tiistai 24. syyskuun 2019

5 x edullinen arkiruoka

MOIKKAMOI IHANAT!

Vaikka rakastankin kaiken maailman ihania ”terveyshifistelyruokia”, joiden hintalappu on usein korkea, niin vähintäänkin yhtä paljon rakastan perusarjessa sellaisia pihistelyruokia. Niitä just, jotka eivät montaa euroa per annos maksa. Aika monet näistä on sellaisia, jotka ovat kulkeneet meidän äidiltä mulle. Meillä ei kotona juuri ruoalla koreiltu. Paitsi jouluna ja hirvenmetsästysaikaan. Olen niin surkutellut kadottamaani hirvipaistireseptiä. Muistan kun eräänä sunnuntaina oltiin veljen vaimon kanssa täällä lapsuudenkodissani ja äiti opetti meille kädestä pitäen, miten tuo maailman parhain hirvipata valmistetaan. Rustasin ruutupaperille reseptin ja laitoin sen beigejen äitiyslappuhaalareiden etutaskuun…

Beiget äitiyslappuhaalarit ovat vuosien saatossa menneet kiertoon ja sen mukana myös tuo resepti. Sen muistan, että siihen tuli paljon valkosipulia ja yrttejä. Täytyykin joskus soveltaa ja yrittää jäljitellä äiskän hirvipaistin ohjetta. Iskä kuului hirviporukoihin, joten syksyisin pakkanen täyttyi hirvenlihasta. Sinänsä edullinen ruoka tuo. Sen kylkeen oli tarjolla puolukkasurvosta ja perunamuusia. Voi namskis!

Mutta hei, niihin meidän nykypäivän edullisiin arkiruokiin palatakseni. Musta tuntuu, että mulle on tullut jopa sellainen pieni kunnianhimo asian suhteen. Kuinka edullisesti voidaan syödä laadusta tinkimättä?Viikkoruokalistaa tehdessäni ja sen mukaisia aineksia tuonne verkkokauppaan näpytellessäni olen oppinut ruokien hinnoista paljonkin. Taisin tuossa männä viikolla mainita, että en vielä pari kolme vuotta sitten ollut juurikaan kärryllä paljonko tietyt ruoat maksavat. Paljonko edes maitolitra maksaa. Nyt musta on tullut senkin suhteen hintatietoinen kuluttaja ja aina jos mahdollista, valitsen edullisemman tuotteen. Toki on sitten taas jotkut tuotteet, joista en suostu tinkimään, kuten kotimaiset kasvikset. Ja hei, vinkkivitonen hevi-osastolle; satokausikalenteri!

Hernekeitto. Hernari tai papari on ihan meidän perheen suosikkiruokaa. Yleensä sitä syödään kotitoimistomaanantaisin. Silloin laitan herneet sunnuntai-iltana likoamaan yön yli ja alan hauduttelemaan keittoa maanantaiaamupäivällä. Mitä kauemmin se saa porista miedolla lämmöllä sen parempi. Joskus tein tämän savuluista, mutta noita on jotenkin todella hankala tänä päivänä löytää kaupoista. Välillä teen keiton vegeversiona (esim. kaurajauhiksella), välillä sikanautajauhelihaan. Mutta nyt viime kerrat olen tehnyt savuliharouheen kanssa. Tuo savuliharouhepussi maksaa 2,90 euroa ja siitä riittää viiteen kertaan. Säilytän sitä pakkasessa. Kuivatut herneet maksavat 0,75 euroa, pienestä punasipulista puolet ei juuri mitään ja loraus sinappia tulee kaupan päälle 🙂

Hernekeitto
6:lle (0,23 e/annos)

1 pss kuivattuja herneitä
1/5 pss savuliharouhetta
ripaus suolaa

tarjoiluun
sinappia
punasipulia

-liota herneitä yön yli kylmässä vedessä
-vaihda vesi uuteen, lisää savuliharouhe ja annan porista 2-3 tuntia
-mausta suolalla

Makaronilaatikko. Meillä kotona tehtiin makaronilaatikko aina veteen. Ei maitoon. Suurimmaksi osaksi teen vieläkin laatikon veteen, sillä rakastan sen makua. Tumma makaronipussi maksaa 0,27 euroa ja 200 g naudan 10% jauhelihaa 1,75 euroa. Lihaliemikuutio on viitisen senttiä ja mausteet jonkun verran. Jos haluaa upgreidata laatikon, niin siihen sopii hyvin Jukolan Cheddar -juustosta tehty juustoraaste. Tällöin hintaa tulee noin 0,40 euroa lisää annokseen.

