maanantai 12. marraskuun 2012

I never promised you a rose garden…

Moikkamoi blogistania!

Isänpäivä tuli ja meni, toivottavasti teilläkin juhlinnat sujuivat mukavasti 🙂 Kuten jo eilen hieman valoitin, niin vein lasteni isän eilen illalla konserttiin. Mutta ei mihinkään sellaiseen, jossa tulee käytyä alvariinsa…Buutsit laitoin jalkaan ja sulat kaulaan. 
Vain stetson puuttui päästä ja Wrangler-merkki farkun vyötäisiltä.

”Elettiin elokuun loppua vuonna 1993. Reilun kahdenkymmenen tunnin matkustamisen jälkeen istuin vihdoin parhaimmat aikansa nähneen Chevy pickupin kyydissä ja yritin ymmärtää kielestä, joka koulun englannintunneilla oli kuulostanut ihan erilaiselta. Viljapellot kiisivät ohitse ja maisema oli tasaisempaa kuin Pohjanmaalla. Radiossa pauhasi musiikki, jollaista meillä Suomen radioissa ei juurikaan kuultu. Mieleeni on jäänyt tästä ensimmäisestä illasta kanadalaisen isäntäperheeni kanssa se, kun radiossa lauloi Lynn Anderson ja kappale meni näin:

”I beg your pardon, I never promised you a rose garden
Along with the sunshine, there’s gotta be a little rain sometime
When you take you gotta give so live and let live and let go
I beg your pardon, I never promised you a rose garden.”
Silloin taisin tuumata, että jepjep. Sillä kaupunkilaistyttönä olin kuvitellut pääseväni vähintäänkin Torontoon tai Vancouveriin vaihto-oppilasvuottani viettämään. Mutta tämän sijaan pääsinkin pieneen, parin sadan asukkaan kylään nimeltä Meskanaw. Joka kirjastossa käynnin jälkeen paikantui keskelle Kanadaa Saskatchewanin osavaltioon. (sanonta ”middle of nowhere”  ei ole tuulesta temmattu tässä kohtaa 😉 Eihän koulun karttakirjaan ollut edes laitettu näin pieniä kyliä. Täältä (klikklik) voitte halutessanne käydä katsomassa maisemia, joiden läpi tuona elokuisena iltana matkattiin. Isäntäperheeni  kanssa autossa jutustellessani sain selville ainakin sen, että perheen lapset olivat kovia käymään tansseissa. Diskossa, niin kuin minä tuolloin toiveikkaana ajattelin. But little did I know then. En tiennyt myös siitäkään kuinka paljon noihin maisemiin, paikalliseen elämänrytmiin ja tuohon radiossa pauhaavaan musiikkiin voi vuoden aikana kiintyä. ♥ 
Ensimmäisenä kouluaamuna keltainen koulubussi tuli hakemaan meidät kukonlaulun aikaan; kouluun oli noin vajaan tunnin matka, sillä kiersimme matkalla monta farmia ja noukimme lapsia kyytiin ja koulu sijaitsi vieresessä kylässä, jonka asukasluku oli kolminkertainen tuohon pikkuiseen Meskanaw-kylään. Jos siis mukaan luettiin kylää ympyröivät farmit ja intiaanireservaatti. Koulubussin kuljettaja herätteli meidät joka aamuun paikallisen country-radion aamushowlla ja omilla aivan loistavilla jutuillaan. Myöhemmin kävi ilmi, että kuski oli luokkakaverini Amyn iskä. 
Ensimmäisen kuukauden aikana maataloudesta elävällä seudulla oli sadonkorjuuaika. Tuo samainen country-musiikki pauhasi puimuireissa viedessämme ”siskoni” kanssa eväitä isäntäperheen isän luokse pellolle. Se pauhasi viikonloppuaamuisin herneitä isäntäperheeni takapihalta poimien. Parin viikon kuluttua olin jo aivan myyty tästä uudesta musiikkilajista. Syyskuun lopussa pääsin country-laulaja Garth Brooksin konserttiin. Silloin en vain tajunnut kuinka suuresta starasta on kyse; 40 000 stetsonpäistä fania vaelsi keikan jälkeen autoihinsa ja matkasi farmeillensa. 
Ja ajan kuluessa mulle selvisi myös se, että silloin ensimmäisenä iltana isäntäperheeni kanssa keskustelussa vilahtanut tanssiharrastus ei tarkoittanut diskotanssia vain tansseja, jossa raikasi country-musiikki ja ihmiset tanssivat wranglereissaan two-steppiä. 
Joulun jälkeen vaihdoin isäntäperhettä ja uusi isäntäperheeni asui Kinistinossa, kylässä jossa koulumme sijaitsi. Kylässä asui myös yksi vaihto-oppilasvuoteni parhaimmista ystävistä Heather, joka tutustutti minut näihin joka viikonloppuisiin tansseihin. Ehdotonta eliittiä oli myös myöhemmin keväällä retket isolla porukalla jonnekin ”in the middle of nowhere”-paikkaan. Pellon laitaan. Tehtiin nuotio, kuunneltiin country-musiikkia ja juotiin Bud Lightia. Noilla reissuilla kuunneltiin mm. tätä:
Hassua oli, että tuon pienen koulumme parkkipaikka oli täynnä avolava-autoja, pojat kulkivat buutseissaan, stetsoneissaan ja wranglereissaan ja illan tullen heittivät päälleen jääkiekkovarusteet ja jahtasivat pientä mustaa lätkää kaukalossa. Country-musiikin pauhatessa taustalla. Viikonloppuisin kävimme jääkiekkopeleissä ja country-tansseissa.
Kun puhun country-tansseista, en tarkoita mitään perinteistä viululla soitettavaa countrya ja rivitanssia vaan musiikkia, josta alla muutama näyte (nämä olivat pinnalla vuosina 1993-94):
Valmistujaisjuhlissamme tunnusmusiikkimme oli, mitäs muutakaan kuin countrya. Harmillista, etten Youtubesta löytänyt kunnon videota tuosta Billy Ray Cyruksen Someday, Somewhere, Somehow-kappaleesta. Kun lähdin muistorikkaan vuoden jälkeen koti-Suomeen pakkasin vuoden aikana kertyneet country-musiikki cd:t isoihin pahvilaatikoihin ja lähetin kotiin laivalla. Osa niistä on vieläkin tallella
Vuosi oli kaikin puolin elämäni parhaimpia kokemuksia, eikä vähiten sen takia, että sain mukaani rakkauden musiikkiin,jota ilman ei voi elää. Meillä pauhaa Spotifyn countrymusiikkilistani ämyreistä harva se päivä. Nykyajan country on hieman erilaisempaa kuin tuolloin parikymmentävuotta takaperin, mutta tietyt samat artistit vieläkin ovat pinnalla. 

