torstai 01. elokuun 2019

Takaisin ruotuun: Arkiruokailut syyniin

HEISSULIVEI IHANAT!

Niin vain meidän mökille lähtö siirtyi tälle päivälle, kun oli kaupungissa yksi juttu, joka piti tehdä. Mutta hei, ei lainkaan harmita, sillä tänä aamuna käytiin ihanalla aamupalalla Tampereen Kauppahallissa. Käydään siellä aina silloin tällöin ja joka ikinen kerta mietin, että miksi ei käydä useammin. Rakastan tuota paikkaa ja sitä fiilistä. 4 Vuodenajan aamiainen on myös aivan omaa luokkaansa; kympillä saa rahalleen enemmän kuin vastinetta.

Aasinsiltana pääsemme tästä Takaisin ruotuun -sarjan ensimmäiseen osaan eli arkiruokailuihin. Veikkaan, että emme ole ainoita, keillä on loman aikana ruokailut lähteneet vähän lapasesta. Tykkään käydä ulkona syömässä ja se on ihan fine aina silloin tällöin. Varsinkin lomalla. Mutta ei lompakko kestäisi tässä(kään) mielessä lomaa, jos lomaa olisi pidempään eikä kulutustottumuksiaan muuttaisi.

Sen takia arki on odotettu asia, että saadaan joku roti tähän touhuun. Kevät mentiin hienosti kauppakasseilla, joko S- tai K-Ryhmän, riippuen aina tilanteesta. Kerran viikossa kun ostaa isommat ruokaostokset, saa ruokalaskua pienennettyä huomattavasti. Lomalla on tullut käytyä ruokakaupassa liki päivittäin. Ja yhtäkkiä sellainen arjessa suosimani ”hävikkiruoat kunniaan” -mentaliteetti on kadonnut takavasemmalle.

Arjessa sitä tulee tehtyä usein iso satsi esimerkiksi keittoa tai laatikkoruokaa, mitä syödään pari (joskus kolmekin) päivää putkeen. Kesällä on keksitty joka päivälle uusi ruoka. Ok, uudet perunat on ehkä jatkojalostettu seuraavana päivänä, jos sellaisia on keitettyinä jäänyt, mutta muuten olen ollut surkea kokki tämän tiimoilta.

Arkiruokailut joutuvat siis syyniin ja niiden suhteen tehdään korjausliikkeitä. Ei vain kustannusten takia, vaan myös ruokien monipuolistamisen takia. Ja jo ihan ruokarytminkin takia. Se kun on kesällä ollut aivan omaa luokkaansa. Muistilistana itselleni toimii seuraava:

♥ tee viikon ruokalista etukäteen (ainakin arkipäiville) ja sen pohjalta kauppalista
♥ tee kerran viikossa iso ruokakauppakäynti
♥ varmista, että jääkaapissa on terveellisiä, helposti napattavia välipaloja koko perheelle
♥ ota käyttöön joka iltaiset yhteiset ruokailut
♥ leivo itse leivät ja sämpylät mahdollisuuksien mukaan
♥ rakastu syksyn tullen lämmittäviin aamupuuroihin
♥ muista syödä tarpeeksi usein (tämä on itselleni ollut aina se pullonkaula)
♥ tutustu meal preppaukseen ja ota se käyttöön!
♥ ennen arjen aloitusta; siivoa keittiön ruokakaapit ja jääkaappi
♥ tee listat puuttuvista perustarvikkeista ja osta ne kaappeihin.
♥ pidä kaapit/laatikot siisteinä, että tiedät heti mistä löytyy mitäkin
♥ ota käyttöön kasvisruokapäivät
♥ vilkaise säännöllisesti satokausikalenteria
♥ ota töihin mukaan eväät
♥ vähennä hävikkiä

Ja yksi mikä itselleni välillä on haastavaa: älä tee ruokaa liikaa. En tiedä mistä olen tämän suurtalouskokkimentaliteettini perinyt, mutta keitän esimerkiksi spagettia aina aivan liikaa. Tokihan sen voi sitten lämmittää, mutta kyllä pastakin on parasta juuri keitettynä eikä mikron kautta lämmitettynä.

