keskiviikko 06. heinäkuu 2016

Elämäniloinen kesäilta

 

HOLA AMIGOS Y AMIGAS!

No nyt sitä lupaamaani espanjalaista illanviettoa! Indiedaysin ja Albalin yhteistyökampanjan merkeissä jaoin teille taannoin muistoja Espanjasta ja muistoja elämänmakuisesta lomastani Madridissa. Saman kampanjan tiimoilta jatketaan. Olen tässä hieman pohtinut, että olisinkohan mä voinut olla edellisessä elämässä espanjalainen? ;) Ainakin tämän luonteeni pirskahtelevuuden ja elämäniloisen asenteeni takia. Sekä sen takia, että rakastan espanjalaisia viinejä. Espanjalaista temperamenttia. Perhekeskeisyyttä, kieltä. Ihan kaikkea. Muistan Kanadassa asuessani luokkatovereideni olleen ihan ällistyneitä, kun luokkaan saapuikin pohjoismaalainen elovenatyttö. ”Eikö Maria olekaan espanjalainen nimi?”. Siinä oli vähän selittelemistä. Kerroin, että espanjalaisuuteni rajoittuu tasan yhden Este pais-oppikirjan kahlaamiseen.

Ehkä tämäkin on osa espanjalaista puoltani, että juttua riittää niin paljon, että itse asiaan pääsyssä kestää. Mutta siihen päästään nyt. Eli esittelyssä kaunis kesäilta, jolloin katoin veljen perhettä varten viinit ja tapakset takapihalle. Juuri kun olin saanut ne sinne katettua, nousi Pyhäjärven päältä tummanpuhuvat pilvet. Tuuli tuiversi pöytäliinan kulmia ja sadepisarat hakkasivat terassilautoihin. Hiukset olivat samantien kaikkea muuta kuin kuvauskelpoiset, mutta espanjalaisittain de nada – eipä juuri haittaa. Tätäkö tämä Suomen kesä on, ajattelimme. Sade onneksi loppui yhtä nopeasti kuin alkoikin ja pian saimme nauttia tervetuliasjuomat takapihalla. Sangriat, espanjalaisittain tottakai.

SANGRIA á la Maria
(4-6 hlölle)

5 dl Viña Albali Gran Selección Tempranillo hanaviiniä
4 dl sitruunalimonadia
1 dl puristettua appelsiinimehua
jäitä, appelsiinin palasia, viinirypäleitä

-sekoita viini, sitruunalimonadi ja vastapuristettu appelsiinimehu
-lisää jäät, appelsiinin ja viinirypäleen palaset kannuun ja kaada sangria päälle
-hymyile, kippistele, sano salud ja nauti heti!

VinaAlbali (1 of 31)VinaAlbali (4 of 31)VinaAlbali (5 of 31)VinaAlbali (1 of 1)VinaAlbali (6 of 31)VinaAlbali (14 of 31)VinaAlbali (12 of 31)

Kippistelyn jälkeen hain vielä uunista lämpimän ruoan, patatas bravas ja sitten pääsimme aloittamaan. Siitä onkin pitkä aika, kun viimeksi olemme tehneet tapaksia. Täytyisi tehdä useammin. Tällaiset ns. sormiruoat ovat illanistujaisten kruunu. Meillä nautittiin lämpimänä ruokana patatas bravas eli espanjalaisia perunoita suloisentulisen tomaattikastikkeen ja valkosipuliaiolin kera. Gambas al ajillo eli valkosipulisten katkarapujen ohjeen muistaakseni olen joskus perjantaimyyssien ohella täällä jakanutkin. Katkarapujen kera sopi rapsakka patonki. Hunajameloni toi raikkautta ilmakuivattukinkku-mozzarellasalaattiin. Manchego-juuston palaset saivat lisäulottuvuutta makumaailmaansa hunajasta ja pistaasipähkinöistä. Valkoviinissä marinoidut oliivit sekä punaviinissä haudutetut tuliset chorizo-makkarat olivat meidän tapaspöydän suosikit.

VALKOVIINISSÄ MARINOIDUT OLIIVIT

0,5 dl Viña Albali Verdejo valkoviiniä
2 rkl oliiviöljyä
yhden sitruunan mehu
noin 3 dl oliiveja
sormisuolaa hyppysellinen
muutama rosmariinin oksa

-sekoita valkoviini, oliiviöljy, rosmariininoksat ja sitruunan mehu oliivien kanssa
-lisää sormisuolaa ja anna tekeytyä ainakin pari tuntia jääkaapissa
-napostele sellaisenaan tai osana tapas-pöytää. Pääasia, että nautit!

VinaAlbali (15 of 31)VinaAlbali (3 of 31)VinaAlbali (21 of 31)VinaAlbali (23 of 31)VinaAlbali (9 of 31)

PUNAVIINISSÄ HAUDUTETTU CHORIZO

1,5 dl Viña Albali Gran Selección Tempranillo hanaviiniä
1 punasipuli pienisteltynä
2 valkosipulin kynttä kuorittuna ja pienisteltynä
oliiviöljyä
3 laakerinlehteä
n.250 g chorizomakkaraa

-leikkaa makkarat sentin siivuiksi ja kypsennä niitä oliiviöljyssä pari minuuttia
-lisää sipulit, laakerinlehdet ja viini
-anna hautua, kunnes viini on koko lailla kiehunut pois
-nauti pelkällään tai aioliin dipattuna!

