maanantai 14. tammikuu 2019

Satokauden salaatti: Raikas punakaalisalaatti

MOIKKAMOI MAANANTAIHIN!

Siinä missä viime viikon suosikkeihini lukeutuivat lämmittävät sosekeitot, huomasin kehitteleväni pääni sisällä myös ruokaisien salaattien reseptejä. Keittiön tasolla oli pyörinyt päiväkaupalla eksyneen näköinen punakaali, joka odotti pääsyä…johonkin. En ollut keksinyt sille käyttötarkoitusta ennen perjantaita. Kun aloin työstämään punakaalia en ollut silloinkaan vielä varma mitä siitä valmistan :) Leikkasin sen puoliksi ja ihastelin kauneinta kasvista vähään aikaan.

Punakaali valikoitui kauppakassiini sen takia, että se on tammikuun satokausikasvis. Kuten viime viikolla kerroin, niin olen yrittänyt skarpata näiden satokausikasvisten suhteen. Leikkasin punakaalin ohuiksi suikaleiksi ja nostelin isoon kulhoon. Pienessä lasissa sekoitin oliiviöljyä, valkoviinietikkaa, suolaa ja musta pippuria. Puristelin kastikkeen kaalisuikaleille ja todistin näkyä, joka on ilo silmälle monen kasviksen kanssa; öljy saa niiden värin loistamaan.

Huomasin alitajuntani päättäneen, että punakaali pääsee osaksi salaattia. Silloin en vielä tiennyt, että salaattia tulee niin paljon, että siitä riitti itselleni kolmeen lounaaseen ja kahdelle iltaruoaksi. Joten voipi olla, että ellei teissä asu sellaisia suurtalouskokkeja niin kuin meikäläisessä, että kannattaa käyttää vain puolikas punakaali ;)

Ruokaisuutta kaalisalaattiin toi uunissa paahdetut chilillä höystetyt kikherneet. Salaatin kruunaa persimonin ja fetajuuston suloinen liitto. Suolainen fetajuusto ja suloisen makea persimon sopivat niin hyvin yhteen, että niiden yhdistelmä tulee kyllä muistaa jatkossakin! Koska itselläni on jälleen korianterivaihe, niin salaatin päälle leikkasin vielä tuoretta korianteria. Laskin muuten, että mulla on kulunut perjantaista lähtien neljä tuoretta korianteripunttia. Huh, korianterin ystävä joko on tai sitten ei ole. Onneksi meidän perheessä kaikki tykkää korianterista.

PUNAKAALISALAATTI
4-6:lle

1 punakaali
1 tlk kikherneitä
chililastuja
1 porkkana
muutama lehtikaalin lehti
fetajuustoa
1 persimon
oliiviöljyä
valkoviinietikkaa
suolaa
mustapippuria

-valuta ja huuhtele kikherneet
-levitä ne uunipellille ja sekoita maun mukaan sekaan chililastuja
-paahda 210 asteisessa uunissa noin vartti
-suikailoi punakaali ohuiksi suikaleiksi
-sekoita öljystä, valkoviinietikasta, suolasta ja mustapippurista kastike
-sekoita kastike punakaaleihin
-kuori porkkana ja suikaloi se
-pese ja pienistele lehtikaalin lehdet
-sekoita ne salaatin joukkoon
-asettele salaatti tarjoiluastialle
-kaada päälle paahdetut kikherneet, murustettu feta, kuutioitu persimon ja kruunaa salaatti tuoreella korianterilla

Tämä salaatti on muuten laatuan sellainen, että vain paranee jääkaapissa. Kuten kaaliruoilla on tapana. Perjantaina valmistin salaatin lounaaksi ja tänään otin töihin lounaaksi salaatin loput. Punakaali oli jo pehmennyt aika mukavasti näinä päivänä ja maut olivat syventyneet just sopivasti. Tästä tuli kertaheitolla yksi suosikkisalaateistani :)

IHANAA ALKANUTTA VIIKKOA!

 


Kommentoi