perjantai 15. tammikuun 2021

Kenties maailman parhain suolainen piirakka

JEP KUULKAA,

näin sen täytyy olla, miten otsikossa kirjoitin. Söin tällä viikolla ihanan P:n luona kenties maailman parhainta suolaista piirakkaa. Niin makujen puolesta kuin sitten senkin puolesta, että tähän suolaiseen piirakkaan ei tule montaa ainetta. KISS -metodi toimii jälleen 🙂 Tuon taivaallisen makuelämyksen myötä matkasin Provencen sinisille laventelipelloille. Auringon lämmittäessä kasvoja. Olkihattu päässä, kukkamekon liehuessa kepeässä iltatuulessa. Paljain jaloin eteenpäin kulkien.

Piirakka on Vappu Pimiän ohjeen mukaan tehty. Tai se P:n luona maistamani oli. Tämä Marian Bistrossa tekemäni on taas vähän sellainen sovellettu versio. Perinteistä Dijonin sinappia mulla ei ollut, mutta Dijon hunajasinappia ja karkeampaa sinappia löytyi. Korvasin niillä siis sen perinteisen. Lisäksi lisäsin piirakkaan kaprikset, koska mun mielestä ne sopii tomaattipiirakkaan kuin nenä päähän.

Ranskalainen tomaattipiirakka

Pohja
4,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
125 g voita
n. 0,5 dl kylmää vettä

1. Sekoita vehnäjauhot ja suola, nypi joukkoon voi
2. Kun seos on murumaista lisää vesi ja muotoile taikinapallo, laita taikinapallo jääkaappiin kelmuun noin puoleksi tunniksi

Täyte
5-7 tomaattia
3 rkl Dijon sinappia
150 g juustoraastetta
Provencen yrttisekoitusta
oliiviöljyä
(kapriksia, tämä on oma lisäykseni ;))

3. Painele piirakkataikina piirakkavuokaan ja pistele haarukalla siihen muutamia reikiä
4. Levitä taikinan päälle sinappi ja sen jälkeen juustoraaste
5. Leikkaa tomaatit siivuiksi ja levitä ne juustoraasteen päälle
6. Mausta Provencen yrttisekoituksella ja lorauta päälle oliiviöljyä
7. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia (alkuperäisessä ohjeessa oli 15-20 minuuttia, mutta mä paistoin 24 minuuttia)

Tästä tuli mun luottopiirakka, jota tarjota vieraille. Meillä ei olekaan viimeisen vuoden aikaan paljoa vieraita käyty. Huomenna onneksi taas nähdään ystäviä, kun mennään rakkaiden ystävien kanssa syömään. Vaikka kotona siirryttiinkin tänään Aasia-viboista Eurooppa-viboihin, niin hu0menna Aasia-vibat palaavat ja Tampereen paras ravintola Masu kutsuu. Ah, odotan.

Ja niin odotan myös miestä, joka saapuu reissusta parin tunnin päästä Viikonloppu on edessä ja se noudattelee tuttua kaavaa, poikkeuksena huomen ilta. Laulua rakkaudelle, ulkoilua (hiihtämään on päästävä) ja pitkiä yöunia. Akkujen lataamista ensi viikkoon.

IHANAA PERJANTAI-ILTAA &
ALKAVAA VIIKONLOPPUA TOIVOTELLEN,

PS. täällä arkistojen kätköissä myös toinen herkullinen tomaattipiirakka valkosipulin ystäville!


2 Responses to “Kenties maailman parhain suolainen piirakka”

  1. Maaria sanoo:

    Hei!
    Nam, kuinka herkullista!! Ainekset löytyvätkin kotoa, mikä parasta, siskolle tarjottava herkku on siis tiedossa 😊 mikä pointti on tuossa, että juustoraaste tulee tomaattien alle eikä päälle?

    • Maria sanoo:

      Moi Maaria

      ja hei tämä oli kyllä niin hyvää ❤️

      En ihan varmasti tiedä, mutta veikkaisin, että se on sen takia, että tomaateista tulee ns. kuutamokuivatun tomaatin oloisia näin eli makeutuvat ihanasti 🙂

      Kivaa viikonloppua!

Kommentoi