En tiedä mitään ihanampaa tapaa istua iltaa kuin tehdä se hyvän ruoan ja juoman äärellä. Silloin kun pöydän ympärillä on ihmisiä, joiden kanssa on helppo jutella asioista. Silloin kun nauru raikaa, vaikka keskustelunaiheet olisivatkin vähän vakavammat. Elämä ei ole vakavaa, vaikka se hirmuisen usein liian vakavasti otetaankin. Tietty kunnioitus pitää elämää kohtaan olla, mutta se ei poissulje sitä, etteikö elämästä voisi nauttia. Etteikö elämän kustannuksella voisi pitää hieman hauskaakin.

VinaAlbali (8 of 31)VinaAlbali (28 of 31) VinaAlbali (10 of 31) VinaAlbali (11 of 31)VinaAlbali (29 of 31) VinaAlbali (16 of 31)VinaAlbali (26 of 31) VinaAlbali (17 of 31) VinaAlbali (18 of 31) VinaAlbali (19 of 31) VinaAlbali (24 of 31)VinaAlbali (30 of 31) VinaAlbali (31 of 31)

Vaikka monet ovat sitä mieltä, että punaviini kuuluu syksyyn ja talveen, niin meillä punaviiniä juodaan ympäri vuoden. Kohtuudella ja pääosin ruoan kanssa. Mutta myös seurustelujuomana. Viña Albali Gran Selección Tempranillo hanaviini sopi tapasten kanssa loistavasti. Jopa hieman tulisten ruokien makumaailmaankin se sointui mukavasti. Pirskahteleva valkoviini Viña Albali Verdejo niin ikään menee jääkaappikylmänä lämpimän kesäillan seurustelujuomana. Mutta hienosti se taipui myös oliivien marinadiinkin.

Loppujen lopuksi aurinko alkoi paistamaan ja ilta venähti suunniteltua pidempään. Espanjalaisittain meilläkin oli koko pieni suku koolla, joista pienin juoksi Messin pelipaidassa. Välittämättä Espanjan kehnohkosta jalkapallomenestyksestä, elämästä nauttien hänkin :)

Suomen alkoholilakiin vedoten alkoholijuomiin liittyvät kommentit jätän julkaisematta! 

ELÄMÄNILOISIN KESKIVIIKKOTERKUIN,

alle


8 Responses to “Elämäniloinen kesäilta”

 1. Avatar Ninni sanoo:

  Tässä ilmoittautuu yksi pitkäaikainen lukija, joka päivä on pakko katsoa josko olisit päivittänyt ;) Nyt näiden kuvien myötä ”rohkenin” kommentoimaankin jopa!
  Kuviesi myötä pääsee itsekin aina pienelle mielikuvitusmatkalle johonkin mukavaan paikkaan ja nyt tuli sellainen olo että nyt/heti/samantien olisi todella ihana kutsua ystävät samanlaisen pöydän äärelle. :) Onhan tässä vielä kesää jäljellä!
  Itsellä on ollut hakusessa tuollainen laatta (?) tarjottavien alle mutta ei meidän pikkukaupungissa ainakaan kappaleittain myydä…Matka Tampesteriin on sen verran lyhyt että josko sieltä löytyisi??
  Ihanaa kesänjatkoa ja voimia tulevaan rankkaan päivään <3 Jotenkin niin pystyin samaistumaan oloosi, äitini kuoli 6 v. sitten rintasyöpää sairastettuaan n. 1,5 vuotta. Hän olisi täyttänyt 62 v. eli aivan liian aikaisin lähti ja paljon jäi sanomatta ja kokematta ;(

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Ninni

   ja ihanaa, että jätit kommenttia! :)

   Kiitos <3 Tuo laatta on itse asiassa ylitse jäänyt laatta meidän takkahuoneen lattiaremontista :D Varsin käyttökelpoinen myös tarjoilualustana!

   Kiitos kaunis sinulle, elämä on välillä vähän epäreilua :( <3 Meillä äiti olisi täyttänyt tulevana sunnuntaina 68-vuotta. Liian aikaisin meidän molempien äidit vietiin. Mutta ei auta kuin ajatella, että elämässä on alku, syntymä, mutta ei loppua. Vain pilkku <3

 2. Avatar Aila Räty sanoo:

  Kyllä sulla on ihana blogi joka päivä sitä odotan. Ystävättäreni kanssa jutellaan että kuinka voitkin olla niin energinen ja ihana ihminen.Mutta nyt asiaan voisitko laittaa Gambas al ajillo ohjeen.Terveisin Aila

 3. Avatar Tiina sanoo:

  Myös toinen pitkäaikainen lukijasi ilmoittautuu. Kiitos aivan ihanasta blogistasi! Kuvat ja tekstit ovat täynnä elämää ja koko blogisi niin laadukkaasti tehty. Arvostan taitoasi kirjoittaa vaikeistakin asioista. Upeaa on myös, kuinka usein blogiasi päivität. Mukavaa kesän jatkoa ja ennen jaksamista!

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Tiina
   ja ihanaa, että ilmoittauduit :) Kiitos kaunis, niin ihana kuulla <3

   Lämmin kiitos ja ihanaa kesää sinnekin <3

 4. Avatar hanna sanoo:

  Kiitos ruokainspiraatiosta jälleen kerran! Viime kesänä printtasin sun ohjeita ennen lomalle lähtöä ja taidanpa tehdä saman tänäkin vuonna. Loma alkaa nimittäin ihan muutaman tunnin kuluttua

  Voimia raskaaseen viikonloppuun! Päivä kerrallaan <3

  • Maria Maria sanoo:

   Olehan hyvä Hanna!

   Ihana kuulla, että nämä mun reseptit tulee teillä lukijoilla käyttöön! :)

   Oih, ihanaa lomaa! :)

   Kiitos, päivä vain ja hetki kerrallansa <3

Kommentoi