sunnuntai 07. kesäkuun 2020

Rakkaustarinoita kasvisten ympäriltä & arvonta


Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Apetinan ja Indieplacen kanssa.


 

HEIPPA IHANAT!

Ruoka tuo mieleen muistoja. Ruokatarinat ovat mun mielestä ihania. Rakastan kertoa niitä ja rakastan kuunnella sekä lukea niitä. Ruoka yhdistää saman pöydän ääreen ja ruoanlaiton parissa sitä ylittää itsensä kerta kerran jälkeen. Tänään tulin kaupallisen yhteistyön myötä Apetinan kanssa kertomaan teille muutamia ruokatarinoita. Sekä innostamaan kasvisten ahmimiseen!

Kasvisten ahmiminen on varsinkin näin kesäaikaan helppoa. Helposti sitä tulee pitäydyttyä niissä tutuissa ja turvallisissa, mutta menneellä viikolla rikoin hieman rajoja. Tutustuin muun muassa Mr. Mustajuureen. Aluksi suhteemme mustajuuren kanssa oli ikään kuin viha-rakkaussuhde, mutta sitten kun olin saanut pestyä käsistäni mustajuuren mullat ja tahmaisuuden sekä istuttua pöytään tutustumaan uuteen tuttavuuteeni paremmin, tuo viha-sana jäi suhteestamme pois. Pelkkää rakkautta tästä eteenpäin.

Aloitetaan kuitenkin toisenlaisella rakkaustarinalla. Elettiin huhtikuun loppua vuonna 2002. Tarinan lokaationa toimii tunnettu tamperelainen ravintola ja päähenkilöinä minun lisäkseni tuleva mieheni. Mitä en vielä tuossa vaiheessa voinut edes aavistellakaan. Kohtauksen nimi on vähemmän raflaavasti: Ensimmäisillä ravintolatreffeillä punaparran kanssa. Sukat pyöri jaloissani pöydän alla ja kun tuo komistus pöydän toiselta puolen ilmoitti ottavansa alkuun maa-artisokkakeittoa, niin en voinut muuta kuin myötäillä. Salaa toivoen, että se olisi jotain sellaista, josta tykkäisin.

Pienen kupposen eteeni saatuani mietin, että eipä tuossa ole juurikaan syötävää. Ensimmäisen lusikallisen miehen ylistämää maa-artisokkakeittoa maistettuani olin sitä mieltä, että olipas hyvä, että sitä tarjoiltiin niin vähän. Ei uponnut, ei sitten yhtään. Mutta maa-artisokkakeiton sijaan päätin keskittyä illan olennaiseen. Näin jälkikäteen en muista edes mitä söimme pää- tai jälkiruoaksi. Tuosta illasta muistona on ensituttavuus maa-artisokan kanssa. Ja se pöydän toisella puolella istuva hymyilevä rakas, jonka kanssa saan tänä päivänä jakaa arkeni.

Kahdeksantoista vuoden aikana olen tehnyt maa-artisokkakeittoa muistaakseni kerran. Ja tullut tulokseen, että se jotenkin todella työlästä valmistaa, sillä maa-artisokkien kuoriminen on yhtä vaikeaa kuin inkiväärien kuoriminen. Maa-artisokkakeitto maistui jo toisella kerralla paljon paremmalta. Tätä kampanjaa varten mietin, että mikä olisi sellainen kasvis, jota haluaisin lähteä sulostuttamaan Apetinan juustoilla. Mieleeni tuli heti maa-artisokka ja tuo samettinen soppa, jolle en ole ehkä antanut tarpeeksi montaa mahdollisuutta. Maa-artisokka ansaitsi uuden mahdollisuuden.

Leppoisassa kesäillassa siirsin ruoanlaiton liki kokonaan ulos. Lintujen visertäessä taustalla en edes tuntenut maa-artisokkien kuorimista työläänä. Lähinnä mieleeni tuli ajatus, että miten olen joskus voinut pitää tuota hommaa niin työläänä, että se on estänyt minut kokkaamasta tuota meidän rakkauskeittoa useammin.

Maa-artisokan hienostunut lempeys sai oivan ystävän murustetusta välimerellisen lempeästä Apetinan pala -juustosta, oliiviöljystä, mustapippurista ja rakuunasta.

