Mäkin haluan opiskelemaan! Pääsisköhän tällä iällä vielä vaihto-ohjelmaankin? ;D ;D ;D

   Ihanaista keskiviikkoa sinne <3

 15. Katariina sanoo:

  Jostain kuulin/luin, että Suomessa naiset on keskimäärin onnellisimpia 42-vuotiaana…että ehkä ei kannata murehtia sitä ENNEN vaan kenties sen JÄLKEEN ;P Ja hei, sitten voi alkaa odottaa viiskybäsiä, jolloin on AIKUINEN NAINEN ja villiys iskee 🙂 Kaikissa vaiheissa on puolensa ja puolensa! Ilolla etiäpäin (sano mummo lumessa….)

  • Maria sanoo:

   Moikkelis!
   Ilolla eteenpäin, 42-vuoden ikä alkoi just kuulostamaan houkuttelevalta 😉

   Sehän se just onkin, että jokaisessa elämänvaiheessa on niitä hyviäkin puolia. Nyt elämä on ihanan tasaista…ehkä se kriisi onkin just siinä, että tälläinen draama queen tarvitsisi jotain toimintaa 😀

   Ihanaa keskiviikkoa <3

 16. Sara sanoo:

  Minä en uskalla edes ajatella mitä tuleman pitää, täytän nimittäin parin päivän päästä 19 vuotta ja mulla on _hirveä_ ikäkriisi. 😀

  • Maria sanoo:

   Eikä,älähän kriiseile vielä 😀
   Voi, nauti vielä tuosta kriisistä…se kriisi on sitten ihan eri luokkaa tällä iällä 😉

   Ihanaista keskiviikkoa sinne Sara <3

 17. Anu sanoo:

  Hei kuule,oot niin hyvännäköinen nelikymppinen,ettei sulla ole mitään hätää;)
  Se on kyllä väärin,jos ihminen elää noin kasikymppiseksi niin miksi vanheneminen alkaa kolmessakympissä:)

  Mulla ei ollut kolmenkympin kriisiä,johtuu ehkä siitä,että mun mies on melkein 5 vuotta vanhempi:D
  Saa nähdä sitten,kun täytän neljäkymmentä ja esikoinen samalla 20..
  Mä toivoisin vain,että terveys kestäis.se kun ei ole nuorenakaan ollut itsestäänselvyys.
  Kaikki konstithan meillä molemmilla on jo käytössä vaivojen ehkäisyyn ja rupsahtamisen estoon:)
  mä oon varmaan vanhana syntynyt,kun muistutan tavoiltani äitiä..vaan kun ei jaksa niin minkäs teet.
  Koti-illat on parhaita:)

  • Maria sanoo:

   No voi kiitos Anu <3

   Hei hyvin sanottu, miksei se vanheneminen ja rupsahtaminen ala vasta 70-vuotiaana? 😀 Ehkä tämä on luonnon keino ilmoittaa, että kandee himmata ruuhkavuosien keskellä...

   Mun miehellä ei ollut mitään 40:n kriisiä, mutta mikäs tuossa; naururypyt komentaa ja hiuksetkaan ei harmaannut 😉 Miehet paranee vanhetessaan!

   No totta, meillä on kaikki vanhuudenestokikat käytössä, joten ei auta muuta kuin mennä virran mukana 😀

   Koti-illat <3

   Rupsahdetaan rauhassa <3 😀

 18. rilla sanoo:

  Hei, muru. Sulla ei ole mitään huolta 🙂 Kuvia katsellessa et ole muuttunut tippaakaan vuosikausiin! Lucky you.

  Mietin, miten tuo iso neljä nolla on omaa kroppaani, tms muuttanut. Tyynyn jäljet näkyvät kasvoissa pidempään ja iltaisin syöty väärä ruoka (ja juoma) näkyy valitettavasti seuraavana päivänä, mutta muuten kyllä koen olevani elämäni kunnossa, heh. Ainakin kuvittelen niin. Aktiivinen läpi iän liikkuminen ja itsestään sitä kautta huolen pitäminen kannattaa – ja alkaa näillä mittarilukemilla kyllä valitettavasti tuntua, jos sen on laiminlyönyt :/ Sulla tuota ongelmaa kyllä ei ole.

