maanantai 31. elokuun 2020

Team M&M (vinkit terassin tekemiseen)

…Team M&M at your service! :D Ei vaiskaan, mutta hitsit, että heitin miehelle idean terassifirman perustamisesta. Niin sairaan siistiä puuhaa tuo on!

HELLUREI MAANANTAIHIN!

Instassa mua seuraavat ovat varmastikin kyllästymiseen asti jo nähneet ja kuulleet terassijuttuja, mutta blogin puolelle toivottiin vielä lisää juttua mm. työnjaosta ja kustannuspolitiikasta. Ja siitä, että miten me osataan sellaisia tehdä. Täällä postauksessa jo vähän sivusinkin terassin tekemistä, mutta osa teistä pyysi konkreettisia vinkkejä. En nyt tiedä onko mulla kovin ammattimaisia konkreettisia vinkkejä antaa, mutta tuo Team M&M:n toinen osapuoli mua hieman avitti tässä. Ja hei, ollaanhan me nyt rakennettu itse 4-5 terdeä, joten tottakai kokemuksen syvällä rintaäänellä voin joitain asioita vinkata. Kaikilla on varmaankin omat tapansa tehdä terassia, mutta me tehdään näin.

Team M&M:n terassivinkit

🔨 suunnittele terassi huolella! Me ollaan aiemmin piirretty paperille terassi ja laskettu kakkosnelosten ja kansilautojen menekki siitä, mutta netistä löytyy tätä varten myös laskureita. Täyspitkästä kansilaudasta terassi on helpompi tehdä, joten tämä kannattaa ottaa huomioon, jos haluaa esimerkiksi välttää saumoja. Meillä tuohon mökin isommalle terassille tuli sauma, koska se on kahdeksan metriä pitkä. Sauman päätimme tehdä keskelle, ihan vain helpottaaksemme projektia hieman.
🔨  panosta kunnon työkaluihin. Meillä on lainassa miehen veljeltä kunnon akkuporakone, käsi- ja pöytäsirkkeli
🔨  tee pohjatyöt huolella ja suunnittele kehikon rakenne. Jos korkeusvaihtelut ovat suuria, niin voit paaluttaa kakkosnelosilla. Me paalutettiin joskus harkoilla ja ollaan huomattu, että kakkosneloset tulevat edullisemmaksi. Koolaukset ollaan tehty 50-60 cm jaoilla.
🔨  kehikosta kannattaa ottaa koko ajan ristimittaa. Jos kehikko on vähänkään ”timantinmuotoinen” tulee terassista vino (kansilaudat eivät mene suoraan). Pidä myös vatupassi lähellä. Suotavaa on, että kehikko menee suoraan…ellei tarkoitus ole tehdä siitä liukumäkeä ;) Vaikka kehikko vähän antaisikin periksi, niin kansilaudat yleensä tuon jämäköittää. Mutta pyri siihen, että jo kehikko on vakaa. Meillä tuossa isommassa terassissa alusta oli haastava (upottava varvikko), joten kehikon tekemiseen käytettiin aikaa.
🔨  me olemme käyttäneet painekyllästettyä kestopuuta kansilautoihin, mutta vaihtoehtoja on muitakin. Tykätään tehdä kansilaudoitus kapealla raolla, sillä usein lauta kuivuessaan kutistuu ja rako kasvaa.
🔨  jos haluaa rakentaa portaat terassiin, niin rautakaupoista löytyy valmiita porrasrunkoja. Mutta me säästimme ja teimme itse. Tosin hermoja emme ehkä suunnittelussa niinkään säästäneet. Mä en katsokaas tajua kaltevuuksista, reisipuiden asteluvuista sun muista hölkäsen pöläystä. Onneksi mies piirsi sauhuten paperille speksit ja sitten laitoimme sirkkelin laulamaan.

Team M&M on roudannut saareen yhteensä kahta terassia varten 600 metriä kansilautaa ja 140 metriä kakkosnelosta. Lisäksi vielä ruuvit, työkalut sun muut. Veneellä, joka ei kanna ihan hirmuisen paljoa, on tuohon saanut kulumaan ainakin 20 keikkaa saaren ja venerannan välillä. Haupitsi on kasvanut eikä ole tarvinnut juuri salilla käydä. Ruumiillinen työ on ihanan väsyttävää, joten terassin rakennuspäivien iltana unta ei ole todellakaan tarvinnut etsiä. Paljonko kaksi terassia mökille tuli maksamaan? Laskettiin, että 1400 euroa on kulunut kaikkiin materiaaleihin. Se, että saatiin työkalut lainaan helpotti. Muuten olisi mennyt myös työkaluvuokrasta lisää euroja.

Työtunteja ei lasketa, mutta voi pojat, että niitä on kertynyt :)

Yllätyttiin, kun jotkut miehen kaverit kommentoivat, että on tuossa ollut yksin hommaa. Siihen mies kertoi, että yhdessä ollaan tehty. Eikö naiset yleensä tee terasseja? Team M&M puhaltaa yhteen hiileen ja meidän työnjakona on se, että molemmat tekevät kaikkia hommia. Terassin tekeminen on helppoa, jos kaikki sujuu hyvin eikä yllätyksiä tule. Meille sattui yllättävän käyriä lautoja joukkoon, joita sai hikihatussa vääntää suoraksi. Myös koneita jouduttiin vähän huoltamaan välillä, mutta kaikki nämä pienetkin ärräpäät ja vastoinkäymiset on jo unohtunut. Nyt ollaan jo voiton puolella, kun kalliorannan terdeen on enää rappusten sivujen peittäminen jäljellä. Vähän mietittiin, josko nekin tekisi kivillä.

