tiistai 25. helmikuun 2020

Ruokavalion muutosmutustelua

MOIKKAMOI!

Pikaisesti ennen iltaruoalle lähtemistä tulin kertomaan, että niin se maailma muuttuu; mies tokaisi toissapäivänä, että voitaisko kokeilla täysin kasvispohjaista ruokavaliota (oli katsonut aiheesta jonkun dokkarin). Whaaat?! Se sama jöröjukka, joka on aiemmin ollut sitä mieltä, että mies tarvitsee lautaselleen punaista lihaa ehdotti täysin vegaanista ruokavaliota tai ainakin kiinnostusta moiseen suuntaan. Voi, kuinka alun hämmästyksen jälkeen myhäilin sisäisesti. Ehdotin, että otamme pehmeän startin aiheeseen.

Punaista lihaa olemme vähentäneet viimeisen parin vuoden aikana radikaalisti ja nyt ajattelimme reissun jälkeen pitää täysin punalihattoman kuukauden. Mutta myös pienesti ruuvataan muutakin ruokavaliota. Maitotuotteita meillä käytetään tosi vähän, mutta juustoja kyllä menee. Juustot ajateltiin korvata vegaanisilla. Mutta, mutta…ne pari hassua, joita olen kotiin ostanut eivät ole oikein olleet mieleen. Onko antaa vinkkiä? Näpyttelen tässä pikkuhiljaa kauppakassitilausta reissun jälkeiselle maanantaille ja olen googletellut kasvisreseptejä.

Ajattelin todistaa miehelle (jälleen kerran), että kasvisruoka on parhaimmillaan erittäin maukasta ja täyttävää. Loman jälkeisen kuukauden ajattelin keskittyä papujen ja linssien ihmeelliseen maailmaan. Tehdä kalaruokia (suosia suomalaisia järvikaloja!) ja kaikkia ihania kasvishässäköitä. Kape tekee keittiöitä kaapatessaan aika ihania ja helppoja kasvisruokia paistinpannulla. Pitääkin katsoa moisiin reseptit.

Mutta hei, nyt kaipaisin vegaanisten juustojen lisäksi vinkkejä seuraavien tuotteiden maidottomiin korvikkeisiin:

maitorahka
ranskankerma
turkkilainen jugurtti

Tarkoitus ei ole ihan täysin jättää maitoproteiinia tässä välissä pois, mutta silleen 50/50 -meiningillä, you know. Ainut mitä itse en halua edes jättää tässä vaiheessa pois on kananmunat. Mä rakastan kananmunia. Eikös se niin ole, että niissä kantsii suosia luomua?

Tämä kaikki siis edessä loman jälkeen ja asteittain (sekä omaa kroppaa kuulostellen), nyt mennään vielä fiiliksen mukaan ruokailuissa. Itselläni fiilis on ollut vahvasti kohti tofupohjaisia ihanan mausteisia curryja. Joten tänä iltana sellaista. Kuvien kukkakaalicurryn resepti löytyy täältä vuoden takaisesta.

TIISTAITERKUIN,

PS. tulipas koti-ikävä kotikuvia katsoessani 🙂


18 Responses to “Ruokavalion muutosmutustelua”

 1. 😁 sanoo:

  Oatly iMat Fraiche ranskankerma 15% rasvaa, 2 dl ja 5 dl.Semmonen musta purkki.

  Oatlyltä löytyy turkkilainen jogurttikin.

  Alprolla on rahoja, missä on maku, mustaherukka, mansikka ym. Pelkkä soijarahka löytyy myös maustamattomana

  • Rita sanoo:

   Kiitos näistä vinkeistä minunkin puolestani.

   Kauhean vaikea on näistä kasvistuotteista löytää hyvänmakuisia ja koostumukseltaan oikeanlaisia tuotteita. Monessa tuotteessa on ehkä rasvaa vähemmän mitä vastaavassa maitopohjaisessa, mutta sitten tuo rasva saattaa silti olla kovaa rasvaa.. Jos siis sitä haluaa vältellä, kuten itse haluaisin.

