maanantai 31. elokuun 2020

Team M&M (vinkit terassin tekemiseen)

…Team M&M at your service! 😀 Ei vaiskaan, mutta hitsit, ettĂ€ heitin miehelle idean terassifirman perustamisesta. Niin sairaan siistiĂ€ puuhaa tuo on!

HELLUREI MAANANTAIHIN!

Instassa mua seuraavat ovat varmastikin kyllÀstymiseen asti jo nÀhneet ja kuulleet terassijuttuja, mutta blogin puolelle toivottiin vielÀ lisÀÀ juttua mm. työnjaosta ja kustannuspolitiikasta. Ja siitÀ, ettÀ miten me osataan sellaisia tehdÀ. TÀÀllÀ postauksessa jo vÀhÀn sivusinkin terassin tekemistÀ, mutta osa teistÀ pyysi konkreettisia vinkkejÀ. En nyt tiedÀ onko mulla kovin ammattimaisia konkreettisia vinkkejÀ antaa, mutta tuo Team M&M:n toinen osapuoli mua hieman avitti tÀssÀ. Ja hei, ollaanhan me nyt rakennettu itse 4-5 terdeÀ, joten tottakai kokemuksen syvÀllÀ rintaÀÀnellÀ voin joitain asioita vinkata. Kaikilla on varmaankin omat tapansa tehdÀ terassia, mutta me tehdÀÀn nÀin.

Team M&M:n terassivinkit

🔨 suunnittele terassi huolella! Me ollaan aiemmin piirretty paperille terassi ja laskettu kakkosnelosten ja kansilautojen menekki siitĂ€, mutta netistĂ€ löytyy tĂ€tĂ€ varten myös laskureita. TĂ€yspitkĂ€stĂ€ kansilaudasta terassi on helpompi tehdĂ€, joten tĂ€mĂ€ kannattaa ottaa huomioon, jos haluaa esimerkiksi vĂ€lttÀÀ saumoja. MeillĂ€ tuohon mökin isommalle terassille tuli sauma, koska se on kahdeksan metriĂ€ pitkĂ€. Sauman pÀÀtimme tehdĂ€ keskelle, ihan vain helpottaaksemme projektia hieman.
🔨  panosta kunnon työkaluihin. MeillĂ€ on lainassa miehen veljeltĂ€ kunnon akkuporakone, kĂ€si- ja pöytĂ€sirkkeli
🔨  tee pohjatyöt huolella ja suunnittele kehikon rakenne. Jos korkeusvaihtelut ovat suuria, niin voit paaluttaa kakkosnelosilla. Me paalutettiin joskus harkoilla ja ollaan huomattu, ettĂ€ kakkosneloset tulevat edullisemmaksi. Koolaukset ollaan tehty 50-60 cm jaoilla.
🔨  kehikosta kannattaa ottaa koko ajan ristimittaa. Jos kehikko on vĂ€hĂ€nkÀÀn ”timantinmuotoinen” tulee terassista vino (kansilaudat eivĂ€t mene suoraan). PidĂ€ myös vatupassi lĂ€hellĂ€. Suotavaa on, ettĂ€ kehikko menee suoraan…ellei tarkoitus ole tehdĂ€ siitĂ€ liukumĂ€keĂ€ 😉 Vaikka kehikko vĂ€hĂ€n antaisikin periksi, niin kansilaudat yleensĂ€ tuon jĂ€mĂ€köittÀÀ. Mutta pyri siihen, ettĂ€ jo kehikko on vakaa. MeillĂ€ tuossa isommassa terassissa alusta oli haastava (upottava varvikko), joten kehikon tekemiseen kĂ€ytettiin aikaa.
🔨  me olemme kĂ€yttĂ€neet painekyllĂ€stettyĂ€ kestopuuta kansilautoihin, mutta vaihtoehtoja on muitakin. TykĂ€tÀÀn tehdĂ€ kansilaudoitus kapealla raolla, sillĂ€ usein lauta kuivuessaan kutistuu ja rako kasvaa.
🔨  jos haluaa rakentaa portaat terassiin, niin rautakaupoista löytyy valmiita porrasrunkoja. Mutta me sÀÀstimme ja teimme itse. Tosin hermoja emme ehkĂ€ suunnittelussa niinkÀÀn sÀÀstĂ€neet. MĂ€ en katsokaas tajua kaltevuuksista, reisipuiden asteluvuista sun muista hölkĂ€sen pölĂ€ystĂ€. Onneksi mies piirsi sauhuten paperille speksit ja sitten laitoimme sirkkelin laulamaan.

