maanantai 16. kesÀkuun 2014

Good morning -rolls

..or buns, bread rolls… 🙂
Moikkamoi!
Kuinka usein te bloggaajakollegat katsotte noita tilastoja mm. hakusanoista, joilla blogiin on tultu? MÀ pitkÀstÀ aikaa katsoin noita hakusanatilastoja ja sukkahousu-sanan *tirsk* lisÀksi mun blogiin oli tultu viimeisen viikon aikana mm. sÀmpylÀ-sanalla. Ruoka-aiheisilla sanoilla tÀnne tullaan aika usein. Bbq-kastike ja kaalilaatikko ilman riisiÀ ovat nÀiden sÀmpylöiden lisÀksi useimmiten kÀytettyjÀ hakusanoja. Molemmista löytyy myös ohjeet tuosta blogin luetuimpien postausten joukosta.
Tuossa parisen viikkoa sitten tuli pitkĂ€stĂ€ aikaa taas tehtyĂ€ sĂ€mpylöitĂ€. Ihan sillĂ€ samalla ohjeella kuin aina ennenkin. Lukijoita on tullut sen verran runsaasti lisÀÀ, ettĂ€ nĂ€mĂ€ herkkusĂ€mpyt ansaitsevat uuden postauksen. SillĂ€ mĂ€ tiedĂ€n, ettĂ€ joku siellĂ€ ruudun toisella puolella kuitenkin tuskailee, ettĂ€ mitĂ€ hyvÀÀ, terveellistĂ€ ja helppoa tarjota juhannusvieraille aamupalaksi 😉 Noh, tĂ€ssĂ€ vastaus. SĂ€mpylĂ€taikina, jonka voi tehdĂ€ vaikka jo nyt ja paistaa tĂ€stĂ€ sĂ€mpyt vasta juhannuspĂ€ivĂ€n aamulla. MĂ€ rakastan vaivata taikinaa, mutta nĂ€issĂ€ sĂ€mpylöissĂ€ rakastan sitĂ€, ettĂ€ ei tarvitse vaivata. Ainoa työ on se, ettĂ€ sekoittaa aineet ja antaa taikinan kohota pari tuntia. Sen jĂ€lkeen sen voi laittaa joko jÀÀkaappiin tai sitten paistaa siitĂ€ sĂ€mpylĂ€t. Tai molemmat. YleensĂ€ teen tĂ€stĂ€ puolesta taikinasta 6-8 sĂ€mpylÀÀ ja lopputaikina joutaa jÀÀkaappiin myöhempÀÀ kĂ€yttöÀ varten. Alun perin ohje on Sikke Sumarin kirjasta.
Namasten sÀmpylÀt

7,5 dl lÀmmintÀ vettÀ
30 g tuorehiivaa (liota veteen)
0,5-1 rkl suolaa (alkuperÀisessÀ ohjeessa 1,5 rkl)
3 dl ruisjauhoja
n. 8-10 dl vehnÀjauhoja
(alkuperÀisessÀ ohjeessa oli 1,5 dl ruisjauhoja,1,5 dl tÀysjyvÀjauhoja ja pari ruokalusikallista siemeniÀ)
Sekoita kaikki aineet keskenÀÀn (taikina saa jÀÀdĂ€ löysĂ€ksi ja sitkeĂ€ksi, joten Ă€lĂ€ lisÀÀ kaikkea vehnĂ€jauhoa kerralla) anna kohota huoneenlĂ€mmössĂ€ pari tuntia. Nostele kahdella isolla lusikalla pellille nokareita. Huiskuta pÀÀlle vehnĂ€jauhoa ja tee saksilla sĂ€mpylöihin risti. 
Paista 230 asteessa noin 30-35 minuuttia. ÄlĂ€ peitĂ€ sĂ€mpylöitĂ€ liinalla vaan anna jÀÀhtyĂ€ hieman pellillĂ€. 
NĂ€mĂ€ sĂ€mpylĂ€t tulee syödĂ€ heti. EivĂ€t enÀÀ seuraavana pĂ€ivĂ€nĂ€ ole niin hyviĂ€. Joten kandee paistaa vain sen verran kuin tulee saman pĂ€ivĂ€n aikana syötyĂ€. Kova kuori ja pehmeĂ€ sisus. Uuuh. Ilman voita hyvÀÀ, mutta voin kanssa vielĂ€ parempaa. Mun ykköshimotus on ollut omenainkivÀÀrimarmeladi, jota menee jo ihan pelkĂ€ltÀÀn lusikalla purkista. Ilman sĂ€mpylöitĂ€kin 🙂 
Kuka sanoi, ettĂ€ sĂ€mppyjen tulee olla pyöreitĂ€? MĂ€ oon tĂ€hĂ€n mennessĂ€ aina tehnyt pyöreitĂ€ sĂ€mpylöitĂ€, mut nyt tein pitkulaisia. Ihan yhtĂ€ hyviltĂ€ maistuivat 🙂 NĂ€mĂ€ sĂ€mpylĂ€t toimii aamupalatarkoituksen lisĂ€ksi myös iltapaloina. Katsohan tÀÀltĂ€ (klik).
EnpĂ€ olis ikinĂ€ uskonut hurahtavani jalkapalloon…
mutta niin vain tÀÀllĂ€ hurrataan tĂ€llĂ€ hetkellĂ€ kotisohvalla Saksan puolesta 🙂
Lounaaksi, kun söi Subia ja iltaruoaksi Pizza Hutia niin voisi olla ehkĂ€ kannattavampaa nousta tĂ€stĂ€ sohvalta ja lĂ€hteĂ€ vaikka juoksulenkille. Mutta ei jaksa. Onhan pĂ€ivĂ€ vielĂ€ huomennakin…
Iloisin maanantaiterkuin,

