keskiviikko 14. elokuu 2019

Onnistumisen iloa ( & puutarhanhoitoapua for dummies wanted)

*kuvatulvavaroitus

HEIPPAHEI KESKIVIIKKOON!

Eilen illalla oli taas pitkästä aikaa mahdollisuus tehdä pientä pihakatselmusta ajan kanssa. Aurinko alkoi pikkuhiljaa painumaan naapuritalon taakse ja ilma oli jokseenkin kostea. Pieniä hyönteisparvia lenteli siellä täällä ja koira juoksenteli liinassaan kuin päätön kana. Pidemmälle lenkille kaivaten. Sai toinen odottaa hieman, sillä oli pakko hakea kamera ja tallentaa tuota kukoistusta muistikortille.

Enpäs olisi ikinä kuuna päivänä silloin huhtikuussa, kun ensimmäisiä istutuksia pihalle tein, että mulla oikeasti on vielä tänä kesänä kasveissa kukkia. Mansikantaimissa mansikoita. Tai saatikka yrteissä pakkaseen laitettavaa talven varalle. Moni lukija kauhisteli, kun niin aikaisin keväällä istuttelin. Otin riskin ja näin jälkikäteen ajateltuna tuo on ollut himskatin kannattava riski. ID

Ei vain sen takia, että piha tarjoaa silmänruokaa. Vaan ihan jo henkisellekin puolelle; se, että mä osasin tehdä jotain, mitä en ole aiemmin tehnyt, on varsin palkitsevaa. Rohkaisee muidenkin asioiden suhteen. Se, että nuo komeat liljat ja englantilaiset ruusut kukkivat ovat jo mulle pienoinen lottovoitto. Se, että ne oikeesti kukkivat eivätkä kuolleet, vaikka kesällä unohdin kuivana aikana niitä kastella. On todettu, että onnellisuus lisääntyy puutarhaharrastuksen myötä. Tiedä häntä, mutta omakohtainen kokemus ainakin sen osoittaa todeksi :)

Alkukesästä piha oli vielä jokseenkin raakile. Istutukset olivat sellaisia ihan pikkuruisia. Ainut takapakki on ollut gladiolukset, jotka olivat jo puhkeamassa kukkaan, mutta jotka jänöjussi meni ja popsi parempiin suihin. Kuunliljat muurin vieressä ovat vielä melko pieniä, mutta ekakesäläiseksi nekin ovat ihan ookoo.

Vaikka kesää vielä eletään, niin silti ajatukset ovat varsinkin puutarhan suhteen syystoimissa. Koska tämä on mulle aivan uusi harrastus, niin olen miettynyt, että mitä tuolla puutarhan puolella pitää tehdä:

🌿  Pitääkö kukkineet perennat leikata alas? Entäs pensaat?
🌿 Kuuluuko kukkapenkkejä lannoittaa?
🌿 Mistä mä tiedän onko mun yrtit ja perennat monivuotisia vai ei? Mitäs herneenversot tai mansikat?

Mä tiedän, että nämä mun kysymykset saattavat olla vähän tyhmiä, mutta auttakaahan tyhmää :D Ylikukkineet orvokit heitin jo pois ja ostin krysanteemeja tilalle. Petuniat varaston oven pielissä olivat komeita, mutta nekin ottivat vähän kuivuudesta itseensä. Sekä siitä, että alkukesän nyppimisien jälkeen jotenkin unohdin niitä nyppiä. Eilen pidin nyppimistalkoot ja heti tänä aamuna näyttivät elinvoimaisemmilta! Pelargoniatkin ovat vielä voimissaan. Josko tänä vuonna yrittäisi niiden talvehtimista sisätiloissa.

Tänään on ensimmäinen toimistopäivä kesälomien jälkeen ja arki sai taas uuden ihanan merkityksen; tälle sadepäivän illalle luvassa siivousta, Kanin Loikkaa (lapset kaivoivat jostain tuon pelin esille piiiitkästä aikaa ja sovittiin, että illalla pelataan :)), takkatulta ja kotoilua ♥ Sitä ennen vielä muutama strateginen suunnitelma syksyn varalle!