   • Maria sanoo:

    Hei Rita,

    hyvä huomio tuo kovan rasvan osuus! Mä haluan myös sitä vältellä.
    Täytyy laittaa tuotetiedot syyniin 🙂

    Kiitos muistutuksesta ❤️ Olin unohtanut koko kovan rasvan 😀

  • Maria sanoo:

   Oi loistavaa,

   kiitos ihan miljoonasti vinkeistä ❤️

   Nämä menevät kauppalistaan ehdottomasti!

 2. Saila sanoo:

  Hei! Kehotan liittymään vegaanihaasteeseen! Perinteisesti se alkaa tammikuussa ja kestää kuukauden, mutta siihen voi liittyä koska vain. Itse siirryin suoraan sekaanista vegaaniksi 1.1.2018 ja sillä tiellä olen vieläkin. Vegaanihaasteessa saat oman tutorin niin halutessasi sekä päivittäin tietoa ja ruokaohjeita sähköpostiin. Juustoja on tosi monenlaisia, mutta kestää aikansa tottua niihin koska ovat kuitenkin erilaisia koostumukseltaan ja maultaan kuin perinteiset juustot. Itse tykkään Violifen smoky flavour -siivutetusta juustosta, ja Violifellä on myös ihania maustettuja juustoja, esim. chilillä terästettyä. Antoisaa kokeilua teille, kuulostaa niin hyvälle että mieskin tuota haluaa!!
  Saila

  • Maria sanoo:

   Hei Saila!

   Voi kiitos, toivotaan että kokeilu kantaa hedelmää ja hei kiitos paljon vinkeistä ❤️

   Täytyykin tutustua vegaanihaasteeseen!

   Ja kiitos, nuo juustot kuulostavat hyviltä 🙂

 3. Sahrami sanoo:

  Ja muistakaa, erityisesti naiset, kiinnittämään huomio raudansaantiin. Minä jouduin ottamaan punaisen lihan takaisin ruokavaliooni lääkärin määräyksestä kun niin paha anemia iski. Nyt koitetaan saada taas elämä raiteilleen!

  • Maria sanoo:

   Kiitos tärkeästä muistutuksesta Sahrami ❤️

   Täytyy tarkkailla rauta-arvoja. Jostain muistan lukeneeni että riippuen kasvisruoan koostumuksesta (esim. sisältääkö se leseitä, linssejä, papuja yms rautarikkaita ruokia) se voi olla jopa parempi raudan kannalta kuin sekaruokavalio. Mutta tarkkana saa olla.

   Kivaa torstaita 🙂

   • Sahrami sanoo:

    Minä yritin pitkään syödä juuri mainitsemiasi mahdollisimman rautapitoisia ruokia, mutta ei ollut vaikutusta. Sen jälkeen lisäsin c-vitamiinia jotta raudan imeytyminen tehostuisi. Nyt lopulta kokeillaan punaista lihaa, josko se auttaisi. Joskus on terveydellinen syy myös punaisen lihan lisäämiseen, ei auta!

    • Maria sanoo:

     Heippa Sahrami,

     sepäs se onkin, että terveys edellä pitää mennä ❤️ Olen kuullut muiltakin, että ovat palanneet punaiseen lihaan juurikin tuon rauta-arvojen takia.
     Toivottavasti arvosi palaavat takaisin entiseen pian ❤️

 4. H sanoo:

  Olen monesti miettinyt, mitä syötävää oikeastaan jää jäljelle, jos jokaista mielipidettä (eettistä tai terveyteen liittyvää) yrittää noudattaa. Kiellettyjen lista olisi loputon!