14 Responses to “Good morning -rolls”

  1. Anonymous sanoo:

    Aah! Miten ihanan herkulliselta näyttäviä pötkylöitä!! Olin jo unohtanut Namasten sämpylät..Ja tuo hillokin…Llurpps! 🙂
    Teenpäs taas joku päivä, kiitos! -pauliina

  2. Taina K sanoo:

    Huh, onneksi mulla on sattumoisin sämpylät parhaillaan uunissa!:D Tulin kotiin reissusta, ja totesin, etten jaksa heti lähteä kauppaan, vaan tekaisin pellillisen sämpylöitä, joiden ohje on superhelppo. Aineet sekoitetaan ja taikina lusikoidaan paperoidulle pellille, kohotus- ja paistoaika mukaan lukien valmistamiseen menee alle tunti! Sämpylät on kyllä niin hyviä ihan pelkän margariinin tai voin kanssa!
    Mun blogiin on päädytty useimmin hakusanoilla ”mutakakkumuffinssit” (Leilan ihana ohje, jota kokeilin ja suosittelen) sekä ”vanha ovi sängynpäädyksi” (viime kesän projekti). Välillä on kyllä todella outojakin hakusanoja, joilla blogiini on eksytty…;)

    • Maria sanoo:

      Hih, sämpyt on kyllä sellaisia, että niitä mielellään leipoo itse eikä osta kaupasta!

      Mutakakkumuffinsit kuulostaa herkullisilta, täytyykin koklata! Ja hei, vanha ovi sängynpäädyksi on mun haavena mökille 😀

      Ihanaista juhannusta Taina ♥

  3. Nam, herkullisen näköisiä.
    Mukavaa juhannus viikkoa ☆

  4. Lumo sanoo:

    Itse tehdyt sämpylät ovat aina parhaita.

  5. Tante Mali sanoo:

    Hmm Maria,
    I wish it would be morning if I see your wonderful breakfast pictures and read the roll (model) .)!
    Thank you for sharing,
    all the best
    Elisbeth

  6. Anu sanoo:

    Pitäiskin leipoa sämpylöitä.ne on kyllä hyviä ite leivottuna.ei tuu kyllä kaupasta edes ostettua.

    Mun olis tarttenut pistää syönti kuriin vkonlopun jälkeen ja mennä lenkille,mutta enpäs tehnyt kumpaakaan..no jos huomenna sitten.
    Tosin meidän pikkufutarilla oli senverran rankka turnausmatka,että tuli kuumeeseen ja on tyytyväinen,kun äiti on kotona hoivaamassa:)
    Jalkapalloa siis katotaan täälläkin..ehkä mäkin hurahdan vielä tässä olosuhteiden pakosta:D

    • Maria sanoo:

      Sama juttu, kaupasta tulee ostettua erittäin harvoin sämpylöitä….eikä kyllä edes kannatakaan, kun ne on niin hyviä ite leivottuina 🙂

      Voi pikkuista, toivottavasti pikkuinen on parantunut ja hei, jussin jälkeen sitten ruokailut ja liikunnat ruotuun 😀

      Ihanaista juhannusta ♥

  7. Kiitos ohjeesta, aivan mahtavan näköisiä sämpylöitä! Ja vielä mahtavampaa noissa on se, että vaivausta ei tarvita. Ihan täydellistä, tuota reseptiä täytyy ehdottomasti kokeilla!

    Mun blogiin on päädytty aika usein hakusanalla ”porrastreenit”, mutta myös hakusanalla ”lepo lapsista”. Hmm 😀

    • Maria sanoo:

      Olehan hyvä Sisu 🙂 Just se helppous, kun vaan saa sekoittaa aineet keskenään…nämä sämpyt tulevat vähällä vaivalla!

      Lepo lapsista 😀 😀 😀 ihana!!!

      Ihanaa juhannusta ♥

Kommentoi