Samettinen maa-artisokkakeitto

500 g maa-artisokkaa
2 salottisipulia
2 pientä perunaa
5 dl vettä
2 dl Arla Ruokakermaa
sormisuolaa
valkopippuria

Tarjoiluun
murusteltua Apetina pala -juustoa
oliiviöljyä
tuoretta rakuunaa
mustapippuria

1. pese, kuori ja pienistele maa-artisokat, sipulit ja perunat
2. laita ne kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen
3. anna kiehua noin 15-20 minuuttia, kunnes maa-artisokat ovat pehmenneet
4. soseuta ja lisää ruokakerma
5. mausta valkopippurilla ja lisää tarvittaessa suolaa
6. tarjoile murustetulla välimerellisellä juustolla, oliiviöljllä, tuoreella rakuunalla ja mustapippurilla höystettynä

Vaikka rakastan ruoanlaittoa (ja varsinkin syömistä!), niin on silti tiettyjä ruoka-aineita, joita en ole koskaan valmistanut. Kauppojen hedelmä-vihannesosastot ovat mun lempparipaikkoja, mutta sielläkin tulee karteltua niitä oudoimpia vihanneksia ja usein tartuttua niihin tuttuihin ja turvallisiin. Tästä lähtien ajattelin tehdä just päinvastoin. Se on se hevi-osaston hylly, jossa köllöttelevät ulkomuodoltaan hieman ronskit uudet tuttavuudet, jonne suuntaan tästä lähtien.

Vaikka en pidä itseäni kovin ennakkoluuloisena, niin siinä vaiheessa, kun olin jynssännyt kynsiharjalla ja saippualla juuri valmistamaani mustajuurta pois käsistäni, ajattelin hetken verran itsekseni, että tämä oli nyt tässä. Mun ja mustajuuren kumppanuus ei tule jatkumaan pidemmälle.

Keitin mustajuuret hieman al denteksi, minkä jälkeen grillasin ne kypsäksi. Sillä aikaa, kun mustajuuret paistattelivat kuumalla parilalla tein niille kaveriksi välimerellisen raikkaan juustokastikkeen. Minttu ja Apetinan välimerellinen juusto yhdistettynä majoneesin ja kermaviilin sekoitukseen muodosti niin älyttömän hyvän kombon, että hetken aikaa lusikalla sitä suuhuni lapatessani pelkäsin, riittäisikö sitä mustajuurien seuraksi. Onneksi riitti, sillä jos mustajuuret osaisivat myhäillä tyytyväisenä, niin sen ne olisivat tehneet päästessään tarjoiluvadille parhaaseen seuraan.

Grillatut mustajuuret & raikkaan välimerellinen juustokastike

5 kpl mustajuurta
sitruunamehulla höystettyä vettä
vettä keittämiseen
suolaa

Välimerellinen juustokastike
1 dl majoneesia
1 dl Arla Lempi Kermaviiliä
100 g Apetina pala -juustoa murusteltuna
tuoretta minttua
suolaa
mustapippuria

1. pese ja kuori mustajuuret
2. leikkaa ne puoliksi (ja jos paksuja, niin myös pituussuunnassa puoliksi)
3. laita mustajuuret kylmään sitruunaveteen, etteivät ne tummu
4. keitä mustajuuria suolalla maustetussa vedessä noin 8 minuuttia
5. grillaa joko grillin parilalla tai paistinpannulla, kunnes mustajuuret ovat kypsiä ja saaneet vähän väriä
6. sekoita sillä aikaa kastikkeen osat keskenään
7. tarjoile mustajuuret raikkaan juustokastikkeen kanssa

Mustajuuret yllätti ja pelkästään positiivisesti! Jatkossa pitää muistaa vain kuoria ne muovihanskat kädessä, sillä vielä näin 24 tuntia myöhemminkin sormissani ja kynsissäni on muistoja mustajuureen tutustumisesta. 🙂

Koska rakastan kertoa ruokatarinoita, niin en malta olla kertomatta meidän äidin suosikkisalaattia. Musta tuntuu, että äidille riitti, että kesäisin jääkaapissa oli hunajamelonia, kirsikkatomaatteja ja monta pakettia Apetina Snack aurinkokuivatut tomaatit -juustoa. Tuo yhdistelmä on jäänyt mulle yhtenä muistona kesistä, jolloin vietimme silloin vielä pienten tyttöjemme kanssa aikaa mummulan pihalla. Molemmat tytöt nukkuivat päiväuniaan, toinen sisällä ja toinen rattaissa omenapuun varjossa. Usein istuimme äidin kanssa ulos lounaalle nauttimaan raikasta hunajamelonisalaattia. Vielä tänä päivänäkin tätä salaattia valmistaessani lapset toteavat, että mummu teki tuota aina!