  Viimeistä murua myöten -blogissa oli hiljattain pitkä tarina eläinten oikeuksista ja kuinka myös luomumunat ovat epäeettisiä. Tarina oli kyllä kieltämättä hurja, enkä haluaisi olla mukana tukemassa kukkopoikien elävältä silppuamista. Siltikin alkaa jotenkin tökkimään koko vegaanihomma ja etenkin tapa, jolla tätä aatetta tungetaan väkisin joka tuutista (en puhu sinusta). Lisäksi vegaaninen ruokavalio usein liitetään mielikuvatasolla luonnonmukaisuuteen, mikä ei todellakaan pidä paikkaansa. Vegeruoka voi olla myös pitkälle prosessoitua ja monin tavoin epäterveellistä. Voi siis miettiä, haluaako mennä ihminen vai eläin edellä.

  Luomu, puhtaat ja prosessoimattomat raaka-aineet ja lähiruoka; jos lompakko antaa myöden, siinä on mielestäni paras kompromissi kaikki näkökulmat huomioiden.

  • Maria sanoo:

   Heippa H

   ja kiitos erittäin hyvästä pohdinnasta ❤️

   Mä näen asian niin, että tässä ruokavaliojutussakin tulisi mennä hyvinvointi edellä. Sen, mikä toimii itselle parhaiten, oppii vain kokeilemalla. Eikä siihen kokeiluun välttämättä riitä viikko tai pari. Ja toisaalta alun hyvinvointi ei kerro pidemmän päälle mitään.

   Me otetaan juurikin tämä kk:n kokeilu niin, että satokausikasvikset perustavat ruokavalion rungon. Siihen lisätään tarvittaessa proteiinin lähteitä sun muita. Ainut mitä kk:n ajan vältellään on punainen liha. En pystyisi loppuelämää (never say never) olemaan täysin punalihattomalla (poronkäristys, kunnon sisäfilepihvi), mutta mun vatsa voi paremmin vähemmällä lihalla. Suolisto on toinen aivo -sanonta pätee yllättävän hyvin 🙂

   Hei kiitos vinkistä, täytyykin käydä lukemassa tuo teksti!

   Kivaa perjantaita ❤️

 5. Maija sanoo:

  Juustoportin Kevi kermaviili on hyvä vaihtoehto, ja voi käyttää ruoanlaitossa. Myös Alpron makeuttamaton manteli/soijajugu ovat hyviä 🙂
  Ihania lomakuvia sulla täällä <3

  • Maria sanoo:

   Moikkis Maija

   ja kiitos vinkeistä! ❤️

   Kiitos, vielä parin päivän ajan luvassa lomakuvia 😉

   Ihanaa perjantaita ❤️

 6. Anni sanoo:

  Hyvä postaus ilman fanaattisuutta.

  Meillä puoliso on noudattanut muutaman vuoden foodmap-dieettiä vatsavaivojen vuoksi ja se todella on auttanut. Nykyään ei enää onneksi niiin orjallisesti. Foodmap karsii ruokalistalta pois monet hyvät kasvisruuan peruselintarvikkeet kuten pavut, linssit, herneet, kaalit, sipulin sekä monet hedelmät.

  Ihanaa loman jatkoa!

  • Maria sanoo:

   Heippa Anni!

   Voi kiitos ❤️

   Onneksi teillä on tuo dieetti auttanut! Mä itse asiassa joskus kokeilin sitä muutaman viikon, kun vatsa oikkuili ja siitä oli apua. Helposti edelleen kiireisinä elämänaikoina vatsa kertoo, koska välttää juurikin papuja, kaaleja ja sipuleita.

   Kiitos paljon ja ihanaa viikonloppua ❤️

 7. Rooza sanoo:

  Oma suosikki maidottomien jogurttien puolelta on Plantin luomu soijapohjainen (maustamaton). Löytyy ainakin Citymarketista täällä päin. 🙂

  • Maria sanoo:

   Moikka Rooza

   ja hei tuhannesti kiitos vinkistä, tuota täytyykin kokeilla ❤️:)

   Ihanaa alkanutta viikkoa!

Kommentoi