maanantai 10. syyskuun 2018

Hävikkiviikon ruokalistalla

MOIKKAMOI MAANANTAIHIN!

Tiedättekö, että vaikka olenkin rakastanut aurinkoisia syyspäiviä, niin nautin tänä aamuna suunnattomasti tuosta hivenen syksyisemmästä aamusta. Yöllä oli näemmä satanut ja ilma oli aamulla ihan lonkeron harmaa. Kun sain lapset vietyä kouluun istuin työpöydän eteen pitämään maanantaipalaveria itse itseni kanssa. Sytytin työpöydälle kynttilän ja loppujen lopuksi jouduin pitkästä aikaa laittamaan työpöydän valaisimen päälle. Aika aikansa kutakin, olkoon nyt syksyn vuoro, eikö niin?

Kukaan meistä ei ole varmastikaan välttynyt siltä tiedolta, että tänään alkoi hävikkiviikko. Ikinä ennen en ole hävikkiviikkoa viettänyt, mutta nyt tänä vuonna minä ja nuo kaksi prinsessaamme elämme nuukuudessa tämän viikon. Tai en nyt niinkään sanoisi nuukuudessa, sillä vaikka jääkaapissa tuntuu palavan vain valo, niin keksin jo heti ensi vilkaisulta viisi iltaruokaa meille tälle viikolle. Sushien tekemisestä jäi yli graavilohta, jättikatkaravun pyrstöjä sekä savulohta. Lisäksi jääkaapin vihannesosatolla köllöttelevät pinaattipussi ja parsakaali pääsevät tositoimiin. Fetajuustokuutioiden kera. Neljä tortillalättyäkin odottelee jääkaapissa jatkotoimenpiteitä.

Graavilohitortillapitsat
Savulohi-couscoussalaatti
Katkaravunpyrstöpasta
Vege Italian pata
Pestoparmesanspagetti

Hävikkiviikon myötä pyrin välttämään kaupassa käyntiä. Sen takia en tehnyt perinteistä kauppakassitilaustakaan. Tosin tänään on haettava maitoa ja hedelmiä. Muuten näyttäisi olevan ruokaa viikon tarpeisiin. Leivät ovat menossa parin päivän päästä vanhaksi, joten laitoin osan pakkaseen. Sieltä on helppo ottaa tarpeen mukaan ruisleipäsiivu ja heittää paahtimeen. Syy, miksemme syö leipiä nyt heti on se, että mun alkoi aamupäivästä tekemään ihan älyttömästi mieli Siken Namaste sämpylöitä. Pitkästä aikaa laitoin taikinan tekeytymään. Paistoin siitä puolet lounaaksi ja paistamme loput sitten tyttöjen kanssa, kun siltä tuntuu. Tälle iltapalalle riittää vielä eilen tekemästäni uunimannapuurosta. Oli muuten ensimmäinen kerta, kun tein mannapuuroa uunissa. Mutta ei suinkaan viimeinen!

Hävikkiviikon ruokalista on italialaisvaikutteinen. Siihen on syynsä; ostin Ella Kannisen Ellan Toscana kirjan alennuksesta lauantaina ja olen viikonloppuna ahminut sitä. Helppoja reseptejä ja tarinoita Toscanasta. Maistanut kielelläni täydellisen mehukkaista ja  kypsistä tomaateista valmistetun pomodoro -kastikkeen, tuntenut kielenkannassani Chiantin ja kasvoillani Toscanan laskevan auringon. Kirjan inspiroimana tänään lounaaksi valikoitui mutkaton tomaattifenkolivuoka. Extraneitsytoliiviöljy, suola, balsamico ja mustapippuri mausteenaan. Täydellisen tomaattikastikkeen himoissani kaadoin vuoan pohjalle yhden mutti-purkin, suikaloitua fenkolia ja karpriksia. Mausteet sekoitin tässä vaiheessa mukaan. Päälle terttuluumutomaattia.

