perjantai 28. joulukuu 2018

Fredagsmys goes Lappi ★

HEPSKUKKUU IHANAT!

Se olisi kuulkaas nyt vuoro vuoden viimeisille perjantaimyysseille. Vuoden vimpan perjantain kunniaksi. Koska Lapissa ollaan, niin tänä iltana herkutellaan lappilaisilla (tai noh, ainakin enemmän lappityylisillä kuin kotona) herkuilla. Vaikken punaisen lihan ystävä kovin olekaan, niin poro maistuu. Tällä reissulla olen maistanut elämäni parhainta poronkäristystä eräänä iltana tuolla tunturin laella. Myös maailman parasta leipäjuustoa. Se oli marinoitu niin maukkaasti.

Ihan vastaavaa en osannut itse tehdä, mutta lähellä kuitenkin. Leipäjuuston kanssa marinadiin (öljy, yrtit, suola, vaalea balsamico) pääsi kirsikkatomaatteja sekä tuoretta basilikaa. Ei Lappia ilman rieskoja; Putaan Pullan rieskat ovat olleet suosikkejani pitkään ja yleensä olen kaurarieskoja roudannut kotiinkin pakkaseen asti. Niin täytyy tehdä tälläkin kertaa.

Perunarieskojen päälle pääsi sitruunalla ja tillillä maustettua smetanaa, graavilohta, mätiä ja punasipulia. Kaurarieskojen päälle sinapilla maustettua tuorejuustoa, poronleikettä, aurajuustoa ja rucolaa. Karpalot tai puolukat olisivat tuoneet pikantin maun näihin poroleipäsiin.

Koitin katsoa tuosta paikallisesta kaupasta sauvasekoitinta, mutta en löytänyt. Nyt eletään niitä vaiheita lomaa, kun mieli alkaa halajamaan kaikkea terveellistä. Aamuista vihersmoothieta ja hiihtolenkin jälkeistä banaanirahkasmoothieta.

Saatiin eilen illalla veljen perhe tuohon meidän omaan päätyyn mökkiä ja siirryttiin itse tänne vuokrapuolelle (jota siis vuokraamme Pyhähipun kautta). Tunnelmaa täälläkin mökissä on, vaikkei niitä omia tuttuja huonekaluja ja sisustusesineitä löydykään. Mutta kivasti sitä saa kotoisuutta aikaan muutamilla vilteillä, kynttilöillä ja jouluvaloilla :)

Tämä ilta, kuten kaikki illat täällä kuluvat lautapelien ja räväytysturnauksen merkeissä. Päiväni murmelina mukaisesti illat toistavat itseään ja päättyvät äänikirjan kuunteluun. Aamut alkavat aamupalan jälkeen kerraston ja toppavaatteiden päälle laittamisella. Onneksi näitä murmelipäiviä on vielä monta edessä 

TUNNELMALLISTA PERJANTAI-ILTAA TOIVOTELLEN,

PS. muistanette varmaan, kun kerroin taannoin siitä karhupöydästäni, jonka luulin hukkuneen jonkun muuton yhteydessä? Se löytyi täältä Lapista. Hyvissä voimin :)

 


9 Responses to “Fredagsmys goes Lappi ★”

 1. Avatar Vera sanoo:

  Tää myyssiruoka hoidetaan heti loppiaisaattona.
  Samalla kaavalla täälläkin on loma menty. Huomenna vaan lökoilyt loppuu, kun pitää lähteä valumaan kohti etelää. Tosin akut on nyt niin ladatut, että kyllä näillä tää loppukaamos yritetään selvitä.
  Harmi, ettei koneessa saa raahattua näitä pohjoisen herkkuja. Rieskoja ja kampanisuja vois viedä enemmänkin.
  Nautinnollista loman jatkoa sinne!

  • Maria Maria sanoo:

   Heipsunhei

   ja voi ihanaa, jos tämän toteutat ♥ Lappi tästä tulee väistämättä mieleen ja itsekin on pakko etelässä Lapin kaipuussa toteuttaa tämä toistekin :)

   Sepäs se onkin, että näillä akkujen latailuilla jaksaa taas etelän hektisyyden :)

   Oih, kampanisuja en ole vielä täällä syönytkään – huomenna pitää korjata tilanne :D

   Kiitos ja tsemppiä sinne arkeen ♥

 2. Avatar Eeva sanoo:

  Hei Maria ja terkkuja täältä Tampereelta nääs :) näin se pohjoinen puhuri vaan Oulusta asti meidät tänne Tampereelle toi, ja mitäpä muutakaan kuin Tappara – Kärpät peliä seuraamaan. Ja kannatti tulla, Oulun Kärpät vei pelin :) Ihanaa myyssiruokaa olet loihtinut taas, kokeiluun menee, kunhan ehdin. Ihanaa ja rentouttavaa loman jatkoa sinne Pyhälle koko perheelle, ihanat on maisemat siellä, nauttikaa :) Ja kaunis kiitos jälleen kerran, että ilahdutat ihanalla blogillasi meitä lukijoita.

