sunnuntai 15. maaliskuu 2020

3 x arjen yläpuolelle nouseva arkiruoka


Kaupallinen yhteistyö Arla Lempi & Indieplace


 

SULOISTA SUNNUNTAITA!

Konstailematon, autenttinen ja sellainen omannäköinen arkiruoka on näin sunnuntaisin mielen päällä, kun teen ensi viikon ruokalistaa ja sen pohjalta kauppalistaa. Sitä on vuosien varrella oppinut pitämään tuon kauppalistankin simppelinä. Kokoamaan sinne tuotteita, joita yhdistelemällä arjessa pääsee helpostikin arjen yläpuolelle. Ruoan kautta. Te pidempään mukana olleet lukijat tiedätte rakkauteni arkeen. Rakkauteni arkiruokiin. Postaus on totetutettu kaupallisessa yhteistyössä Arla Lempi kanssa.

Tulin kertomaan ilouutisia meille, jotka voisimme syödä herkullisen täyteläistä ja sopivasti hapokasta ranskankermaa suoraan purkista lusikalla. Meille kermafaneille, jotka eivät säästele ruoanlaitossa tuota ruokien sulostuttajaa. Arlalta on tullut kauppoihin uutuustuote Arla Lempi Fraîche 15% -kerma, joka on luonnollinen ja hapatettu fraîche kerma. Se tuo ruokiin täyteläisyyttä ja raikasta hapokkuutta. Fraîche kerman hapokkuus korostaa kivasti muita makuja ja erityisen hyvin se sopii kaveriksi kalalle, äyriäisille ja sieniruokiin, mutta yhtä oivasti se käy tavallisen kerman asemasta tutuissa arkiresepteissä. Kaiken lisäksi tuote on laktoositon. Kuulostaa täydelliseltä, eikö? 

Minulla on ilo ja kunnia jakaa teille kolme meidän perheen arkiruokareseptiä, joissa olen korvannut tavallisen kerman kepeämmällä Fraîche-kermalla. Arjessa meillä noustaan arjen yläpuolelle usein samettisen bataattisosekeiton sekä kermaisen ja raikkaan juustopastan myötä. Nyt kun olemme lisänneet kasvisruokapäiviä ruokavalioomme oikein urakalla, näyttelee täytetyt kasvikset myös pääosaa arjen herskyvässä kupletissamme. Sen kunniaksi kehittelin reseptin täytetyistä munakoisoista. Pyöräytin kylkeen herkullisen pestovaahtokastikkeen, johon sain innostuksen Arlan verkkosivuilta löytyvästä reseptistä. Korvasin vain vihreän peston himpun verran tulisemmalla arrabiata-pestolla.


Kasvissosekeitot toimivat aina. Tässä bataattisosekeitossa samettisuus ei tule bataattien myötä, sillä tykkään jättää keiton hieman rouheaksi, vaan samettisuutta tuo täyteläinen Fraîche-kerma. Tarvittaessa sosekeitto valmistuu nopeastikin, riippuu ihan siitä kuinka pieneksi kokki jaksaa bataatin pienistellä :)

 

Samettinen bataattisosekeitto
4:lle

1 prk Lempi Crème Fraîche Kepeämpi
2 bataattia
2 valkosipulin kynttä
2 kasvisliemikuutiota
1 rkl tuoretta korianteria
1 l vettä
suolaa ja mustapippuria

1. kiehauta vesi ja lisää siihen kasvisliemikuutiot
2. kuori ja pienistele bataatit, valkosipulin kynnet ja lisää ne kiehuvaan veteen
3. anna kiehua, kunnes bataatit ovat kypsiä (noin 25-30 minuuttia)
4. soseuta keitto sauvasekottimella
5. lisää Lempi Crème Fraîche Kepeämpi purkillinen
6. mausta suolalla ja mustapippurilla, tarjoile tuoreen korianterin kanssa

Ei ole kermaisen pastan voittanutta. Se on syksyn lohturuokaa parhaimmillaan, mutta keväällä se toimii raikkaan sitruunan kanssa myös. Yleensä laitan tähän raikkaaseen pastaan kokonaisen sitruunan mehun, mutta nyt puolikas riitti; Fraîche-kerma toi oman hapokkuutensa sitruunan lisäksi ja toisaalta lempeytti sitruunan tuomaa hapokkuutta suloisuudellaan.

Kermainen ja raikas juustopasta
4:lle

1 prk Lempi Crème Fraîche Kepeämpi
300 g pastaa
puolikkaan sitruunan mehu
kuivattuja chililastuja, mustapippuria
2 dl raastettua parmesanjuustoa
persiljaa

1. keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan
2. valuta pasta ja lisää se takaisin kattilaan
3. sekoita pastaan puolikkaan sitruunan mehu, purkillinen kepeämpää Fraîche -kermaa, raastettu parmesanjuusto ja ripaus chiliä
4. tarjoile mustapippurin,persiljan ja parmesanraasteen kanssa

Kaikki ruokaisat täytetyt kasvikset ovat arjessa niitä vähän hohdokkaampia vaihtoehtoja. Täytteillä ja lisukkeilla näihin saa vaihtelua ja ruokaisuutta. Maistuvat täytetyt munakoisot saivat vierelleen pikkuisen potkua arrabiata pestovaahdon myötä. Peston voi korvata vihreällä pestolla, mikäli ruokapöydän ääreltä löytyy sellaisia pienempiä ruokailijoita, joiden makuhermot eivät tulisuutta vielä siedä.

Täytetyt munakoisot pestovaahdon kera
4:lle

2 munakoisoa
1 dl valmiskvinoaa
kirsikkatomaatteja
tuoretta basilikaa
50 g fetajuustoa

Pestovaahto
1 prk Lempi Crème Fraîche Kepeämpi
2 rkl arrabiata-pestoa
2 valkosipulin kynttä
tuoretta persiljaa

1. pese munakoisot ja leikkaa ne pituussuunnaltaan kahtia
2. koverra sisusta, mutta jätä munakoison pohjalle ja reunoille täytettä siten, että munakoiso pysyy kasassa
3. pienistele tomaatit ja basilika, sekoita ne kvinoan, murustetun fetan ja pienistellyn munakoison kanssa
4. lisää täyte munakoisoveneisiin
5. paista 200 asteessa noin puolisen tuntia, tarjoile pestokermavaahdon ja tuoreen basilikan kanssa
6. vaahdota Lempi Crème Fraîche Kepeämpi ja lisää sen sekaan pesto ja tuoretta persiljaa
7. laita pestovaahto jääkaappiin maustumaan puoleksi tunniksi

Lempeys on ollut blogini kantava teema jo vuosia ja tiedättekö, että näitä ruokia syödessäni mietin itsekseni, miten tuo lempeys nivoutuu kaikessa tekemisessäni. Enpäs olisi uskonut, että vaihtamalla tavallisen kerman kepeämpään Fraîche -ruoanlaittokermaan, tulee ruoistakin lempisempiä :)

LEMPEÄÄ SUNNUNTAIN JATKOA TOIVOTELLEN,


Kommentoi