keskiviikko 17. tammikuu 2018

Herrrrkullinen startti päivään

MOIKKAMOI JA KIRPSAKKAA KESKIVIIKKOILTAA!

Täytyy kyllä sanoa, että vitsit että tuntuu hyvältä, että meillä on pitkästä aikaa, ainakin täällä Tampereen suunnalla, talvi. Lunta ja pakkasta. Talven lisäksi keskiviikkopäivää on ilahduttanut se, että neljän jälkeen töistä kotiinpäin ajaessa oli vielä valoisaa. Tänään ajattelin jutella teille aamupalasta ja sen tärkeydestä. Pidempään mukana olleet lukijat muistavatkin, että olen joskus aiemminkin aamupalajuttuja täällä rupatellut. Lyhyenä introna kerrottakoon sen, että en nuorena syönyt aamuisin mitään aamupalaa. Opiskeluaikoina aamupalana toimi Pims -keksipaketin toinen pötkö ja pari kuppia kahvia. Sitten tulin järkiini ja aloin panostaa aamupaloihin. Aamupalat kun ovat ainakin oman päiväni ponnahduslauta. Ilman niitä en pärjää tai pärjään, mutta sitten napostelen pitkin päivää. Tuntuu, että aamupala tuo myös tehokkuutta päivään.

Puuro on ollut pitkään meillä se suosikkiaamupala. Pari vuotta söin melkein joka ikinen aamu turkkilaista jugurttia mustikoilla. Kunnes tuli täysstoppi. Siirryin leipään. Kunnes löysin Alpron kookosjugurtin. Sitä tulee edelleen syötyä aamupalaksi, mutta välillä kaipaa vaihtelua. Puuro toimii aina, mutta pitkästä aikaa viikonloppuna tuli tehtyä superhelppoja ja herkullisia pannareita. Niitähän voi varioida miten tahansa. Täältä löytyy aiemmin jakamani versio kardemumma-mustikkapannukakuista, jotka tein pienellä lettupannulla. Yleensä aamujen helpotukseksi paistan isommat pannukakut. Pannukakkujen perusresepti menee näin:

GLUTEENITTOMAT JA MAIDOTTOMAT PANNUKAKUT

2 munaa
n. 2 dl mantelijauhetta
2 tl psylliumia
mantelimaitoa
ripaus sormisuolaa

-sekoita munien rakenne rikki kulhossa
-lisää mantelijauhetta (itse lorotan sitä suoraan purkista, mittaamatta), ripaus suolaa ja psyllium
-lisää mantelimaitoa niin paljon, että seoksesta tulee hieman lettutaikinaa paksumpi
-paista kookosöljyssä pannulla kolme pannukakkua tai kaksi hieman isompaa pannukakkua

Yleensä lisään taikinaan myös kanelia. Mikäli haluaa taikinaan makeutta voi siihen lisätä esimerkiksi hunajaa. Pannareiden päälle pääsi tällä kertaa kasvispohjaista maustamatonta jugurttia, kookoslastuja, mustikoita, hunajaa ja itse tehtyä granolaa,

GRANOLA

4 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kookoslastuja
1 dl rusinoita
1 dl cashew-pähkinöitä
5 rkl kookosöljyä
1 rkl hunajaa
kanelia

-sekoita kuivat aineet keskenään (poislukien kaneli)
-sulata kookosöljy kattilassa ja lisää siihen hunaja sekä kaneli
-anna hunajan sulaa öljyyn
-lisää seos kuivien aineiden joukkoon ja levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille
-paista 175 asteessa noin 40 minuuttia välillä sekoittaen
-anna jäähtyä (nimim. suussa rakko liian kuumasta rusinasta)

Siinä teillekin oiva vinkki, mikäli kaipaatte vaihtelua aamupaloihin. Meillä tytötkin syövät näitä. Veikkaan, että ovat astetta terveellisempiä kuin ne nutellaleivät, joita bruukkaavat välillä syömään. Viikonloppuisin yleensä kyllä sallitaan herkuttelu jo heti aamusta. Kukin herkuttelee tyylillään. Itse herkuttelen aamuisin näillä. Olen huomannut, että kaikki eivät ymmärrä sitä, että myös terveellisesti voi herkutella. Ei se ole elämän rajoittamista tai kituuttamista elää sokeritonta elämää.