Makaronilaatikko
4:lle (0,45 e/annos)

1 pss tummaa makaronia
200 g naudan 10% jauhelihaa
1 lihaliemikuutio
vettä
valkopippuria, paprikamaustetta
(suolaa)

-keitä makaronit ohjeen mukaan
-paista jauheliha ja mausta se valkopippurilla ja paprikamausteella
-kaada makaronit ja jauheliha uunivuokaan, sekoita
-murustele lihaliemikuutio paistinpannulle ja lisää vettä
-annan porista hetki ja kaada vesi uunivuokaan, niin että makaronit peittyvät vedellä (lisää tarvittaessa vettä raanasta)
-paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 35-40 minuuttia

Tomaattikeitto. Ah, keitot – ne ovat niin hyviä ja ainesten suhteen voivat olla myös edullisia. Meillä tehdään usein esimerkiksi kurpitsakeittoa tai bataattikeittoa. Niille tulee jonkin verran hintaa, mutta tomaattikeitto on sellainen nopea ja edullinen herkku, joka maistuu koko porukalle. Vielä kun yrtit siihen tulee omalta takapihalta, niin avot.

Lempeän mausteinen tomaattikeitto
4:lle (0,89 euroa / annos)

3 prk yrttimaustettua tomaattimurskaa
1/2 prk valkosipulituorejuustoa
yrttejä, suolaa, hunajaa

-kiehauta tomaattimurskaa hetki ja soseuta sauvasekoittimella
-lisää valkosipulituorejuusto ja sekoita
-mausta tarvittaessa suolalla, yrteillä ja lorauksella hunajaa

Makkaraperunat. Jep, ei Vaakon nakilta ostetut vaan ihan itse tehdyt. Sarjassamme ”ei niin terveelliset” -arkiruoat, mutta silti tuovat hyvää mieltä arki-iltaan. Yleensä, kun olen aika järjestelmällinen ja suunnitelmallinen arkiruokien suhteen, niin tykkään yllättää lapset ex tempore -ruoilla. Esimerkiksi makkaraperunoilla, joiden ainekset usein löytyvät kaapista. Peruna on meidän perheen yksi suosikki jo hinnankin takia. Lisäksi rakastamme perunan monipuolisuutta ja makua. Makkaroista meidän toinen lapsi kelpuuttaa ne, jotka luokitellaan leivonnaisiksi 😀 Eli ei varsinaiset lihamakkarat. Jos jääkaapista löytyy, niin kurkkusalaatti kruunaa tämän ruoan!

Makkaraperunat
4:lle (0,47 euroa / annos)

1 kg kiinteitä perunoita
2 makkaraa
oliiviöljyä, sormisuolaa

tarjoiluun
ketsuppia
sinappia
silputtua sipulia

-pese perunat ja leikkaa niistä veneitä
-pyörittele perunaveneet oliiviöljyssä ja suolassa
-lisää uunivuokaan
-paista 200 asteessa noin puoli tuntia (kääntele välissä)
-lisää siivutetut makkarat ja paista, kunnes makkarat ovat saaneet väriä

Silakkapihvit. Totuuden nimissä en ole näitä nyt muutamaan vuoteen tehnyt, mutta ai pojat, että rakastan rapeita silakkapihvejä. Kaiken lisäksi ne ovat edullisia ja eikös silakka ole kala, jota kannattaa muutenkin syödä? Rapeat ja rouskuvat silakkapihvit tarjoilen perunamuusin kanssa. Meillä lapset eivät ole silakkapihveistä yhtä innoissaan kuin minä, mutta perunamuusi toki aina maistuu.