Tuo meal preppaus on sellainen, jota en ole koskaan tehnyt. Mutta mieleni tekee kokeilla. Oletteko te meal preppaajia? Siinä voisi kuvitella, että jääkaappikin säilyisi järjestyksessä, kun olisi ruoat valmiiksi tehtyinä purkkeihin. Vai olenko väärässä? :) Mä olen kyllä toisaalta vähän sellainen fiiliskokkailija, että ehkä meal preppaus ei tule olemaan mun juttu. Kokeilemallahan se selviää. Jo tuo viikon ruokalistassa pysyminen on välillä haasteellista. Onneksi olen osannut suosia sellaisia ruokia, joiden aineksista saa tarvittaessa tehtyä jotain muutakin ruokaa. On saanut mennä osin fiiliksen mukaan :)

Mä odotan alkavaa arkea tosi paljon. Sitä, että lapset pääsee kouluun ja itse pääsen toimistolle. Sitä että iltaisin ollaan kaikki valmista kauraa unille jo kymmeneltä. Että aamulla herään kuudelta, jotta saan viettää ekan hereilläolotuntini ihan hiljaa omissa oloissani. Hei, enää viikko ja sitten tämä toive toteutuu, kun lasten koulu alkaa – nautitaan kuitenkin vielä tämä viikko retuperällä olemisesta 

TORSTAITERKKUSIN,

PS. kiinnostaisiko teitä sellainen postaus, jossa esittelen arkiviikon ruokalistan ja vastaavasti kauppakuitin sisällön hintoineen? :)


18 Responses to “Takaisin ruotuun: Arkiruokailut syyniin”

 1. Meri sanoo:

  Kiitos hyvistä vinkeistä, käyttöön tulee! Ja tuo arkiviikon ruokalista kuulostaa hyvältä, mielellään luen ideoita hyvistä arkiruuista, ja kauppakuittikin kiinnostaa🙂
  Mukavaa päivää❤

  • Maria sanoo:

   Moikka Meri

   ja olehan hyvä – ihana kuulla ♥

   Voisin tehdä meidän perheen top 50 arkiruokapostauksen, aika monta reseptiä on vuosien varrella tullut tallennettua tänne blogiinkin, mutta voisin kerätä ne ”yksiin kansiin” :)

   Ihanaa perjantaita ♥

 2. Maarit sanoo:

  Olenkohan koskaan kommentoinut blogiisi, vaikka olen ollut vakkarilukija jo vuosia! Nyt halusin tulla sanomaan että kiitos tästä postauksesta, jotenkin innostuin itsekin miettimään noita juttuja. Tähän asti en ole halunnut ajatellakaan arkisia juttuja ja ruotuun palaamista :D Myös ruokalista ja kauppakuitti-juttu kiinnostaa todellakin. Kivaa loppuviikkoa!

  • Maria sanoo:

   Heippa Maarit,

   kyllä näyttäisi siltä, että olet ennenkin kommentoinut (ainakin sinun ip-osoitteestasi) :) Ihanaa, kun jätit taas kommenttia – kiitos tuhannesti ♥

   Mä olen vähän sellainen arkinatsi, että jotta arki tuntuu ihanalle, tulee sen olla jollain tavoin organisoitua. Nimenomaan arkiruokien, jotka näyttelevät iiiisoa osaa arjessa :)

   Ihanaa alkavaa viikonloppua ♥

 3. Siiri sanoo:

  Mealprepping for life! Tästä on tullut oikein mun arjen pelastus. Yleensä vietän sunnuntaisin hieman pidemmän tovin keittiössä, tehden pohjia tai valmistaen kokonaisia aterioita tulevan viikon varalle. Jos teen esimerkiksi jotakin uunissa valmistettavaa ruokaa, niin miksi en samalla tekisi kahta tai useampaakin asiaa kerralla? Kerta se uuni on jo lämmitetty. Myös ekologisuus tulee tässä esille.

  Mun tapauksessa tämä on siinä mielessä helppoa, että olen talouteni ainoa jäsen ja ruokittava. Eikä mulle tee lainkaan tiukkaa syödä samaa ruokaa viittä päivää peräkkäin :D viime sunnuntaina tein ison kattilallisen kasvis-linssisosekeittoa, jaoin kippoihin ja kas, siinä työlounas viikon jokaiselle arkipäivälle. Eipä tarvitse viikolla miettiä että onko huomiseksi töihin eväät, meillä kun ei ole mahdollisuutta lähteä ulos lounaalle.

