torstai 05. maaliskuun 2020

Toivepostaus: Maaliskuun ruokalistalla

MOIKKAMOI!

Sain postaustoiveen liittyen siihen, että mitä meidän ruokalistalta löytyy nyt maaliskuussa, kun emme syö punaista lihaa. Ekat neljä päivää on mennyt hienosti suunnitelmien mukaan. Kukaan ei ole nähnyt nälkää (päinvastoin), mutta perheen kaksi nimeltä mainitsematonta teiniä ovat kieltämättä vähän nyrpistelleet nenää sille, kun spagetti bolognesea tai makaronilaatikkoa ei ole tehty perinteisen jauhelihan kanssa. Nuo samat, jotka ovat olleet aivan innoissaan koulun kasvisruokapäivistä!

Mä itsehän olen nauttinut näistä maaliskuun päivistä täysin siemauksin ja myhäillyt, että vihdosta viimein perheen ruokalista näyttää siltä, miltä mä olen sen halunnut jo pidempään näyttävän. Punainen liha tullee takaisin vähässä määrin maaliskuun jälkeen. Mutta riistan ja kotimaisen luomulihan merkeissä niinä kertoina, kun lihaa tullaan syömään. Jääkaappiin on sujahtanut kuin varkain punalihattoman maaliskuun aikana enenevässä määrin kaurapohjaisia tuotteita. Toki niitä ollaan aiemminkin syöty, mutta nyt jääkaappi on harvinaisen kaurapohjainen. Siellä ne on sulassa sovussa purkit rivissä jääkaapin hyllyllä niiden ei niin kaurapohjaisten kanssa. Se on se balanssi tärkeintä ei vain elämässä yleensä, vaan myös siellä jääkaapin sisällä.

Taustalla punalihattomaan ja kaurapohjaisempaan (haluan vielä korostaa, että meillä syödään kyllä maitotuotteitakin :)) maaliskuuhun on toki ekologiset syyt, mutta myös terveydelliset syyt. Multa otettiin joulukuussa laajat verikokeet ja kolestroli oli inasen koholla (sukuvika). Haluan katsoa, miten tuon kauran beetaglukaani yhdistettynä punaisen lihan radikaaliin vähentämiseen toimii itselläni kolestrolin alentamisessa. Vai toimiiko ollenkaan. Liian pipo tiukalla ei hommaa lähdetty tekemään, mutta sillain että on hyvä olla ja ruoan mausta tai laadusta ei suostuta tinkimään. Maaliskuu tunnustellaan ja tutkaillaan. Otetaan pientä pintakosketusta (puna)lihattomaan ruokavalioon.

Maaliskuun ruokalista arkisin näyttää tältä, viikonloppuisin sovelletaan ja syödään kaappeja tyhjiksi:

Vko 10
Paistettu lohi & pannukasvikset
Vönerkebab
Itämainen kasvissosekeitto
Nyhtökaura-gnocchivuoka (ohje täältä)
Mifu-currykastike & riisi

Vko 11
Kukkakaalicurry
Punainen linssikeitto
Tabouleh
Silakkapihvit & perunamuusi
Vietnamilaiset kesäkääryleet

Vko 12
Uunifetapasta
Samettinen bataattisosekeitto
Thainuudelisalaatti
Pinaattiletut
Täytetyt salaattinyytit

Vko 13
Munakoisotomaattivuoka
Falafeltäytteiset ruishampurilaiset
Lohikiusaus
Chili sin carne
Vegenacholautanen

Vko 14
Avokadopasta
Tomaattinen pyörykkävuoka ja veneperuna

Näiden päivien aikana olen tullut tulokseen, että kruntsulihakammoisena valitsen jatkossa Vöneriä tavan kebablihan sijaan. Oletteko kokeilleet? Ihan jäätävän hyvää ja ihan jäätävän hyvä koostumus. Tällä viikolla olen syönyt myös maailman parasta kasvisruokaa, nimittäin  Chocochilin nyhtökaura-gnochhivuokaa. Broileria meillä lapset ja mies syö mieluusti, mutta itse olen (jälleen kruntsulihakammoisena) ollut viime vuosina todella tarkka broitsunkin suhteen. Se on tasan yksi laatu, jota kaupasta ostan. Wingsit kyllä uppoavat…ei ne nuijapäät vaan ne sellaiset venemalliset. Maaliskuun ekasta ruokakauppakassista löytyi broileria, jota paistoin lapsille toisella paistinpannulla, kun toisella paistoin Vöneriä. Mutta näemmä loppu maaliskuu on tarkoitus mennä broitsutta, mikäli ruokalistaa noudatamme.