IHANAA KESKIVIIKKOA TOIVOTELLEN,

PS. täältä löydätte kaikki piha- ja puutarhapostaukseni!


6 Responses to “Onnistumisen iloa ( & puutarhanhoitoapua for dummies wanted)”

 1. Avatar Jenni sanoo:

  Moikka Marja,

  Mä olen yleensä syksyisin laiskempi pihanhoitaja kuin keväisin, niin jätän linnuille ja pupuille talveksi ruokaa kun kasvit jäävät leikkaamatta ”talventörröttäjiksi” 😅 Keväällä on sitten ihana putsata, leikata ja kuopsutella kukkapenkit puhtaiksi… Kuihtuneet kasvinosat monesti vielä vähän suojaavat juuria talvella (varsinkin jos ei saada paksua lumipeitettä suojaksi). Suurinosa pensaista kannattaa leikata vasta kevättalvella ennen silmujen puhkeamista. Kuolleita oksia niistä voi toki leikellä koska vaan 😊

  Syksyllä kaikki kasvit on hyvä lannoittaa syyslannoksella. Se auttaa kasveja selviämään talvesta ja parantaa ensi vuoden kukintaa. Syyslannos on kasveille tärkeämpi kuin kevätlannoitus. Syyslannos kannattaa levittää jo elokuussa, että kasvit ehtivät hyödyntää sen ennenkuin kuihtuvat.

  Perennat ovat monivuotisia. Muuten oon sitä mieltä että on vielä näin syksyllä turha miettiä mitkä kasvit ovat monivuotisia ja mitkä eivät. Niille kaikille jotka seuraavana vuonna maasta nousevat saa tuulettaa ”Yes te selvisitte” :🥳 Talvet ovat niin erilaisia nykyään, että välillä kuolevat monta vuotta pihassa ihanasti kukkineet vanhat perennatkin😭

  Mukavaa syksyä sinulle ja perheellesi!

  Terkuin melkein puutarhuri🤣

  • Avatar Jenni sanoo:

   Apua! Kun kirjoittaa kommentin niin voisi edes tarkistaa että NIMI on oikein kirjoitettu! Anteeksi!🙈

   • Maria Maria sanoo:

    Hih ja tiedätkö, että mä en edes huomannut ennen kuin mainitsit asiasta :D

    Ei mitään hätää ♥♥♥

  • Maria Maria sanoo:

   Moikka Jenni!

   Ja hei toi talventörröttäjäksi jättäminen kuulostaa oikein ihanalle. Onpas keväällä sitten enemmän puuhasteltavaa :)

   Kiitos ihan mielettömän paljon vinkeistä ♥♥♥

   Ihanaa syksyä sinullekin :) ♥

 2. Avatar Anni sanoo:

  Hei!

  Eikö olekin kiva nauttia pihasta:) Minäkin leikkaan perennojen varret vasta keväällä. Ja silloin tällöin teen löytöjä keväällä edellisenä kesänä yksivuotisena hankkimistaani kesäkukista. Näin kävi mm. kesäneilikan kanssa. Hämmästykseni oli myös suuri, kun vasta tässä vaiheessa kesää huomasin viime kesänä kukkapenkkiin istuttamani kosmoskukan olevan nupuilla:o sekin kun on myydään yksivuotisena kesäkukkana. Oli piileskellyt pionin oksien alla.

  Mansikoiden pitäisi talvehtia ensikesänkin iloksi, mutta herneet pitää kyllä kylvää uudestaan.

  Hyvää satoa ja mukavaa loppukesää!

  • Maria Maria sanoo:

   Heippa Anni

   ja on todellakin – pihasta nauttiminen on niin ihanaa ♥

   Kiitos tuhannesti vinkeistä, en malta odottaa ensi kevättä, kun saa ensimmäisen kokonaisen kesän nauttia istutuksista :)

   Kiitos ja mukavaa loppukesää sinullekin!

Kommentoi