sunnuntai 17. tammikuun 2021

Suussa sulava sitruunapiiras

HYVÄÄ SUNNUNTAIAAMUPÄIVÄÄ!

Parin viikon aikana törmäsin sitruunahimoissani yhteen reseptiin tämän tästä. Se tuli esiin blogeissa ja verkkolehdissä. Niin monta kertaa tuon reseptin pohjalta tehtyjä herkullisia kuvia tuijottelin, että ei auttanut muuta kuin kokeilla sitä itsekin. Käykö teille koskaan niin, että törmäätte lyhyessä ajassa yhteen ja samaa reseptiin niin monta kertaa, että lopulta on pakko sitä koklata? Mulle kävi näin myös aikoinaan uunifetapastan kanssa 🙂 Sekin on tullut jäädäkseen meidän perheen arkiruokia sulostuttamaan. Tämä sitruunapiiras tuli kertaheitolla myös meidän perheen kahvipöytää piristämään.

Sitruunapiiras tai pikemminkin sitruunapaistos sulaa suuhun. Siinä maistuu aurinko ja autenttinen sitruuna. Alunperin resepti lienee peräisin Soppa365 -sivustolta. Näin tästä herkusta muutamia reseptivariantteja, jotka varmasti toimivat yhtä hyvin, mutta itse pitäydyin siinä alkiperäisessä. Se on muuten jännä, että vaikka ruoanlaitossa sovellan ja harvoin mittailen aineita (ellei resepti ole tulossa blogiin), niin leivonnassa ei pystykään olemaan niin luova.

Sitruunapaistos

50 g voita
1 3/4 dl ruokosokeria
3 luomusitruunaa
3 kananmunaa
3/4 vehnäjauhoja
0,5 tl vaniljasokeria
2,5 dl täysmaitoa

1. Pese ja raasta yhden sitruunan kuori, purista sitruunoista mehut (noin 1 dl)
2. Vatkaa sähkövatkaimella huoneenlämpöistä voita, sitruunankuoret ja sokeri noin viiden minuutin ajan
3. Erottele keltuaiset ja valkuaiset, lisää keltuaiset yksitellen taikinaan
4. Lisää maito, vehnäjauhot ja sitruunamehu taikinaan (huom! taikina on tässä vaiheessa todella löysää)
5. Vaahdota valkuaiset kovaksi ja nostele varovasti taikinan sekaan
6. Kaada taikina uunivuoalle (noin 20 x 26 cm), laita vuoka isommalle uunipannulle ja nosta uuniin. Kaada isommalle uunipannulle kiehuvaa vettä niin, että sitä on piirasvuoan puoleen väliin.
7. Paista 175 asteessa noin 25 minuuttia.

Piiras jää pohjalta ihanan sitruunakiisselimäiseksi ja pääliosa tulee kakkumaiseksi. Tarjoiluun ripsottelin hiukka tomusokeria!

Tälle sunnuntaille ei ole mitään kummempaa ohjelmaa. Joten nyt telkkarin ääreen katsomaan pari jaksoa Deep Statea (suosittelen!). Jossain vaiheessa täytyy käydä kaupassa kynttilävarastoa täydentämässä. Jotenkin tuntuu, että tänä talvena on tullut poltettua kynttilöitä enemmän kuin ennen. Tai sitten ne ovat vain jotenkin nopeammin palavaa sorttia 😉

SULOISIA SUNNUNTAITERKKUJA TOIVOTELLEN,


4 Responses to “Suussa sulava sitruunapiiras”

  1. Satu T sanoo:

    Moikka, kuulostaa herkulliselta! Koska tapani mukaan ajattelin testata tätä ensimmäistä kertaa tosipaikan tullen 😅 täytyy vähän tehdä tiedustelua: toimiikohan miten seuraavana päivänä vai onko must, että pääsee uunista pian tarjolle? Entä pysyyköhän koossa, jos vuokaan laittaa leivinpaperin ja nostaa sen avulla pois vuoasta?

    • Maria sanoo:

      Moikka Satu

      ja hei, tämä ei vain kuulosta vaan oli herkullista 😍

      Seuraavana päivänä oli vielä parempaa…jotenkin maut olivat syventyneet, joten voi tehdä hyvin valmiiksi etukäteen.
      Musta tuntuu, että ei toimisi ilman vuokaa, sillä tuo sitruunatahna on sellaista ”kiisselimäistä”. Toki sekin jähmettyi seuraavaksi päiväksi!

      Ihanaa lauantaita! ❤️

  2. Satu T sanoo:

    Kiitos, täytyy ehdottomasti testata ensi viikonloppuna ja huippua, että piiraan voi tehdä vaikka edellisenä päivänä valmiiksi 👍😊

    Mukavaa sunnuntai-iltaa ❤️

Kommentoi