  Eihän sitä tietenkään enää näytä tyttöseltä. Mutta niin kauan, kun peilistä löytyy hyvin hoidettu iho ja omalle tyylille sopiva kokonaisuus, olen ihan tyytyväinen. Monessa mielessä koen eläväni elämäni parasta aikaa just nyt. Ja sillä tavallahan sitä elämään pitäisi suhtautuakin. Joka heti.

  Mennään tällä ajatuksella: ”don t regret growing older it is a privilege denied to many”

  • Maria sanoo:

   Heipähei ikinuori <3
   Ja voi kiitos, samaltahan mä ehkä näytän, mutta kyllä maanvetovoima on saanut posket valahtamaan. Sen takia hymyilen koko ajan, et ne posket sais vähän upliftiä ;D

   Se on muuten totta - asiat vois olla huonomminkin, jos olis elänyt epäterveellisesti eikä olis pitänyt itsestään huolta! Onneksi ne opiskeluaikojen juhlinnat ei vaikuta näin pitkälle 😉

   Just niin, mäkin nautin elää hetkessä...tässä ikäkriisissä se vain jäi ahdistuksen alle. Mutta pieni purkautuminen ja teidän rohkaisut saivat taas ajatukset kääntymään niihin positiivisiin juttuihin.

   Tuo viimeinen ajatus oli <3 <3 <3 Kiitos siitä ihana!

 19. Pia sanoo:

  Heh, ihana kirjoitus <3 ja kuulostaa niin tutulta. Ystäväni sanoja lainaten, kun täytin 40v; tulet huomaamaan aamuisin, että joka ikinen aamu on joku paikka kipeä, pitää täysin paikkansa. Mutta älä huoli,sen kanssa pärjää ja peili/vaaka on vain esineitä 🙂
  Itse neljänkympin "kriisissä" erosin, menin kouluun, hankin uuden työn ja nyt elän elämäni parasta aikaa 🙂

  • Maria sanoo:

   Moikka Pia,
   hih just näin, ne on vain esineitä ne peili ja vaaka. Mut joka paikkaa kyllä kolottaa. Kohta varmaan pystyy ennustaan sateenkin nivelsärystä ;D

   Hei, sä laitoit elämän kerralla uusiksi nelikymppisenä! Onkohan meillä naisilla tämä 40 v rajapyykki sama kuin miesten 50:n villitys? 😀 Jos miehilläkin tulee kriisi ennen tuota 50 vuotta. Huh, meillä on sekin kriisi sitten edessä vajaan 10 vuoden päästä. Toivotaan, että mun 40 v. kriisi on sitä ennen laantunut, ettei kriiseillä yhdessä 😀

   Ihanaa keskiviikkoa <3

 20. Kristiina H. sanoo:

  Hei!

  Ymmärrän huolesi, vaikka itselläni ei tuohon ikään liittyvää ikäkriisiä ollutkaan. Minulle nimittäin iski totaalisesti 50-kriisi, kun tuo syntymäpäivä alkoi lähestyä. Ehkä tähän liittyen minä melkein 50-vuotias aloin kasvattamaan pitkiä hiuksia (pari vuotta ennen H-hetkeä). Päätin, että kasvatan niitä ainakin syntymäpäivään asti. Edellisen kerran minulla on ollut pitkät hiukset ala-asteella. Tänä keväänä täytän 51 vuotta, minulla on pitkät hiukset ja elämä on muutenkin ihan mallillaan 🙂

  Mitään suurta muutosta ei synttäripäivä tuonut, toki nyt mennään kohti 60 vuotta. ”Ainoa tapa elää kauan on vanheta”. Nautitaan kaikista ikäkausistamme!