Kesäinen hunajamelonisalaatti

1 hunajameloni
250 g kirsikkatomaatteja
1 pkt Apetina Snack, aurinkokuivatut tomaatit -juustoa

1. kuori ja pienistele hunajameloni
2. puolita kirsikkatomaatit
3. sekoita keskenään ja lisää juustopaketti

Meidän äiti tarjoili tämän helpon ja herkullisen salaatin tällaisenaan, mutta itse laitoin sen tarjolle lollo rosso -salaatilla vuorattuun kulhoon.

Arvonta!

Onko sinulla ruokamuistoja liittyen kasviksiin? Tai mikä on lempikasviksesi ja miksi?

Kertomalla tämän postauksen kommenttikentässä kasvisruokamuistoistasi tai lempparikasviksistasi olet mukana huikeassa arvonnassa, joita järjestetään kaikkien kampaanjaan osallistuneiden blogeissa ja/tai Instagramissa! Kaikki blogeissa sekä Instagramissa kilpailuun osallistuneet ovat mukana arvonnassa, jossa arvotaan kesäkuun jokaisella viikolla 1x 100 € K-lahjakortti (yhteensä siis 4 kpl blogeissa ja Instagramissa). Muistathan jättää kommenttiisi sähköpostiosoitteen, jotta saamme sinuun tarvittaessa yhteyden. Vastausaikaa blogissani on viikko eli ensi sunnuntaihin 14.6. asti. Arvonnan säännöt löytyvät täältä.

Tästä lähtien en keksi enää yhtään syytä, miksi kartella niitä hevi-osaston skrodeimpia kavereita. Tiedän, että pehmeydellä, (esimerkiksi suloisella juustolla) niidenkin kovan ulkokuoren pinnan alta löytyy se herkkyys. Vähän niin kuin tuosta kaverista, joka silloin 18 vuotta sitten istui minua vastapäätä ravintolapöydässä. Muistelimme viikolla maa-artisokkakeittoa syödessämme ensimmäisiä kunnon treffejämme ja mietimme,  kuinka nopeasti aika on vierähtänyt. Kuinka paljon ollaan kasvettu ja hitsauduttu yhteen. Sitä, kuinka yllättävän moneen kohokohtaamme vuosien varrella liittyy jollain tavalla ruoka. 18 vuotta olen osoittanut rakkauttani ruoalla. Tuon tavan olen kokenut varsin hedelmälliseksi, joten ajattelin jatkaa samalla linjalla tulevaisuudessakin

SULOISIN SUNNUNTAITERKUIN,

 


63 Responses to “Rakkaustarinoita kasvisten ympäriltä & arvonta”

 1. T sanoo:

  Tykkään kaikista kaaleista! Erityisesti kukka-, parsa- ja ruusukaalista. Ne on hyvänmakuisia ja pystyy käyttämään monipuolisesti kaikenlaiseen ja valmistamaan eri tavoilla. Myös perinteinen peruna, siitäkin voi tehdä niin monia herkullisia ruokia. Voisin listata tähän vielä kymmenen muutakin lempikasvista, mutta jätetään kuitenkin tähän.

 2. Riikka sanoo:

  Se tunne ja muisto, kun oman viljelyslaatikon lehtikaalit antoivat satoa!! Rakkautta ja ravintoaineita!

 3. Sanna sanoo:

  Ensimmäinen ruokamuisto, joka tuli heti mieleeni on Kreikassa tavernassa syömme grillatut kasvikset (paprika, kesäkurpitsa ja munakoiso) Niiden maussa oli jotain upeaa, glillin makua ja etelän makuja. Siitä lähtien olemme syöneet kesäisin niitä melkeinpä 99% jokaisella aterialla. Pitäisi ehkä tutustua muihinkin kasviksiin 😉

 4. Hanna Koooo sanoo:

  Oi, minä rakastuin maa-artisokkaan sattumalta kun sain anopiltani pussillisen tuota tuntematonta herkkua. 🙂

 5. Satu sanoo:

  Samettisen pehmeä porkkanasosekeitto on ehdoton lempparini. Oon ollut aina porkkanafani. Se piristävä väri, maku ja monikäyttöisyys. Mukaan kivaan arvontaan.

