tiistai 15. tammikuun 2019

Toivepostaus: vanhan talon kokonaisvaltainen remontti

HEI HELLUREI

ja oikein hyvää tiistaipäivää! Olen saanut parikin postaustoivetta tuosta meidän tähän kotitalooni tekemästämme varsin mittavasta remontista. Kiitos myös lukuisista sähköposteista liittyen aiheeseen. Teidän vanhoista taloista haaveilevien kanssa on ollut ihana jakaa myös tuolla sähköpostin puolella ajatuksia. Puolin ja toisin.

Jotkut ovat kyselleet, että jos olisimme tienneet kuinka laaja remontista loppujen lopuksi tuli, niin olisimmeko ryhtyneet puuhaan. Nyt kun remontti on ohi (autokatosta ja kivetystä lukuun ottamatta), niin olemme hurjan onnellisia tässä kodissa. Mutta täytyy sanoa, että emme ehkä olisi lähteneet puuhaan, jos olisimme ennalta tienneet kuinka mittava ja kallis projekti oli. Tuolla rahalla olisimme rakennuttaneet kokonaan uuden kodin.

Mutta tämän lapsuudenkodin tunnearvoa ei voi oikein rahassa mitata. Tai sitä, että jos emme olisi tähän muuttaneet, niin olisimme kuitenkin joutuneet muuttamaan, sillä en olisi tuossa tien toisella puolella asuessani halunnut nähdä vieraan perheen muuttavan lapsuudenkotiini. Kaikkien niiden surullisten tapahtumien jälkeen, joita olimme parin vuoden aikana kokeneet. Niiden, joiden takia lapsuudenkotini oli yhtäkkiä tyhjillään.

Remontin vaikein osuus oli tietysti tämän kolmikerroksisen talon tyhjentäminen. Vanhempani olivat aikamoisia hamstereita eikä konmaritus ollut käsitteenä tuttu. Tavaraa oli vinttejä ja autotallia myöten paljon. Aika paljon sellaista tavaraa, jolla on tunnearvoa ja jota ei raaskinut heittää pois tai laittaa kiertoon.

Pyysimme remontista tarjouksia neljältä eri yritykseltä, joista yksi sanoi heti kättelyssä, että eivät tarjoa, sillä kustannukset nousevat niin korkeaksi. Emme valinneet edullisinta, onneksi vaan näin jälkikäteen voimme todeta, että emme olisi parempia remppamiehiä voinut saada. Päädyimme teettämään mittavan remonttimme Kokokoti Oy:llä, sillä heillä oli eniten kokemusta vanhojen talojen remontoinnista. Asiat sujuivat alusta alkaen kuin rasvattu ja noiden 10 kuukauden aikana, kun remppamiehien kanssa olimme tekemisissä liki päivittäin, mietimme usein, mikä säkä olikaan käynyt, että just meille valikoitui parhaimmat tyypit ikinä remontoimaan tulevaa taloamme!

Remonttifirman kautta saimme osaavan rakennusarkkitehdin piirtämään suunnitelmiemme mukaan piirrustukset ja tekemään lupapaperit kuntoon. Kellarissa tarvitsimme myös rakennusinsinöörin apua kantavien rakenteiden suunnittelussa. Pankin puolesta meillä oli tuttu virkailija, jonka kanssa sovimme laina-asiat kuntoon.

Alla olevissa kuvissa ensin makuuhuonettamme rempan jälkeen ja sitten lähtötilannetta.

Kun talo oli saatu tyhjennettyä yläkerran ja kellarin osalta alkoi remontti lokakuussa 2016. Kattavassa kuntotarkastuksessa oli todettu priimakunnossa oleva talo yhtä poikkeusta lukuunottamatta; kellarin nurkassa olleen saunan, jota ei oltu enää käytetty moniin vuosiin, nurkasta löytyi kosteusvahinko. Salaojat oli aikoinaan huonosti tehty, joten siinä missä itse ajattelin, että päästään heti sisähommiin, aloitettiin remontti salaojien kaivamisella. Ne tehtiin pieteetillä, kerralla kuntoon. Samaan aikaan sisällä kellarissa purettiin seinät niin pitkälle kuin pystyi ja lattia purettiin kokonaan. Saunan nurkkaa kuivateltiin huolella ja sillä aikaa yläkerrassa tapahtui.