Marraskuun 11.päivä viime vuonna yksi noista uransa vuonna 1993 aloittaneista country-laulajista esiintyi Helsingissä. Enemmän kuin onnellinen olin, kun saimme liput tuohon huikeaan konserttiin. Toby Keith on aina kuulunut suosikkeihini ja kuuluu yhtä. Alla pari videota, joista ensimmäinen on tuolta vaihto-oppilasvuodeltani ja jälkimmäinen vähän tuoreempi. 
Vuotta myöhemmin eli eilen Isänpäivänä, Tampere-talossa esiintyi grand old man Kris Kristofferson. Omalla tavallaan järistytti maailmani jälleen. Country-musiikki on hyvin monimuotoista ja vuosien saatossa tuntuu, että muhun uppoaa jokainen tämän musiikkilajin alatyyli. Sulat kaulaan ja bootsit jalkaan. Ainoa, mikä puuttui oli stetson-hattuni, joka luultavammin makaa isäntäperheeni vaatekaapin ylähyllyllä. Pitäisikin lähteä katsomaan onko se kuinka pölyttyneenä siellä. ♥”

Vaikka country on lähellä sydäntä niin se ei poissulje sitä tosiasiaa, että meillä soitetaan musiikkia laidasta laitaan; suomipopista iskelmään, rockista vielä vähän tiukempaan tavaraan. En voisi elää ilman musiikkia. Aamulla ensimmäisenä avaan radion ja viimeisenä illalla suljen sen.