 6. manna sanoo:

  Kaikki suoraan kasvimaasta nostettu on herkkua.

 7. Arja sanoo:

  Uunijuurekset on mun lemppareita. Laitan niihin yleensä porkkanaa, punajuurta, palsternakkaa, bataattia ja sipulia. Joskus kesäkurpitsaa, parsakaalia jne.

 8. Rosie sanoo:

  Kasvissyöjäksi ryhtyminen oli nirsolle kasvisten syöjälle ehkä kummallinen päätös, mutta kaikkien aikojen paras. Nykyisin syön kaikkia kasviksia, suosikkeja ehdottomasti parsakaali ja bataatti, joita en vielä muutama vuosi sitten olisi edes voinut kuvitella syöväni mielelläni!

 9. Sarde sanoo:

  Rakastan bataattikeittoa kunnon mausteilla. Kesäkurpitsa on grillattuna mahtavan makuista. Varhaiskaalisalaatti erilaisilla twisteillä vie kielen mennessään. Kaikkien kasvisten kanssa yrtit tuo potkua.

 10. Nikke sanoo:

  Uunissa paahdetut kasvikset maistuu! Kaali, porkkana ja kukkakaali maistuu.

 11. Hanna sanoo:

  Tykkään melkein kaikista kasviksista. Paahtaminen tekee niille niin hyvää ja maistuvat sellaisina talvellakin. Usein lisään päälle fetaakin ja teen jonkun helpon yrttiöljyn.

 12. saya sanoo:

  Viime vuonna mulla oli projekti, jossa piti kokeilla kolmea uutta kasvista/hedelmää tai uutta kasvisruokareseptiä kerran kuussa. Jossain vaiheessa unohdin projektin arkikiireissä, mutta monenlaista tuli kokeiltua. Kivakurkku oli hassu kokeilu, mutta ei maistunut juuri miltään. Passionhedelmät sen sijaan jäivät suosikikseni, ja hinnasta huolimatta hemmottelen niillä melko usein itseäni. Pitsat, joiden pohjana toimii munakoiso, toimivat erittäin hyvin ja jäivät myös arkiruokarepertuaariin!

 13. Johnå sanoo:

  Lempparikasvikseni on lanttu! Maistuu sellaisenaan sekä keitettynä, höyrytettynä ja uunissa haudutettuna. Yksi suosikkilisukkeita erilaisille grilliruoille on karamelisoidut lanttukuutiot, vaikkeivat ne kevyimmästä päästä ruokaa olekaan. Toinen lemppari on parsakaali, jota syön usein höyrytettynä esim dipin kera sipsien sijaan! 🙂

 14. Tiia sanoo:

  Yksi omista lempparilisukkeista on nykyään karamellisoitu ruusukaali. Sinänsä hauskaa, että ennen en voinut sietää ruusukaalin hajua, enkä sen takia suostunut maistamaan sitä. Uuden poikaystävän vanhemmilla ekaa kertaa käydessä oli kuitenkin näitä ihanuuksia lohen kera tarjolla, joten otettava oli – onneksi! Nyt ei ole enää paluuta 🤩

 15. Kati sanoo:

  Lempikasvikset ovat vuosien saatossa vaihdelleet. Vaihtelua on myös vuodenaikojen välillä. Tänä keväänä ja alkukesällä parsa on ollut ehdoton suosikki. Talvipakkasilla kasvissosekeitto maistuu.

 16. Mari sanoo:

  Hei!

  Mikään ei voita kukkakaaligratiinia.. tai ihana lohturuoka melanzane❤️

 17. Johanna sanoo:

  Mummini teki kaalista niin ihania ruokia; laatikkoa, kääryleitä, keittoa, että jo lapsena rakastuin kaaliin. Nykyisin munakoiso on ihan lempparikasvis ja etenkin Kreikan lomilla olen saanut tosi maistuvia munakoisoruokia, joita itse yritän kotikeittiössä epätoivoisesti imitoida. 🙂

 18. Satu H sanoo:

  Kasvisruoista taitaa kukkakaaligratiini olla suosikkini. Hyvänä kakkosena tulee samettinen bataattikeitto ja moussaka Ilari Johanssonin ohjeen mukaan tehtynä 🙂

 19. Krisse sanoo:

  Kaikki kaalit erityistä herkkua, parsakaali ja kukkakaali. Herneet ihan parasta. Kasvissosekeitot syksy/talvi- aikaan.