Vanha sauna, joka oli rakennettu vintille, wc-tila ja vaatehuone purettiin ja myös meidän makuuhuoneesta purettiin yksi vinttiä vasten ollut seinä, jotta saimme laskevan katon. Kuopuksen huone rakennettiin kylmään vinttiin, joten lämmöneristykset tehtiin huolella. Kuopuksen huoneeseen asennettiin myös ikkuna tuomaan lisää valoa. Yläkerrassa purettiin kaikista huoneista lattiat ja seinät. Tehtiin koolaukset uusiksi ja rakennettiin kaikki alusta. Makuuhuoneeseemme jätettiin takkavaraus, sillä se oli viime vuodet toiminut takkahuoneena, vintille rakennetun saunan vieressä.

Alin kuva: kylmä vintti, johon rakennettiin kuopuksen huone
Toka alin kuva: tilasta purettu pois vanha sauna, vaatehuone ja kylppäri meidän vaatehuoneen ja kylppärin tilalta

Se, mikä lämmitti mieltä oli remppamiesten ihastelut siitä, kuinka hyvin talo oli rakennettu aikoinaan ja kuinka hyvin siihen oli tehty remontteja vuosien varrella. Meillähän äidin iskä teki remontin aikoinaan vuonna 1982 muuttaessamme tähän taloon. Hyvää työtä pappa oli tehnyt ja kunnioittanut vanhan talon elämää. Varsinkin sitä, että ei ollut sulkenut talon hengittävyyttä pois väärillä materiaaleilla ja remontointiratkaisuillaan.

Kellarin saunanurkan kuivatusoperaation jälkeen kellarissa päästiin rakentamaan seinäpintoja ja lattiaan vaihdettiin sorat, murskat yms ja valettiin betoni. Sitä ennen laitettiin koko kellarin lattiaan lattialämmitys, joka lämmittää koko kellarin. Autotallin iso nosto-ovi poistettiin ja seinä muurattiin umpeen. Pikkuhiljaa tuosta autotalli- ja varastotilasta alkoi hahmottumaan meidän tuleva television katseluhuone bistroineen. Myös vanhan saunan tilalle rakennettava uusi sauna alkoi hahmottumaan.

Yläkerran makuuhuonetilat alkoivat myös näyttämään lähes jo valmiilta, kun seinät ja lattiapinnat oli rakennettu. Siellä päätimme mennä kymmenisen vuotta sitten uusituilla vesikiertoisilla pattereilla lämmityksen suhteen, paitsi kylpyhuoneeseen (se, mikä toimii kodinhoitohuonetilana) asennettiin lattialämmitys.

Keskikerroksessakin tapahtui kuin varkain. Kylppäri purettiin myös raakileeksi ja rakennettiin alusta. WC-istuimen paikka vaihdettiin ja  vanha suihku purettiin. Tässä vaiheessa remonttia siirryttiin jo miettimään säilytysratkaisuja. Säilytysjärjestelmiä pohdimme pitkään ja päädyimme neljään huoneeseen asennettaviin Elfa-järjestelmiin. Neljään huoneeseen päädyimme myös asentamaan liukuovet, joista osaan laitettiin peililiukuovet.

Alla keskikerroksen wc jälkeen ja ennen 🙂

Olimme päättäneet jo remontin alussa luopua öljylämmityksestä ja siirtyä maalämpöön. Talvella takapihalle porattiin sitä varten tarvittavat ”kuilut” ja vanha öljysäiliö poistettiin pannuhuoneesta. Maalämpöön liittyvät pömpelit (by the way, huomaatteko mun erittäin asiantuntevan otteen näihin teknillisempiin juttuihin 😉 ja lämminvesivaraajat sijoitettiin kellariin erilliseen tekniseen tilaan.

