tiistai 13. elokuun 2013

TineK:ta ja taivaallisia sämpylöitä

Sämpylöitä edestä, sämpylöitä takaa… :)

Heipsankeipsan!

Niin se vain arki alkoi meilläkin ja kaksi pikkuista saattelin aamulla koululle; toisen tokalle luokalle ja toisen esikouluun. Jänniä aikoja elellään. Meillä on esikoulu tuossa ala-asteen yhteydessä. Ihanan idyllinen puukoulumiljöö. Tykkään, että oppivat jo esikoulussa koulun tavat mm. ruokailun suhteen. Muutenkin ulkoilevat samalla pihalla, tosin eskarilaisten käytössä on hieman pikkuisempien ihmisten kiipeilytelineitä sun muita. 
Meillä otettiin käyttöön pitkästä, pitkästä aikaa hymynaamat. Ehkä näin ”vanhoille” lapsille jonkun mielestä jo ihan lapselliset jutut, mutta meillä näitä nyt kokeillaan. Iltariekkumiset on lomalla vielä mennyt, mutta nyt arjen aloittamisen yhteydessä on hyvä tehdä peli selväksi heti alusta asti. Pikkuisempi kun haluaisi, että äiti pukisi ja hoitelisi kaikki aamuhommelit. Ollakin, että äiti herää jo kuudelta saadakseen hiukkasen omaa aikaa niin äiti ei silti ehdi aamulla pukemaan. Ja onhan se jo ihan odotettavissa, että ”iso” tyttö hoitaa pukemiset itse. Toki tarvittaessa autan. Sylittelyyn tältä äidiltä kuitenkin riittää vielä aamuisinkin aikaa. Esikoisen kohdalla hymynaamat auttavat siinä, että aamuisin ei heitetä esiteinarikiukkuja vaatteiden suhteen. Vaan laitetaan ne vaatteet, jotka edellisenä iltana on katsottu valmiiksi. Saas nähdä miten tämä toimii. Eka ilta ja aamu ainakin menivät hyvin; eilen olivat umpisten unessa klo 20.15 ja aamulla heräsivät ekalla herätyksellä. Ja kuten tapoihimme kuuluu, niin oltiin taas puolta tuntia ennen koululla kuin piti olla :)
Mutta koululaisista itse itselleni ostamaani synttärilahjaan. Jo kauan olen himoinnut TineK:n tarjotinta. Haaveissa on ollut se vielä isompi malli, mutta budjetti ei ihan riittänyt siihen. Tämä pienempi toimii kuitenkin hyvin. Näistähän on jokainen erilainen ja tähän minun kappaleeseeni on kuvioituna tähti. Ihana, ihana, ihana! Menee noin koristeena tauluhyllyllä ja sitten myös ihan in action. Sopi myös kivasti olkkarin mustalle arkkupöydälle kynttiläkippokokoelman kera. 
Meillä oli mies käynyt eilen lounaalla intialaisessa (miksei mun työpaikkakunnalla ole kuin yks ”perussuomalainen” ja yks vähänniinkuin meksikolainen ravintola?) ja lapset olivat iltaruoan mummulla jo syöneet niin päätimme ottaa sunnuntaina tekemäni sämpylätaikinan jääkaapista ja laittaa iltaruoaksi täytetyt sämpylät. Tuo sämpyläohje löytyy tuosta suosituimpien tekstien joukosta, mutta koska sunnuntaina huomasin ruisjauhojen olevan kaput, niin muokkasin ohjetta seuraavanlaiseksi:

Namasten sämpylät
7,5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
1 rkl suolaa
3 dl sämpyläjauhoja
n. 10 dl vehnäjauhoja
2-3 rkl pellavansiemeniä
Sekoita kaikki aineet keskenään (taikina jää löysäksi ja sitkeäksi) anna kohota huoneenlämmössä pari tuntia. Nostele kahdella isolla lusikalla pellille nokareita. Huiskuta päälle vehnäjauhoa ja tee saksilla sämpylöihin risti. 
Paista 230 asteessa noin 30-35 minuuttia. Älä peitä sämpylöitä liinalla vaan anna jäähtyä hieman pellillä.
Tämä sämpylätaikina on ihan lempparini, sillä siinä ei vaivata mitään ja toiseksi se säilyy jääkaapissa pitkänkin aikaa (meillä pisin aika taitaa olla kuusi päivää). Voi tarpeen mukaan paistaa haluamansa määrän sämpylöitä. Tästä tulee 8 isoa sämpylää tai sitten 12-14 pientä. Eilen tein aikas reiluja sämppyjä. Sämpylöiden väliin laitoin punaista pestoa, salaattisekoitusta, tomaattia, fetaa ja sipulia. Oi namskis!

Oli muuten eilen illalla ihan jokseenkin outoa, kun meillä olikin yhtäkkiä miehen kanssa ns. vapaailta, kun lapset menivät unille niin ajoissa. Kuinka tekikään viikon aloituksesta mukavamman, kun vuokrasimme ex tempore leffan ja pidimme leffaillan! Suosittelen :)
Palailen illemmalla ed.postausten kommentteihin (kiitos niistä!), nyt takaisin töiden pariin mars!
Tiistaiterkuin,
PS. niin juu, piti se vielä sanomani, että kuvissa unohtui miehen kauluspaita roikkumaan tuolin selkämykselle; elämähän saa näissä kuvissa näkyä, eikös?! Ei kaiken pidä olla tiptop. Ja oma paitani on vuosia vanha, jo kulunut ja haalistunut. Mutta kotipaitana ihan ykkönen. Lisäksi valkoiset lököpellavahousut kesän jäljiltä. 