  Välillä mullekin käy tietty noita kämmejä, että keitän epähuomiossa armeija-annoksen vaikkapa riisiä. Mutta sen sijaan että heittäisin ylijäämät biojätteeseen, mietin aina, mihin voisin käyttää jämät :) vaikkapa seuraavan aterian lisukkeeksi? Sämpylät on ihan best! Niihin voi laittaa käytännössä mitä vaan jämiä, mitä jää-ja kuivakaapin uumenista löytyy, alkaen siitä riisistä, nahistuneista vihanneksista ja raejuustosta, jatkuen siemeniin ja rouheisiin :)

  Hieman harjoitusta ja etenkin suunnittelua se vaatii, mutta nykyään talouteni ruokahuolto toimii paremmin kuin hyvin, eikä ruokaa mene valehtelematta koskaan roskiin <3 aina ennen kauppalistan tekoa kurkkaan kuivakaapin ja pakastimen, josko löytyisi jotain mitä käyttää pohjana. Jos näyttää siltä, etten jostain syystä ehdikään syömään valmistamiani aterioita, on sitä varten olemassa pakastin :)

  Huh tulipa pitkä kommentti, huomaa kyllä että olen intohimoinen mealpreppaaja ja ruokahävikin vähentäjä :D

  Ihanaa loppuviikkoa sulle <3 täällä alkoi arki jo viime viikolla, ja kyllä vaan ovat tervetulleita rutiinit ja hyvin organisoitu arki, terveisin kontrollifriikki :D

  • Maria sanoo:

   Hei sinä arkikontrollifriikkisamikseni Siiri

   ja ihanaa, mä innostuin niin paljon tästä sun kommentistasi, että jos saisin päättää, niin ajaisimme nyt möksältä kotio ja alkaisin samantien suunnittelemaan arkiruokia ja tekemään niitä valmiiksi jääkaappiin. Joten kiitos ♥

   Sämpylät ja kaiken maailman rieskat on parhaita jämien hukkauspaikkoja. Ja mikä ihaninta, meillä lapset usein empii puurokattilan äärellä, viitsivätkö ottaa lisää, että jää rieskoihin aineksia :D

   Ihanaa alkanutta arkea ja hei tsemppaan jatkossa vielä enemmän tuon hävikin kanssa (annoit mulle siihenkin buustia) ♥

 4. Tanja sanoo:

  Hyviä ajatuksia ja ideoita, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. :)
  Ja Siirille nostan hattua meal preppauksesta! :)

  Itse inhoan myös ruokahävikkiä, siksipä ruokalista tulee tarkoin mietittyä. Meillä myös monesti tehdään sunnuntaina pariakin eri ruokaa valmiiksi kiireistä alkuviikkoa varten (kun kaikkien harrastusmenot tuppaa olemaan ma-ke), esim. joku uuniruoka-/vuoka ja sit vaikkapa keitto. Niistä riittää sitten muutamalle päivälle töihin lounasevääksi ja kotiin päivälliseksi.
  Itse pidän paljon ruokaisista salaateista erilaisin lisukkein, joten niitä tulee silloin tällöin väsättyä meal preppaus -tyyliin töihin evääksi.

  Ihanaa arkea ja herkullisia ruokahetkiä! :)

  • Maria sanoo:

   Moikka Tanja

   ja hei kiitos ♥ Juu, Siiri sai mutkin meal preppauksen koukkuun :)

   Kiitos vinkeistä, mä taidan ottaa myös sunnuntain ruoanlaittopäiväksi. Sellaiseksi ihanaksi laskeutumiseksi arkeen, jolloin teen ruokaa rennolla otteella. Nyt en malta odottaa, että arki alkaa. Niin innoissani olen tästä :)

   Kiitos ja samoin sinne, ihanan maukasta arkea ♥

 5. Hertta sanoo:

  Hei ihanaa, todellakin kiinnostaa arkiviikon ruokalistat! Ihan parasta saada vinkkejä omallekin listalle. Tuosta vielä piti kysyä, kun muistilistassasi oli ”terveellisiä, helposti napattavia välipaloja koko perheelle” – mitä ne teillä ovat?