Materiaalivalintoja tuntui olevan paljon. Näin jälkikäteen muistan sanoneeni ääneen: ”No, laitetaan seinät valkoisella maalilla ja tapetoidaan sitten myöhemmin.” Jep, seinäthän ovat vieläkin valkoisella maalilla yläkerrassa 🙂 Miehen kanssa olimme yksimielisiä kaikista materiaalivalinnoista. Ja oikeastaan mies luotti aika pitkälti minun valintoihini, sillä oli aika paljon reissussa rempan aikana eikä ehtinyt juuri kierrellä materiaaleja katselemassa.

Kevättalvella oli aika alkaa lähteä kilpailuttamaan keittiöitä. Tarkoituksena oli niistäkin pyytää monta eri tarjousta, mutta tuossa vaiheessa remonttia alkoi olla jo aika väsynyt kaikkiin valintoihin. Joten kun saimme ekasta keittiöfirmasta suunnitelmieni mukaan tehdyn virallisen suunnitelman ja  budjettiimme sopivan tarjouksen, niin se lukittiin. Toimitus lukittiin toukokuun alkuun.

Vaikka jossain vaiheessa (itse asiassa montakin kertaa) rempan keskellä tuntui, että tämä ei valmistu ikinä, niin lopulta alettiin olla loppusuoralla. Remppamiehetkin oli painaneet pitkää päivää kaksistaan monien kuukausien ajan ja heitä alkoi jo käymään hieman sääliksi, kun olimme tällaiseen projektiin toiset nakittaneet 😀 Vielä viime metreillä yhdessä remonttimiesten kanssa pähkäilimme bistron sisustusta. Tai lähinnä sitä, että millä peittäisimme baaritiskin molempiin päihin jääneet kantavat pystypalkit. Kelo ja Lappi oli ratkaisu siihen. Mietimme, että haluamme tuonne kellariin jotain sellaista, joka on meille tärkeää. Remonttimiehet saivat kuin saivatkin ostettua meille keloa ja saimme palan Lappia kotiimme. Alla olevissa kuvissa ensin lopputulos ja sitten lähtötilanne ja välivaiheet kellarista.

Keskikerroksenhan suhteen emme uusineet muuta kuin keittiön ja kylpyhuoneen; äiti ja iskä olivat remontoineet kokonaisuudessaan kerroksen vuonna 2013 juuri ennen iskän kuolemaa.

Heinäkuussa muutimme uuteen kotiin, vaikkei kellari ollut vielä valmis. Elokuun lopulla potkimme remppamiehet pois, kiitimme ja kumarsimme erittäin hyvin tehdystä työstä. Yhtäkkiä olikin outoa, kun kukaan ei naputtanut vasaralla tai sirkkelöinyt. Oli harvinaisen hiljaista 🙂 Pikkuhiljaa asetuimme taloksi 

Kun sisätilat oli remontoitu, niin oli jo aika siirtyä miettimään ulkopuolisia juttuja. Taas lupapiirroksia ja suunnitelmia. Tuntui, että nyt riittää, enää ei jaksa. Jälleen pankkiin hattu kädessä ja astetta nöyrempänä ulos ovesta. Keväällä ja kesällä 2018 meidän piti saada koko piha tehtyä, mutta autokatos ja kivetys siirtyivät keväälle 2019. Ja hei, juuri tänään saimme sovittua, että autokatos rakentuu maaliskuussa. Kivetys tehdään heti, kun maa on sulanut. Pohjat ja routaeristeet senkin osalta on jo tehty, joten pintatöillä päästää. Ehkä tämä vielä tästä kuulkaas valmistuu tämä meidän remontti.

Yleensähän vanhojen talojen remontteihin sisältyy yllätystekijöitä. Meillä ei onneksi tullut suurempia yllätyksiä. Sivusta seurattuna tuli kyllä todettua, että hirmuisen monta työvaihetta remontissa oli ja siinä missä ajatteli, että remppa koskee sisätiloja, niin toki ulkonakin tehtiin vaikka sun mitä. Muun muassa putkiston uusiminen kadulle asti, kaapeloinnin sun muut.