Miten muuten teidän samassa jamassa olevien sokerilakko etenee? Täytyy koputtaa puuta, mutta yhtään kertaa ei ole tullut mieli repsahtaa. Tuon kuvissa näkyvän smoothien teen yleensä pelkkään kookosveteen, mutta viikonloppuna lisäsin siihen banaania. Jopa banaani tuntui äkkimakealta. Sama homma alkaa olemaan hunajan kanssa. Ai että, kun pääsisi tilanteeseen, että pääsisi sokerista loppuelämäkseen. Toki jos sitä tekee mieli, niin voisi esimerkiksi juhlissa hyvällä omatunnolla syödä kakun palan tai pullan. Nauttia silloin tällöin salmiakkipääkallon poikineen. Pääsisi tilanteeseen, jossa ei kaipaisi enää sokeria. Niin kuin entisessä elämässäni (lue: ennen vuodenvaihdetta).

Nyt kone kiinni ja kohti ruokapöytää. Meillä onkin tänään iltaruokana lasten tekemää ruokaa. Käristettyä nakkikastiketta ja keitettyjä perunoita. Luksusta, etten sanoisi :)

KESKIVIIKKOTERKUIN,

PS. kiitos jälleen ajatustenvaihdosta eiliseen postaukseen, se on heittämällä tämän bloggauksen parasta antia 
Palaan kommenttien pariin vähän tuonnempana, toivottavasti kuitenkin vielä tänään!


10 Responses to “Herrrrkullinen startti päivään”

 1. Avatar Sari sanoo:

  Oiiiii, iso kiitos taasen ruoka vinkeistä! Keittiössäni pyyhkii jälleen uudet tuulet jahka huominen koittaa.
  Sokerilakossa en ole mutta en voi käsittää mikä ”terveyspiikki” minuun on iskenyt. Olen tehnyt ekan kerran elämässäni raakasuklaata (vei täysin mennessään), siirtynyt sokerittomiin jogurtteihin, ostanut intiaanisokeria ja leiponutkin jo sillä ja ja ja..tuntuu että kauppojen ruoka hyllyjen anti on avautunut kerta kaikkiaan uusiin sfääreihin.
  Tuntuu jopa siltä että unohtuu hyllyjen väliin lukemaan purkkien tuoteselosteita ja ihmettelemään mitä kaikkea sieltä löytyykään. Ja toteamaan kuinka monessa tuotteessa on sokeria..ja paljon!

  Mukavaa, tulevaa viikonloppua ☺️ Täällä Joensuussakin on ihana kunnon talvi!

  Sari

  • Maria Maria sanoo:

   Moikkamoi Sari

   ja hei olehan hyvä ♥

   Terveyspiikki kuulostaa kuule oikein hyvälle piikille :D Raakasuklaa on koukuttavaa, nimimerkillä kokemuksen syvällä rintaäänellä ;)

   Tiedätkö, mäkin olen eksynyt samanlailla hyllyjen väliin ja kauhistellut mm. salaatinkastikkeiden sokerimääriä. Itsehän vältän tällä hetkellä makeisia, pullia yms herkkuja, mutta en lisättyä sokeria (siis poislukien itsestään selvyydet eli juuri se sokeroitu jugurtti, myslit yms), mutta vaivihkaa olen siltä alkanut sokeripitoisuuksiakin pitämään silmällä.

   Oih, ihanaa että teilläkin on talvi!

   Kiitos ja mukavaa tulevaa viikkistä sinnekin ♥

 2. Avatar Hanna sanoo:

  Kiitos kysymästä! Juuri eilen totesin sekä kotona että töissä miten hyvin sokeriton tammikuu on mennyt. Nyt toivon että voitaisiin jatkaa kaikki samalla linjalla tästä eteenpäinkin. Kukaan (ei edes lapset) ei ole kysellyt makeiden jugurttien tai karkkien perään. Viikonloppuna lapset herkuttelivat yhden Lidlistä löytyneen siemen/raakasuklaa patukan puoliksi ja hiihtolenkin jälkeen jaettiin jokaiselle yksi pala raakasuklaata. Yksi pala riitti, uskomatonta! Myös lakutaatelit ovat maistuneet heille.

