sunnuntai 09. syyskuun 2018

Sushiunatkoon, miten hyvää!

MOIKKAMOI IHANAT!

Joka ikinen ihminen, kenen kanssa olen eilen illalla tai tänään ollut tekemisissä, on saanut kuulla mun sushihehkutusta. Kotona tehtyjen sushien ylivoimaisuudesta verrattuna sushiravintoloiden susheihin. Sitä hehkutusta on saanut kuulla sosiaalisissa medioissa minua seuraavat niin kuin myös Skotlannissa valkoista palloa lätkyttelevä miehenikin. Tänään lenkillä kyllästin veljen vaimonkin sushihehkutuksella. Joten hei, rakkaat lukijat, nyt on teidän vuoro.

Teimme eilen ihka ekaa kertaa kotona sushia. Vaikka kuopuksella on tuossa yhdessä kuvassa sellainen himpun verran epäilevä ilme, niin voin sanoa, että tuo ilme muuttui kertalaakista maistettuaan sushia. Mikä siinä onkaan, että niin monen asian suhteen on viime aikoina tullut mietittyä, että miksemme tehneet tätä jo aiemmin? Niin näiden kotisushienkin kanssa. Onhan se niin, että vähän aikaa näiden tekemiseen saa kulumaan, mutta se aika on sen väärti. Ja itse asiassa suurin osa ajasta menee riisin huilutteluun, keittämiseen ja jäähdyttämiseen. Kaikki muu meneekin siinä sivussa sitten. ID

Riisin keitin sushiriisipakkauksen ohjeen mukaan. Siihen meni yhteensä noin tunti jäähdyttelyineen kaikkineen. Sillä välillä esikoinen pilkkoi ystävänsä kanssa kurkut ja avokadot. Riisin valmistuksessa on vissiin eri tapoja, mutta meillä annettiin riisin ensin olla lävikössä vajaa vartti, jonka aikana huuhtelin sitä välillä kylmällä vedellä. Sitten annoin riisin kiehua kannen alla vartin miedolla lämmöllä. Käänsin levyn pois päältä ja annoin riisin hautua vielä 20 minuuttia. Sen jälkeen sekoitin riisietikan, sokerin ja suolan keskenään ja kaadoin kuuman riisin sekaan. Nostin riisin leivinpaperin päälle ja taputtelin kevyesti levyksi. Keittiön ikkunasta virtasi viileää ilmaa ja riisi jäähtyi aika nopeasti.

Sitten päästiin itse asiaan. Eli tuon bambumaton ja levämattojen kanssa kikkailuun. Voin sanoa, että ekaa rullaa tehdessäni sormet ja polvet tutisivat hieman ;) Koska meillä lapset eivät ole raa’an lohen ystäviä, sovelsimme. Ostimme savulohta, graavilohta (tämä uppoaa myös lapsille) sekä jättikatkaravun pyrstöjä. Teimme suurimman osan makeina (maki..), mutta osan myös käänteisinä eli riisi oli ulkopuolella. Olivatkohan nuo sitten Kalifornia makeja? Netistä löytyy hyvin havainnollistavat ohjeet rullaustapoihin. 

Makeja teimme kolmella eri täytteellä; jokaiseen tuli tuorejuusto-wasabivana, kurkkua ja avokadoa. Lisäksi savulohta, graavilohta tai jättikatkaravun pyrstöä. Kalifornia makeja teimme graavilohesta ja jättikatkaravun pyrstöstä (toki nuo vihreät olivat niissäkin). Valmiit rullat laitoimme odottamaan jääkaappiin, kunnes kaikki oli valmiita. Sitten leikkasimme ne terävällä veitsellä (veteen välillä kastaen) paloiksi. Kalifornia makien päälle laitoimme hieman Hellmann’sin perusmajoa, paahdettuja seesaminsiemeniä sekä silputtua ruohosipulia. Dippasimme ne perinteiseen tyyliin wasabilla maustettuun japanilaisen soijaan.

Mikä näistä sitten teki niin erilaisia ja hyviä? Mielestäni se, että nämä olivat pehmeitä. Nämä maistuivat tuoreelle. Ja mikä parasta, nämä eivät maistuneet liikaa kalalta. Tiedättekö, kun joissain susheissa maistuu se riisikin jo ihan särjeltä :D Tuossa lenkin jälkeen söin vimpat viisi sushia jääkaapista ja ne maistuivat hienosti myös näin seuraavana päivänä ja jääkaappikylmänä.

Nyt suloinen sunnuntai jatkuu vaatehuoneen siivouksella. Tietäen, että siinä kuluu tovi jos toinenkin. Ei ehkä jaksaisi yhtään ryhtyä siihen projektiin, mutta olen huomannut, että nyt kun mies on reissussa, niin mä olen varsin aikaansaava. Lisäksi taustalla kytee ajatus postaustoiveesta, jossa lupasin esitellä syysgarderobiani. Ehkä olisi korkea aika jo palauttaa itsellenikin mieleen, että mitä sieltä vaatekaapista taas löytyikään :)

SULOISTA SUNNUNTAI-ILTAA TOIVOTELLEN,


13 Responses to “Sushiunatkoon, miten hyvää!”

 1. Meri80 sanoo:

  Täällä oli myös suunnitteilla tänään vaatekaapin siivousta mutta homma on vielä suunnittelu asteella, lapsen vaatekaapin sain siivottua ja liian pienet vaatteet siivottua pois. Nyt on tiedossa, mitä kaikkea uutta sinne tarvitsee hankkia. Sinun seuraavaa postausta odotellessa, jospa saisin siitä inspiraatiota ja innostusta, että saisin tuon omakin kaapin siivottua ja helpotusta arkiaamuihin :)