Team M&M on roudannut saareen yhteensÀ kahta terassia varten 600 metriÀ kansilautaa ja 140 metriÀ kakkosnelosta. LisÀksi vielÀ ruuvit, työkalut sun muut. VeneellÀ, joka ei kanna ihan hirmuisen paljoa, on tuohon saanut kulumaan ainakin 20 keikkaa saaren ja venerannan vÀlillÀ. Haupitsi on kasvanut eikÀ ole tarvinnut juuri salilla kÀydÀ. Ruumiillinen työ on ihanan vÀsyttÀvÀÀ, joten terassin rakennuspÀivien iltana unta ei ole todellakaan tarvinnut etsiÀ. Paljonko kaksi terassia mökille tuli maksamaan? Laskettiin, ettÀ 1400 euroa on kulunut kaikkiin materiaaleihin. Se, ettÀ saatiin työkalut lainaan helpotti. Muuten olisi mennyt myös työkaluvuokrasta lisÀÀ euroja.

Työtunteja ei lasketa, mutta voi pojat, ettĂ€ niitĂ€ on kertynyt 🙂

YllÀtyttiin, kun jotkut miehen kaverit kommentoivat, ettÀ on tuossa ollut yksin hommaa. Siihen mies kertoi, ettÀ yhdessÀ ollaan tehty. Eikö naiset yleensÀ tee terasseja? Team M&M puhaltaa yhteen hiileen ja meidÀn työnjakona on se, ettÀ molemmat tekevÀt kaikkia hommia. Terassin tekeminen on helppoa, jos kaikki sujuu hyvin eikÀ yllÀtyksiÀ tule. Meille sattui yllÀttÀvÀn kÀyriÀ lautoja joukkoon, joita sai hikihatussa vÀÀntÀÀ suoraksi. Myös koneita jouduttiin vÀhÀn huoltamaan vÀlillÀ, mutta kaikki nÀmÀ pienetkin ÀrrÀpÀÀt ja vastoinkÀymiset on jo unohtunut. Nyt ollaan jo voiton puolella, kun kalliorannan terdeen on enÀÀ rappusten sivujen peittÀminen jÀljellÀ. VÀhÀn mietittiin, josko nekin tekisi kivillÀ.

MistÀ kivet? Noh, kuulkaas mulla on jo uusi projekti (sen laiturin lisÀksi). Kalliorannalta aukeaa hiekkaranta, jos vain poistaa parin kolmen metrin matkalta kiviÀ. NaapurimökistÀ saimme tÀllaisen vinkin. Eli kivet ylös sieltÀ ja portaiden sivujen peittÀmiseen. En malta odottaa niitÀ hellepÀiviÀ ja -iltoja, kun vietÀmme aikaa terassilla ja pÀÀsemme kalliorannalta suoraan uimaan. Aikamoista, etten sanoisi! IkÀÀn kuin olisimme saaneet tÀysin uuden mökkitontin.

MAANANTAITERKUIN,


8 Responses to “Team M&M (vinkit terassin tekemiseen)”

 1. Anu sanoo:

  NĂ€yttÀÀ ihanalta❀. MeillĂ€ on mökin etsintĂ€ menossa kovaa kyytiĂ€, mutta meinaa epĂ€toivo iskeĂ€ kun mikÀÀn ei ole sopiva😔. SaarimökkejĂ€ ei olla vielĂ€ katseltu kun vĂ€hĂ€n hirvittÀÀ juuri tuo tavaroiden roudaaminen sinne, mutta tĂ€mĂ€ sun postaus avaa kyllĂ€ saarimökillekin ehkĂ€ mahdollisuudenâ˜ș. MinkĂ€s kokoinen tontti teillĂ€ on? Ja onko teidĂ€n saaressa monta mökkiĂ€?

  • Maria sanoo:

   Moikka Anu ja kiitos ❀

   Ei kannata pelĂ€tĂ€ sitĂ€ roudaamista, jos mieleinen löytyy. Se on pieni vaiva siihen nĂ€hden, ettĂ€ löytÀÀ just sen oikein mökin 🙂 Ei mekÀÀn aluksi edes harkittu saarimökkiĂ€, mutta onneksi harkittiin lopulta 😀

   MeillĂ€ on aika iso mökkitontti, kun rantaviivaa on muistaakseni vajaa 300 metriĂ€. Sitten tontti levittyy vielĂ€ tuonne saunan taakse metsÀÀn. Mutta en muista ihan tarkalleen…jos sanon himpun yli hehtaarin, niin varmastikin pitÀÀ paikkansa. On tĂ€llainen nimenkĂ€rjen omainen tontti. Saaressa on seitsemĂ€n mökkiĂ€, mutta meillĂ€ on vain yksi naapurimökki tuolla takana ja toisella puolen on luonnonsuojelualuetta.