Seuraavana sitten taas vähän sisustuspainotteista postausta,
Ihanaa viikonalkua! 
PS. Kiitos ihanista kommenteistanne edellisiin postauksiin, palaan niihin illemmalla. 
Ja tervetuloa uusille lukijoille, toivottavasti viihdytte 


18 Responses to “I never promised you a rose garden…”

  1. Jenni sanoo:

    Mielenkiintoinen postaus, hyvä aihe ja kivasti kirjoitat. 🙂

  2. Maiu sanoo:

    Olispa vielä ollu pari fotoa noista muistoista seassa, kuulosti niin mielenkiintoiselta, että toivoi tässä saavansa pari glimpseä 🙂

    • Maria sanoo:

      Kiitos Maiu ja sanos muuta, täytyykin etsiä jostain vaihtarivuoden valokuvat ja laittaa skanneri kuumaksi 🙂

  3. SanMa sanoo:

    Olipa ihanasti kirjoitettu juttu, ihan kuin jostain elokuvasta 🙂

  4. nieinda sanoo:

    Kuulostaa kivalta! Asukokonaisuuskin on mitä mainioin. Paita on todella kaunis!:)

    • Maria sanoo:

      Kiitos Nieinda ja hei tuo paita on se sama liehulaihupaita, joka mulla on päällä tilaisuudessa kuin tilaisuudessa 🙂

  5. Petriina sanoo:

    Garth Brooks on oma suosikkini vaihto-oppilasvuodelta … olen tuosta konsertista oikeasti kade ! 😀

    t. toinen keskellä-ei-mitään vaihtarivuotensa viettänyt ja countryn ystävä myöskin

    • Maria sanoo:

      Siis ei voi olla totta! Ensimmäinen ihminen Suomessa, joka on joskus kuullut Garth Brooksista. Kiitos ihana Petriina 🙂 Juu, se keikka oli kyllä sellainen, että oksat pois! 🙂

  6. Mapsi sanoo:

    Voi, garth Brooks on vaan niin älyttömän hyvä. Muistan aina, kun häissämme (rennoissa sellaisissa, kotona vietetyissä) erittäin hyvä ystäväpariskuntamme, joka tuolloin harrasti lähes työkseen rivitansseja, opetti meille kaikille Cowboys´n angels-valssia.. oi oi, so romantic! Mulla kolahtaa country aina vaan, tykkään sen hyväntuulisuudesta ja rentoudesta, laulajien miehekkäästä tavasta laulaa, tarinoista joista laulut kertovat jnejne!
    Kylläpä on varmaan ollut hieno konsertti sekä se Brooksin konsertti että nyt tuo Kristoffersson =)

    • Maria sanoo:

      Ihanaa Mapsi, että sinäkin tiedät Garth Brooksin! Kaikki keille olen GB:tä täällä hehkuttanut ovat olleet ihan ihmeissään, että kuka se on 😀 Oi, ihanan kuuloiset häät teillä <3 Country-laulajissa (miehissä) on sitä jotain! 🙂

  7. Elina sanoo:

    Ihana tarina ja kaunis blogi sinulla. 🙂

  8. SatuK84 sanoo:

    Kiva tarina kyllä 🙂
    Ja ihanat vaatteet! Saanko udella mistä nuo farkut ja paita ovat?

  9. Ihania vanhoja videoita. Olipas kiva fiilistellä. Luulin olevani ainoa, joka diggaa Garth Brooksista ja countrystä muutenkin, mutta täällähän on enemmänkin tunnustuksia…:D Vuosi oli 1990 ja matkalla Konstantin Simonov-nimisellä laivalla silloiseen Leningradiin Texasilaisen pojan kanssa. Mummot nukkumassa, yökerhossa vain me kaksi, omat Garth Brooksit mukana ja oppitunnin aiheena two-step…:)) Siitä se lähti elämän kestävä rakkaus countrymusiikkiin. Tiesittekö muuten että joskus 80-luvun lopulla? vuotta en muista, Garth Brooks esiintyi Helsingissä. Muistan vieläkin ne valtavat rekka-armeijat Mannerheimintiellä! Luultavasti kadun hautaan saakka etten silloin ymmärtänyt mennä konserttiin!

    • Maria sanoo:

      Ihana kokemus sulla, kiitos kun jaoit sen täällä ♡ Apua, en tiennyt että Garth Brooks on ollut Helsingissä. Mutta toisaalta, enpä silloin reilun kymmenen vuoden ikäisenä ollut kuullut edes koko äijästä 😉 Nyt kun pääsisin uudelleen GB:n konserttiin niin voisin nauttia siitä enemmän; levyjä on tullut kuunneltua liki puhki 🙂

      Eikös ollutkin nostalgisia videoita? 🙂 Noissa ”vanhoissa” country-biiseissä on sitä jotain, jota ei tämän päivän country-musiikista löydy.

Kommentoi