  Entä osaako kukaan sanoa preppauksesta, voiko jotain vihanneksia/hedelmiä prepata, säilyvätkö kuinka kauan ja missä muodossa? Vihannesten peseminen, kuoriminen ja pilppominen on itselleni kaikista tylsintä hommaa, joten olisi mahtavaa, jos niitä voisi tehdä ison satsin valmiiksi tulevaa viikkoa varten :)

  Arki innostaa itseänikin. Kesä oli ihana, mutta liian pitkään ei jaksa lomailla :)

  • Maria sanoo:

   Heissun Hertta

   ja kiitos – toiveenne on kuultu :) ♥

   Välipalat ovat tuottaneet aina ongelmia. Leipä on se helpoin vaihtoehto, mutta nyt ajattelin pilkkoa jääkaappiin valmiiksi porkkanaa, kurkkua (nahistuu hieman), omenaa yms. Meillä tytötkin ovat innostuneet hummuksesta, joka onkin terveellistä ja täyttävää. Eli tarvittaessa noita voisi dipata hummukseen. Tuorepuuroja ja smoothieita meillä menee myös välipaloina. Ollakin, että smoothien rakenne välillä kärsii sen ollessa jääkaapissa (banaani ja avokado mustuu), mutta maku onneksi säilyy :) Raejuusto + kirsikkatomaatti on myös yksi lastenkin välipalasuosikeista.

   Jostain luin, että ns. vetiset vihannekset kuten kurkku ja tomaatti eivät säily pitkään eli ne kantsii salaatteihin laittaa vasta just ennen h-hetkeä. Mutta usein olen pessyt, kuorinut ja pilkkonut porkkanat, kukkakaalit, parsakaalit ja muut ”kovat” vihannekset etukäteen odottelemaan jääkaappiin. Koen, että on helpompi kerralla tehdä iso satsi. Tämä pilkkomistouhu on minunkin inhokkihommaani :D

   Kyllä, kesä on ihanaa aikaa, mutta ah tuota arkea :)

   Ihanaa arkea ja alkavaa viikonloppua ♥

 6. Hanna sanoo:

  Tämä! Inhoan ruokahävikkiä mutta silti sitä aina välillä tulee. Meillä perheeseen kuuluu kaksi aikuista joista toinen on hyvin epäsäännöllinen syöjä ja sitten on minä jonka pitää saada säännöllisesti ruokaa. Olen aloittanut painonpudotusprojektin, sitä kun on muutamassa vuodessa terveysasioista johtuen tullut useampi kymmen kilo. Nyt energiaa riittää myös siihen ja minusta on melkein huomaamattani tullut ainakin osittain meal preppaaja. Olen huomannut että mies ei tarvitse iltaisin lämmintä ruokaa joten kun teen ruuan, annostelen ruuan valmiiksi punnittuihin annoksiin rasioihin (punnitus siksi että muistan paljonko ruokaa rasiassa on kun määrät pitää merkitä Yazio-sovellukseen). Näin näppärästi on ruoka-annokset valmiina. Vihanneksia en laita kuitenkaan valmiiksi vaan lisään niitä aterioihin erikseen. Neljän viikon aikana olen huomannut että ruokahävikki on käytännössä loppunut. Kolmivuorotyö haastaa ruokien suunnittelua, sitä syö vähän eri tavalla vuoroista riippuen, haastavin on yövuoro. Saan ihan hurjat kiksit moisesta järjestelmällisyydestä D)

  • Maria sanoo:

   Moikka Hanna

   ja hei kuulostaa ihan loistavalta! ♥

   Meillä mä olen se, joka ei illalla välttämättä tarvitsisi lämmintä ruokaa, mutta mies ja lapset tarvitsevat. Sen takia usein teen niin, että ruoan lisäksi tarjolla on salaattia, josta teen itselleni ruokaisampaa esimerkiksi kvinoan avulla :)

   Kiitos myös vinkeistä, sen lisäksi että meal preppaus helpottaa arkea, tuntuu erittäin hyvältä ajatus hävikin vähentämisestä!