Remonttikustannuksia ei tullut lisää alkuperäiseen tarjoukseen nähden, muuta kuin meistä itsestämme johtuvia kustannuksia. Jotkut haluamamme asiat päätimme vasta remontin edetessä, mikä tietysti aiheutti lisätyötä ja lisäkustannuksia. Koska toisaalta – kerran kun näin suurta remppaa tehdään, niin miksei tehdä sitä sitten kunnolla.

Se, että meillä on kauttaaltaan tarkastettu ja täysin peruskorjattu koti merkitsee kyllä tänä päivänä paljon. Niin paljon saa lukea surullisia uutisia hometaloista. Terveyden uhalla ei kannattanut laistaa mistään remontin vaiheista, vaan teimme mieluusti tietyt jutut pitkän kaavan mukaan ja perusteellisesti.

No kannattiko? Kyllä, mikäli rakastaa vanhan talon narisevia lattioita. Sitä kohtaa rappusten alla, joka on narissut jo vuodesta 1982. Jos rakastaa huikua, joka pakkaspäivinä käy nurkista. Tunnetta, että sisällä on raikas ilma. Jos rakastaa villasukkaelämää ja mittavia lumitöitä. Kesällä nurmikonleikkuuta ja omenoiden keräämistä. Kyllä, mikäli haluaa vaalia näitiä muistoja, joita tämän talon seinät kantavat sisällään 

TIISTAITERKUIN,

 

PS. täältä löytyy remppapostauksia lisää 🙂


26 Responses to “Toivepostaus: vanhan talon kokonaisvaltainen remontti”

 1. Sanna sanoo:

  Hyvä te ja hyvä me:DMe ollaan pikkuhiljaa remontoitu koko talo itse.Olen taitava tapetoimaan ja vetämään silikooneja mm.:D
  Päivääkään en pois vaihtaisi,vanhan talon tunnelmaa ei voita mikään!Eikä rehevää,vanhaa puutarhaa.
  Tässä alkais taas kaipaamaan pikku pintaremppaa…Taidan jossain vaiheessa vaihtaa keittiön tapetin:)
  Ja nyt on se aika vuodesta,kun siemenluettelot tulee.ihanaa,nenä kiinni luetteloissa päivät pitkät,suunnitellen ensi kesän vihanneksia ja kukkia!

  • Maria sanoo:

   Moi Sanna

   ja hei varsinkin; hyvä te ♥ Arvostan suuresti itse tekemistä ja harmittaa ihan vietävästi, että meillä ei ole tietotaitoa eikä aikaakaan. Kärsivällisyydestä puhumattakaan 😀 Maalata ja tapetoida osaan, mutta siihen se jääkin. Mies kyllä halutessaan osaisi varmasti laittaa listoja sun muita puuhommeleita 🙂

   Se just, vanhaa ei voita mikään ♥ Meillä meni seitsemän vanhaa omppopuuta silloin remontissa sileäksi, joten vähän aikaa menee ennen kuin saadaan taas rehevä puutarha.

   Hih, eikös sitä niin sanota, että vanhassa talossa riittää koko ajan remppaa…ja vaikkei olisi pakko rempata, niin kyllä sitä aina alkaa haaveilemaan uusista jutuista. Mä haaveilen tällä hetkellä keittiön mustan seinän tilalle laattaa; siinä näkyy vähän inhasti rasvajäljet lieden takana. Pitäisi aina muistaa pyyhkiä ne heti pois!

   Oih, pitäisköhän munkin tutustua siemenluetteloihin!? Sellaisia pitää jostain hakea kevään istutuksia varten 🙂

   Kivaa keskiviikkoiltaa ♥

 2. Jansku sanoo:

  Hei,

  Huomasin että teillä on poreamme (vai onkohan poreilla..). Ollaan mietitty että remontin yhteydessä sellainen laitettaisiin. Kiinnostaisikin kuulla oletteko olleet tyytyväisiä omaan hankintaanne? Tuleeko käytettyä oikeasti ja onko kuinka vaivalloista puhdistaa?

  Miten olisi vaikka oma postaus ammeesta 🙂 ?

  Kiitokset kivasta blogista!