Mistä kivet? Noh, kuulkaas mulla on jo uusi projekti (sen laiturin lisäksi). Kalliorannalta aukeaa hiekkaranta, jos vain poistaa parin kolmen metrin matkalta kiviä. Naapurimökistä saimme tällaisen vinkin. Eli kivet ylös sieltä ja portaiden sivujen peittämiseen. En malta odottaa niitä hellepäiviä ja -iltoja, kun vietämme aikaa terassilla ja pääsemme kalliorannalta suoraan uimaan. Aikamoista, etten sanoisi! Ikään kuin olisimme saaneet täysin uuden mökkitontin.

MAANANTAITERKUIN,


8 Responses to “Team M&M (vinkit terassin tekemiseen)”

 1. Anu sanoo:

  Näyttää ihanalta❤️. Meillä on mökin etsintä menossa kovaa kyytiä, mutta meinaa epätoivo iskeä kun mikään ei ole sopiva😔. Saarimökkejä ei olla vielä katseltu kun vähän hirvittää juuri tuo tavaroiden roudaaminen sinne, mutta tämä sun postaus avaa kyllä saarimökillekin ehkä mahdollisuuden☺️. Minkäs kokoinen tontti teillä on? Ja onko teidän saaressa monta mökkiä?

  • Maria sanoo:

   Moikka Anu ja kiitos ❤️

   Ei kannata pelätä sitä roudaamista, jos mieleinen löytyy. Se on pieni vaiva siihen nähden, että löytää just sen oikein mökin :) Ei mekään aluksi edes harkittu saarimökkiä, mutta onneksi harkittiin lopulta :D

   Meillä on aika iso mökkitontti, kun rantaviivaa on muistaakseni vajaa 300 metriä. Sitten tontti levittyy vielä tuonne saunan taakse metsään. Mutta en muista ihan tarkalleen…jos sanon himpun yli hehtaarin, niin varmastikin pitää paikkansa. On tällainen nimenkärjen omainen tontti. Saaressa on seitsemän mökkiä, mutta meillä on vain yksi naapurimökki tuolla takana ja toisella puolen on luonnonsuojelualuetta.

   Ihanaa tiistaita ❤️

 2. Rita sanoo:

  On kyllä hienon näköinen ja hienolla paikalla :)Ja mikä parasta, itse tehty!
  Me tehtiin kanssa terassi tänä kesänä ja allekirjoitan sun vinkit kaikki.
  Rappuihin ostimme valmiit porrasrungot, mutta eihän ne silti mitenkään suorat olleet :( Säätämistä oli niidenkin kanssa ja hiukan ehkä ärsyttävää, koska siksihän valmiit ostettiin, ettei tartteisi säätää.
  Mutta kyllä, naisetkin rakentavat terasseja!!

  Ps. Meidän terassista tuli vähän leveämpi kuin piti, koska juurikin kansilaudan mitta oli 5,20 eikä 5 metriä ;)

  • Maria sanoo:

   Hei kiitos Rita! ❤️

   Saatiin kyllä ihan uutta perspektiiviä koko mökkeillyyn, kun yhtäkkiä nähdäänkin ulapalle :D
   Voi harmi, ettei porrasrungot menneet ”kerrasta lapaan”. Noissa portaissa on kyllä säätämistä ja voisi kuvitella, että porrasrungot helpottaa hommaa huomattavasti. Mutta höh, ei näemmä.

   Kyllä, naiset osaa siinä missä miehetkin :)

   Ihanaa tiistaita ❤️

 3. H sanoo:

  Kyllä naiset rakentaa terassia siinä missä miehetkin :)
  Meillä tehtiin isän, mieheni ja siskon sekä miehensä tiiminä. Perustukseksi ruuvattiin nurkkin paalut, koska mökkitontti on rehevää savimaata ja routii herkästi. Tästä toki on vuosikymmenien kokemukset tontilta. Myös aitan alle ruuvailtiin samalla paalut.
  Näitä paaluja ei kyllä ois ruuvattu naisvoimin…

  • Maria sanoo:

   Heissun H

   ja ihaaa, että sielläkin naiset osallistuvat terassitöihin ❤️

   Savimaa onkin muuten vähän haasteellisempi terassien kanssa. Meillä oli edellisessä kodissa (ja itse asiassa nykyisessäkin) ihan savimaata. Pohjat vaativat vielä enemmän töitä :)

   Ihanaista tiistaita ❤️

 4. Sanna sanoo:

  Upea terde ja valtavan iso!Mekin ollaan miehen kanssa käytännössä rakennttu meidän vanha talo uusiksi ihan kahden kesken.
  Ollaan uusittu yhdessä sisältä kaikki kattoa ja lattioita ja putkistoja myöten ja ulkoa myös kaikki.
  Hermoja todella vaatinut,sekä hikeä.ja kyyneleitä.
  Se on vain vahvistanut meidän suhdetta ja minäkin osaan lähes mitä vain!:)
  Porata,tapetoida,laittaa märkätilan silikoonit,ruuvata terassilaudat ja paljon muuta.Tekemällä oppii.
  Itse tykkäisin vielä jostain projektista,mutta ihme kyllä mies ei:D

  • Maria sanoo:

   Moikka Sanna

   ja kiitos kaunis ❤️

   Se on ihan parasta tuo yhdessä tekeminen. Ja se on just niin, että siinä parisuhdekin hoituu samalla, kun tekeminen yhdistää. Se, että osaa itse tehdä kunnostustöitä kodissakin on kyllä arvokasta. Meillä mä olen se maalari ja mies on se rakentaja. Pikkuhiljaa tapetointivimmakin on nostanut päätään, joten ehkä verestän pian tapetointitaitojakin :D

   Kivaa tiistaita ❤️

Kommentoi