   Sama, järjestelmällisyys ja organisointi varsinkin arjessa on ihanan koukuttavaa :)

   Kivaa alkavaa viikonloppua ♥

 7. Heipä hei Maria, pitkästä aikaa :) Veit kyllä niin sanat suustani tällä postauksella, olen miettinyt ihan samoja juttuja ja tehnyt lähes identtisen listankin. Varsinkin suunnittelu, ruokakassitilaus ja ruokahävikin vähentäminen (ai kauhee, mitä rötväystä kesä onkaan ollut…) ovat ihan ykkösenä mun listalla.

  Hei, aloita ihmeessä mealpreppaus, sen avulla saa arkea helpotettua ihan älyttömän paljon! Mä harrastan sitä tosi paljon ja yritin katsoa oman blogin puolelta, mistä siitä löytyisi juttuja, mutta en ole tajunnut laittaa tuota omaksi tunnisteeksi. Pitääkin käydä poimimassa vanhat jutut saman otsikon alle. Kaikki alkaa hyvistä säilytysrasioista: mulla on Ikean lasisia rasioita eri koossa varmaan 15 kpl :) Ja kohta meinaan hakea muutaman vielä lisää. Itselleni tyypillisin preppauspäivä on sunnuntai, mikä helpottaa alkuviikkoa sinne torstaille saakka. Aikaa menee pari tuntia, mutta se kyllä kannattaa, koska alkuviikko menee näiden avulla niin helposti.

  Tyypillinen preppausproseduuri mulla on esim. seuraavanlainen: teen lihapullataikinan (yleensä kaksinkertaisena), mistä tulee uunipellillinen pullia. Samaan aikaan (kiertoilma) kypsennän yhden 700 g paketin broiskun fileitä toisella pellillä (öljy, suola, pippuri, curry, paprikajauhe). Sillä aikaa kun nämä kypsyvät, pilkon kovia kasviksia ja juureksia omiin rasioihinsa. Näistä saa alkuviikon ruokiin ”salaatin” eli yleensä meillä on arkena ihan vaan vaikka paprikaa ja porkkana pilkottuina lautasella. Usein pilkon vielä yhden uunipellillisen verran juureksia, jotka paahdan kypsäksi lihapullien ja broiskujen jälkeen. Sitten vielä 2-3 lounassalaattia valmiiksi alkuviikkoa varten (teen usein maanantaille tonnikala-fetasalaatin ja ti-ke kvinoa-broileri-salaatin). Kvinoaa en nykyjään viitsi keittää itse (sitä tulee aina liikaa, nimim. toinen suurtalouskokki), vaan käytän niitä valmiita annospurkkeja (löytyy riisihyllyn lähistöllä), ovat tosi kätsyjä.

  Näillä meidän perhe syö helposti torstaille asti. Jos on oikein kiireviikko, lämmitän vaan esim. lihapullia ja uunijuureksia, mutta jos jaksaa/ehtii, niin pyöräytän töiden jälkeen pannulla jonkun kasvislisukkeen (esim. sipulia, kesäkurpitsaa ja porkkanaa suikaleina öljyssä + mausteet). Mä olen myös aikamoinen fiiliskokkaaja, enkä tykkää, että ruoka on liian tarkkaan suunniteltua. Mutta kun on protskut valmiiksi kypsennettyinä, niin just erilaisilla lisukkeilla saa toteutettua sitä fiilisteltyä. Esim. lihapullille joko ex tempore -lisuke tai ne valmiit uunijuurekset tai sitten pullat voi heittää tomaattikastikkeen sekaan (jota parhaassa tapauksessa on itse tehtyä pakkasessa valmiina…) ja keittää oheen spagetin. Yhdestä protskusta saa tosi monta variaatiota tehtyä sen mukaan, miltä just sinä päivänä tuntuu :)

  Hupsista, tulipa pitkä tarina, innostuin :) Odotan itse kovasti ensi viikolla alkavaa arkea aika tylsän ja vaikean kesän jälkeen (isäni on sairastunut). Kunhan olen saanut palattua arkeen ja aktivoiduttua toivottavasti myös taas enemmän oman bloginkin kanssa, koitan muistaa (=saada aikaiseksi…) käydä täälläkin kommentoimassa useammin. Vaikka musta ei ole pitkään aikaan kuulunutkaan mitään, niin uskollisesti luen blogiasi edelleen <3 Ihanaa elokuun alkua sulle Maria, palaillaan :)