   Ihanaa tiistaita ❀

 2. Rita sanoo:

  On kyllÀ hienon nÀköinen ja hienolla paikalla :)Ja mikÀ parasta, itse tehty!
  Me tehtiin kanssa terassi tÀnÀ kesÀnÀ ja allekirjoitan sun vinkit kaikki.
  Rappuihin ostimme valmiit porrasrungot, mutta eihĂ€n ne silti mitenkÀÀn suorat olleet 🙁 SÀÀtĂ€mistĂ€ oli niidenkin kanssa ja hiukan ehkĂ€ Ă€rsyttĂ€vÀÀ, koska siksihĂ€n valmiit ostettiin, ettei tartteisi sÀÀtÀÀ.
  Mutta kyllÀ, naisetkin rakentavat terasseja!!

  Ps. MeidĂ€n terassista tuli vĂ€hĂ€n leveĂ€mpi kuin piti, koska juurikin kansilaudan mitta oli 5,20 eikĂ€ 5 metriĂ€ 😉

  • Maria sanoo:

   Hei kiitos Rita! ❀

   Saatiin kyllĂ€ ihan uutta perspektiiviĂ€ koko mökkeillyyn, kun yhtĂ€kkiĂ€ nĂ€hdÀÀnkin ulapalle 😀
   Voi harmi, ettei porrasrungot menneet ”kerrasta lapaan”. Noissa portaissa on kyllĂ€ sÀÀtĂ€mistĂ€ ja voisi kuvitella, ettĂ€ porrasrungot helpottaa hommaa huomattavasti. Mutta höh, ei nĂ€emmĂ€.

   KyllĂ€, naiset osaa siinĂ€ missĂ€ miehetkin 🙂

   Ihanaa tiistaita ❀

 3. H sanoo:

  KyllĂ€ naiset rakentaa terassia siinĂ€ missĂ€ miehetkin 🙂
  MeillÀ tehtiin isÀn, mieheni ja siskon sekÀ miehensÀ tiiminÀ. Perustukseksi ruuvattiin nurkkin paalut, koska mökkitontti on rehevÀÀ savimaata ja routii herkÀsti. TÀstÀ toki on vuosikymmenien kokemukset tontilta. Myös aitan alle ruuvailtiin samalla paalut.
  NĂ€itĂ€ paaluja ei kyllĂ€ ois ruuvattu naisvoimin…

  • Maria sanoo:

   Heissun H

   ja ihaaa, ettĂ€ siellĂ€kin naiset osallistuvat terassitöihin ❀

   Savimaa onkin muuten vĂ€hĂ€n haasteellisempi terassien kanssa. MeillĂ€ oli edellisessĂ€ kodissa (ja itse asiassa nykyisessĂ€kin) ihan savimaata. Pohjat vaativat vielĂ€ enemmĂ€n töitĂ€ 🙂

   Ihanaista tiistaita ❀

 4. Sanna sanoo:

  Upea terde ja valtavan iso!Mekin ollaan miehen kanssa kÀytÀnnössÀ rakennttu meidÀn vanha talo uusiksi ihan kahden kesken.
  Ollaan uusittu yhdessÀ sisÀltÀ kaikki kattoa ja lattioita ja putkistoja myöten ja ulkoa myös kaikki.
  Hermoja todella vaatinut,sekÀ hikeÀ.ja kyyneleitÀ.
  Se on vain vahvistanut meidÀn suhdetta ja minÀkin osaan lÀhes mitÀ vain!:)
  Porata,tapetoida,laittaa mÀrkÀtilan silikoonit,ruuvata terassilaudat ja paljon muuta.TekemÀllÀ oppii.
  Itse tykkÀisin vielÀ jostain projektista,mutta ihme kyllÀ mies ei:D

  • Maria sanoo:

   Moikka Sanna

   ja kiitos kaunis ❀

   Se on ihan parasta tuo yhdessĂ€ tekeminen. Ja se on just niin, ettĂ€ siinĂ€ parisuhdekin hoituu samalla, kun tekeminen yhdistÀÀ. Se, ettĂ€ osaa itse tehdĂ€ kunnostustöitĂ€ kodissakin on kyllĂ€ arvokasta. MeillĂ€ mĂ€ olen se maalari ja mies on se rakentaja. Pikkuhiljaa tapetointivimmakin on nostanut pÀÀtÀÀn, joten ehkĂ€ verestĂ€n pian tapetointitaitojakin 😀

   Kivaa tiistaita ❀

Kommentoi