Paiston lopksi raastoin hieman pecorinoa vuokaan. Dippasin kovakuorisia sämpylöitä suoraan uunivuokaan ja napostelin haarukalla tomaatteja sekä fenkoleja suuhuni. Tästä onneksi jäi minulle iltaruoaksikin. Eikä sekään maanantaita pahenna, että ottaisi iltaruoalla tilkan italialaista Chiantia. Jos sellaista kotoota löytyisi. Mutta koska ei löydy, niin kuplavesi ajakoon sen asian 🙂

Vietetäänkö siellä hävikkiviikkoa? Jotenkin tunnen, että hävikkiviikon viettämisestä saa eräänlaisen synninpäästön alkuvuoden ruoan haaskaamiselle. Inhoan heittää ruokaa roskiin. Ja silti teen sitä. Varsinkin niiden viikkojen jälkeen, kun en ole suunnitellut ruokalistaa ja tehnyt kauppakassitilausta. Tämän hävikkiviikon myötä täytyykin taas petrata asian suhteen. Luonto ja rahapussi kiittävät 

MAANANTAITERKUIN,


5 Responses to “Hävikkiviikon ruokalistalla”

 1. H sanoo:

  Meillä on yhtäkkiä perheessä se tilanne, että lasten kasvun myötä annoskoot ovat suurentuneet, eikä hävikkiä juurikaan ole. Monesti luulen tekeväni tooosi paljon ruokaa ja kaikki menee (perheessäni on 7 henkeä).
  Eli se, mikä ennen tarkoitti kahden ruuan soppaa, riittääkin enää yhdelle ruualle. Jos hävikkiä uhkaa syntyä, niin loppu satsista sitten tuunataan miehelle ja mulle työlounas.
  Ehkä tähän vaikuttaa myös se, että isolle sakille ruuan laitto ei ole ex tempore -hommaa muutenkaan vaan vaatii suunnittelua ja säännöllisyyttä.
  Pahin hävikki meillä syntyy yleensä perunoista. Ostan niitä ja käytän puolet, loput jää pyörimään jääkaappiin kunnes ovat homeessa.
  Ai että, en ole pitkään aikaan tehnytkään Namasten sämpylöitä.
  Syksyisempien säiden myötä on tehnyt jopa mieli leipoa pullaa. Ja pullanleipomisolo mulla tulee ehkä kerran puolessa vuodessa. Pitää siis selvästi ryhtyä taikinahommiin…
  Syksy on ihana!

  • Maria sanoo:

   Moikka H!

   Hei tuo on muuten totta; saman olen huomannut että nyt kun lapset ovat kasvaneet, niin ruokaa ei totta tosiaan jää niin paljoa yli 🙂
   Meillä myös tuunaukset käytössä, sehän parasta ruoan hyötykäyttöä onkin! Ja ollaan muuten ihan samiksia noiden perunoiden suhteen…niin tuttu juttu 😀

   Syysilmat vaativat leipomaan 🙂

   Kivaa tiistaita! ♥

 2. Maria sanoo:

  Kävin ennen kerran viikossa tekemässä isot ostokset. Hävikkiä tuli vaikka kuinka suunnittelin ostokset tarkkaan. Nyt käyn noin joka toinen päivä kaupassa ja hävikkiä ei tule, sekä mikä parasta menee vähemmän rahaa.
  Itse ruuan laittoon isoin muutos taitaa olla etten enää tee salaattia kulhoon vaan jokaiselle lautaselle suoraan. Liian monesti joutunut heittämään jopa puoli kulhollista salaattia pois.
  Onneksi tykkään kokkailla ja kaikki jämät tulee hyödynnettyä, tekee vaan pahaa jos joutuu heittämää ruokaa pois. Vaikka sitä joutuu välillä tekemään.

  • Maria sanoo:

   Heippa Kaima!

   Oih, mielenkiintoista kuulla toisenlainen näkemys – kiitos siitä ♥ Itse kun olen ollut aivan toista mieltä ja tehnyt kerran viikkoon maitokauppaostokset. Täytyy kalkuloida vaikka ensi viikolla ruokamenekkirahat, jos en tilaakaan kauppakassia 🙂

   Ja hei, kiitos salaattivinkistä. Just tämä on se syy, miksi meillä menee nuhjuuntuneet salaatit seuraavana päivänä roskiin. Tähän on kyllä auttanut se, että teen salaattipohjan lehtikaaliin, mikä vain paranee seuraavaan päivään. Kurkut välillä menevät liian lötsöiksi ja ne nypitään pois 🙂

   Sama, tekee pahaa, jos joutuu heittämään ruokaa pois :/

 3. […] näin tapahtui minulle viime viikolla, kun Kokit ja Potit -blogin Hannele kokkasi ja bloggasi At Marias -blogin inspiroimaa tomaatti-fenkolivuokaa. Meillä on Hannelen kanssa hyvin samanlainen ruokamaku ja […]

Kommentoi