 20. Sanna P sanoo:

  Harvoja kasviksia on sellaisia, mistä en tykkäisi. Monessa muodossa käytetään. Nyt on kesällä ihaninta grillata kasviksia, se on mun suurin herkku.

 21. RiikkaE sanoo:

  Tämänhetkinen suosikkini on fenkoli, sen maku on vaan niin hyvä! Uunikasvikset on myös ihana ruoka, varsinkin talvella niitä tulee syötyä paljon.

 22. Salla sanoo:

  Tykkään tosi monista kasviksista, mutta porkkana on aina ollut suosikkini. Lapsena nostettiin mummon kanssa porkkanoita pellosta, pyyhittiin ne heiniin ja syötiin siltänään.

 23. anna s. sanoo:

  Lempikasvikseni on porkkana. Se on niin monipuolinen, se on herkkua keitettynä ja tuoreena. Käy arkiruokaan, porkkanakakku-herkkuun ja lisäksi sitä voi dipata 😛

 24. Eeva sanoo:

  Lempikasvis on ehkä kukkakaali, olen ihan pienestä pitäen tykännyt rouskutella sitä tuoreeltaan.

 25. Airi sanoo:

  Kaikki kaaliruuat ja varsknkin kukkakaali gratiini on sellainen jota äitini valmisti meille jo lapsuudessa oman pellon kukkakaalisadosta, nyt minä valmistan sitä omalle perheelleni ja ei ole vielä kukaan sanonut tätä ruokaa huonoksi.

 26. anneli sanoo:

  Lempikasvis on kukkakaali. Maukasta sekä raakana että kypsänä.

 27. MarjaKoo sanoo:

  Kaali on nyt mitä suurinta herkkua, monessa muodossa. Jänna juttu, että lapsena se oli inhokki ja koulupäivien kaalilaatikot ja kaalikääryleet on jääneet niin syvästi mieleen.

 28. Nelli sanoo:

  Mikä tahansa kasvis uunissa paahdettuna on aivan ihanaa. Vähän vielä uunifetaa kylkeen niin täydellinen ateria on valmis!

 29. Mia sanoo:

  Kaalit ovat suosikkini ja kun saa kasvihuoneesta hakea kurkut ja tomaatit suoraan syötäväksi.

 30. klaara sanoo:

  Suosikkivihannekseni on purjosipuli, josta saa monenlaista ruokaa. Lisäksi teen paljon sosekeittoja kuten sieni-, pujo, porkkana-, punajuuri-, kurpitsakeitto.

 31. Riikka sanoo:

  Lempikasvis on porkkana. Se käy moneen.

 32. Raili sanoo:

  Mulla on aina joku ”kausimaku”, josta en saa tarpeekseni. Just nyt on kaalit saaneet väistyä, kesäkurpitsa on se juttu! Kesäkurpitsalasagne ja täytetty kesäkurpitsa, kesäkurpitsaa grilliin ja pannulle, kesäkurpitsa siivut ” pizzapohjana”. Nam!

 33. Henna sanoo:

  Kukkakaali, feta ja retiisi on maukas välipala josta pidän.

 34. Merja sanoo:

  Ehkä porkkana on suosikki, koska se on niin monipuolinen. Käy suolaisiin ruokiin, mutta myös vaikka kakkuun. Sitä tulee lisättyä myös paljon ruokiin raasteena kypsenemään.

 35. Donja sanoo:

  Kaalit ja herneet on mun suosikkeja. Tykkään myös perunasta eri muodoissa.

 36. Mini sanoo:

  Muistan kuinka lapsena kasvikset tarkoittivat sitä mautonta salaattia ruokapöydässä, pakko oli vähän syödä, mutta ei oikein maistunut. En myöskään voinut lapsena sietää juureksia. Nykyisin suurinta herkkua ovatkin kasvikset ja lemppareita mm. punajuuri, broccoli ja muut kaalit.

 37. Myy sanoo:

  Lapsena porkkanat taisivat maistua. Nyt aikuisena kaaliruoat ovat ehdotonta herkkua: mummun kaalilaatikkoa parempaa ei ole ☺️

 38. SAMP sanoo:

  Jännä, että lapsena inhokkiruokaa olleet kasvikset ovat nykyisin ihan parhautta. En tykännyt yhtään mm. kesäkeitosta ja selleristä, joita kyllä nykyisin tykkään syödä. Suosikkeja mm. broccoli, bataatti, punajuuret ja makeat minitomaatit.