Silakkapihvit
4:lle (0,92 euroa / annos)

300 g silakkafileitä
sitruunapippuria
valkopippuria
tuoretta tilliä
suolaa
ruisjauhoja
voita paistamiseen
(sitruunaa tarjoiluun)

-aseta silakkafilee nahkapuoli alaspäin leivinpaperin päälle
-ripsottele päälle suolaa, sitruunapippuria, valkopippuria ja tuoretta tilliä
-lisää kanneksi toinen silakkafilee nahkapuoli ylöspäin
-kääntele silakkapihvi ruisjauhoissa ja paista kullankeltaiseksi voissa molemmin puolin
-tarjoile perunamuusin kanssaID

Näiden lisäksi luen arjen pihistelyruokiin myös kaalikeiton ja kaalilaatikon. Tykkään kaalista kaikessa muodossa ja kaali on usein edullista. Myös erinäiset linssijohdannaiset toimivat kivasti, esimerkiksi linssikeitto. Olis kiva kuulla, mitä teillä on sellaisia arjen pihistelyruokia?

TIISTAITERKKUSIN,


10 Responses to “5 x edullinen arkiruoka”

  1. Seija sanoo:

    Moi!

    Munakas on kiva, helppo, nopea ja halpa. Siihen voi upottaa vähän kaikkea, mitä kaapista löytyy. Nakkeja, kasviksia, fetaa, juustoa, kinkkua… Yrttejä pintaan. Miksei pakastevihanneksistakin onnistu, jos sulattelee, maustaa ja paistaa hyvin. Joka tapauksessa, aina tulee munakkaasta hyvää. Millainen on sun lemppari munakas resepti? Kivaa päivän jatkoa 🙂

    Terkuin,
    Seija

    • Maria sanoo:

      Moikkamoi Seija

      ja hei aaah, munakas unohtui tyystin listasta – kiitos muistutuksesta ♥

      Mulla oli tuossa pitkä aika, etten pystynyt syömään kananmunaa munakkaan muodossa (kiitos sen Thaimaan vatsapöpön), mutta nyt menee hyvin!
      Mä olen viime aikoina innostunut sellaisesta munakkaasta, jonka väliin tulee vuohenjuustoa (sitä pehmeää) ja sitten punajuurilevitettä (Juureva). Mutta myös erilaiset kasvismunakkaat (avokado+tomaatti) esim. paremsanlastuilla höystettynä ovat myös lemppareitani 🙂

      Ihanaa iltaa sinne! ♥

  2. Mamma Ankka sanoo:

    Pitkälti samoja meilläkin ja lisäksi esim.makaronimössö ja -velli,perunavelli,perunalaatikko,kalakeitto…Välillä ärsyttää, kun pitää keksiä ruokia pienellä budjetilla,mutta on se joka kerta palkitsevaa kun onnistuu saamaan kaappien sisällöstä maistuvaa sapuskaa:)

    • Maria sanoo:

      Moikka Mamma Ankka!

      Kiitos vinkeistä ♥
      Mä tykkään kans, että se on hirmu palkitsevaa keksiä pennin venytys -ruokia.
      Ja näissä on yleensä se hyvä puoli, että hävikkiä ei tule tai sitten nämä ovat juurikin hävikkiruokia 🙂

      Kivaa tiistai-iltaa ♥

  3. H sanoo:

    Uunipuurot! Hyvää ja halpaa, sekä uuniriisipuuro että uuniohrapuuro. Marjasoppaa tai vähintään kanelia päälle.

    • Maria sanoo:

      Moikka H

      ja avot, uunipuurot ovat muuten unohtuneet nekin tyystin – kiitos vinkistä ♥

      Puuroja meillä suositaan paljon, mutta uunissa niitä ei taas olekaan tullut tehtyä. Niin helposti saa hyvää ja edullisesti 🙂

      Ihanaista tiistai-iltaa ♥

  4. Suvi Maarit sanoo:

    Kiitos simppeleistä ja toimivista resepteistä (arjen-suklaasuukkoja.blogspot.com)

  5. Sari sanoo:

    Hei Maria! Kiitos resepteistä. Mitä savuliharouhetta olet käyttänyt?

    • Maria sanoo:

      Moikka Sari

      ja olehan hyvä ♥

      Mä olen käyttänyt Savupoikien savuliharouhetta. Se on tosi riittoisaa ja yhdestä pussista olen tosiaan saanut viiteen hernesoppaan aineet 🙂

      Kivaa keskiviikkoa ♥

Kommentoi