  • Maria sanoo:

   Moi Kristiina!

   Huh, toivotaan että kun se kriisi tuli mulla nyt, ettei se enää tule 10 vuoden päästä uudelleen 😀 Tuo onkin muuten jännä juttu, kun yleensä naiset alkaa leikkaamaan hiuksiaan lyhyeksi iän karttuessa. Pitkähiuksinen 50 vuotias on varmasti nuorekas, kuten sinä olet 🙂

   Nautitaan jokaisesta hetkestä <3

 21. Satu sanoo:

  Minulla oli kriisi, kun täytin 30. Kaksi pientä lasta ja mies reissutyössä. Mietin, että tässäkö tämä elämä nyt oli:) Ei ollut ei! Nyt 44- vuotiaana (kerran eronneena) elämä on vasta alkanut:)Kyllä, joka aamu kolottaa, ja tosiaan kaikki epäterveellinen ja epäsäännöllinen näkyy naamassa. Rinnat roikkuu ja vatsa täynnä raskausarpia, tosin jo aika vaaleita sellaisia:) Mutta niistä en (useimmin) jaksa välittää. Ylipainoa muutama kilo (miehen mielestä kurvit kohdillaan):)Töissä kaikkea harmia, yrittäjiä kun olemme, mutta perusasiat kunnossa! Lapset kasvaa ja itsenäistyy, itse voi vaan ”öllöttää” ja tehdä itselle mieluisia juttuja:) Se kriisi menee ohi, ja tulee aika, kun kriisille voi hymyillä! Sinulla on muuten kaunis blogi, seurailen säännöllisesti, nyt kommentoin ekaa kertaa…terkuin Satu

  • Maria sanoo:

   Heipsan Satu,
   sun viestistäsi paistoi elämänilo ja -halu! Positiivisuus, kiitos kommentistasi 🙂 Sepä se just onkin, ulkoisesti rapistuu, mutta sisäisesti on hyvä olla (tai siis on, kun tää kriisi menee ohi :D). Arvostan myös ihan hirmuisesti tätä lisääntynyttä omaa aikaa. Niin monta vuotta tuli valvottua yöt ja päivät istuttua hiekkalaatikon reunalla, että nyt on ihana heittäytyä sohvannurkkaan lukemaan 🙂

   Ihanaa keskiviikkoa sinne <3

 22. Musta tuntuu että ihminen on rakennettu sillä lailla onnistuneesti että kun kroppa rapistuu, niin mieli kehittyy. Jos about nelikymppisen mieli olisi samanlainen kuin 20-vuotiaana, niin me varmasti koko joukko vedettäisiin itsemme narun jatkoksi harmaan hiuksen löytäessämme. Vaan tässä sitä vielä heilutaan ja mitä raihnaisemmaksi menee kroppa, sitä paremmin voi pää.

  Jos ois 20-vuotiaan timmi kroppa ja 40-vuotiaan seestynyt mieli, niin ois aivan käsittämätön yli-ihminen. Eihän sellaista kukaan kestäisi.

  P.S. Mä täytän tänä vuonna 47. Yhtään harmaata hiusta ei oo, kaikkea muuta kyllä runsain määrin 😉 Still alive and kicking!

  • Maria sanoo:

   Hih, no näin saattaa olla! 🙂 Ja hyvä juttuhan se on, ettei sitä rapistu ihan kokonaisuudessaan. Henkisellä puolella sitä on kyllä vahvempi kuin koskaan.

   Jeps, luonto on tehnyt tämän homman niin, että kukaan meistä ei ole yli-ihminen ja totta, kakskymppisenä harmaat hiukset olisi olleet maailmanloppu 😀

   Hei, olet onnekas ilman harmaita hiuksia! 🙂

   Ihanaa keskiviikkoa <3

 23. Teija sanoo:

  Elän nyt 42-vuotiaana elämäni parasta aikaa. Ei merkkiäkään
  minkään sortin ikäkriisista. Joten tervetuloa vaan meidän
  nelikymppisten joukkoon, tästä se elämä vasta alkaa!