  • Maria sanoo:

   Hei Jansku

   ja juu, tuo on poreamme! 🙂 Itse olen siinä 1,5 vuoden aikana ollut ehkä viisi kertaa, mies kerran. Lapset kyllä sitäkin enemmän 😀 Mutta täytyy todeta, että ei ole kovin kovalla käytöllä ollut. Ehkä jos se olisi pienempi, sellainen suorakulmainen poreamme niin tulisi mentyä. Nyt hirvittää vedenkulutus ja -lämmitys.

   Emme kadu kuitenkaan sen laittamista, sillä on kausia, että lapset lilluttelevat siellä ystäviensä kanssa tämän tästä 🙂

   Oih, kiitos sinulle ihanasta palautteestasi ja oikein ihanaa keskiviikkoiltaa ♥

 3. Outi sanoo:

  Huh. Tuli hiki ihan postausta lukiessa. Remontin keskellä asuneena voin vain onnitella teitä onnistuneesta projektista. Se on onni, että ei tiedä kaikkea, mitä remontti tuo tullessaan. Pieniä järjestelyä, asioiden selvittämistä, päätöksiä päätösten perään, siivoamista ja rakennuspölyn rippeitä ja rahan menoa. Isoa roolia näyttelee kyllä hyvät ja luotettavat remonttimiehet.

  Jos on iso kylpyhuone, niin kylpyamme on myös hyvä vaihtoehto. Lapset viihtyvät hyvin, eikä vettä tarvitse laittaa niin paljon. Meillä näkee saunasta kylpyammeeseen, joten lapset pystyivät jo aika pienenä olemaan kylvyssä, kun vanhemmat saunoivat.

  • Maria sanoo:

   Moi Outi

   ja hei, mullekin tuli jälkikäteen hiki ihan vaan ajatellessa remppaa 😀

   Me onneksi saatiin sovittua oman edellisen kodin vapautuminen niin, ettei tarvinnut asua rempan keskellä. Ja just niin kuin sanoit, niin on onni ettei tiedetty mitä tuleman pitää. Mutta nyt se projekti on liki valmis…ainut rempasta muistuttava asia on piiiitkä liitto pankin kanssa 😉

   Kylpyamme on varmasti myös käytännöllisempi ja ekologisempi vaihtoehto. Peukku sille!

   Kivaa torstai-iltaa ♥

 4. Aikamoinen remontti, upeita kuvia! Kiitos vinkeistä ja inspiraatiosta 🙂

 5. Katri sanoo:

  Meillä olisi täsmälleen samanlainen remontti tiedossa mieheni vanhempien vanhaan taloon, jonka aiomme ostaa heiltä.
  Olisiko mahdollista saada jonkinlaista about hintaa mitä koko homma tuli teille kustantamaan (sisältäen myös öljypolttimen vaihtamisen maalämpöön) Voit laittaa minulle myös sähköpostia asiasta, jos et halua sitä tähän vastata 🙂

  Hieman hirvittää tuollaisen remontin aloittaminen, mutta kun luin sinun blogisi, niin hieman taakka sydämeltä pieneni 🙂

  • Maria sanoo:

   Hei Katri,

   laitoin sähköpostia 🙂

   Rohkaisen aloittamaan tuon projektin; niin onnellinen olen, että siihen ryhdyimme <3

   • Karoliina sanoo:

    Hei,
    Minuakin kiinnostaisi, mitä remontti suurinpiirtein tuli maksamaan? Meillä myös harkinnassa vanhan omakotitalon osto ja täydellinen remontti.. 😀

    -Karoliina

    • Maria sanoo:

     Moikka Karoliina!