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Eeva

   ja hei, ihanaa että lähditte Manseen nääs todistamaan meidän tamperelaisten alakynttä :D Onnea Kärpät! Ei vais, onneksi tässä on vielä kautta jäljellä ;)

   Kivaa, jos koklaat tätä myyssiruokaa – noita rieskojahan saa varmasti teiltä Oulusta kaupoista, kun on tehty siinä lähellä!

   Kiitos kaunis, en kestä näitä teidän kommenttejanne ♥♥♥

   Ihanaa sunnuntai-iltaa sinne ♥

 3. Oih, miten tunnelmallisia kuvia!<3 Olen aina ajatellut, että JOS joskus mulla olis mökki Lapissa, haluaisin sen olevan kelomökki. Harmaa puu on niin kaunista.<3 Herkulliselta näyttää myyssit!:)
  Aloitettiin muutes miehen kanssa Blacklistin katselu, kiitos vinkistä!<3 Me on kahlattu syksyn mittaa läpi Frendien kaikki kaudet, nyt on sitten uuutta katsottavaa iltoihin. Näitä on vaan selvästi vaikeampi jättää yhden jakson jälkeen kesken.;D

  Ihanaa lomaa ja hyvää uutta vuotta Maria!<3

  • Maria Maria sanoo:

   Moikku Tanja

   ja kiitos ♥ Juu, kyllä se kelo on vaan kelo! Sen takia meillä on siellä mancavessakin vähän keloa, kun rakastetaan tuota materiaalia niin paljon :)

   Oih, ihanaa että aloitte katsomaan Blacklistiä! Jep, siihen tulee himo :) Frendit on muuten all time favorite – meillä lapsetkin katsoo sitä silloin tällöin!

   Just muuten sinua (tai lähinnä sun miestä :D) ajattelin, kun kirjoittelin tuota Viaplay-postausta ja linkkasin tuohon yhteen Chevy Chasen joululeffaan ;)

   Kiitos ihana ja sinne myös, ihanaa alkavaa vuotta ♥

 4. Avatar T.Rva46 sanoo:

  Muutaman kerran olen blogiisi sattumalta osunut, eikä voi kun kiittää miten kauniisti kuvaat perheesi elämää, elämää yrittäjänä.
  Teet tietämättäsi kyllä kullan arvoista pr-työtä kun näytät ettei yrittäjän elämän tarvitse olla/siitä ei väen vängällä tarvitse koettaa maalailla lomatonta, ilotonta valotonta hampaat irvessä -raadannan polkua. Vaan teidän kaltaista tasapainoista, ihanaa eloa jossa perhe on ykkösenä, työtä ja kanssatyöntekijöitä arvostetaan ja se ilmaistaan, osataan ottaa omaa aika, luoda upeita aterioita, ympäristö, ylipäätään kaunis oman näköinen elämä. Myös edellisen sukupolven arvostus näkyy. Teidän olo näyttää lähes täydelliseltä, mutta veikkaan että kun laittaa hyvää kiertoon paljon, se palaa takaisin. :) <3

  Oikein ihanaa uutta vuotta ja kiitos kauniista ruoka-, matka- ja sisustusvinkeistä ja kirjoituksista. Menorcan matka odottaa!;)

  • Maria Maria sanoo:

   Heippahei

   ja voi kiitos sinä ihana ♥♥♥

   Kommenttisi sai silmäkulmani (ja miehen silmäkulmat) kostumaan. Ihanaa, jos se ilo elämään näkyy blogissani. Ilo yrittäjyyteen ja työntekoon. Toki on ollut yrittämisen alkutaipaleilla monia raskaita ja tappiollisia vuosia, kun perheen talot ja henkilökohtainen omaisuus oli lainojen vakuutena. Niitä öitä mahtui myös, kun valvoin miettien, mistä saada rahat ostolaskuihin. Näin jälkikäteen sitä ei voi kuin olla onnellinen, että ollaan saatu pää pinnan yläpuolelle ja työn tekeminen on nautinnollista. Helppoahan se yrittäjyys ei ole koskaan, mutta mielestäni tässäkin asenne ratkaisee :)

   Itsekin haluan uskoa siihen, että kun laittaa hyvän kiertämään, niin sen saa takaisin ♥

   Oiiii, ihanaa Menorcan matkaa – se paikka on kyllä niin ihana ja ihmiset vilpittömiä! Me saimme yllättäen Menorcan hotelliltamme joulukortin. Se lämmitti mieltä :)

   Kiitos sinulle ja oikein ihanaa alkavaa vuotta ♥

Kommentoi