  • Maria sanoo:

   Moikkamoi Emma

   piiiitkästä aikaa – ihana ”nähdä” ♥ :)

   Tiedätkö, te kommentoijat saitte mut niin innostumaan meal preppauksesta, että olisin valmis tänään lähtemään mökiltä kotiin (Ikean kautta) ja alkamaan preppaustouhun :D Sormet syyhyää, kun odotan että pääsen aloittamaan :)

   Hei olisi huippua, jos laittaisit blogiisi kaikki saman otsikon alle…meitä meal preppauksesta kiinnostuneita kun on niin monta :) Kiitos hurjasti vinkeistäsi – kuulostaa hyvälle! Tiedätkö mitä, mä olen myös löytänyt tuon valmiskvinoan ja se jos mikä helpottaa ruokaisien salaattien tekemistä todella paljon!

   Ihanaa, kun innostuit ja jätit pitkää kommenttia :) Hei, olen pahoillani isäsi puolesta. Oikein paljon voimia sinne raskaaseen aikaan ♥

   Aurinkoisia elokuun päiviä sinne ja let’s keep on meal prepping :D ♥♥♥

 8. Hanna sanoo:

  Heippa,

  huikeen hyviä ideoita saanut nyt jo kommenteista ja ehdottomasti Maria ruokalista jakoon :)!

  Mun akilleenkantapääni on kaikki tahnat, aurinkokuivatut tomaatit, olivit yms. säilykkeet joita ei kerralla käytä kaikkea ja sit ne jäävät jääkaappiin… ahdistaa se töhnästen purkkien määrä hyllyllä. Eikä niitä sitten tule enää käytettyä. Ja olen vielä niin hirveä ihminen että joskus en vaan pysty avaamaan sitä vanhaa sillipurkkia ja heittämään roskiin sisältöä, pesemään haisevaa lasipurkkia ja viemään sitä lasinkeräykseen. Joo-o, tiedän, oon kamala.

  Toinen paha paikka on kyllä vihanneslaatikko. Nykyään tsekkaan sen tosi säännöllisesti mutta silti aina sydäntä puristaa kun heittää sieltä roskiin nahistuneen salaatin josta ei ole otettu kertaakaan. Tai nahistuneet suippopaprikat, vielä ne 2, ja pussia ei ole edes avattu. En vaan saa aikaiseksi tehtyä joka aterialle salaattia. Tähän pitäisi keksiä joku inspiraatio ja motivaatio :D.

  Ja kyllä, kesällä on tullut käytyä JOKA PÄIVÄ kaupassa ja sen kyllä rahapussissa huomaa… Nyt alkaa ryhtiviikot!

  Kiitos kaikille inspiksistä!

  • Maria sanoo:

   Moikka Hanna

   ja hei eikös olekin hyviä idiksiä :)

   Kuule, samat akilleen kantapäät täällä. Mutta olen opetellut käyttämään tahnoja sun muita esimerkiksi keitoissa, padoissa yms. Vaikka lämpimissä voikkuleivissä.

   Vihanneslaatikkodilemman jaan kanssasi myös ;) Olen ottanut tavaksi kurkata tuonne päivittäin monta kertaa ja ympärä salaattia, paprikaa yms joka ruoan kanssa. Aika usein korvaan salaatin lehtikaalilla, joka säilyy pidempään nahistumatta.

   Nyt ruotuun, ihanaa ♥

   Kiitos sinulle ja antoisaa arkea ♥♥♥

 9. […] Takaisin ruotuun: Arkiruokailut syyniin Takaisin ruotuun: Astetta helpompi arki Takaisin ruotuun: Liikunta arjessa Takaisin ruotuun: Talous retuperältä reilaan Takaisin ruotuun: Mielen hyvinvointi & jaksaminen arjessa […]

 10. […] Aiheeseen liittyviä aiempia postauksia: Takaisin ruotuun: Arkiruokailut syyniin 10 x vinkkini arkiruoanlaitosta nauttimiseen Neljän viikon arkiruokalista Neljän viikon […]

Kommentoi