     Me saimme tarjouksia, joista alin oli 140 000 euroa ja isoin reilu 200 000. Meidän kokonaisvaltainen remppa salaojineen, kellarin uudelleen rakennuttamineen, maalämpöinen meni reiluun 200 000 euroon. Eli uuden talon olisimme jo saaneet ko. summalla, mutta onneksi päätimme peruskorjata koko kodin 🙂

 6. […] katselemme sarjoja viltin alla. En oikein vieläkään usko, että tässä oli pari vuotta sitten autotalli ja varasto. Siihen nähden, että tila oli täynnä rojua, on tila nyt 100% paremmassa […]

 7. Mira sanoo:

  Hei Maria, olemme aikomuksena ostaa vanhan kolmikerroksisen kivitalon ja olisin kiinnostunut kuulemaan kustannuksista kokonaisuudessaan sisätiloista ja maalämmöstä. Jos haluat kertoa näistä, niin voit laittaa viestiä sähköpostiini. Kiitoksia postauksesta ja ihanaa kevättä.

  • Maria sanoo:

   Moikka Mira,

   hei mä laitan sinulle sähköpostia tässä viikonlopun aikana 🙂

   Kiitos sinulle ja ihanaa viikonloppua ❤️

 8. Jussi sanoo:

  Terve,

  Onpa teillä ollut valtava remontti, mutta olette saaneet ihanan kodin! Vau!

  Olisiko minunkin mahdollista saada jonkilaista arvioita toteutuneista kustannuksista, ehkä jopa hiukan eritellen?
  Käyn vakavaa pohdintaa remonttikohteisen upean talon ostosta ja yritän saada tehtyä kululaskelmia.

  Kiitos!!

  • Maria sanoo:

   Hei Jussi ja kiitos!

   Kyllä siinä liki vuosi meni rempatessa (tai muut remppasivat), mutta saatiin sellainen koti, että näin kolmenkaan vuoden jälkeen emme tekisi mitään toisin.

   Kustannuksilla olisimme kenties saaneet rakennettua uuden talon. Pihatöineen puhutaan noin 200 000 eurosta. Mutta tosiaan, kellari rakennettiin kokonaan uusiksi, laitettiin maalämpö yms.

 9. Tuula sanoo:

  Olemme itsekin aloittelemassa vanhan talon remontointia, joten mukava lueskella muiden kokemuksia. Laitamme myös kaikki pinnat uusiksi sekä kylppäriin ja saunaan tulee täysremontti. Koska talossa on öljylämmitys pitää meidän myös tehdä pieniä huoltotoimenpiteitä sen suhteen, ainakin öljynpolttimet vaativat huoltoa.

 10. Elina sanoo:

  Hei Maria, kiitos todella informoivasta postauksesta. Tästä oli hauska lukea miten vanhan talon kunnostusprojekti eteni. Todella fiksu juttu laittaa kellariin lattialämmitys, silloin tilaa voi helpommin käyttää erilaisiin tarpeisiin. Meillä on juuri kellarin kunnostus käynnissä ja korjaamme halkeamia injektoimalla betonia. Sillä saa helposti kaikenlaiset raot kiinni.

 11. Elina sanoo:

  Vau, mikä upea postaus ja lopputulos tietysti. Tuo musta sauna ja kylpyhuone on aivan mahtava! Itse tässä haaveilen hankkimani vanhan talon remontin valmistumisesta. Ensi alkuun pitäisi saada rakennus oikaistua, sitten voi alkaa suunnitella muutakin.

 12. Satu sanoo:

  Iso homma tuollainen remontti! Mekin ostimme juuri vanhan omakotitalon Mikkelissä ja salaojat on meilläkin se mistä olisi tarkoitus aloitella. Kiva lukea miten muilla on tällaiset projektit hoituneet. Aivan upea tuli varsinkin tuosta kylpyhuoneesta ja saunasta.

 13. Sami sanoo:

  Mahtava blogi ja hyvin kerrottu asiat. Tuo harmaa laatta on siisti, näin alan ihmisenä kiinnostaa mistä tuo on hankittu?

 14. Alina sanoo:

  Kiitos kun kirjoitit tämän ihanan postauksen kotisi mittavasta remontista, siitä sai paljon hyvää tietoa. Katselin kuvista teidän lattioita ja näyttää kuin niissä olisi jotkut ihanat erikoisparketit, vai katsoinkohan oikein? Makuuhuoneenne näyttää raikkaalta remontin jälkeen, pidän kovasti pienestä pöydästä, joka on kuvissa.

Kommentoi