 39. Henna sanoo:

  Näin kesän tullen makeat herneet maistuvat, niitä eouskuteltiin lapsenakin ☺️

 40. Lena sanoo:

  Nykyisin ruokavalio on aika kasvispainotteinen ja lähes kaikki kasvikset kyllä maistuvat. Kaalilaatikko ja erilaiset raikkaat salaatit (rucola!) ovat suosikkejani, myös juurekset ovat herkullisia! Lapsuudessani kasvisvalikoima ei tainnut olla yhtä monipuolinen kuin nykyään, oman maan pottuja ja porkkanoita syötiin.

 41. Päivi sanoo:

  Erilaiset juurekset ovat suosikkejani, myös kaaliruoat lämpimänä ja salaatteina maistuvat hyvin. Lapsuudessa syötiin kasvikset omasta maasta ja metsästä ☺️

 42. Maija sanoo:

  Tykkään tosi paljon pinaatista, siitä saa ihanaa pinaattikeittoa, lettuja sekä sopii salaatteihin, ja piirakoihin. Niin monipuolinen, ja terveellinen.

 43. Piksu sanoo:

  Valkokaalia käytän nykyisin moniin kastikkeisiin ja piirakoihin. Sopii yllättävän hyvin.

 44. Eve sanoo:

  Mun lempparikasvikset/vihannekset ovat porkkana, bataatti ja kesäkurpitsa. Nää on vaan niin herkullisia!

 45. Jenni sanoo:

  Kesäkurpitsakeitto ehdoton lempparikasviskeitto. Ystävä sitä aikoinaan tarjoili ja heti piti resepti saada, niin suussasulavan maukasta se oli.

 46. Petri sanoo:

  Täytetyt paprikat ovat minun lempiruokaani.

 47. tiiu sanoo:

  Tomaatti on suosikkini, varsinkin omassa kasvihuoneessa kasvatettu!

 48. Heinik sanoo:

  Kesäkurpitsa, äärettömän monipuolinen ja herkullinen!

 49. sarita sanoo:

  Kesäkurpitsa on herkkua!

 50. Vilja sanoo:

  Kesäkurpitsa on lemppari! Grillattuna tai täytettynä.

 51. piitu sanoo:

  Porkkana koska se on niin monikäyttöinen ja peruna on myös suosikkini jos se nyt lasketaan kasvikseksi.

 52. Sanna-Mari sanoo:

  Voissa paistetut, yrteillä maustetut naattiporkkanat tuli ekana mieleen.

 53. ansu sanoo:

  Eniten tykkään punasipulista. Se käy niin moneen, lämpimiin leipiin, pizzaan, salaattiin jne.

 54. Minna sanoo:

  Selleri ja porkkana, sopivat moneen ruokaan ja ihan dippailuun kesällä 🙂 Maissi taas on suosikki grillattava!

 55. heidil sanoo:

  Kurkku on lempparini ympäri vuoden ja maissi grillattuna kesällä-

 56. ese sanoo:

  Porkkana. Keitettynä, raasteena tai sellaisenaan. Kaikki käy.

 57. Laku_ sanoo:

  On tosi vaikea valita yhtä lempikasvista, mutta vaikka munakoiso 🙂

 58. nikol sanoo:

  Tomaatti ja bataatti on parhaita!

 59. mikkot sanoo:

  Kirsikkatomaatit. Niitä voi napsia ihan sellaisenaan.

 60. ninni sanoo:

  Bataattiranskalaiset on ykkönen. Myös tuoreet herneet on hyviä!

 61. anna s. sanoo:

  Porkkana on lempparini. Sitä voi käyttää arkiruokaan, herkkuihin ja piirakoihin 😛

 62. hilkka sanoo:

  Herneet ovat kaikista maukkaimpia. Niitä on helppo itse kasvattaa, voi käyttää ruoassa, salaateissa ja ihan vain herkutteluun 🙂

 63. Sannamarianna sanoo:

  Rakastin jo kouluaikana 90-luvulla kasvissosekeittoa, kun kaikki muut vihasi sitä! Mulle se oli lempiruoka. <3

Kommentoi