  • Maria sanoo:

   Moikka Meri

   ja hei, mulla vaatekaapin siivous jäi pahasti kesken…tänään pitää jatkaa! Huomaan, että mulla on vaikeuksia laittaa vaatteita kiertoon; aina ajattelen, että jos parin vuoden päästä tykkäisinkin pitää tätä vaatekappaletta :)

   Meillä tytöt kävi läpi vaatekaappinsa ennen koulun alkua ja sieltä lähti kahdeksan muovikassillista Uffille. Täytyisi tehdä sama omien vaatteiden kanssa.

   Mä olen päättänyt, että tänä syksynä en osta kuin pakolliset (kuten lauantaina tuon beigen neuleen ;). Mutta voi olla, että vaatekaapin siivoamisen jälkeen sitä pakollista löytyykin yllättävän paljon.

   Postausta tulossa tällä viikolla :)

   Kivaa alkanutta viikkoa ♥

 2. Jenni sanoo:

  Katsoin sun uusimman ig-storyn. Tosissaanko kastelette nurmikkoanne? En voi uskoa että joku vielä tänä päivänä kastelee nurmikkoa. Jokaisella on varsin hyvin tiedossa ilmastonmuutoksen vaikutukset. No, sentään nurmikko vihertää. Meidän länsimaiden kulutuksen takia köyhimmät maanosat, eli esimerkiksi Afrikka, kuivuvat kohta kokonaan.

  • Maria sanoo:

   Moi Jenni!

   Totta, mitä sanoit, mutta meillä laitettiin siirtonurmikko pari viikkoa sitten, joten sitä on ollut välttämätön kastella, jotta se juurtuu eikä kuivu. Toki olisi ollut ihanaa, että näille parille kolmelle viikolle olisi riittänyt enemmän sadepäiviä kuin vain tämä yksi :)

   Mukavaa alkanutta viikkoa ❤

 3. Jenni sanoo:

  Hei! Ah, aivan totta. Erityisen lämmin (ja sateeton) syksyn alku tähän mennessä. Olen pahoillani hieman tökeröstä kommentistani. Kiitos kauniista vastauksestasi. Ihanaa alkanutta viikkoa sinullekin!

 4. H sanoo:

  Oon kerran kokeillut tehdä kotisushia lasten kanssa, kun ostoskoriin päätyi Lidlistä joku sushinvalmistuspaketti.
  Hyviä tuli,pitäis tehdä toistekin…

  Meillä on täällä kotikaupungissa niin hyvä Sushipaikka, ettei voittanutta ole vielä löytynyt Helsingistäkään asti :)
  Täältä länsirannikon pikkukaupungista löytyy paljon ihan huippuja ruokapaikkoja, kun on myös paljon maahanmuuttajia tekemässä oman kulttuurinsa ruokaa.
  Monen somessa hehkutetun ravintolan antiin on saatu oikeastaan pettyä lomareissuilla. Todettu koko perheellä, että Vaasasta saa parempaa pitsaa, sushia, thaimaalaista, intialaista jne. :) :)

  • Maria sanoo:

   Hei vitsit, en tiennyt että Litukastakin saa sushinvalmistuspaketteja – kiitos vinkistä :)

   Nyt täytyy kyllä tehdä reissu sinne Vaasan sushipaikkaan. Plus niihin muihin ravintoloihin :D Kyllä meiltä Tampereeltakin löytyy hyviä paikkoja, mutta nuo kotisushit voittivat ne kaikki! Ehkä se oli se itse nähty työ, mikä sai sushitkin maistumaan paremmilta :)

 5. […] omatunto, kun en taaskaan laita teille perjantaimyyssipostausta. Sushithan esittelin muuten jo täällä. Kiva muuten saada mieskin syömään kotitekoisia susheja, viimeksi oli reissun päällä, kun […]

 6. Olemme tehneet sushia esikoisen kanssa jo viidentoista vuoden ajan, nykyään lapset saavat rullata ne keskenään ja minä korkeintaan keitän riisin. Työlästä se on, me nimittäin syömme tosi paljon, riisinkin on keitettävä ainakin kaksi pussia kerralla. Siksi aika harvoin tulee nykyään tehtyä.

  • Maria sanoo:

   Moiks!

   Tuo riisin keittäminen sushissa onkin se haastavin osuus :D Tai se liottelu ja hurluttaminen. Viimeksi liottelin riisit täällä kotona ja keitimme ne vasta mökillä. Riisistä ei tullut ihan niin pehmeää ja hyvää. Seuraavan kerran pitää muistaa tehdä se kaikkinensa vasta juuri ennen h-hetkeä :)

 7. […] haluamillaan aineilla :) Huomenna tehdäänkin siten esikoisen toiveesta pitkästä aikaa itse susheja. Mies heitti toiveen korvapuusteista ilmoille, joten pitkästä aikaa tulee ehkä leivottuakin! […]

 8. […] meidän sushi-illallista ja sain pyyntöjä tehdä postauksen sushien tekemisestä. Mä olen täällä kertonutkin ekasta sushien tekokokemuksesta ja sen jälkeen ollaan tehty aina silloin tällöin […]

Kommentoi