  Tuossa yllä Sarin elämä kuulostaa aikalailla meidän elämälle noin normistikin mutta suklaa/ lapsilla karkit meni kyllä ihan yli joulunalla. Kookos/intiaani/ruokosokeria käytän aina leivonnassa. Ihanaa karamellista. Jugurtit on monesti luonnonjugurttia tai turkkilaista. Nyt meinasin kokeilla tehdä itse kookosjugurttia Karitan ohjeella.

  Jatketaan samaan malliin Tsemppiä meille kaikille!

  • Maria Maria sanoo:

   Moi Hanna

   ja ihanaa, hienoa kuulla ♥
   Samat suunnitelmat täälläkin; tää vireystila ja olo kun on niin euforinen, että en näe mitään syytä, miksi palaisin vanhaan.

   Hei, inkkarisokeri on ihan ässä! Mä tein kookosjugurttia viime viikolla (eli muutaman maitohappobakteerikapselin sisältö purkilliseen kookosmaitoa). En tiedä missä meni vikaan, mutta se oli vielä 48 h:n kuluttuakin ihan juoksevaa :D Täytyykin tsekata Karitan ohje!

   Kiitos ja tsemppiä sinnekin, jatketaan samaan malliin ♥

   • Avatar Hanna sanoo:

    Jähmettyy kuulemma vasta jääkaapissa. Näin neuvoi Karita, kun samaa oli joku muukin ihmetellyt. Koklaa niin :)

    • Maria Maria sanoo:

     Oi kiitos, täytyy koklata antaa olla jääkaapissa pidempään! Mulla ei työpäivän aikana jähmettynyt, joten heitin pois :D

 3. Avatar Paula sanoo:

  Hei!
  Sokeriton tammikuu sujuu täälläkin kohtuullisen hyvin, yhden sokerittoman suklaapatukan sorruin ostamaan, kun oli SE aika kuukaudesta. Olen vuosien saatossa vähentänyt sokerin ja herkkujen syöntiä paljonkin verrattuna siihen, mitä sitä on tullut syötyä nuorena ja kotiäiti-vuosina (mitenköhän ne salakahvit suklaapiirakan kera maistuivatkin niin hyviltä?). Siksikin nyt kokonaan herkuton tuntuu ihan siedettävältä ja helpoltakin.

  En ole keksinyt mitään herkkujen korviketta, jos makeita appelsiinejä ei lasketa. Niitä nimittäin nyt kuluu. Lapsilla on perjantaina karkkipäivä, ostan itselleni pähkinäpussin tai maustettuja riisikakkuja.

  Minä en lakkoile painonpudotus-mielessä, vaikka ne klassiset pari kiloa saisikin lähteä, vaan enemminkin haluan kokeilla ja kasvattaa mielen lujuutta, sekä ennen muuta vaikuttaa positiivisesti omaan hyvinvointiin. Jo muutaman päivän sokerittoman jälkeen olen huomannut jaksavani paremmin heti aamusta ylös noustessa, eikä olo tunnu ”lössähtäneeltä” iltapäivälläkään. Olen myös ajatellut sokerittoman vaikuttavan parantavasti atooppiseen ihoon ja allergiseen nuhaan, jotka ovat minun riesanani.

  Nyt tuntuu, että tammikuun jälkeen jatkan karkkilakkoa, mutta ehkäpä sallin itselleni sen perjantaipullan.

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Paula

   ja ihan mieletöntä, että sielläkin menee sokeriton tammikuu hyvin ♥

   Suklaapatukka sallitaan SILLOIN. Ehdottomasti :D

   Oih, kotiäitivuosista on myös jäänyt mieleen ne lasten päikkäriaikana nautitut kahvin pullan kera. Enää ei varaan muuten edes pystyisi syömäänkään niin paljon herkkuja.

   Mulla on sama juttu; ei painonpudotusmielessä vaan hyvinvointimielessä :) Iltapäivisin täälläkin huomaan eron. Hei, iho on myös parempi. Ihanaa, että meillä on näitä positiivisia ”oireita” :)

   Tsemppiä sinne ja ihanaa torstai-iltaa ♥

 4. […] miehen ollessa koiran kanssa lenkillä paistoin pitkästä aikaa meille pannarit. Ohjetta niihin täällä. Lisäksi tein energiapommismoothien kookosvedestä, banaanista, macasta, tyrnimarjasta, […]

 5. […] kun tulee herättyä myöhemmin on jo sen verran nälkä, että esimerkiksi täyttävät pannarit […]

Kommentoi