Ihan jo lastenkin takia liian tiukkapipoisesti ei tuosta vaan heittämällä vaihdeta ruokailutottumuksia. Pienempi on pari päivää tuskastellut jääkaapin edessä, kun ei löydy kinkkua leivän päälle. Kerroin, että aika aikaansa kutakin. Eiköhän maaliskuun jälkeen sieltä taas sitä kotimaista, perhetilan kasvattamaa kinkkuakin löydy. Ja sitä ennenkin toki, jos tämä on toiselle liian kova paikka :)

TORSTAITERKKUSIN,


8 Responses to “Toivepostaus: Maaliskuun ruokalistalla”

 1. Avatar Rita sanoo:

  Täällä toinen, jolla kolesterolin vuoksi ruokalista vaatii hieman huomiota ja otankin mielelläni vastaan nuo sun viikon ruokalistavinkit :)

  • Maria Maria sanoo:

   Moikkis Rita

   ja voihan kökkö, sielläkin kolestroli noussut. Mä muistan jostain lukeneeni, että jos se on geeneissä (mulla on), niin ei sitä hirmuisesti voi ruokavaliolla alentaa. Mutta maalaisjärjellä ajateltuna ei siitä ainakaan haittaa voi olla, jos syö sellaisia kolestroliystävällisiä ruokia :) Katsotaan, mitä verikokeet sanovat parin kk:n päästä :)

   Tunnelmallista torstai-iltaa ❤️

 2. Avatar Tuuli sanoo:

  Mielenkiintoista kuulla, vaikuttaako ruokavaliosi kolesteroliin. Itse kyllä tykkäisin syödä enemmän kasvisruokia, mutta kun pitää kokata kahdelle lihansyöjä-miehelle, niin laiskuuttani en jaksa monia eri ruokia tehdä.

  Itse vähensin kananmunan syöntiä ja vaihdoin juuston vähärasvaisempaan. Se alensi kolesterolia jonkun verran. Nyt kokeilen 16 tunnin paastoa, että onko sillä vaikutusta vai onko kyseessä pelkkä huuhaa.

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Tuuli

   ja hei mäkin odotan, mitä verikokeiden tulokset kertovat. Toki pitää myös liikkuakin tututulla tahdilla, että vertailu on pätevä :) Mulla kokonaiskolestroli oli mennyt vähän yli viiden, mutta hyvän kolestrolin osuus on niin ylivoimainen, että työterveyshoitaja ei ollut huolissaan. Itsehän huolestuin heti, kun kokonaiskolestroli meni yli raja-arvon.

   Meillä oli myös vielä pari viikkoa sitten yksi ehdoton lihansyöjämies, mutta yllättävästi käänsi kelkkansa erään dokumentin katsottuaan :D

   Mulle nuo kananmunat on heikkous ja olen yrittänyt niitä vähentää myös, mutta huh, miten vaikiaa se on ;)

   Tunnelmallista torstai-iltaa ❤️

 3. Avatar Sanna sanoo:

  Minäkin olen kokeillut noita vegetuotteita kiinnostuksesta. Vöner on myös suokkari. Sitä kyllä kauhistelen kun niiden ainesosia tutkii niin useimmat on kovasti prosessoituja ja täynnä vaikka mitä. Prosessoitu ravintohan on tutkimusten mukaan elimistölle haitallista. En niitä ihan pikkulapsille syöttäisi päivittäin ja en itsekään kovin usein syö. Mutta Vöner on kyllä ihan niistä huippu.

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Sanna!

   Näinhän on, että maalaisjärjellä näissä saa mennä. Ja kuten tuossa meidän maaliskuun ruokalistassakin näkyy, niin jokapäiväisiä tuotteita nämä eivät ole. Vaan lähinnä sellaisia lisiä kiireisiin päiviin. Tuon Vönerin lisäksi mä olen kyllä ihastunut tomaattinyhtökauraan. En muista kunnolla miten se keissi pari vuotta sitten meni, kun nyhtökauran prosessoinnista tuli haloota. Lopputulema taisi olla, että prosessointi vastaa lähinnä leivän leipomiseen vastaavaa prosessointia. Mifu-paloista mulle tulee aina silloin tällöin himo siihen currymaustettuun. Sen takia listalla löytyy currumifua ja riisiä. Se maistuu ja tuntuu ihan kanalta. Ilman kruntsuja :D

   Viikko 11 mennään ihan ilman näitä prosessoituja kasvisruokavalmisteita ja viikolla 12 pahin pahis tulee olemaan tofu tuossa nuudelisalaatissa :) Viikon 13 falafelit (rakastan muuten Vönereiden lisäksi falafeleja) teen taas itse. Ne kun on niin helppotekoisia ja varsin maukkaita. Tarkoitus on tämän kuukauden aikana syödä ei vain kasvispainotteisesti vaan myös mahdollisimman puhtaasti.

   Ihanaa alkavaa viikonloppua ❤️

 4. Avatar ida ihana sanoo:

  Ihanan inspiroiva postaus, tästä sain monta hyvää idistä, kiitos!!:) Ylipäätään olen huomannut, että etukäteen suunnitellut ruokalistat toimii ainakin meidän taloudessa, ja helpottaa ihan tosi paljon arkea!
  Ihanaa naistenpäivää ja kiitos postauksesta,
  Ida Kotona kaupungissa -blogista
  http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Ida

   ja voi miten kiva kuulla – olehan hyvä :)

   Se on just näin, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!

   Ihanaa naistenpäivää sinnekin ❤️

Kommentoi