  Lapset on jo kivan ikäisiä, äidillekin jää nykyään aikaa
  omiin harrastuksiin. Nuorempana vaivannut epävarmuus on tipotiessään,
  tälläinen olen ja olen hyvä näin.

  Tsemppiä Maria, kyllä se siitä 🙂

  • Maria sanoo:

   Kiitos Teija,
   näin mä olen monelta kuullutkin, että tästä se elämä vasta alkaa…mutta se joku pieni ääni tuolla sisällä laittaa kovasti hanttiin 😀 Vaimensin sen kyllä eilen postauksen jälkeen ja otin uuden asenteen vanhenemiseen. Tänä aamuna niitä ryppyjäkään ei niin enää näkynyt. Kauneus on peilistä katsojan silmissä (tai huonossa näössä ;)!

   Ihanaa keskiviikkoa <3

 24. Päivi sanoo:

  Näitten samojen asioitten kanssa painiskelin taannoin ja niistä kirjoitinkin. Toi fyysinen puoli jäi kyllä käymättä läpi, mutta tältä kantilta itse ajattelin asiaa.

  https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=3275506287882446078#editor/target=post;postID=7287566943016768428;onPublishedMenu=allposts;onClosedMenu=allposts;postNum=14;src=postname

  Elämä on hyvä, juuri tässä ja juuri nyt.

  • Maria sanoo:

   Moikka Päivi,

   ja kiitos linkistä, mä en saanut sitä auki. Mutta löysin kyllä blogisi ja vaikutti mielenkiintoiselta. Täytyy tulla ajan kanssa visiitille 🙂

   Juuri se hetkessä eläminen, sitä mä olen ennen tehnytkin. Kriisin keskellä sekin unohtui 😀

   Ihanaa keskiviikkoa sinne <3

   • Päivi sanoo:

    Ai, arvasin, että kämmään sen linkin kanssa. Mutta kiva jos löydät sen tekstin sieltä. Mukava huomata, että samojen asioiden kanssa naiset painii. Ihana blog sullai, josta saa itse hirmuisesti hyvää fiilistä. Kiitos siis siitä!

    • Maria sanoo:

     Kiitos Päivi, ihana kuulla että saat blogistani hyvää mieltä 🙂

     Juu, mä käyn lukemassa blogiasi, tekstit vaikutti erittäin hyviltä! 🙂

 25. Maiju sanoo:

  Minä koin yhden kriisin 43-vuotiaana. Kesti onneksi vaan pari päivää. Nyt olen 52-vuotias, eikä tunnu enää missään. Olen miettinyt paljon sitä, että en haluaisi olla yhtään nuorempi. Olen ylpeänä se mitä olen nyt. Voin luvata, että kymmenen vuoden päästä naurat tuolle 40-kympin kriisille 😉

  • Maria sanoo:

   Hei Maiju,
   mullakin kriisi jäi onneksi lyhyeen. Ja juu, saas nähdä 50 kympin kriisissä kuinka käy 😀

   Ihanaa viikonloppua <3

 26. Mä kriiseilen aina joka vuosi synttäreitten lähestyessä. Tänä vuonna selvisin ihmeen vähällä ahdistuksella kun blogiinkin pohdin mitä kaikkea mukavaa vuoteen mahtuikaan, eikä se ollut ihan turha ja hukkaanheitetty vuosi. Ensi vuonna 37 ja kriisit sen kun pahenee kun se 40 lähestyy, jaiks! 😀

  • Maria sanoo:

   Moikka Tiia 🙂

   Ja vielä tätäkin kautta myöhästyneet onnittelut!

   Onneksi noi kriisit on ohimenevää sorttia 😀 Tuntuu, että vuosi vuodelta jää kivempia muistoja, joten ollaan onnellisia niistä 🙂

   Ihanaa viikkistä <3

Kommentoi