23 Responses to “TineK:ta ja taivaallisia sämpylöitä”

 1. Avatar Kaati sanoo:

  No on kyllä todella herkullisen näköisiä sämpylöitä! Ihan tekee mieli virtuaalihaukata! :) Ohje talteen… Minustakin tuo on hyvä taktiikka tehdä taikina valmiiksi ja paistaa esim. viikonloppuaamuna. Tai olisipa ihana herkutella arki-iltana! :)

  • Avatar Maria sanoo:

   Kiitos ja olehan hyvä vaan, reippaasti virtuaalihaukkaamaan :D Mä tykkään tästä taikinasta, ettei tarvitse heti paistaa. Ja hei, kuka alkaa kohottelemaan sämppytaikinoita viikonloppuaamuisin, joten on todellakin kätevä :)

 2. Avatar Anonymous sanoo:

  Ihana tuo maatuskataulu! Mistä olet sen ostanut? Sämpylät on herkullisen näköisiä….:)

  • Avatar Maria sanoo:

   Kiitos :) Se on DIY-taulu, jonka tein pari vuotta sitten. Printtasin kuvan netistä ja lätkäisin kehykseen!

 3. Avatar Anonymous sanoo:

  Herkullisen näköisiä sämpyjä.

  Hei muuten, mikä on tuo vip member of indiedays inspiration mikä sinullekin on nyt tullut?
  Miia

 4. Avatar By J sanoo:

  Todella kauniita kuvia jälleen kuten aina! Pikkuisten koululaisten äidille kauniita hetkiä arjen keskelle! Kiitos reseptistä :)

 5. Avatar Sally sanoo:

  Oi nam. Ja ihana tarjotin.. Mistä löysit TineK:ta? Ihan Tampereeltako? Tilasin omani Tiirinkosken Tehtaalta ;)

  Myöhäisillan terkkuja! Meillä kaikki muut jo nukkuu..

  • Avatar Maria sanoo:

   Kiitti ystäväiseni, tilasin TineK:ta netistä! :) Juu, eihän meillä täällä löydy sitä mistään. Täytyis käydä Kantriinaa puhuttamassa ympäri ottamaan TineK:n valikoimiin :)

   Niin ja juu, laitan siis tänään viestiä, unohdin vallan eilen!

 6. Nam, nam -todella maukkaan näköistä. Tine K tuotteet on niin ihkuja että :)

  t.Sanna

 7. Voi kuinka ihanan raikkaan blogin löysin täältä. Ihania postauksia! Jään lukijaksi varmasti. :)

 8. Avatar Anne sanoo:

  Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

 9. Avatar Anne sanoo:

  Heipsan, pitää ihan kysyä kun mieltäni vaivaa,mistä Siken kirjasta näiden ihanien sämpyjen ohje on lähtöisin ?
  Namaste? En kerta kaikkiaan löydä, vaikka kuinka selaan ees ja taas :)
  Joskus se vaan jää vaivaamaan ja eikä tahtoisi antaa periksi, ennen kuin on selvittänyt asian.
  Mutta anyway, ihania ovat <3

  • Avatar Maria sanoo:

   Moiks :) Resepti on Ruokaa Rakkaudella kirjasta. On kyllä niin ihana kirja tuokin, sekä Namaste. Sikellä on hyviä reseptijä!

 10. Ihana tarjotin ja slurps mitkä sämpylät!! :)

 11. Avatar Sipe sanoo:

  Mun on pitkään pitänyt kokeilla tätä sämpyläreseptiä, koska itsekin inhoan sitä vaivaamista. Kohotusaika vaan on tuntunut aina niin pitkältä, kun itse olen niin kaikki-mulle-heti-nyt -ihminen :D no nyt sitten innostuin kokeilemaan, kaikki meni muuten kivasti mutta tuo 30 minuutin paistoaika oli liikaa minun uunillani. Mennessäni kurkkaamaan sämppyjä 30 minuutin kohdalla ne olivat aaaaivan liian ruskeita… ja kivikovia, shit! :D enkä kyllä muistanut ripotella jauhojakaan pinnalle/saksia sämppyjä ennen paistoa, hups. nooooo nyt ainakin tiedän missä mokasin, ens kerralla näistä tulee superhyviä! :D

  • Avatar Maria sanoo:

   Moi Sipe! Näistä tulee mullakin yleensä ruskeita; kuvissa jäi liian vaaleiksi. Ja ihan kivikovia kuoresta. Joten no hätä :) Tuo leikkaus ja jauhotus vähän auttaa…joten better luck next time :D

 12. […] Padan kanssa pyöräytimme tyttöjen kanssa sämpylät. Ne samat, joita aina teen. Resepti löytyy täältä. Sämpylät eivät juuri margariiniä kaipaa; ne ovat parhaimmillaan dipattuna pataruoan […]

 13. […] sopivat just passelisti aamiaispöytään. Mutta muistanpa näistä tehneeni muun muassa illallista fetasalaattisämpylöiden muodossa.  Tuo Siken Ruokaa Rakkaudella -kirja, josta näidenkin sämpylöiden ohje on, on ehkä […]

Kommentoi