sunnuntai 14. elokuun 2022

Ihana elokuu & helppo scampiohje

No nyt on kyllä eletty kuin viimeisiä kesäpäiviä – niin superihanat ilmat olleet! Ollakin (saakohan tätä sanoa ääneen…) odotan jo ihan älyttömästi syksyn värejä. Koleutta ja sumuisia aamuja. Iltoja takkatulen ääressä ja sitä kuuluisaa syyshyggeä.

Se ei silti poissulje sitä, ettenkö olisi nauttinut viimeisistä kesäpäivistä ja -illoista täysillä. Olen, sillä lämpöä on riittänyt töiden jälkeenkin.

Eilen illalla mökillä katettiin taas kalliorannan terdelle pöytä iltaruokailua varten. Sulatettiin koko kesän sulattamista odotelleet scampit pakkasesta, laitettiin ne marinoitumaan ja sen jälkeen grillattiin nopeasti. Annettiin majoneesille ripaus sitruunan makua ja poksautettiin jääkaapista löytynyt kuoharipullo.

Sytytettiin kynttilät ja tuumattiin yhteistuumin, että villasukat pitää laittaa jalkaan. Katseltiin kun aurinko laskee nyt jo aiemmin vastarannan taa kuin viikko sitten.

Otettiin kesken ruokailun vastaan videopuhelu reilun 8000 kilometrin päästä. Yleensä ei kesken ruokailun puheluita sallita, mutta hei – nyt ei edes mietitty 😀 Nähtiin esikoisen vaihtarikodin esittely videolla ja videokuvaajaa seuraava ihana labradoodle, joka heilutti iloisesti häntää.

Juteltiin hetki kuulumisia, siivottiin pöytä ja sammuteltiin kynttilät.

Joku näissä elokuun päivissä on, mitä rakastan. Illoissa, jotka alkavat pimenemään ja viilenemään. Tuoksussa, johon sekoittuu jo sävähdys syksyä.

Ne scampit, ne muuten ovat olleet mun tämän kesän herkkuruokaa aina jos ollaan käyty sellaisessa ravintolassa syömässä, missä niitä on saanut. Ja kaiken lisäksi scampit ovat myös älyhelppoja valmistaa itse.

Scampit & sitruunamajoneesi

1 pkt Pirkka kypsiä jättikatkaravun pyrstöjä (pakastealtaasta)
1 punainen chili
1/2 sitruunan mehu
1 solovalkosipuli
2 rkl oliiviöljyä
puntti persiljaa
suolaa
200 g voita

Sitruunamajo
2 dl majoneesia
1/2 sitruunan mehu

Tarjolle
Ciabattaa tms. kovakuorista leipää

1. Sulata scampit (esim. tunnin ajan kylmässä vesihauteessa)
2. Pilko puolikas chili ja puolikas valkosipuli, pienistele puoli punttia persiljaa ja sekoita em. oliiviöljyn ja sitruunamehun kanssa. Nostele joukkoon scampit ja laita tekeytymään noin 30 minuutiksi jääkaappiin
3. Sekoita sitruuna ja majo ja laita sekin jääkaappiin
4. Lisää paistin pannulle loppu chili ja valkosipuli pilkottuna sekä voi. Anna voin sulaa pikkuhiljaa. Kun voi on kuumaa, kaada pannulle scampit marinadissaan. Sekoittele joukkoon loppu persilja.

Me tosiaan otettiin scampeihin pikkuinen pinta grillissä, mutta tämä ei ole välttämätöntä 🙂

SULOISIA ELOKUUN PÄIVIÄ SINNEKIN TOIVOTELLEN,


Kommentoi